Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Urzędowa kontrola żywności na szczeblu Unii Europejskiej w prawie Unii Europejskiej
The official food control at the level of the European Union in the European Union law.
urzędowa kontrola żywności, prawo żywnościowe,prawo paszowe, zdrowie i dobrostan zwierząt, łańcuch żywnościowy, Komisja Europejska, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Unia Europejska
official food control, food law, feed law, animal health and welfare, food chain, the European Commission, European Food Safety Authority, the European Union
Niniejsza praca traktuje o urzędowej kontroli żywności na poziomie Unii Europejskiej, w szczególności w wymiarze organizacyjnym. Dotyczące jej regulacje prawne należą do najlepiej rozwiniętych regulacji poziomych w europejskim prawie żywnościowym. Znajdują zastosowanie do wszystkich produktów spożywczych, z wyjątkami szczególnych rodzajów urzędowej kontroli. W tej pracy omówiona zostanie regulacja ogólna, z uwzględnieniem jej ewolucji. W sposób szczególny zaprezentowany zostanie wpływ dokumentów konsultacyjnych Komisji na jej obecny kształt. Analizie zostaną poddane podstawy prawne urzędowej kontroli, zarówno mające swoje źródło w prawie pierwotnym, jak i wtórnym UE. Opisane zostaną także cele i zasady, na których opiera ona swoje działania. Zarysowane zostaną granice jej zakresu przedmiotowego wytyczone przepisami prawa żywnościowego, paszowego oraz reguł odnośnie zdrowia i dobrostanu zwierząt. Urzędowa kontrola ma ogromne znaczenie dla unijnego systemu bezpieczeństwa żywności, gdyż przepisy prawa pozostają jedynie martwą literą bez skutecznych mechanizmów ich egzekwowania. W tym kontekście szczegółowo zostaną przedstawione kompetencje Komisji Europejskiej, jako czołowego organu w systemie urzędowej kontroli na poziomie UE. Wyjątkowa uwaga zostanie poświęcona instytucjom UE udzielającym Komisji wsparcia w wykonywaniu tych zadań, w tym szczególnie Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności. Omówiony zostanie także projekt nowego rozporządzenia, które ma zrewolucjonizować urzędową kontrolę żywności forsowany obecnie przez Komisję.
This thesis deals with the official food control at the level of the European Union, in particular, in terms of organization. The regulations governing this issue are among most developed pieces of horizontal legislation in the European food law. They are applicable to all foods, with exception of specific types of official control. In this paper only the general regulation will be discussed, taking into account its historical evolution. In particular, the impact of the Commission’s consultation documents on its present shape will be presented. The analysis of legal basis for the official control, both having their source in primary and secondary EU law will be conducted. The objectives and the principles on which it bases its actions will be described. The boundaries of its scope delineated by food law, feed law and rules regarding animal health and welfare will be outlined. The official food control is crucial for the EU food safety system, since the law remains only a dead letter without effective enforcement mechanisms. In this context, details will be given on the competence of the European Commission, as a leading authority in the system of official control at the EU level. Exceptional attention will be paid to the EU institutions granting support to the Commission in carrying out these tasks, especially to the European Food Safety Authority. Finally, the proposal for a new regulation advocated by the Commission,, which is set to revolutionize the official food control system, will be discussed.
dc.abstract.en | This thesis deals with the official food control at the level of the European Union, in particular, in terms of organization. The regulations governing this issue are among most developed pieces of horizontal legislation in the European food law. They are applicable to all foods, with exception of specific types of official control. In this paper only the general regulation will be discussed, taking into account its historical evolution. In particular, the impact of the Commission’s consultation documents on its present shape will be presented. The analysis of legal basis for the official control, both having their source in primary and secondary EU law will be conducted. The objectives and the principles on which it bases its actions will be described. The boundaries of its scope delineated by food law, feed law and rules regarding animal health and welfare will be outlined. The official food control is crucial for the EU food safety system, since the law remains only a dead letter without effective enforcement mechanisms. In this context, details will be given on the competence of the European Commission, as a leading authority in the system of official control at the EU level. Exceptional attention will be paid to the EU institutions granting support to the Commission in carrying out these tasks, especially to the European Food Safety Authority. Finally, the proposal for a new regulation advocated by the Commission,, which is set to revolutionize the official food control system, will be discussed. | pl |
dc.abstract.pl | Niniejsza praca traktuje o urzędowej kontroli żywności na poziomie Unii Europejskiej, w szczególności w wymiarze organizacyjnym. Dotyczące jej regulacje prawne należą do najlepiej rozwiniętych regulacji poziomych w europejskim prawie żywnościowym. Znajdują zastosowanie do wszystkich produktów spożywczych, z wyjątkami szczególnych rodzajów urzędowej kontroli. W tej pracy omówiona zostanie regulacja ogólna, z uwzględnieniem jej ewolucji. W sposób szczególny zaprezentowany zostanie wpływ dokumentów konsultacyjnych Komisji na jej obecny kształt. Analizie zostaną poddane podstawy prawne urzędowej kontroli, zarówno mające swoje źródło w prawie pierwotnym, jak i wtórnym UE. Opisane zostaną także cele i zasady, na których opiera ona swoje działania. Zarysowane zostaną granice jej zakresu przedmiotowego wytyczone przepisami prawa żywnościowego, paszowego oraz reguł odnośnie zdrowia i dobrostanu zwierząt. Urzędowa kontrola ma ogromne znaczenie dla unijnego systemu bezpieczeństwa żywności, gdyż przepisy prawa pozostają jedynie martwą literą bez skutecznych mechanizmów ich egzekwowania. W tym kontekście szczegółowo zostaną przedstawione kompetencje Komisji Europejskiej, jako czołowego organu w systemie urzędowej kontroli na poziomie UE. Wyjątkowa uwaga zostanie poświęcona instytucjom UE udzielającym Komisji wsparcia w wykonywaniu tych zadań, w tym szczególnie Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności. Omówiony zostanie także projekt nowego rozporządzenia, które ma zrewolucjonizować urzędową kontrolę żywności forsowany obecnie przez Komisję. | pl |
dc.affiliation | Wydział Prawa i Administracji | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Dudzik, Sławomir - 127805 | pl |
dc.contributor.author | Duda, Dominika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WPA3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Biernat, Stanisław - 127329 | pl |
dc.contributor.reviewer | Dudzik, Sławomir - 127805 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T04:01:05Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T04:01:05Z | |
dc.date.submitted | 2014-10-13 | pl |
dc.fieldofstudy | prawo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-90339-99696 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/198611 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | official food control, food law, feed law, animal health and welfare, food chain, the European Commission, European Food Safety Authority, the European Union | pl |
dc.subject.pl | urzędowa kontrola żywności, prawo żywnościowe,prawo paszowe, zdrowie i dobrostan zwierząt, łańcuch żywnościowy, Komisja Europejska, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, Unia Europejska | pl |
dc.title | Urzędowa kontrola żywności na szczeblu Unii Europejskiej w prawie Unii Europejskiej | pl |
dc.title.alternative | The official food control at the level of the European Union in the European Union law. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |