Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Polskie blogi kulinarne. Typy, zawartość, funkcje
Polish culinary blogs. Types, contents, functions.
blog kulinarny, informacja kulinarna, Internet, kulinaria
culinary arts, culinary blog, culinary information, Internet
W Internecie istnieje wiele różnych źródeł informacji kulinarnej. Jednym z nich są blogi kulinarne, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Niniejsza praca skupia się na analizie różnorodności, charakterystyki i roli blogów kulinarnych. Przedstawiony został szeroki przegląd typów blogów kulinarnych, wskazując na kluczowe cechy każdej kategorii. Ponadto, prześwietlona została bogata zawartość prezentowana na tych blogach, uwzględniając przepisy kulinarne, recenzje restauracji, porady zdrowego odżywiania oraz wiele innych treści związanych z jedzeniem. Przedstawione zostały również różnorodne funkcje, jakie spełniają blogi kulinarne, od inspiracyjnych źródeł przepisów po miejsca, gdzie społeczność kulinarna dzieli się swoją pasją. W ramach badań została wykorzystana metoda badawcza, jaką jest analiza porównawcza. Miała ona za zadanie zbadanie różnych aspektów i cech blogów poświęconych tematyce kulinarnej w celu zrozumienia różnic i podobieństw między nimi.
There are various sources of culinary information on the Internet, and one of them is culinary blogs, which enjoy significant popularity. This paper focuses on the analysis of the diversity, characteristics, and role of culinary blogs. It provides an overview of various types of culinary blogs, highlighting the key features of each category. Furthermore, it examines the rich content presented on these blogs, encompassing culinary recipes, restaurant reviews, tips on healthy eating, and many other food-related topics. This paper also shows various functions that culinary blogs serve, from being sources of inspiration for recipes to being platforms where the culinary community shares its passion. The research employed a comparative analysis method to explore different aspects and characteristics of blogs dedicated to culinary themes, aiming to understand the differences and similarities among them.
dc.abstract.en | There are various sources of culinary information on the Internet, and one of them is culinary blogs, which enjoy significant popularity. This paper focuses on the analysis of the diversity, characteristics, and role of culinary blogs. It provides an overview of various types of culinary blogs, highlighting the key features of each category. Furthermore, it examines the rich content presented on these blogs, encompassing culinary recipes, restaurant reviews, tips on healthy eating, and many other food-related topics. This paper also shows various functions that culinary blogs serve, from being sources of inspiration for recipes to being platforms where the culinary community shares its passion. The research employed a comparative analysis method to explore different aspects and characteristics of blogs dedicated to culinary themes, aiming to understand the differences and similarities among them. | pl |
dc.abstract.pl | W Internecie istnieje wiele różnych źródeł informacji kulinarnej. Jednym z nich są blogi kulinarne, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Niniejsza praca skupia się na analizie różnorodności, charakterystyki i roli blogów kulinarnych. Przedstawiony został szeroki przegląd typów blogów kulinarnych, wskazując na kluczowe cechy każdej kategorii. Ponadto, prześwietlona została bogata zawartość prezentowana na tych blogach, uwzględniając przepisy kulinarne, recenzje restauracji, porady zdrowego odżywiania oraz wiele innych treści związanych z jedzeniem. Przedstawione zostały również różnorodne funkcje, jakie spełniają blogi kulinarne, od inspiracyjnych źródeł przepisów po miejsca, gdzie społeczność kulinarna dzieli się swoją pasją. W ramach badań została wykorzystana metoda badawcza, jaką jest analiza porównawcza. Miała ona za zadanie zbadanie różnych aspektów i cech blogów poświęconych tematyce kulinarnej w celu zrozumienia różnic i podobieństw między nimi. | pl |
dc.affiliation | Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Lechowski, Piotr - 129884 | pl |
dc.contributor.author | Sączawa, Natalia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WZKS | pl |
dc.contributor.reviewer | Pietrzyk, Zdzisław - 100248 | pl |
dc.contributor.reviewer | Lechowski, Piotr - 129884 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-10-23T21:46:36Z | |
dc.date.available | 2023-10-23T21:46:36Z | |
dc.date.submitted | 2023-10-19 | pl |
dc.fieldofstudy | zarządzanie informacją | pl |
dc.identifier.apd | diploma-166008-292143 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/321869 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | culinary arts, culinary blog, culinary information, Internet | pl |
dc.subject.pl | blog kulinarny, informacja kulinarna, Internet, kulinaria | pl |
dc.title | Polskie blogi kulinarne. Typy, zawartość, funkcje | pl |
dc.title.alternative | Polish culinary blogs. Types, contents, functions. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |