Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena stanu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania wśród osób w wieku 18-45 lat.
Evaluation of knowledge about probiotic products, methods and positions for people in age 18 - 45
probiotyki, produkty probiotyczne, żywe kultury bakterii, preferencje konsumentów, stan wiedzy
probiotics, probiotic products, live cultures, consumer preferences, state of knowledge
Wprowadzenie: Probiotyki, to żywe kultury bakterii, które stały się popularnym tematem badań prowadzonych w ciągu ostatnich lat. Ustalono, że wywierają one korzystny wpływ na skład oraz funkcjonowanie mikroflory jelitowej, przyczyniając się tym samym do ograniczenia występowania dysfunkcji układu pokarmowego. Najpopularniejszym w Polsce źródłem tych pożytecznych bakterii są przetwory mleczne, a w szczególności jogurty naturalne oraz przetwory kiszone. Poza źródłami probiotyków wchodzącymi w skład codziennej diety na rynku w Polsce dostępne są również suplementy diety.Cel: Głównym celem pracy była ocena poziomu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania.Materiały i metody: Przeprowadzono badanie ankietowe wśród osób w wieku 18 – 45 lat. Autorski kwestionariusz ankiety udostępniany był respondentom Internetowo i składał się z 3 części, łącznie obejmując 16 pytań zamkniętych.Wyniki: Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą testu Chi-kwadrat, przyjmując poziom istotności równy 0,05. Wybrany test umożliwił poznanie zależności pomiędzy poziomem wykształcenia i płcią, a znajomością definicji probiotyków i synbiotyków oraz częstotliwością stosowania produktów, będących źródłem bakterii probiotycznych. Analiza wykazała istotną zależność między poziomem wykształcenia oraz płcią a wiedzą z zakresu probiotyków.Wnioski: W oparciu o wyniki przeprowadzonego badania stwierdzono, iż należy dbać o rzetelne i odpowiednio wczesne przekazywanie podstawowych informacji nie tylkooprobiotykach ale również o ich źródłach i sposobie ich działania. Celem przeprowadzonej edukacji jest zwiększenie szans prewencji dysfunkcji układu pokarmowego.
Introduction: Probiotics are live bacterial cultures which have become a popular subject of discussions in the recent years. It has been shown that probiotics exert a beneficial influence on the composition and function of the intestine microbiota, thereby reducing the frequency of gastrointestinal dysfunctions. Dairy products, particularly plain yoghurt, and pickles are the most popular sources of these beneficial bacteria in Poland. Apart from dietary sources of probiotics, the market also offers dietary supplements.Aim: The aim of this study was to assess the level of knowledge on probiotic-containing products as well as the manners and situations in which they are used.Material and methods: To achieve this aim, a survey was conducted among individuals aged 18–45 years. The proprietary questionnaire, which consisted of 3 parts comprising 16 closed single-choice questions, was distributed to respondents on the Internet.Results: The obtained results were analysed statistically using the Chi square test with the assumed level of statistical significance of 0.05. This test showed whether the level of education and gender are correlated with the knowledge of the definition of probiotics and synbiotics as well as with the frequency of using products that are sources of probiotic bacteria. The analysis demonstrated that knowledge on probiotics is significantly correlated with the level of education and gender.Conclusions: Based on these results, it was concluded that basic information about probiotics as well as their sources and effects should be conveyed relatively early and in a conscientious way. This form of education could improve prevention of gastrointestinal dysfunctions.
dc.abstract.en | Introduction: Probiotics are live bacterial cultures which have become a popular subject of discussions in the recent years. It has been shown that probiotics exert a beneficial influence on the composition and function of the intestine microbiota, thereby reducing the frequency of gastrointestinal dysfunctions. Dairy products, particularly plain yoghurt, and pickles are the most popular sources of these beneficial bacteria in Poland. Apart from dietary sources of probiotics, the market also offers dietary supplements.Aim: The aim of this study was to assess the level of knowledge on probiotic-containing products as well as the manners and situations in which they are used.Material and methods: To achieve this aim, a survey was conducted among individuals aged 18–45 years. The proprietary questionnaire, which consisted of 3 parts comprising 16 closed single-choice questions, was distributed to respondents on the Internet.Results: The obtained results were analysed statistically using the Chi square test with the assumed level of statistical significance of 0.05. This test showed whether the level of education and gender are correlated with the knowledge of the definition of probiotics and synbiotics as well as with the frequency of using products that are sources of probiotic bacteria. The analysis demonstrated that knowledge on probiotics is significantly correlated with the level of education and gender.Conclusions: Based on these results, it was concluded that basic information about probiotics as well as their sources and effects should be conveyed relatively early and in a conscientious way. This form of education could improve prevention of gastrointestinal dysfunctions. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Probiotyki, to żywe kultury bakterii, które stały się popularnym tematem badań prowadzonych w ciągu ostatnich lat. Ustalono, że wywierają one korzystny wpływ na skład oraz funkcjonowanie mikroflory jelitowej, przyczyniając się tym samym do ograniczenia występowania dysfunkcji układu pokarmowego. Najpopularniejszym w Polsce źródłem tych pożytecznych bakterii są przetwory mleczne, a w szczególności jogurty naturalne oraz przetwory kiszone. Poza źródłami probiotyków wchodzącymi w skład codziennej diety na rynku w Polsce dostępne są również suplementy diety.Cel: Głównym celem pracy była ocena poziomu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania.Materiały i metody: Przeprowadzono badanie ankietowe wśród osób w wieku 18 – 45 lat. Autorski kwestionariusz ankiety udostępniany był respondentom Internetowo i składał się z 3 części, łącznie obejmując 16 pytań zamkniętych.Wyniki: Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej za pomocą testu Chi-kwadrat, przyjmując poziom istotności równy 0,05. Wybrany test umożliwił poznanie zależności pomiędzy poziomem wykształcenia i płcią, a znajomością definicji probiotyków i synbiotyków oraz częstotliwością stosowania produktów, będących źródłem bakterii probiotycznych. Analiza wykazała istotną zależność między poziomem wykształcenia oraz płcią a wiedzą z zakresu probiotyków.Wnioski: W oparciu o wyniki przeprowadzonego badania stwierdzono, iż należy dbać o rzetelne i odpowiednio wczesne przekazywanie podstawowych informacji nie tylkooprobiotykach ale również o ich źródłach i sposobie ich działania. Celem przeprowadzonej edukacji jest zwiększenie szans prewencji dysfunkcji układu pokarmowego. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Galbarczyk, Andrzej | pl |
dc.contributor.author | Pietrasiak, Sylwia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Galbarczyk, Andrzej | pl |
dc.contributor.reviewer | Jasieńska, Grażyna - 129861 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T10:53:43Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T10:53:43Z | |
dc.date.submitted | 2017-10-26 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-118352-158951 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/223441 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | probiotics, probiotic products, live cultures, consumer preferences, state of knowledge | pl |
dc.subject.pl | probiotyki, produkty probiotyczne, żywe kultury bakterii, preferencje konsumentów, stan wiedzy | pl |
dc.title | Ocena stanu wiedzy na temat produktów probiotycznych oraz sposobów i okoliczności ich stosowania wśród osób w wieku 18-45 lat. | pl |
dc.title.alternative | Evaluation of knowledge about probiotic products, methods and positions for people in age 18 - 45 | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |