Ocena stanu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania wśród osób w wieku 18-45 lat.

master
dc.abstract.enIntroduction: Probiotics are live bacterial cultures which have become a popular subject of discussions in the recent years. It has been shown that probiotics exert a beneficial influence on the composition and function of the intestine microbiota, thereby reducing the frequency of gastrointestinal dysfunctions. Dairy products, particularly plain yoghurt, and pickles are the most popular sources of these beneficial bacteria in Poland. Apart from dietary sources of probiotics, the market also offers dietary supplements.Aim: The aim of this study was to assess the level of knowledge on probiotic-containing products as well as the manners and situations in which they are used.Material and methods: To achieve this aim, a survey was conducted among individuals aged 18–45 years. The proprietary questionnaire, which consisted of 3 parts comprising 16 closed single-choice questions, was distributed to respondents on the Internet.Results: The obtained results were analysed statistically using the Chi square test with the assumed level of statistical significance of 0.05. This test showed whether the level of education and gender are correlated with the knowledge of the definition of probiotics and synbiotics as well as with the frequency of using products that are sources of probiotic bacteria. The analysis demonstrated that knowledge on probiotics is significantly correlated with the level of education and gender.Conclusions: Based on these results, it was concluded that basic information about probiotics as well as their sources and effects should be conveyed relatively early and in a conscientious way. This form of education could improve prevention of gastrointestinal dysfunctions.pl
dc.abstract.plWprowadzenie: Probiotyki, to żywe kultury bakterii, które stały się popularnym tematem badań prowadzonych w ciągu ostatnich lat. Ustalono, że wywierają one korzystny wpływ na skład oraz funkcjonowanie mikroflory jelitowej, przyczyniając się tym samym do ograniczenia występowania dysfunkcji układu pokarmowego. Najpopularniejszym w Polsce źródłem tych pożytecznych bakterii są przetwory mleczne, a w szczególności jogurty naturalne oraz przetwory kiszone. Poza źródłami probiotyków wchodzącymi w skład codziennej diety na rynku w Polsce dostępne są również suplementy diety.Cel: Głównym celem pracy była ocena poziomu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania.Materiały i metody: Przeprowadzono badanie ankietowe wśród osób w wieku 18 – 45 lat. Autorski kwestionariusz ankiety udostępniany był respondentom Internetowo i składał się z 3 części, łącznie obejmując 16 pytań zamkniętych.Wyniki: Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą testu Chi-kwadrat, przyjmując poziom istotności równy 0,05. Wybrany test umożliwił poznanie zależności pomiędzy poziomem wykształcenia i płcią, a znajomością definicji probiotyków i synbiotyków oraz częstotliwością stosowania produktów, będących źródłem bakterii probiotycznych. Analiza wykazała istotną zależność między poziomem wykształcenia oraz płcią a wiedzą z zakresu probiotyków.Wnioski: W oparciu o wyniki przeprowadzonego badania stwierdzono, iż należy dbać o rzetelne i odpowiednio wczesne przekazywanie podstawowych informacji nie tylkooprobiotykach ale również o ich źródłach i sposobie ich działania. Celem przeprowadzonej edukacji jest zwiększenie szans prewencji dysfunkcji układu pokarmowego.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorGalbarczyk, Andrzejpl
dc.contributor.authorPietrasiak, Sylwiapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerGalbarczyk, Andrzejpl
dc.contributor.reviewerJasieńska, Grażyna - 129861 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T10:53:43Z
dc.date.available2020-07-27T10:53:43Z
dc.date.submitted2017-10-26pl
dc.fieldofstudyzdrowie publicznepl
dc.identifier.apddiploma-118352-158951pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/223441
dc.languagepolpl
dc.subject.enprobiotics, probiotic products, live cultures, consumer preferences, state of knowledgepl
dc.subject.plprobiotyki, produkty probiotyczne, żywe kultury bakterii, preferencje konsumentów, stan wiedzypl
dc.titleOcena stanu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania wśród osób w wieku 18-45 lat.pl
dc.title.alternativeEvaluation of knowledge about probiotic products, methods and positions for people in age 18 - 45pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Probiotics are live bacterial cultures which have become a popular subject of discussions in the recent years. It has been shown that probiotics exert a beneficial influence on the composition and function of the intestine microbiota, thereby reducing the frequency of gastrointestinal dysfunctions. Dairy products, particularly plain yoghurt, and pickles are the most popular sources of these beneficial bacteria in Poland. Apart from dietary sources of probiotics, the market also offers dietary supplements.Aim: The aim of this study was to assess the level of knowledge on probiotic-containing products as well as the manners and situations in which they are used.Material and methods: To achieve this aim, a survey was conducted among individuals aged 18–45 years. The proprietary questionnaire, which consisted of 3 parts comprising 16 closed single-choice questions, was distributed to respondents on the Internet.Results: The obtained results were analysed statistically using the Chi square test with the assumed level of statistical significance of 0.05. This test showed whether the level of education and gender are correlated with the knowledge of the definition of probiotics and synbiotics as well as with the frequency of using products that are sources of probiotic bacteria. The analysis demonstrated that knowledge on probiotics is significantly correlated with the level of education and gender.Conclusions: Based on these results, it was concluded that basic information about probiotics as well as their sources and effects should be conveyed relatively early and in a conscientious way. This form of education could improve prevention of gastrointestinal dysfunctions.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie: Probiotyki, to żywe kultury bakterii, które stały się popularnym tematem badań prowadzonych w ciągu ostatnich lat. Ustalono, że wywierają one korzystny wpływ na skład oraz funkcjonowanie mikroflory jelitowej, przyczyniając się tym samym do ograniczenia występowania dysfunkcji układu pokarmowego. Najpopularniejszym w Polsce źródłem tych pożytecznych bakterii są przetwory mleczne, a w szczególności jogurty naturalne oraz przetwory kiszone. Poza źródłami probiotyków wchodzącymi w skład codziennej diety na rynku w Polsce dostępne są również suplementy diety.Cel: Głównym celem pracy była ocena poziomu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania.Materiały i metody: Przeprowadzono badanie ankietowe wśród osób w wieku 18 – 45 lat. Autorski kwestionariusz ankiety udostępniany był respondentom Internetowo i składał się z 3 części, łącznie obejmując 16 pytań zamkniętych.Wyniki: Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą testu Chi-kwadrat, przyjmując poziom istotności równy 0,05. Wybrany test umożliwił poznanie zależności pomiędzy poziomem wykształcenia i płcią, a znajomością definicji probiotyków i synbiotyków oraz częstotliwością stosowania produktów, będących źródłem bakterii probiotycznych. Analiza wykazała istotną zależność między poziomem wykształcenia oraz płcią a wiedzą z zakresu probiotyków.Wnioski: W oparciu o wyniki przeprowadzonego badania stwierdzono, iż należy dbać o rzetelne i odpowiednio wczesne przekazywanie podstawowych informacji nie tylkooprobiotykach ale również o ich źródłach i sposobie ich działania. Celem przeprowadzonej edukacji jest zwiększenie szans prewencji dysfunkcji układu pokarmowego.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Galbarczyk, Andrzej
dc.contributor.authorpl
Pietrasiak, Sylwia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Galbarczyk, Andrzej
dc.contributor.reviewerpl
Jasieńska, Grażyna - 129861
dc.date.accessioned
2020-07-27T10:53:43Z
dc.date.available
2020-07-27T10:53:43Z
dc.date.submittedpl
2017-10-26
dc.fieldofstudypl
zdrowie publiczne
dc.identifier.apdpl
diploma-118352-158951
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/223441
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
probiotics, probiotic products, live cultures, consumer preferences, state of knowledge
dc.subject.plpl
probiotyki, produkty probiotyczne, żywe kultury bakterii, preferencje konsumentów, stan wiedzy
dc.titlepl
Ocena stanu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania wśród osób w wieku 18-45 lat.
dc.title.alternativepl
Evaluation of knowledge about probiotic products, methods and positions for people in age 18 - 45
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
152
Views per month
Views per city
Warsaw
39
Lodz
17
Krakow
13
Poznan
12
Katowice
8
Lublin
8
Torun
7
Wroclaw
7
Oberbachern
4
Zabrze
4

No access

No Thumbnail Available