Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Społeczna rola kawiarni. Analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora kawy specialty.
The social role of the café. A comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty coffee sector.
kawa, kawiarnia, trzecia fala kawy, kawa specialty, Kraków, Tel Awiw, socjologia jedzenia, socjologia
coffee, café, third wave coffee, specialty coffee, Krakow, Tel Aviv, food sociology, sociology
Tematem pracy jest społeczna rola kawiarni i analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora specialty. Praca została podzielona na trzy części. Pierwsza stanowi historię odkrycia ziaren kawy w Etiopii i ich ekspansja po Imperium Osmańskim i Europie, rozwinięcie przemysłu kawowego. Rozdział kończy się historią powstania pierwszych kawiarni w Polsce. Druga część to opis formowania się trzech fal kawy, ich ramy czasowe i charakterystyka. Trzeci rozdział składa się z analizy porównawczej badań przeprowadzonych wśród baristów i pasjonatów kawy w Krakowie i Tel Awiwie. Przedmiotem empirycznej części jest odkrycie powiązania zachowań społecznych z kawiarniami i wskazanie podobieństw i różnic pomiędzy oboma miastami. Kawiarnie stanowią bardzo istotny element struktury społecznej w Krakowie i Tel Awiwie. Powstaje coraz więcej miejsc sektora specialty, oferujących kawę wysokiej jakości. Początkowo pandemia koronawirusa uniemożliwiła przeprowadzenie tych badań, ale ostatecznie pomogła zwrócić uwagę na to jak bardzo ludzie przyzwyczaili się do odwiedzania kawiarń i spędzania w nich czasu.
The subject of the thesis is the social role of the café and a comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty sector. The paper is divided into three parts. The first is the history of the discovery of coffee beans in Ethiopia, their expansion through the Ottoman Empire and Europe and the development of the coffee industry. The chapter ends with the story of the creation of the first coffeehouses in Poland. The second part is a description of the formation of three waves of coffee, their time frame and characteristics. The third chapter consists of a comparative analysis of research conducted among baristas and coffee enthusiasts in Kraków and Tel Aviv. The object of the empirical part is to discover the link between social behavior and cafés and to point out similarities and differences between the two cities. Coffee shops are a very important part of the social structure in Kraków and Tel Aviv. More and more places in the specialty sector, offering high quality coffee, are springing up. Initially, the coronavirus pandemic prevented this research from taking place, but eventually it helped to draw attention to how much people have become accustomed to visiting and spending time in coffee shops.
dc.abstract.en | The subject of the thesis is the social role of the café and a comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty sector. The paper is divided into three parts. The first is the history of the discovery of coffee beans in Ethiopia, their expansion through the Ottoman Empire and Europe and the development of the coffee industry. The chapter ends with the story of the creation of the first coffeehouses in Poland. The second part is a description of the formation of three waves of coffee, their time frame and characteristics. The third chapter consists of a comparative analysis of research conducted among baristas and coffee enthusiasts in Kraków and Tel Aviv. The object of the empirical part is to discover the link between social behavior and cafés and to point out similarities and differences between the two cities. Coffee shops are a very important part of the social structure in Kraków and Tel Aviv. More and more places in the specialty sector, offering high quality coffee, are springing up. Initially, the coronavirus pandemic prevented this research from taking place, but eventually it helped to draw attention to how much people have become accustomed to visiting and spending time in coffee shops. | pl |
dc.abstract.pl | Tematem pracy jest społeczna rola kawiarni i analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora specialty. Praca została podzielona na trzy części. Pierwsza stanowi historię odkrycia ziaren kawy w Etiopii i ich ekspansja po Imperium Osmańskim i Europie, rozwinięcie przemysłu kawowego. Rozdział kończy się historią powstania pierwszych kawiarni w Polsce. Druga część to opis formowania się trzech fal kawy, ich ramy czasowe i charakterystyka. Trzeci rozdział składa się z analizy porównawczej badań przeprowadzonych wśród baristów i pasjonatów kawy w Krakowie i Tel Awiwie. Przedmiotem empirycznej części jest odkrycie powiązania zachowań społecznych z kawiarniami i wskazanie podobieństw i różnic pomiędzy oboma miastami. Kawiarnie stanowią bardzo istotny element struktury społecznej w Krakowie i Tel Awiwie. Powstaje coraz więcej miejsc sektora specialty, oferujących kawę wysokiej jakości. Początkowo pandemia koronawirusa uniemożliwiła przeprowadzenie tych badań, ale ostatecznie pomogła zwrócić uwagę na to jak bardzo ludzie przyzwyczaili się do odwiedzania kawiarń i spędzania w nich czasu. | pl |
dc.affiliation | Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Skorek, Artur - 125695 | pl |
dc.contributor.author | Molko, Patrycja - USOS218951 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WSMP | pl |
dc.contributor.reviewer | Skorek, Artur - 125695 | pl |
dc.contributor.reviewer | Dyduch, Joanna - USOS258239 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-09-08T23:45:54Z | |
dc.date.available | 2024-09-08T23:45:54Z | |
dc.date.submitted | 2021-07-09 | pl |
dc.fieldofstudy | studia bliskowschodnie | pl |
dc.identifier.apd | diploma-152379-218951 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/436676 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | coffee, café, third wave coffee, specialty coffee, Krakow, Tel Aviv, food sociology, sociology | pl |
dc.subject.pl | kawa, kawiarnia, trzecia fala kawy, kawa specialty, Kraków, Tel Awiw, socjologia jedzenia, socjologia | pl |
dc.title | Społeczna rola kawiarni. Analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora kawy specialty. | pl |
dc.title.alternative | The social role of the café. A comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty coffee sector. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |