Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.) jako cenna roślina kosmetyczna - charakterystyka ekologiczna, fitochemiczna, biologiczna oraz biotechnologiczna

master
dc.abstract.enVitis vinifera L. – grapevine (Vitaceae) is one of the most popular species of useful plants. Currently, it’s cultivated almost all over the world, especially in southern Europe, where it comes from.All parts of the plant are used in the food, cosmetic and pharmaceutical industries: flowers, fruits, leaves, canes, barks and roots. Raw materials obtained from V. vinifera have positive opinions issued by such organizations as: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administraton), EMA (European Medicine Agency) and CosIng (Cosmetic Ingredient Database).The most popular cultivar varietes of V. vinifera are: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Savignon and cv. Sultanina. The largest cultivation areas for V. vinifera are in China, Italy and United States. The main purpose of the cultivation is to produce the fruit which can be used as table grapes, wine or raisins.The main groups of metabolites found in V. vinifera are: catechin derivatives, phenolic acids, flavonoids, anthocyanins, fatty acids, procyanidins, vitamins and stylbenoids characteristic of the species. V. vinifera is rich in phenolic compounds; resveratrol is especially valuable. Moreover, individual V. vinifera plant organs are characterized by a different chemical composition.The phytochemical profile determines the antioxidant, anticancer, antimicrobial, anti-inflammatory, neuroprotective, cardioprotective properties of V. vinifera. These activities have been confirmed by professional scientific research.V. vinifera is also an object of biotechnological research.As part of this work, particular attention was paid to the cosmetological use of V. vinifera. The raw materials obtained from V. vinifera are valued in the cosmetic industry for their antioxidant, anti-aging, conditioning, nutritional, anti-inflammatory, whitening, anti-UV, astringent and antimicrobial properties. Extracts, oil and raw materials are also important in the formulation of cosmetics – they are used as: humectant, emollient, emulsion stabilizer, and a coloring or fragrance additive. V. vinifera is a species extremely valuable in cosmetological use also because of its proven safety.pl
dc.abstract.plV. vinifera L. – winorośl właściwa (Vitaceae – Winoroślowate) jest jednym z najpopularniejszych gatunków roślin użytkowych. Obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie, w szczególności na południu Europy skąd pochodzi.W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystywane są wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce, liście, łodygi, kora oraz korzenie. Surowce pozyskiwane z V. vinifera posiadają pozytywne opinie wydane przez takie orgnizacje jak: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administration), EMA (European Medicine Agency) i CosIng (Cosmetic Ingredient Database).Najpopularniejszymi odmianami hodowlanymi V. vinifera są: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Sauvignon oraz cv. Sultanina. Największe obszary upraw V. vinifera znajdują się w Chinach, Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Hodowle prowadzi się głównie w celu produkcji owoców, które mogą być przeznaczone na winogrona stołowe, wino lub rodzynki.Głównymi grupami metabolitów występującymi w V. vinifera są: pochodne katechiny, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, kwasy tłuszczowe, procyjanidyny, witaminy oraz charakterystyczne dla gatunku stylbenoidy. V. vinifera obfituje w związki fenolowe; szczególnie cennym jest resweratrol. Ponadto, poszczególne ograny V. vinifera charakteryzują się odmiennym składem chemicznym.Profil fitochemiczny determinuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne oraz hepatoprotekcyjne V. vinifera. Aktywności te zostały potwierdzone profesjonalnymi badaniami naukowymi.V. vinifera jest również obiektem badań biotechnologicznych.W ramach niniejszej pracy szczególną uwagę zwrócono na zastosowanie kosmetologiczne V. vinifera. Surowce pozyskiwane z V. vinifera są cenione w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje działanie: antyoksydacyjne, spowalniające proces starzenia, kondycjonujące, odżywcze, przeciwzapalne, wybielające, chroniące przed promieniowaniem UV, ściągające i przeciwdrobnoustrojowe. Ekstrakty, olej oraz surowe surowce mają znaczenie również w formulacji kosmetyków - są stosowane jako: humektant, emolient, stabilizator emulsji oraz dodatek barwiący lub zapachowy. V. vinifera to gatunek niezwykle cenny w zastosowaniu kosmetologicznym również ze względu na potwierdzone bezpieczeństwo.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorSzopa, Agnieszka - 140550 pl
dc.contributor.authorKwaśniak, Beatapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerSzopa, Agnieszka - 140550 pl
dc.contributor.reviewerSkrzypczak-Pietraszek, Ewa - 133417 pl
dc.date.accessioned2022-07-15T21:37:49Z
dc.date.available2022-07-15T21:37:49Z
dc.date.submitted2022-07-15pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-155474-295048pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297257
dc.languagepolpl
dc.subject.enVitis vinifera, common grapevine, grape, V. vinifera based natural cosmetics, cosmetic raw materials, phytochemical composition, biological activitiespl
dc.subject.plVitis vinifera, winorośl właściwa, winogrono, kosmetyki naturalne bazujące na V. vinifera, naturalne surowce kosmetyczne, skład fitochemiczny, aktywność biologicznapl
dc.titleWinorośl właściwa (Vitis vinifera L.) jako cenna roślina kosmetyczna - charakterystyka ekologiczna, fitochemiczna, biologiczna oraz biotechnologicznapl
dc.title.alternativeGrapevine (Vitis vinifera L.) as valuable cosmetic plant - ecological, phytochemical, biological and biotechnological characteristicspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Vitis vinifera L. – grapevine (Vitaceae) is one of the most popular species of useful plants. Currently, it’s cultivated almost all over the world, especially in southern Europe, where it comes from.All parts of the plant are used in the food, cosmetic and pharmaceutical industries: flowers, fruits, leaves, canes, barks and roots. Raw materials obtained from V. vinifera have positive opinions issued by such organizations as: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administraton), EMA (European Medicine Agency) and CosIng (Cosmetic Ingredient Database).The most popular cultivar varietes of V. vinifera are: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Savignon and cv. Sultanina. The largest cultivation areas for V. vinifera are in China, Italy and United States. The main purpose of the cultivation is to produce the fruit which can be used as table grapes, wine or raisins.The main groups of metabolites found in V. vinifera are: catechin derivatives, phenolic acids, flavonoids, anthocyanins, fatty acids, procyanidins, vitamins and stylbenoids characteristic of the species. V. vinifera is rich in phenolic compounds; resveratrol is especially valuable. Moreover, individual V. vinifera plant organs are characterized by a different chemical composition.The phytochemical profile determines the antioxidant, anticancer, antimicrobial, anti-inflammatory, neuroprotective, cardioprotective properties of V. vinifera. These activities have been confirmed by professional scientific research.V. vinifera is also an object of biotechnological research.As part of this work, particular attention was paid to the cosmetological use of V. vinifera. The raw materials obtained from V. vinifera are valued in the cosmetic industry for their antioxidant, anti-aging, conditioning, nutritional, anti-inflammatory, whitening, anti-UV, astringent and antimicrobial properties. Extracts, oil and raw materials are also important in the formulation of cosmetics – they are used as: humectant, emollient, emulsion stabilizer, and a coloring or fragrance additive. V. vinifera is a species extremely valuable in cosmetological use also because of its proven safety.
dc.abstract.plpl
V. vinifera L. – winorośl właściwa (Vitaceae – Winoroślowate) jest jednym z najpopularniejszych gatunków roślin użytkowych. Obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie, w szczególności na południu Europy skąd pochodzi.W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym wykorzystywane są wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce, liście, łodygi, kora oraz korzenie. Surowce pozyskiwane z V. vinifera posiadają pozytywne opinie wydane przez takie orgnizacje jak: EFSA (European Food Safety Authority), FDA (Food and Drug Administration), EMA (European Medicine Agency) i CosIng (Cosmetic Ingredient Database).Najpopularniejszymi odmianami hodowlanymi V. vinifera są: cv. Kyoho, cv. Cabernet, cv. Sauvignon oraz cv. Sultanina. Największe obszary upraw V. vinifera znajdują się w Chinach, Włoszech i Stanach Zjednoczonych. Hodowle prowadzi się głównie w celu produkcji owoców, które mogą być przeznaczone na winogrona stołowe, wino lub rodzynki.Głównymi grupami metabolitów występującymi w V. vinifera są: pochodne katechiny, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, kwasy tłuszczowe, procyjanidyny, witaminy oraz charakterystyczne dla gatunku stylbenoidy. V. vinifera obfituje w związki fenolowe; szczególnie cennym jest resweratrol. Ponadto, poszczególne ograny V. vinifera charakteryzują się odmiennym składem chemicznym.Profil fitochemiczny determinuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne oraz hepatoprotekcyjne V. vinifera. Aktywności te zostały potwierdzone profesjonalnymi badaniami naukowymi.V. vinifera jest również obiektem badań biotechnologicznych.W ramach niniejszej pracy szczególną uwagę zwrócono na zastosowanie kosmetologiczne V. vinifera. Surowce pozyskiwane z V. vinifera są cenione w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje działanie: antyoksydacyjne, spowalniające proces starzenia, kondycjonujące, odżywcze, przeciwzapalne, wybielające, chroniące przed promieniowaniem UV, ściągające i przeciwdrobnoustrojowe. Ekstrakty, olej oraz surowe surowce mają znaczenie również w formulacji kosmetyków - są stosowane jako: humektant, emolient, stabilizator emulsji oraz dodatek barwiący lub zapachowy. V. vinifera to gatunek niezwykle cenny w zastosowaniu kosmetologicznym również ze względu na potwierdzone bezpieczeństwo.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Szopa, Agnieszka - 140550
dc.contributor.authorpl
Kwaśniak, Beata
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Szopa, Agnieszka - 140550
dc.contributor.reviewerpl
Skrzypczak-Pietraszek, Ewa - 133417
dc.date.accessioned
2022-07-15T21:37:49Z
dc.date.available
2022-07-15T21:37:49Z
dc.date.submittedpl
2022-07-15
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-155474-295048
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/297257
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Vitis vinifera, common grapevine, grape, V. vinifera based natural cosmetics, cosmetic raw materials, phytochemical composition, biological activities
dc.subject.plpl
Vitis vinifera, winorośl właściwa, winogrono, kosmetyki naturalne bazujące na V. vinifera, naturalne surowce kosmetyczne, skład fitochemiczny, aktywność biologiczna
dc.titlepl
Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.) jako cenna roślina kosmetyczna - charakterystyka ekologiczna, fitochemiczna, biologiczna oraz biotechnologiczna
dc.title.alternativepl
Grapevine (Vitis vinifera L.) as valuable cosmetic plant - ecological, phytochemical, biological and biotechnological characteristics
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
65
Views per month
Views per city
Warsaw
11
Krakow
10
Poznan
6
Wroclaw
4
Krzepice
3
Bialystok
2
Częstochowa
2
Diemen
2
Kielce
2
Lodz
2

No access

No Thumbnail Available
Collections