Oznaczanie kwasów organicznych, całkowitej zawartości polifenoli i aktywności antyoksydacyjnej w miodach pitnych

master
dc.abstract.enMeads are liquors obtained through the process of honey fermentation in water, and subsequent addition of fruit juices or spices. Meads contains healthy substances, such as organic acids, polyphenols and antioxidants. The aim of this experiment was to conduct a qualitative and quantitative determination of organic acids using the capillary isotachophoresis with concurrent optimization of this method, and determination of total phenolic content, antioxidant activity and concentration of kynurenic acid in 25 types of Polish meads.Organic acids were determined with the use of capillary isotachophoresis. Concentration of total phenolics content were determined using analytical method with Folin-Ciocalteau reagent. Antioxidant activity was measured by FRAP method. Kynurenic acid was determined by HPLC with fluorometric detector.The study shows that optimized method can be used to determine organic acids in meads. Ten following organic acids were determined: oxalic, malonic, tartaric, formic, citric, malic, lactic, gluconic, succinic and acetic. Statistical analysis revealed that concentrations of formic, gluconic and succinic acids significantly depend on amount of honey used in fermentation, while the additives used in fermentation process had only a small effect on concentration of these acids. Tartaric, citric and malic acid content is associated with addition of fruit juices used in fermentation. Polyphenols have significant influence on antioxidant power of mead. Important influence on antioxidant activity and phenolic compound concentrations exert the additives used in meads production. All analyzed meads contained kynurenic acid.pl
dc.abstract.plMiody pitne są napojami alkoholowymi powstającymi poprzez fermentację rozcieńczonego w wodzie miodu pszczelego, z ewentualnym dodatkiem soków owocowych i przypraw. Miody pitne zawierają wiele prozdrowotnych substancji, takich jak: kwasy organiczne, związki fenolowe i antyoksydanty. Celem pracy było oznaczenie stężenia kwasów organicznych z użyciem metody izotachoforezy kapilarnej wraz z optymalizacją metody, oznaczenie całkowitej zawartości polifenoli, aktywności antyoksydacyjnej oraz stężenia kwasu kynureninowego w 25 rodzajach polskich miodów pitnych.Kwasy organiczne oznaczono za pomocą izotachoforezy kapilarnej. Do analizy całkowitej zawartości polifenoli zastosowano metodę z użyciem odczynnika Folina-Ciocalteau. Aktywność antyoksydacyjna została oznaczona za pomocą metody FRAP. Stężenie kwasu kynureninowego oznaczono techniką HPLC z detektorem fluorescencyjnym.W wyniku badań stwierdzono, że opracowana procedura analityczna z wykorzystaniem izotachoforezy kapilarnej może być zastosowana do oznaczania kwasów organicznych w miodach pitnych. Oznaczono we wszystkich miodach pitnych 10 kwasów organicznych: szczawiowy, malonowy, winowy, mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, glukonowy, bursztynowy i octowy. Analiza statystyczna wykazała zależność stężenia kwasu mrówkowego, glukonowego i bursztynowego od ilości miodu użytej do wytworzenia brzeczki. Dodatki użyte w trakcie produkcji mają niewielki wpływ na stężenie tych kwasów. Występowanie w miodach pitnych kwasu winowego, cytrynowego i jabłkowego jest związane z dodatkiem w trakcie produkcji soków owocowych bogatych w te kwasy.Polifenole w miodach pitnych mają istotny wpływ na aktywność antyoksydacyjną tych napojów. Znaczny wpływ na aktywność antyoksydacyjną i stężenie polifenoli mają składniki dodawane do sporządzanej brzeczki, takie jak soki owocowe, czy przyprawy korzenne. Miody pitne są źródłem kwasu kynureninowego.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.contributor.advisorZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.contributor.authorKwit, Mateuszpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.contributor.reviewerDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.date.accessioned2020-07-24T16:34:18Z
dc.date.available2020-07-24T16:34:18Z
dc.date.submitted2013-06-21pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-75196-95234pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188004
dc.languagepolpl
dc.subject.enmeads, organic acids, capillary isotachophoresis, FRAP, kynurenic acidpl
dc.subject.plmiody pitne, kwasy organiczne, izotachoforeza kapilarna, FRAP, kwas kynureninowypl
dc.titleOznaczanie kwasów organicznych, całkowitej zawartości polifenoli i aktywności antyoksydacyjnej w miodach pitnychpl
dc.title.alternativeDetermination of organic acids, total phenolic content and antioxidant activity in Polish meads.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Meads are liquors obtained through the process of honey fermentation in water, and subsequent addition of fruit juices or spices. Meads contains healthy substances, such as organic acids, polyphenols and antioxidants. The aim of this experiment was to conduct a qualitative and quantitative determination of organic acids using the capillary isotachophoresis with concurrent optimization of this method, and determination of total phenolic content, antioxidant activity and concentration of kynurenic acid in 25 types of Polish meads.Organic acids were determined with the use of capillary isotachophoresis. Concentration of total phenolics content were determined using analytical method with Folin-Ciocalteau reagent. Antioxidant activity was measured by FRAP method. Kynurenic acid was determined by HPLC with fluorometric detector.The study shows that optimized method can be used to determine organic acids in meads. Ten following organic acids were determined: oxalic, malonic, tartaric, formic, citric, malic, lactic, gluconic, succinic and acetic. Statistical analysis revealed that concentrations of formic, gluconic and succinic acids significantly depend on amount of honey used in fermentation, while the additives used in fermentation process had only a small effect on concentration of these acids. Tartaric, citric and malic acid content is associated with addition of fruit juices used in fermentation. Polyphenols have significant influence on antioxidant power of mead. Important influence on antioxidant activity and phenolic compound concentrations exert the additives used in meads production. All analyzed meads contained kynurenic acid.
dc.abstract.plpl
Miody pitne są napojami alkoholowymi powstającymi poprzez fermentację rozcieńczonego w wodzie miodu pszczelego, z ewentualnym dodatkiem soków owocowych i przypraw. Miody pitne zawierają wiele prozdrowotnych substancji, takich jak: kwasy organiczne, związki fenolowe i antyoksydanty. Celem pracy było oznaczenie stężenia kwasów organicznych z użyciem metody izotachoforezy kapilarnej wraz z optymalizacją metody, oznaczenie całkowitej zawartości polifenoli, aktywności antyoksydacyjnej oraz stężenia kwasu kynureninowego w 25 rodzajach polskich miodów pitnych.Kwasy organiczne oznaczono za pomocą izotachoforezy kapilarnej. Do analizy całkowitej zawartości polifenoli zastosowano metodę z użyciem odczynnika Folina-Ciocalteau. Aktywność antyoksydacyjna została oznaczona za pomocą metody FRAP. Stężenie kwasu kynureninowego oznaczono techniką HPLC z detektorem fluorescencyjnym.W wyniku badań stwierdzono, że opracowana procedura analityczna z wykorzystaniem izotachoforezy kapilarnej może być zastosowana do oznaczania kwasów organicznych w miodach pitnych. Oznaczono we wszystkich miodach pitnych 10 kwasów organicznych: szczawiowy, malonowy, winowy, mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, mlekowy, glukonowy, bursztynowy i octowy. Analiza statystyczna wykazała zależność stężenia kwasu mrówkowego, glukonowego i bursztynowego od ilości miodu użytej do wytworzenia brzeczki. Dodatki użyte w trakcie produkcji mają niewielki wpływ na stężenie tych kwasów. Występowanie w miodach pitnych kwasu winowego, cytrynowego i jabłkowego jest związane z dodatkiem w trakcie produkcji soków owocowych bogatych w te kwasy.Polifenole w miodach pitnych mają istotny wpływ na aktywność antyoksydacyjną tych napojów. Znaczny wpływ na aktywność antyoksydacyjną i stężenie polifenoli mają składniki dodawane do sporządzanej brzeczki, takie jak soki owocowe, czy przyprawy korzenne. Miody pitne są źródłem kwasu kynureninowego.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.contributor.advisorpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.contributor.authorpl
Kwit, Mateusz
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.contributor.reviewerpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.date.accessioned
2020-07-24T16:34:18Z
dc.date.available
2020-07-24T16:34:18Z
dc.date.submittedpl
2013-06-21
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-75196-95234
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188004
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
meads, organic acids, capillary isotachophoresis, FRAP, kynurenic acid
dc.subject.plpl
miody pitne, kwasy organiczne, izotachoforeza kapilarna, FRAP, kwas kynureninowy
dc.titlepl
Oznaczanie kwasów organicznych, całkowitej zawartości polifenoli i aktywności antyoksydacyjnej w miodach pitnych
dc.title.alternativepl
Determination of organic acids, total phenolic content and antioxidant activity in Polish meads.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available