Społeczna rola kawiarni. Analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora kawy specialty.

licenciate
dc.abstract.enThe subject of the thesis is the social role of the café and a comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty sector. The paper is divided into three parts. The first is the history of the discovery of coffee beans in Ethiopia, their expansion through the Ottoman Empire and Europe and the development of the coffee industry. The chapter ends with the story of the creation of the first coffeehouses in Poland. The second part is a description of the formation of three waves of coffee, their time frame and characteristics. The third chapter consists of a comparative analysis of research conducted among baristas and coffee enthusiasts in Kraków and Tel Aviv. The object of the empirical part is to discover the link between social behavior and cafés and to point out similarities and differences between the two cities. Coffee shops are a very important part of the social structure in Kraków and Tel Aviv. More and more places in the specialty sector, offering high quality coffee, are springing up. Initially, the coronavirus pandemic prevented this research from taking place, but eventually it helped to draw attention to how much people have become accustomed to visiting and spending time in coffee shops.pl
dc.abstract.plTematem pracy jest społeczna rola kawiarni i analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora specialty. Praca została podzielona na trzy części. Pierwsza stanowi historię odkrycia ziaren kawy w Etiopii i ich ekspansja po Imperium Osmańskim i Europie, rozwinięcie przemysłu kawowego. Rozdział kończy się historią powstania pierwszych kawiarni w Polsce. Druga część to opis formowania się trzech fal kawy, ich ramy czasowe i charakterystyka. Trzeci rozdział składa się z analizy porównawczej badań przeprowadzonych wśród baristów i pasjonatów kawy w Krakowie i Tel Awiwie. Przedmiotem empirycznej części jest odkrycie powiązania zachowań społecznych z kawiarniami i wskazanie podobieństw i różnic pomiędzy oboma miastami. Kawiarnie stanowią bardzo istotny element struktury społecznej w Krakowie i Tel Awiwie. Powstaje coraz więcej miejsc sektora specialty, oferujących kawę wysokiej jakości. Początkowo pandemia koronawirusa uniemożliwiła przeprowadzenie tych badań, ale ostatecznie pomogła zwrócić uwagę na to jak bardzo ludzie przyzwyczaili się do odwiedzania kawiarń i spędzania w nich czasu.pl
dc.affiliationWydział Studiów Międzynarodowych i Politycznychpl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorSkorek, Artur - 125695 pl
dc.contributor.authorMolko, Patrycja - USOS218951 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WSMPpl
dc.contributor.reviewerSkorek, Artur - 125695 pl
dc.contributor.reviewerDyduch, Joanna - USOS258239 pl
dc.date.accessioned2024-09-08T23:45:54Z
dc.date.available2024-09-08T23:45:54Z
dc.date.submitted2021-07-09pl
dc.fieldofstudystudia bliskowschodniepl
dc.identifier.apddiploma-152379-218951pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/436676
dc.languagepolpl
dc.subject.encoffee, café, third wave coffee, specialty coffee, Krakow, Tel Aviv, food sociology, sociologypl
dc.subject.plkawa, kawiarnia, trzecia fala kawy, kawa specialty, Kraków, Tel Awiw, socjologia jedzenia, socjologiapl
dc.titleSpołeczna rola kawiarni. Analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora kawy specialty.pl
dc.title.alternativeThe social role of the café. A comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty coffee sector.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The subject of the thesis is the social role of the café and a comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty sector. The paper is divided into three parts. The first is the history of the discovery of coffee beans in Ethiopia, their expansion through the Ottoman Empire and Europe and the development of the coffee industry. The chapter ends with the story of the creation of the first coffeehouses in Poland. The second part is a description of the formation of three waves of coffee, their time frame and characteristics. The third chapter consists of a comparative analysis of research conducted among baristas and coffee enthusiasts in Kraków and Tel Aviv. The object of the empirical part is to discover the link between social behavior and cafés and to point out similarities and differences between the two cities. Coffee shops are a very important part of the social structure in Kraków and Tel Aviv. More and more places in the specialty sector, offering high quality coffee, are springing up. Initially, the coronavirus pandemic prevented this research from taking place, but eventually it helped to draw attention to how much people have become accustomed to visiting and spending time in coffee shops.
dc.abstract.plpl
Tematem pracy jest społeczna rola kawiarni i analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora specialty. Praca została podzielona na trzy części. Pierwsza stanowi historię odkrycia ziaren kawy w Etiopii i ich ekspansja po Imperium Osmańskim i Europie, rozwinięcie przemysłu kawowego. Rozdział kończy się historią powstania pierwszych kawiarni w Polsce. Druga część to opis formowania się trzech fal kawy, ich ramy czasowe i charakterystyka. Trzeci rozdział składa się z analizy porównawczej badań przeprowadzonych wśród baristów i pasjonatów kawy w Krakowie i Tel Awiwie. Przedmiotem empirycznej części jest odkrycie powiązania zachowań społecznych z kawiarniami i wskazanie podobieństw i różnic pomiędzy oboma miastami. Kawiarnie stanowią bardzo istotny element struktury społecznej w Krakowie i Tel Awiwie. Powstaje coraz więcej miejsc sektora specialty, oferujących kawę wysokiej jakości. Początkowo pandemia koronawirusa uniemożliwiła przeprowadzenie tych badań, ale ostatecznie pomogła zwrócić uwagę na to jak bardzo ludzie przyzwyczaili się do odwiedzania kawiarń i spędzania w nich czasu.
dc.affiliationpl
Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Skorek, Artur - 125695
dc.contributor.authorpl
Molko, Patrycja - USOS218951
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WSMP
dc.contributor.reviewerpl
Skorek, Artur - 125695
dc.contributor.reviewerpl
Dyduch, Joanna - USOS258239
dc.date.accessioned
2024-09-08T23:45:54Z
dc.date.available
2024-09-08T23:45:54Z
dc.date.submittedpl
2021-07-09
dc.fieldofstudypl
studia bliskowschodnie
dc.identifier.apdpl
diploma-152379-218951
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/436676
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
coffee, café, third wave coffee, specialty coffee, Krakow, Tel Aviv, food sociology, sociology
dc.subject.plpl
kawa, kawiarnia, trzecia fala kawy, kawa specialty, Kraków, Tel Awiw, socjologia jedzenia, socjologia
dc.titlepl
Społeczna rola kawiarni. Analiza porównawcza krakowskiego i telawiwskiego sektora kawy specialty.
dc.title.alternativepl
The social role of the café. A comparative analysis of the Kraków and Tel Aviv specialty coffee sector.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
43
Views per month
Views per city
Poznan
13
Warsaw
8
Gdansk
3
Krakow
3
Wroclaw
3
Niechlów
2
Tuszów Narodowy
2
Bydgoszcz
1
Bytom Odrzański
1
Chełmża
1

No access

No Thumbnail Available