Problemy podologiczne pracowników gastronomii

master
dc.abstract.enAim of the study: The purpose of this study was analisis of frequency of foot problems among catering workers. Materials and methods: The study was based on conducting an original anonymous online survey among people belonging to groups intended for catering workers on the Facebook social network. The survey consisted 25 questions focused on the presence of skin and nail lesions of the foot, foot pain, knee pain or back pain, and factors contributing to the occurrence of podiatric problems such as age, body mass index, job seniority, percentage of time spent standing or walking while working, and wearing footwear. Inclusion criteria for respondents was being catering worker, having one workside and job seniority of minimum one year. Body mass index (BMI) and the percentage of time spent standing or walking while working were calculated for each questionnaire included in the study. The responses were statistically analyzed in Microsoft Excel using a Pivot Table, median, weighted averageand and Pearson correlation calculations. Chi2 tests and Mann Whitney tests were performed. Correlations between individual features were analized in search of risk for foot problems.Results: 526 people participated in the survey, 419 of whom were included in the study. 68.0% of catering workers declared that they had problems with their feet since they worked in the gastronomy sector, and 18.1% said that work contributed to using the services of a specialist (podiatrist or cosmetologist). Calluses were the most common reported foot problem - they accounted for 48.4% of all reported foot problems. 92.4% of catering workers reported foot pain during or after work, and 65.1% of them described the forefoot as the most painful area of the foot. 64.2% reported lower limb swelling after work, of which 80.7% reported foot swelling. There was weak correlation between foot pain and Body Mass Index (r = 0,102, p = 0,037). There were no significant correlations between foot pain and age (r = 0,048, p = 0,326), between foot pain and job seniority (r = 0,066, p = 0,177), and between foot pain and time spent standing or walking while working (r = 0,068, p = 0,164). There were no statistically significant differences between foot care and foot problems (p = 0,981) and between footwear and foot problems (p = 0,612). The reason for the lack of correlation could be the insufficient number of people in each group.Conclusions: Foot problems often occurs among catering workers. The most common foot skin problem are calluses, and the most painful area of the foot is the forefoot. Foot pain is more noticeable in people who report swelling of the lower limbs after work. People reporting higher knee and back pain score also show more intensify foot pain.pl
dc.abstract.plCel pracy: Celem niniejszej pracy była analiza częstości występowania problemów podologicznych wśród pracowników w sektorze gastronomii. Materiały i metody: Badanie polegało na przeprowadzeniu autorskiej anonimowej ankiety online wśród osób należących do grup przeznaczonych dla pracowników gastronomii na portalu społecznościowym Facebook. Kwestionariusz składał się z 25 pytań ukierunkowanych na występowanie zmian skórnych i paznokciowych stóp, ból stóp, kolan lub pleców oraz na czynniki sprzyjające występowaniu problemów podologicznych takie jak wiek, wskaźnik masy ciała, staż pracy, procent czasu spędzonego stojąc lub chodząc w trakcie pracy oraz noszone obuwie. Aby ankietowany zakwalifikował się do badania musiał być pracownikiem gastronomii, obejmować wyłącznie jedno stanowisko pracy i pracować w branży minimum rok. Dla każdej ankiety włączonej do badania został obliczony wskaźnik masy ciała (BMI) oraz procent czasu spędzonego stojąc lub chodząc w trakcie pracy. Odpowiedzi zostały poddane analizie statystycznej w programie Microsoft Excel za pomocą tabeli przestawnej, obliczeń mediany, średniej i korelacji Pearsona. Wykonano testy Chi2 oraz testy Manna Whitney’a. Analizowano korelacje zależności między poszczególnymi cechami w poszukiwaniu czynników ryzyka problemów podologicznych.Wyniki: W ankiecie wzięło udział 526 osób z czego 419 zostały włączone do badania. 68,0% pracowników gastronomii deklarowało, że od kiedy pracują w gastronomii miały problem ze stopami, a 18,1% twierdziło, że to praca przyczyniła się do skorzystania z usług podologa, kosmetologa lub kosmetyczki . Najczęstszym zgłaszanym problemem stóp były modzele – stanowiły 48,4% wszystkich zgłoszonych problemów podologicznych. 92,4% pracowników gastronomii zgłosiło dolegliwości bólowe stóp występujące w trakcie lub po pracy, a 65,1% z nich określiło przodostopie jako najbardziej bolesny rejon stopy. 64,2% deklarowało występowanie opuchlizny kończyn dolnych po pracy, z czego 80,7% z nich zgłaszało opuchliznę stóp. Pomiędzy bólem stóp, a BMI wykazano bardzo słabą korelację (r = 0,102, p = 0,037). Nie wykazano istotnych korelacji pomiędzy bólem stóp a wiekiem (r = 0,048, p = 0,326), pomiędzy bólem stóp a stażem pracy (r = 0,066, p = 0,177) oraz pomiędzy bólem stóp a czasem spędzonym stojąc lub chodząc w trakcie pracy (r = 0,068, p = 0,164). Nie wykazano różnic istotnych statystycznie pomiędzy pielęgnacją stóp, a problemami podologicznymi (p = 0,981) oraz pomiędzy noszonym obuwiem, a problemami podologicznymi (p = 0,612). Przyczyną braku korelacji mogła być zbyt mała liczba osób w poszczególnych grupach.Wnioski: Problemy podologiczne często występują wśród pracowników gastronomii. Najczęstszym problemem skórnym stóp są modzele, a najbardziej bolesnym miejscem stopy jest przodostopie. Ból stóp jest bardziej odczuwalny u osób deklarujących opuchliznę kończyn dolnych występującą po pracy. Osoby zgłaszające wyższą ocenę bólu kolan i pleców wykazują również bardziej nasilony ból stóp.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorŚpiewak, Radosław - 133637 pl
dc.contributor.authorBąk, Klaudiapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerŚpiewak, Radosław - 133637 pl
dc.contributor.reviewerNiewęgłowska, Magdalenapl
dc.date.accessioned2020-10-27T08:12:06Z
dc.date.available2020-10-27T08:12:06Z
dc.date.submitted2020-10-15pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-138496-264840pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/251417
dc.languagepolpl
dc.subject.enpodiatry, foot problems, foot pain, work-related foot problemspl
dc.subject.plpodologia, problemy podologiczne, ból stóp, problemy stóp związane z pracąpl
dc.titleProblemy podologiczne pracowników gastronomiipl
dc.title.alternativeFoot problems among catering workerspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Aim of the study: The purpose of this study was analisis of frequency of foot problems among catering workers. Materials and methods: The study was based on conducting an original anonymous online survey among people belonging to groups intended for catering workers on the Facebook social network. The survey consisted 25 questions focused on the presence of skin and nail lesions of the foot, foot pain, knee pain or back pain, and factors contributing to the occurrence of podiatric problems such as age, body mass index, job seniority, percentage of time spent standing or walking while working, and wearing footwear. Inclusion criteria for respondents was being catering worker, having one workside and job seniority of minimum one year. Body mass index (BMI) and the percentage of time spent standing or walking while working were calculated for each questionnaire included in the study. The responses were statistically analyzed in Microsoft Excel using a Pivot Table, median, weighted averageand and Pearson correlation calculations. Chi2 tests and Mann Whitney tests were performed. Correlations between individual features were analized in search of risk for foot problems.Results: 526 people participated in the survey, 419 of whom were included in the study. 68.0% of catering workers declared that they had problems with their feet since they worked in the gastronomy sector, and 18.1% said that work contributed to using the services of a specialist (podiatrist or cosmetologist). Calluses were the most common reported foot problem - they accounted for 48.4% of all reported foot problems. 92.4% of catering workers reported foot pain during or after work, and 65.1% of them described the forefoot as the most painful area of the foot. 64.2% reported lower limb swelling after work, of which 80.7% reported foot swelling. There was weak correlation between foot pain and Body Mass Index (r = 0,102, p = 0,037). There were no significant correlations between foot pain and age (r = 0,048, p = 0,326), between foot pain and job seniority (r = 0,066, p = 0,177), and between foot pain and time spent standing or walking while working (r = 0,068, p = 0,164). There were no statistically significant differences between foot care and foot problems (p = 0,981) and between footwear and foot problems (p = 0,612). The reason for the lack of correlation could be the insufficient number of people in each group.Conclusions: Foot problems often occurs among catering workers. The most common foot skin problem are calluses, and the most painful area of the foot is the forefoot. Foot pain is more noticeable in people who report swelling of the lower limbs after work. People reporting higher knee and back pain score also show more intensify foot pain.
dc.abstract.plpl
Cel pracy: Celem niniejszej pracy była analiza częstości występowania problemów podologicznych wśród pracowników w sektorze gastronomii. Materiały i metody: Badanie polegało na przeprowadzeniu autorskiej anonimowej ankiety online wśród osób należących do grup przeznaczonych dla pracowników gastronomii na portalu społecznościowym Facebook. Kwestionariusz składał się z 25 pytań ukierunkowanych na występowanie zmian skórnych i paznokciowych stóp, ból stóp, kolan lub pleców oraz na czynniki sprzyjające występowaniu problemów podologicznych takie jak wiek, wskaźnik masy ciała, staż pracy, procent czasu spędzonego stojąc lub chodząc w trakcie pracy oraz noszone obuwie. Aby ankietowany zakwalifikował się do badania musiał być pracownikiem gastronomii, obejmować wyłącznie jedno stanowisko pracy i pracować w branży minimum rok. Dla każdej ankiety włączonej do badania został obliczony wskaźnik masy ciała (BMI) oraz procent czasu spędzonego stojąc lub chodząc w trakcie pracy. Odpowiedzi zostały poddane analizie statystycznej w programie Microsoft Excel za pomocą tabeli przestawnej, obliczeń mediany, średniej i korelacji Pearsona. Wykonano testy Chi2 oraz testy Manna Whitney’a. Analizowano korelacje zależności między poszczególnymi cechami w poszukiwaniu czynników ryzyka problemów podologicznych.Wyniki: W ankiecie wzięło udział 526 osób z czego 419 zostały włączone do badania. 68,0% pracowników gastronomii deklarowało, że od kiedy pracują w gastronomii miały problem ze stopami, a 18,1% twierdziło, że to praca przyczyniła się do skorzystania z usług podologa, kosmetologa lub kosmetyczki . Najczęstszym zgłaszanym problemem stóp były modzele – stanowiły 48,4% wszystkich zgłoszonych problemów podologicznych. 92,4% pracowników gastronomii zgłosiło dolegliwości bólowe stóp występujące w trakcie lub po pracy, a 65,1% z nich określiło przodostopie jako najbardziej bolesny rejon stopy. 64,2% deklarowało występowanie opuchlizny kończyn dolnych po pracy, z czego 80,7% z nich zgłaszało opuchliznę stóp. Pomiędzy bólem stóp, a BMI wykazano bardzo słabą korelację (r = 0,102, p = 0,037). Nie wykazano istotnych korelacji pomiędzy bólem stóp a wiekiem (r = 0,048, p = 0,326), pomiędzy bólem stóp a stażem pracy (r = 0,066, p = 0,177) oraz pomiędzy bólem stóp a czasem spędzonym stojąc lub chodząc w trakcie pracy (r = 0,068, p = 0,164). Nie wykazano różnic istotnych statystycznie pomiędzy pielęgnacją stóp, a problemami podologicznymi (p = 0,981) oraz pomiędzy noszonym obuwiem, a problemami podologicznymi (p = 0,612). Przyczyną braku korelacji mogła być zbyt mała liczba osób w poszczególnych grupach.Wnioski: Problemy podologiczne często występują wśród pracowników gastronomii. Najczęstszym problemem skórnym stóp są modzele, a najbardziej bolesnym miejscem stopy jest przodostopie. Ból stóp jest bardziej odczuwalny u osób deklarujących opuchliznę kończyn dolnych występującą po pracy. Osoby zgłaszające wyższą ocenę bólu kolan i pleców wykazują również bardziej nasilony ból stóp.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Śpiewak, Radosław - 133637
dc.contributor.authorpl
Bąk, Klaudia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Śpiewak, Radosław - 133637
dc.contributor.reviewerpl
Niewęgłowska, Magdalena
dc.date.accessioned
2020-10-27T08:12:06Z
dc.date.available
2020-10-27T08:12:06Z
dc.date.submittedpl
2020-10-15
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-138496-264840
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/251417
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
podiatry, foot problems, foot pain, work-related foot problems
dc.subject.plpl
podologia, problemy podologiczne, ból stóp, problemy stóp związane z pracą
dc.titlepl
Problemy podologiczne pracowników gastronomii
dc.title.alternativepl
Foot problems among catering workers
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
150
Views per month
Views per city
Warsaw
29
Poznan
15
Krakow
9
Gdansk
8
Koszalin
7
Katowice
5
Słupsk
5
Wroclaw
5
Lodz
4
Ashburn
3

No access

No Thumbnail Available