Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.) jako cenna roślina kosmetyczna - charakterystyka ekologiczna, fitochemiczna, biologiczna oraz biotechnologiczna
Grapevine (Vitis vinifera L.) as valuable cosmetic plant - ecological, phytochemical, biological and biotechnological characteristics
Vitis vinifera, winorośl właściwa, winogrono, kosmetyki naturalne bazujące na V. vinifera, naturalne surowce kosmetyczne, skład fitochemiczny, aktywność biologiczna
Vitis vinifera, common grapevine, grape, V. vinifera based natural cosmetics, cosmetic raw materials, phytochemical composition, biological activities
V. vinifera L. – winorośl właściwa (Vitaceae – Winoroślowate) jest jednym z najpopularniejszych gatunków roślin użytkowych. Obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie, w szczególności na południu Europy skąd pochodzi.W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystywane są wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce, liście, łodygi, kora oraz korzenie. Surowce pozyskiwane z V. vinifera posiadają pozytywne opinie wydane przez takie orgnizacje jak: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administration), EMA (European Medicine Agency) i CosIng (Cosmetic Ingredient Database).Najpopularniejszymi odmianami hodowlanymi V. vinifera są: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Sauvignon oraz cv. Sultanina. Największe obszary upraw V. vinifera znajdują się w Chinach, Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Hodowle prowadzi się głównie w celu produkcji owoców, które mogą być przeznaczone na winogrona stołowe, wino lub rodzynki.Głównymi grupami metabolitów występującymi w V. vinifera są: pochodne katechiny, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, kwasy tłuszczowe, procyjanidyny, witaminy oraz charakterystyczne dla gatunku stylbenoidy. V. vinifera obfituje w związki fenolowe; szczególnie cennym jest resweratrol. Ponadto, poszczególne ograny V. vinifera charakteryzują się odmiennym składem chemicznym.Profil fitochemiczny determinuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne oraz hepatoprotekcyjne V. vinifera. Aktywności te zostały potwierdzone profesjonalnymi badaniami naukowymi.V. vinifera jest również obiektem badań biotechnologicznych.W ramach niniejszej pracy szczególną uwagę zwrócono na zastosowanie kosmetologiczne V. vinifera. Surowce pozyskiwane z V. vinifera są cenione w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje działanie: antyoksydacyjne, spowalniające proces starzenia, kondycjonujące, odżywcze, przeciwzapalne, wybielające, chroniące przed promieniowaniem UV, ściągające i przeciwdrobnoustrojowe. Ekstrakty, olej oraz surowe surowce mają znaczenie również w formulacji kosmetyków - są stosowane jako: humektant, emolient, stabilizator emulsji oraz dodatek barwiący lub zapachowy. V. vinifera to gatunek niezwykle cenny w zastosowaniu kosmetologicznym również ze względu na potwierdzone bezpieczeństwo.
Vitis vinifera L. – grapevine (Vitaceae) is one of the most popular species of useful plants. Currently, it’s cultivated almost all over the world, especially in southern Europe, where it comes from.All parts of the plant are used in the food, cosmetic and pharmaceutical industries: flowers, fruits, leaves, canes, barks and roots. Raw materials obtained from V. vinifera have positive opinions issued by such organizations as: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administraton), EMA (European Medicine Agency) and CosIng (Cosmetic Ingredient Database).The most popular cultivar varietes of V. vinifera are: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Savignon and cv. Sultanina. The largest cultivation areas for V. vinifera are in China, Italy and United States. The main purpose of the cultivation is to produce the fruit which can be used as table grapes, wine or raisins.The main groups of metabolites found in V. vinifera are: catechin derivatives, phenolic acids, flavonoids, anthocyanins, fatty acids, procyanidins, vitamins and stylbenoids characteristic of the species. V. vinifera is rich in phenolic compounds; resveratrol is especially valuable. Moreover, individual V. vinifera plant organs are characterized by a different chemical composition.The phytochemical profile determines the antioxidant, anticancer, antimicrobial, anti-inflammatory, neuroprotective, cardioprotective properties of V. vinifera. These activities have been confirmed by professional scientific research.V. vinifera is also an object of biotechnological research.As part of this work, particular attention was paid to the cosmetological use of V. vinifera. The raw materials obtained from V. vinifera are valued in the cosmetic industry for their antioxidant, anti-aging, conditioning, nutritional, anti-inflammatory, whitening, anti-UV, astringent and antimicrobial properties. Extracts, oil and raw materials are also important in the formulation of cosmetics – they are used as: humectant, emollient, emulsion stabilizer, and a coloring or fragrance additive. V. vinifera is a species extremely valuable in cosmetological use also because of its proven safety.
dc.abstract.en | Vitis vinifera L. – grapevine (Vitaceae) is one of the most popular species of useful plants. Currently, it’s cultivated almost all over the world, especially in southern Europe, where it comes from.All parts of the plant are used in the food, cosmetic and pharmaceutical industries: flowers, fruits, leaves, canes, barks and roots. Raw materials obtained from V. vinifera have positive opinions issued by such organizations as: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administraton), EMA (European Medicine Agency) and CosIng (Cosmetic Ingredient Database).The most popular cultivar varietes of V. vinifera are: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Savignon and cv. Sultanina. The largest cultivation areas for V. vinifera are in China, Italy and United States. The main purpose of the cultivation is to produce the fruit which can be used as table grapes, wine or raisins.The main groups of metabolites found in V. vinifera are: catechin derivatives, phenolic acids, flavonoids, anthocyanins, fatty acids, procyanidins, vitamins and stylbenoids characteristic of the species. V. vinifera is rich in phenolic compounds; resveratrol is especially valuable. Moreover, individual V. vinifera plant organs are characterized by a different chemical composition.The phytochemical profile determines the antioxidant, anticancer, antimicrobial, anti-inflammatory, neuroprotective, cardioprotective properties of V. vinifera. These activities have been confirmed by professional scientific research.V. vinifera is also an object of biotechnological research.As part of this work, particular attention was paid to the cosmetological use of V. vinifera. The raw materials obtained from V. vinifera are valued in the cosmetic industry for their antioxidant, anti-aging, conditioning, nutritional, anti-inflammatory, whitening, anti-UV, astringent and antimicrobial properties. Extracts, oil and raw materials are also important in the formulation of cosmetics – they are used as: humectant, emollient, emulsion stabilizer, and a coloring or fragrance additive. V. vinifera is a species extremely valuable in cosmetological use also because of its proven safety. | pl |
dc.abstract.pl | V. vinifera L. – winorośl właściwa (Vitaceae – Winoroślowate) jest jednym z najpopularniejszych gatunków roślin użytkowych. Obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie, w szczególności na południu Europy skąd pochodzi.W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystywane są wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce, liście, łodygi, kora oraz korzenie. Surowce pozyskiwane z V. vinifera posiadają pozytywne opinie wydane przez takie orgnizacje jak: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administration), EMA (European Medicine Agency) i CosIng (Cosmetic Ingredient Database).Najpopularniejszymi odmianami hodowlanymi V. vinifera są: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Sauvignon oraz cv. Sultanina. Największe obszary upraw V. vinifera znajdują się w Chinach, Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Hodowle prowadzi się głównie w celu produkcji owoców, które mogą być przeznaczone na winogrona stołowe, wino lub rodzynki.Głównymi grupami metabolitów występującymi w V. vinifera są: pochodne katechiny, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, kwasy tłuszczowe, procyjanidyny, witaminy oraz charakterystyczne dla gatunku stylbenoidy. V. vinifera obfituje w związki fenolowe; szczególnie cennym jest resweratrol. Ponadto, poszczególne ograny V. vinifera charakteryzują się odmiennym składem chemicznym.Profil fitochemiczny determinuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne oraz hepatoprotekcyjne V. vinifera. Aktywności te zostały potwierdzone profesjonalnymi badaniami naukowymi.V. vinifera jest również obiektem badań biotechnologicznych.W ramach niniejszej pracy szczególną uwagę zwrócono na zastosowanie kosmetologiczne V. vinifera. Surowce pozyskiwane z V. vinifera są cenione w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje działanie: antyoksydacyjne, spowalniające proces starzenia, kondycjonujące, odżywcze, przeciwzapalne, wybielające, chroniące przed promieniowaniem UV, ściągające i przeciwdrobnoustrojowe. Ekstrakty, olej oraz surowe surowce mają znaczenie również w formulacji kosmetyków - są stosowane jako: humektant, emolient, stabilizator emulsji oraz dodatek barwiący lub zapachowy. V. vinifera to gatunek niezwykle cenny w zastosowaniu kosmetologicznym również ze względu na potwierdzone bezpieczeństwo. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Szopa, Agnieszka - 140550 | pl |
dc.contributor.author | Kwaśniak, Beata | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Szopa, Agnieszka - 140550 | pl |
dc.contributor.reviewer | Skrzypczak-Pietraszek, Ewa - 133417 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-15T21:37:49Z | |
dc.date.available | 2022-07-15T21:37:49Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-155474-295048 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297257 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Vitis vinifera, common grapevine, grape, V. vinifera based natural cosmetics, cosmetic raw materials, phytochemical composition, biological activities | pl |
dc.subject.pl | Vitis vinifera, winorośl właściwa, winogrono, kosmetyki naturalne bazujące na V. vinifera, naturalne surowce kosmetyczne, skład fitochemiczny, aktywność biologiczna | pl |
dc.title | Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.) jako cenna roślina kosmetyczna - charakterystyka ekologiczna, fitochemiczna, biologiczna oraz biotechnologiczna | pl |
dc.title.alternative | Grapevine (Vitis vinifera L.) as valuable cosmetic plant - ecological, phytochemical, biological and biotechnological characteristics | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |