Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Zwyczaje żywieniowe nastolatków
Nutritional habits of teenagers
zwyczaje żywieniowe, posiłki, błędy żywieniowe, młodzież, rozwój
eating habits, meals, dietary mistakes, youth development
Wstęp: Dorastanie jest okresem intensywnego rozwoju fizycznego oraz emocjonalnego młodzieży, stąd też niezwykle istotne jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczającej niezbędnych składników odżywczych. W celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe należy zadbać, aby jadłospis nastolatka zawierał prawidłową ilość produktów o właściwej jakości i zróżnicowaniu. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe w okresie adolescencji mogą prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych także w późniejszych etapach życia.Cel pracy: Ocena zwyczajów żywieniowych krakowskiej młodzieży licealnej.Materiał i metody: Badaniem objęto 264 uczniów (w tym 100 chłopców) w wieku15-19 lat uczęszczających do czterech szkół licealnych w Krakowie. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety pozwalający określić zwyczaje i zachowania żywieniowe młodzieży, w tym częstotliwość spożycia określonych produktów spożywczych w ramach poszczególnych posiłków. Ocenę stanu odżywienia dokonano w oparciu o siatki centylowe wskaźnika masy ciała (BMI) odpowiednio dla płcii wieku.Wyniki: Młodzież spożywała zazwyczaj regularnie 3-4 posiłków dziennie, zachowując przy tym odpowiednią długość przerw między nimi. Pomiędzy posiłkami ankietowani podjadali najczęściej słodycze i owoce. Większość uczniów codziennie zjadała I i II śniadania, obiady oraz kolacje. Najrzadziej spożywanym posiłkiem był podwieczorek. Niezadowalający odsetek badanych wybierał w ramach poszczególnych posiłków produkty o wysokiej wartości żywieniowej. Spośród płynów preferowano głównie te uznawane za zalecane dla wskazanej grupy wiekowej. Wartość wskaźnika BMI zdecydowanej większości ankietowanych mieściła się w normie. Nadmiar masy ciała (nadwaga i otyłość) lub niedobór (ryzyko niedowagi i niedowaga)stwierdzono u 1/3 badanych. Różnice zależne od płci dotyczyły niektórych zwyczajów i zachowań żywieniowych oraz stanu odżywienia badanych. Wnioski: Nie stwierdzono znaczących odchyleń od zasad racjonalnego żywienia młodzieży. Zaobserwowane błędy żywieniowe wskazują jednak na potrzebę prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie dietetyki w szkołach licealnych.
Background: Adolescence is a period of intense physical and emotional development during which balanced diet, providing all needed nutrients, is of key importance. In order to cover the daily demand for energy and essential nutrients, the diet of teenagers should contain products belonging to all basic food groups of appropriate quality and in required amount. Wrong eating habits in adolescence can lead to serious health consequences in later stages of life. Aim: The aim of the study was the assessment of eating habits of high school students in Krakow. Material and Methods: The survey was carried out among 264 adolescents (100 boys) aged 15-19 y., attending four high schools in Krakow, in order to assess their dietary habits and behaviors, including frequency of consumption of defined food products during each meal. Nutritional status was assessed on the basis of age- and sex-specific body mass index (BMI) charts. Results: The respondents usually consumed regularly 3-4 meals a day, maintaining a suitable length of the pauses between them. The snacks between meals consisted mainly of sweets and fruits. Most students ate I and II breakfast, lunch and dinner every day. Tea was the least frequently consumed meal. Relatively low percentage of adolescents chose products of high nutritional value. The favored liquids belonged mainly to those recommended for the specified age group. BMI of majority of respondents was within normal range. About 1/3 of respondents suffered from excessive body weight (overweight and obesity) or body weight deficiency (risk of underweight and underweight). Some differences were found in the case of certain dietary behaviors and nutritional status depended on the sex of respondents. Conclusions: The results of the study did not confirmed serious deviations from the principles of rational nutrition among adolescents. However, as some improper nutritional habits were observed, there is a need for educational activities focused on nutrition in high schools.
dc.abstract.en | Background: Adolescence is a period of intense physical and emotional development during which balanced diet, providing all needed nutrients, is of key importance. In order to cover the daily demand for energy and essential nutrients, the diet of teenagers should contain products belonging to all basic food groups of appropriate quality and in required amount. Wrong eating habits in adolescence can lead to serious health consequences in later stages of life. Aim: The aim of the study was the assessment of eating habits of high school students in Krakow. Material and Methods: The survey was carried out among 264 adolescents (100 boys) aged 15-19 y., attending four high schools in Krakow, in order to assess their dietary habits and behaviors, including frequency of consumption of defined food products during each meal. Nutritional status was assessed on the basis of age- and sex-specific body mass index (BMI) charts. Results: The respondents usually consumed regularly 3-4 meals a day, maintaining a suitable length of the pauses between them. The snacks between meals consisted mainly of sweets and fruits. Most students ate I and II breakfast, lunch and dinner every day. Tea was the least frequently consumed meal. Relatively low percentage of adolescents chose products of high nutritional value. The favored liquids belonged mainly to those recommended for the specified age group. BMI of majority of respondents was within normal range. About 1/3 of respondents suffered from excessive body weight (overweight and obesity) or body weight deficiency (risk of underweight and underweight). Some differences were found in the case of certain dietary behaviors and nutritional status depended on the sex of respondents. Conclusions: The results of the study did not confirmed serious deviations from the principles of rational nutrition among adolescents. However, as some improper nutritional habits were observed, there is a need for educational activities focused on nutrition in high schools. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Dorastanie jest okresem intensywnego rozwoju fizycznego oraz emocjonalnego młodzieży, stąd też niezwykle istotne jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczającej niezbędnych składników odżywczych. W celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe należy zadbać, aby jadłospis nastolatka zawierał prawidłową ilość produktów o właściwej jakości i zróżnicowaniu. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe w okresie adolescencji mogą prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych także w późniejszych etapach życia.Cel pracy: Ocena zwyczajów żywieniowych krakowskiej młodzieży licealnej.Materiał i metody: Badaniem objęto 264 uczniów (w tym 100 chłopców) w wieku15-19 lat uczęszczających do czterech szkół licealnych w Krakowie. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety pozwalający określić zwyczaje i zachowania żywieniowe młodzieży, w tym częstotliwość spożycia określonych produktów spożywczych w ramach poszczególnych posiłków. Ocenę stanu odżywienia dokonano w oparciu o siatki centylowe wskaźnika masy ciała (BMI) odpowiednio dla płcii wieku.Wyniki: Młodzież spożywała zazwyczaj regularnie 3-4 posiłków dziennie, zachowując przy tym odpowiednią długość przerw między nimi. Pomiędzy posiłkami ankietowani podjadali najczęściej słodycze i owoce. Większość uczniów codziennie zjadała I i II śniadania, obiady oraz kolacje. Najrzadziej spożywanym posiłkiem był podwieczorek. Niezadowalający odsetek badanych wybierał w ramach poszczególnych posiłków produkty o wysokiej wartości żywieniowej. Spośród płynów preferowano głównie te uznawane za zalecane dla wskazanej grupy wiekowej. Wartość wskaźnika BMI zdecydowanej większości ankietowanych mieściła się w normie. Nadmiar masy ciała (nadwaga i otyłość) lub niedobór (ryzyko niedowagi i niedowaga)stwierdzono u 1/3 badanych. Różnice zależne od płci dotyczyły niektórych zwyczajów i zachowań żywieniowych oraz stanu odżywienia badanych. Wnioski: Nie stwierdzono znaczących odchyleń od zasad racjonalnego żywienia młodzieży. Zaobserwowane błędy żywieniowe wskazują jednak na potrzebę prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie dietetyki w szkołach licealnych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356 | pl |
dc.contributor.author | Traczyk, Magdalena | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356 | pl |
dc.contributor.reviewer | Drożdż, Dorota - 129246 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T11:52:57Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T11:52:57Z | |
dc.date.submitted | 2015-09-22 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-94908-183003 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202450 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | eating habits, meals, dietary mistakes, youth development | pl |
dc.subject.pl | zwyczaje żywieniowe, posiłki, błędy żywieniowe, młodzież, rozwój | pl |
dc.title | Zwyczaje żywieniowe nastolatków | pl |
dc.title.alternative | Nutritional habits of teenagers | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |