Zwyczaje żywieniowe nastolatków

master
dc.abstract.enBackground: Adolescence is a period of intense physical and emotional development during which balanced diet, providing all needed nutrients, is of key importance. In order to cover the daily demand for energy and essential nutrients, the diet of teenagers should contain products belonging to all basic food groups of appropriate quality and in required amount. Wrong eating habits in adolescence can lead to serious health consequences in later stages of life. Aim: The aim of the study was the assessment of eating habits of high school students in Krakow. Material and Methods: The survey was carried out among 264 adolescents (100 boys) aged 15-19 y., attending four high schools in Krakow, in order to assess their dietary habits and behaviors, including frequency of consumption of defined food products during each meal. Nutritional status was assessed on the basis of age- and sex-specific body mass index (BMI) charts. Results: The respondents usually consumed regularly 3-4 meals a day, maintaining a suitable length of the pauses between them. The snacks between meals consisted mainly of sweets and fruits. Most students ate I and II breakfast, lunch and dinner every day. Tea was the least frequently consumed meal. Relatively low percentage of adolescents chose products of high nutritional value. The favored liquids belonged mainly to those recommended for the specified age group. BMI of majority of respondents was within normal range. About 1/3 of respondents suffered from excessive body weight (overweight and obesity) or body weight deficiency (risk of underweight and underweight). Some differences were found in the case of certain dietary behaviors and nutritional status depended on the sex of respondents. Conclusions: The results of the study did not confirmed serious deviations from the principles of rational nutrition among adolescents. However, as some improper nutritional habits were observed, there is a need for educational activities focused on nutrition in high schools.pl
dc.abstract.plWstęp: Dorastanie jest okresem intensywnego rozwoju fizycznego oraz emocjonalnego młodzieży, stąd też niezwykle istotne jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczającej niezbędnych składników odżywczych. W celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe należy zadbać, aby jadłospis nastolatka zawierał prawidłową ilość produktów o właściwej jakości i zróżnicowaniu. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe w okresie adolescencji mogą prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych także w późniejszych etapach życia.Cel pracy: Ocena zwyczajów żywieniowych krakowskiej młodzieży licealnej.Materiał i metody: Badaniem objęto 264 uczniów (w tym 100 chłopców) w wieku15-19 lat uczęszczających do czterech szkół licealnych w Krakowie. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety pozwalający określić zwyczaje i zachowania żywieniowe młodzieży, w tym częstotliwość spożycia określonych produktów spożywczych w ramach poszczególnych posiłków. Ocenę stanu odżywienia dokonano w oparciu o siatki centylowe wskaźnika masy ciała (BMI) odpowiednio dla płcii wieku.Wyniki: Młodzież spożywała zazwyczaj regularnie 3-4 posiłków dziennie, zachowując przy tym odpowiednią długość przerw między nimi. Pomiędzy posiłkami ankietowani podjadali najczęściej słodycze i owoce. Większość uczniów codziennie zjadała I i II śniadania, obiady oraz kolacje. Najrzadziej spożywanym posiłkiem był podwieczorek. Niezadowalający odsetek badanych wybierał w ramach poszczególnych posiłków produkty o wysokiej wartości żywieniowej. Spośród płynów preferowano głównie te uznawane za zalecane dla wskazanej grupy wiekowej. Wartość wskaźnika BMI zdecydowanej większości ankietowanych mieściła się w normie. Nadmiar masy ciała (nadwaga i otyłość) lub niedobór (ryzyko niedowagi i niedowaga)stwierdzono u 1/3 badanych. Różnice zależne od płci dotyczyły niektórych zwyczajów i zachowań żywieniowych oraz stanu odżywienia badanych. Wnioski: Nie stwierdzono znaczących odchyleń od zasad racjonalnego żywienia młodzieży. Zaobserwowane błędy żywieniowe wskazują jednak na potrzebę prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie dietetyki w szkołach licealnych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKowalska-Duplaga, Kinga - 130356 pl
dc.contributor.authorTraczyk, Magdalenapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKowalska-Duplaga, Kinga - 130356 pl
dc.contributor.reviewerDrożdż, Dorota - 129246 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T11:52:57Z
dc.date.available2020-07-26T11:52:57Z
dc.date.submitted2015-09-22pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-94908-183003pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202450
dc.languagepolpl
dc.subject.eneating habits, meals, dietary mistakes, youth developmentpl
dc.subject.plzwyczaje żywieniowe, posiłki, błędy żywieniowe, młodzież, rozwójpl
dc.titleZwyczaje żywieniowe nastolatkówpl
dc.title.alternativeNutritional habits of teenagerspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Background: Adolescence is a period of intense physical and emotional development during which balanced diet, providing all needed nutrients, is of key importance. In order to cover the daily demand for energy and essential nutrients, the diet of teenagers should contain products belonging to all basic food groups of appropriate quality and in required amount. Wrong eating habits in adolescence can lead to serious health consequences in later stages of life. Aim: The aim of the study was the assessment of eating habits of high school students in Krakow. Material and Methods: The survey was carried out among 264 adolescents (100 boys) aged 15-19 y., attending four high schools in Krakow, in order to assess their dietary habits and behaviors, including frequency of consumption of defined food products during each meal. Nutritional status was assessed on the basis of age- and sex-specific body mass index (BMI) charts. Results: The respondents usually consumed regularly 3-4 meals a day, maintaining a suitable length of the pauses between them. The snacks between meals consisted mainly of sweets and fruits. Most students ate I and II breakfast, lunch and dinner every day. Tea was the least frequently consumed meal. Relatively low percentage of adolescents chose products of high nutritional value. The favored liquids belonged mainly to those recommended for the specified age group. BMI of majority of respondents was within normal range. About 1/3 of respondents suffered from excessive body weight (overweight and obesity) or body weight deficiency (risk of underweight and underweight). Some differences were found in the case of certain dietary behaviors and nutritional status depended on the sex of respondents. Conclusions: The results of the study did not confirmed serious deviations from the principles of rational nutrition among adolescents. However, as some improper nutritional habits were observed, there is a need for educational activities focused on nutrition in high schools.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Dorastanie jest okresem intensywnego rozwoju fizycznego oraz emocjonalnego młodzieży, stąd też niezwykle istotne jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczającej niezbędnych składników odżywczych. W celu pokrycia dziennego zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe należy zadbać, aby jadłospis nastolatka zawierał prawidłową ilość produktów o właściwej jakości i zróżnicowaniu. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe w okresie adolescencji mogą prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych także w późniejszych etapach życia.Cel pracy: Ocena zwyczajów żywieniowych krakowskiej młodzieży licealnej.Materiał i metody: Badaniem objęto 264 uczniów (w tym 100 chłopców) w wieku15-19 lat uczęszczających do czterech szkół licealnych w Krakowie. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety pozwalający określić zwyczaje i zachowania żywieniowe młodzieży, w tym częstotliwość spożycia określonych produktów spożywczych w ramach poszczególnych posiłków. Ocenę stanu odżywienia dokonano w oparciu o siatki centylowe wskaźnika masy ciała (BMI) odpowiednio dla płcii wieku.Wyniki: Młodzież spożywała zazwyczaj regularnie 3-4 posiłków dziennie, zachowując przy tym odpowiednią długość przerw między nimi. Pomiędzy posiłkami ankietowani podjadali najczęściej słodycze i owoce. Większość uczniów codziennie zjadała I i II śniadania, obiady oraz kolacje. Najrzadziej spożywanym posiłkiem był podwieczorek. Niezadowalający odsetek badanych wybierał w ramach poszczególnych posiłków produkty o wysokiej wartości żywieniowej. Spośród płynów preferowano głównie te uznawane za zalecane dla wskazanej grupy wiekowej. Wartość wskaźnika BMI zdecydowanej większości ankietowanych mieściła się w normie. Nadmiar masy ciała (nadwaga i otyłość) lub niedobór (ryzyko niedowagi i niedowaga)stwierdzono u 1/3 badanych. Różnice zależne od płci dotyczyły niektórych zwyczajów i zachowań żywieniowych oraz stanu odżywienia badanych. Wnioski: Nie stwierdzono znaczących odchyleń od zasad racjonalnego żywienia młodzieży. Zaobserwowane błędy żywieniowe wskazują jednak na potrzebę prowadzenia działalności edukacyjnej w zakresie dietetyki w szkołach licealnych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356
dc.contributor.authorpl
Traczyk, Magdalena
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kowalska-Duplaga, Kinga - 130356
dc.contributor.reviewerpl
Drożdż, Dorota - 129246
dc.date.accessioned
2020-07-26T11:52:57Z
dc.date.available
2020-07-26T11:52:57Z
dc.date.submittedpl
2015-09-22
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-94908-183003
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202450
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
eating habits, meals, dietary mistakes, youth development
dc.subject.plpl
zwyczaje żywieniowe, posiłki, błędy żywieniowe, młodzież, rozwój
dc.titlepl
Zwyczaje żywieniowe nastolatków
dc.title.alternativepl
Nutritional habits of teenagers
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
89
Views per month
Views per city
Warsaw
15
Krakow
12
Wroclaw
8
Poznan
5
Katowice
4
Czechowice-Dziedzice
3
Dublin
2
Kielce
2
Lublin
2
San Jose
2

No access

No Thumbnail Available