Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wiedza pacjentów bariatrycznych na temat żywienia po operacyjnym leczeniu otyłości
Knowledge of bariatric patients about nutrition after the surgical treatment of obesity
chirurgia bariatryczna/metaboliczna, edukacja żywieniowa, otyłość olbrzymia
bariatric / metabolic surgery, nutritional education, morbid obesity
Wstęp: Otyłość jest definiowana jak nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej. Otyłość olbrzymia występuję, gdy wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) wynosi powyżej 40 kg/m2. Taki stan stanowi poważny problem zdrowotny i wymaga leczenia. Najskuteczniejszą metodą leczenia otyłości olbrzymiej jest operacja bariatryczna, która daje szansę na utratę nadmiernej masy ciała. Aby efekt zabiegu był długotrwały konieczne jest wdrożenie odpowiednich zaleceń dietetycznych. Cel pracy: Celem pracy jest ocena wiedzy pacjentów bariatrycznych na temat żywienia po operacyjnym leczeniu otyłości.Materiały i metody: Badanie przeprowadzono za pomocą anonimowej, autorskiej ankiety, która została udostępniona na stronie dedykowanej pacjentom bariatrycznym. Kwestionariusz składał się z trzech części, w pierwszej znajdowały się pytania o podstawowe informacje o pacjencie, następnie pytania o dotychczasowym przebiegu leczenia bariatrycznego oraz 14 pytań dotyczących oceny przez pacjenta swojej wiedzy żywieniowej. Wyniki: W badaniu brało udział 181 pacjentów będących przed lub po operacji bariatrycznej. Większość z nich stanowiły kobiety (84,5%), średnia wieku wynosiła 39,64 lat. Głównym źródłem pozyskiwania wiedzy na temat odżywiania okazał się Internet. Wykazano istotne statystycznie różnice w postrzeganiu swojej wiedzy w zależności od płci, wykształcenia, etapu leczenia oraz aktualnego BMI. Kobiety wyżej oceniają swoją wiedzę w badanym zakresie niż mężczyźni. Osoby z wykształceniem wyższym lepiej oceniają swoją wiedzę żywieniową niż osoby z wykształceniem średnim / zawodowym. Osoby po operacji wyżej oceniły swoją wiedzę niż osoby przed operacją. Im wyższy wskaźnik aktualnego BMI tym mniejsza wiedza żywieniowa. Wnioski: Wykazano różnice w poziomie oceny wiedzy żywieniowej z uwagi na płeć, poziom wykształcenia, etap leczenia oraz aktualne BMI.
Introduction: Obesity is defined as excessive accumulation of adipose tissue. Morbid obesity occurs when the Body Mass Index (BMI) is above 40 kg / m2. This condition is a serious health problem and requires treatment. The most effective method of treating morbid obesity is bariatric surgery, which gives a chance to lose excess body weight. For the effect of the treatment to be long-lasting, it is necessary to implement appropriate dietary recommendations.The aim: The aim of the study is to assess the knowledge of bariatric patients on nutrition after the obesity surgery.Material and methods: The study was conducted using an anonymous questionnaire created by the author. It was shared on the website dedicated to bariatric patients. The questionnaire consisted of three parts, the first one included questions about the basic information about the patient. In the next section were questions about the current course of bariatric treatment and the last part provided 14 questions about the patient's assessment of his nutritional knowledge.Results: 181 patients before or after bariatric surgery participated in the study. Most of them were women (84,5%). The mean age was 39.64 years. The Internet proved to be the main source about nutrition. There were statistically significant differences in the perception of one's knowledge depending on gender, education, treatment stage and current BMI. Women evaluate their knowledge in the studied area higher than men. People with higher education assess their nutritional knowledge better than people with secondary / vocational education. People after surgery rated their knowledge higher than people before surgery. The higher the current BMI index, the less nutritional knowledge.Conclusions: Differences in the level of assessment of nutritional knowledge due to gender, educational level, treatment stage and current BMI were found.
dc.abstract.en | Introduction: Obesity is defined as excessive accumulation of adipose tissue. Morbid obesity occurs when the Body Mass Index (BMI) is above 40 kg / m2. This condition is a serious health problem and requires treatment. The most effective method of treating morbid obesity is bariatric surgery, which gives a chance to lose excess body weight. For the effect of the treatment to be long-lasting, it is necessary to implement appropriate dietary recommendations.The aim: The aim of the study is to assess the knowledge of bariatric patients on nutrition after the obesity surgery.Material and methods: The study was conducted using an anonymous questionnaire created by the author. It was shared on the website dedicated to bariatric patients. The questionnaire consisted of three parts, the first one included questions about the basic information about the patient. In the next section were questions about the current course of bariatric treatment and the last part provided 14 questions about the patient's assessment of his nutritional knowledge.Results: 181 patients before or after bariatric surgery participated in the study. Most of them were women (84,5%). The mean age was 39.64 years. The Internet proved to be the main source about nutrition. There were statistically significant differences in the perception of one's knowledge depending on gender, education, treatment stage and current BMI. Women evaluate their knowledge in the studied area higher than men. People with higher education assess their nutritional knowledge better than people with secondary / vocational education. People after surgery rated their knowledge higher than people before surgery. The higher the current BMI index, the less nutritional knowledge.Conclusions: Differences in the level of assessment of nutritional knowledge due to gender, educational level, treatment stage and current BMI were found. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Otyłość jest definiowana jak nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej. Otyłość olbrzymia występuję, gdy wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index) wynosi powyżej 40 kg/m2. Taki stan stanowi poważny problem zdrowotny i wymaga leczenia. Najskuteczniejszą metodą leczenia otyłości olbrzymiej jest operacja bariatryczna, która daje szansę na utratę nadmiernej masy ciała. Aby efekt zabiegu był długotrwały konieczne jest wdrożenie odpowiednich zaleceń dietetycznych. Cel pracy: Celem pracy jest ocena wiedzy pacjentów bariatrycznych na temat żywienia po operacyjnym leczeniu otyłości.Materiały i metody: Badanie przeprowadzono za pomocą anonimowej, autorskiej ankiety, która została udostępniona na stronie dedykowanej pacjentom bariatrycznym. Kwestionariusz składał się z trzech części, w pierwszej znajdowały się pytania o podstawowe informacje o pacjencie, następnie pytania o dotychczasowym przebiegu leczenia bariatrycznego oraz 14 pytań dotyczących oceny przez pacjenta swojej wiedzy żywieniowej. Wyniki: W badaniu brało udział 181 pacjentów będących przed lub po operacji bariatrycznej. Większość z nich stanowiły kobiety (84,5%), średnia wieku wynosiła 39,64 lat. Głównym źródłem pozyskiwania wiedzy na temat odżywiania okazał się Internet. Wykazano istotne statystycznie różnice w postrzeganiu swojej wiedzy w zależności od płci, wykształcenia, etapu leczenia oraz aktualnego BMI. Kobiety wyżej oceniają swoją wiedzę w badanym zakresie niż mężczyźni. Osoby z wykształceniem wyższym lepiej oceniają swoją wiedzę żywieniową niż osoby z wykształceniem średnim / zawodowym. Osoby po operacji wyżej oceniły swoją wiedzę niż osoby przed operacją. Im wyższy wskaźnik aktualnego BMI tym mniejsza wiedza żywieniowa. Wnioski: Wykazano różnice w poziomie oceny wiedzy żywieniowej z uwagi na płeć, poziom wykształcenia, etap leczenia oraz aktualne BMI. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Major, Piotr | pl |
dc.contributor.author | Kuleta, Paulina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Major, Piotr | pl |
dc.contributor.reviewer | Kulawik, Jan | pl |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T22:34:43Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T22:34:43Z | |
dc.date.submitted | 2021-07-05 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-151628-236996 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/284946 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | bariatric / metabolic surgery, nutritional education, morbid obesity | pl |
dc.subject.pl | chirurgia bariatryczna/metaboliczna, edukacja żywieniowa, otyłość olbrzymia | pl |
dc.title | Wiedza pacjentów bariatrycznych na temat żywienia po operacyjnym leczeniu otyłości | pl |
dc.title.alternative | Knowledge of bariatric patients about nutrition after the surgical treatment of obesity | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |