Kultura kulinarna Tatarów w Polsce. Znajomość i opinie na jej temat wśród Polaków

licenciate
dc.abstract.enThis bachelor's thesis analyses the culinary culture of the Tatars in Poland. It explores the level of understanding of their culinary culture amongst the Polish and provides comparison between the minority and the dominant cultures. The thesis showcases and compares Tatar dishes to Polish dishes, highlighting the similarities between them. The research underpinning it is based on the survey results conducted amongst the Polish residing in various regions of the country. The aim of the study was to determine whether the Polish are familiar with the Tatar culinary culture. The results have shown that the level of knowledge and awareness of Tatar cuisine and culinary culture is low. However, the research does evidence that the general stance toward the Tatar cuisine is positive and that the majority of the Polish respondents would be willing to try it.pl
dc.abstract.plNiniejsza praca licencjacka analizuje kulturę kulinarną Tatarów w Polsce oraz bada poziom jej znajomości wśród Polaków. Przedstawiono w niej definicje kultury kulinarnej, mniejszości etnicznej oraz dokonano porównania kultury mniejszości z kulturą dominującą. Zaprezentowano dania kuchni tatarskiej i porównano je z potrawami polskimi, aby ukazać występujące między nimi podobieństwa. Badania zostały przeprowadzone przy użyciu ankiety skierowanej do Polaków zamieszkujących różne regiony kraju. Celem badań było ustalenie, czy Polacy są zaznajomieni z kulturą kulinarną Tatarów. Wyniki potwierdziły hipotezę, że znajomość tatarskich potraw oraz samej kultury kulinarnej jest wśród Polaków niska. Mimo to, respondenci ocenili kuchnię tatarską pozytywnie, a większość wyraziła chęć jej spróbowania.pl
dc.affiliationWydział Studiów Międzynarodowych i Politycznychpl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorHołda, Renata - USOS141268 pl
dc.contributor.authorGawrońska, Weronika - USOS301857 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WSMPpl
dc.contributor.reviewerHołda, Renata - USOS141268 pl
dc.contributor.reviewerBanaś, Monika - 127199 pl
dc.date.accessioned2024-07-11T23:02:57Z
dc.date.available2024-07-11T23:02:57Z
dc.date.submitted2024-07-10pl
dc.fieldofstudyrelacje międzykulturowepl
dc.identifier.apddiploma-176211-301857pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/376597
dc.languagepolpl
dc.subject.enTatars, minority group, culinary culture, Tatar cuisinepl
dc.subject.plTatarzy, mniejszość etniczna, kultura kulinarna, kuchnia tatarskapl
dc.titleKultura kulinarna Tatarów w Polsce. Znajomość i opinie na jej temat wśród Polakówpl
dc.title.alternativeCulinary Culture of the Tatars in Poland. Exploring its understanding and awareness amongst the Polish.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
This bachelor's thesis analyses the culinary culture of the Tatars in Poland. It explores the level of understanding of their culinary culture amongst the Polish and provides comparison between the minority and the dominant cultures. The thesis showcases and compares Tatar dishes to Polish dishes, highlighting the similarities between them. The research underpinning it is based on the survey results conducted amongst the Polish residing in various regions of the country. The aim of the study was to determine whether the Polish are familiar with the Tatar culinary culture. The results have shown that the level of knowledge and awareness of Tatar cuisine and culinary culture is low. However, the research does evidence that the general stance toward the Tatar cuisine is positive and that the majority of the Polish respondents would be willing to try it.
dc.abstract.plpl
Niniejsza praca licencjacka analizuje kulturę kulinarną Tatarów w Polsce oraz bada poziom jej znajomości wśród Polaków. Przedstawiono w niej definicje kultury kulinarnej, mniejszości etnicznej oraz dokonano porównania kultury mniejszości z kulturą dominującą. Zaprezentowano dania kuchni tatarskiej i porównano je z potrawami polskimi, aby ukazać występujące między nimi podobieństwa. Badania zostały przeprowadzone przy użyciu ankiety skierowanej do Polaków zamieszkujących różne regiony kraju. Celem badań było ustalenie, czy Polacy są zaznajomieni z kulturą kulinarną Tatarów. Wyniki potwierdziły hipotezę, że znajomość tatarskich potraw oraz samej kultury kulinarnej jest wśród Polaków niska. Mimo to, respondenci ocenili kuchnię tatarską pozytywnie, a większość wyraziła chęć jej spróbowania.
dc.affiliationpl
Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Hołda, Renata - USOS141268
dc.contributor.authorpl
Gawrońska, Weronika - USOS301857
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WSMP
dc.contributor.reviewerpl
Hołda, Renata - USOS141268
dc.contributor.reviewerpl
Banaś, Monika - 127199
dc.date.accessioned
2024-07-11T23:02:57Z
dc.date.available
2024-07-11T23:02:57Z
dc.date.submittedpl
2024-07-10
dc.fieldofstudypl
relacje międzykulturowe
dc.identifier.apdpl
diploma-176211-301857
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/376597
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Tatars, minority group, culinary culture, Tatar cuisine
dc.subject.plpl
Tatarzy, mniejszość etniczna, kultura kulinarna, kuchnia tatarska
dc.titlepl
Kultura kulinarna Tatarów w Polsce. Znajomość i opinie na jej temat wśród Polaków
dc.title.alternativepl
Culinary Culture of the Tatars in Poland. Exploring its understanding and awareness amongst the Polish.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
21
Views per month
Views per city
Warsaw
4
Bialystok
3
Krakow
3
Forest City
1
Gdansk
1
Gillingham
1
Grays
1
Lublin
1
Luleå
1
Sokółka
1

No access

No Thumbnail Available