Zachowania żywieniowe u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD)

master
dc.abstract.enIntroduction: The occurrence of autism spectrum disorders (ASD) in the last few years hasclearly increased. 6 children in 10,000 suffer from ASD. One of the common problem in thisgroup are eating disorders and complaints from the gastrointestinal systems. According tosome studies, these problems have a significant impact on the occurrence and severity ofsymptoms of the neurological system, so it is very important to pay increasing attention to therole of diet in the treatment of this disease.The aim: Demonstration of the differences in behavior habits, interest in nutrition andfrequency of consumption of food products between children suffering from ASD and healthychildren.Material and methods: The study was conducted among 44 children suffering from ASDand 33 healthy children as a control group. Data were collected using questionnaire which wasspecially designed for this study. Questionnaire contained questions about eating habits andfrequency of consumption of selected food products. The study was voluntary and anonymous.Results: Parents of healthy children show more interest in their children's way of feeding andnutritional recommendations, than parents of children with ASD (by 4% and 11.3%). 24.3%more children with ASD were consulted with a nutritionist compared to the control group.Complaints of the digestive system are 21.1% more likely in children with ASD. Childrensuffering from ASD are characterized by a higher intake of red meat and offal and lessfrequent consumption of milk and milk products compared to the control group. There wereno statistically significant differences between the study group and the control in terms offrequency of consumption of products, which are the source of gluten, artificial food additives- preservatives and artificial colors.Conclusions: There are differences in habits and eating behaviors and frequency ofconsumption of selected food products between the group of children with ASD and a groupof healthy children.pl
dc.abstract.plWstęp: Występowanie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) w ciągu ostatnich kilku latwyraźnie wzrosło. Średnio choruje na nie 6 na 1000 dzieci. Jednym z powszechniewystępujących problemów w tej grupie osób są zaburzenia odżywiania i dolegliwości zestrony układy pokarmowego. Według niektórych badań, wyżej wymienione problemy mogąmieć znaczący wpływ na występowanie oraz nasilenie objawów ze strony układuneurologicznego, dlatego co raz większą uwagę poświęca się roli diety w leczeniu ASD.Cel: Wykazanie różnic w zachowaniach żywieniowych i częstości spożycia wybranychproduktów spożywczych między dziećmi z ASD (grupa badana) a dziećmi zdrowymi (grupakontrolna), a także różnic pomiędzy zainteresowaniem rodziców sposobem odżywiania siędziecka w obu grupach.Materiały i metody: Przebadano 44 dzieci z ASD oraz 33 zdrowych dzieci stanowiącychgrupę kontrolną. Do zebrania danych posłużył kwestionariusz zawierający pytania dotyczącezachowań i nawyków żywieniowych oraz częstości spożycia wybranych produktówspożywczych.Wyniki: Rodzice dzieci zdrowych wykazują większe zainteresowanie sposobem żywieniaswoich dzieci oraz zaleceniami żywieniowymi niż rodzice dzieci chorych na ASD(odpowiednio 4% i 11,3%). 24,3% więcej dzieci było konsultowanych z dietetykiem w grupiedzieci chorych w porównaniu do grupy kontrolnej. Dolegliwości ze strony układupokarmowego występują o 21,1% częściej u dzieci z ASD. Dzieci chorujące na ASDcharakteryzują się częstszym spożyciem czerwonego mięsa i podrobów oraz rzadszymspożywaniem mleka i produktów mlecznych w porównaniu do dzieci z grupy kontrolnej. Niestwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy grupą badawczą a kontrolną podwzględem częstości spożycia produktów, będących źródłem glutenu, sztucznych dodatków dożywności tj. konserwantów i barwników.Wnioski: Występują różnice pod względem nawyków i zachowań żywieniowych, orazczęstości spożycia wybranych produktów spożywczych pomiędzy grupą dzieci z ASD a grupądzieci zdrowych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorWalecki, Piotr - 133731 pl
dc.contributor.authorSiwek, Justynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerWalecki, Piotr - 133731 pl
dc.contributor.reviewerZwolińska-Wcisło, Małgorzata - 133936 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T22:23:22Z
dc.date.available2020-07-26T22:23:22Z
dc.date.submitted2016-06-30pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-105676-143441pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/212025
dc.languagepolpl
dc.subject.enautism, diet, nutritionpl
dc.subject.plautyzm, dieta, żywieniepl
dc.titleZachowania żywieniowe u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD)pl
dc.title.alternativeEating behavior of children with autism spectrum disorders (ASD)pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: The occurrence of autism spectrum disorders (ASD) in the last few years hasclearly increased. 6 children in 10,000 suffer from ASD. One of the common problem in thisgroup are eating disorders and complaints from the gastrointestinal systems. According tosome studies, these problems have a significant impact on the occurrence and severity ofsymptoms of the neurological system, so it is very important to pay increasing attention to therole of diet in the treatment of this disease.The aim: Demonstration of the differences in behavior habits, interest in nutrition andfrequency of consumption of food products between children suffering from ASD and healthychildren.Material and methods: The study was conducted among 44 children suffering from ASDand 33 healthy children as a control group. Data were collected using questionnaire which wasspecially designed for this study. Questionnaire contained questions about eating habits andfrequency of consumption of selected food products. The study was voluntary and anonymous.Results: Parents of healthy children show more interest in their children's way of feeding andnutritional recommendations, than parents of children with ASD (by 4% and 11.3%). 24.3%more children with ASD were consulted with a nutritionist compared to the control group.Complaints of the digestive system are 21.1% more likely in children with ASD. Childrensuffering from ASD are characterized by a higher intake of red meat and offal and lessfrequent consumption of milk and milk products compared to the control group. There wereno statistically significant differences between the study group and the control in terms offrequency of consumption of products, which are the source of gluten, artificial food additives- preservatives and artificial colors.Conclusions: There are differences in habits and eating behaviors and frequency ofconsumption of selected food products between the group of children with ASD and a groupof healthy children.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Występowanie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) w ciągu ostatnich kilku latwyraźnie wzrosło. Średnio choruje na nie 6 na 1000 dzieci. Jednym z powszechniewystępujących problemów w tej grupie osób są zaburzenia odżywiania i dolegliwości zestrony układy pokarmowego. Według niektórych badań, wyżej wymienione problemy mogąmieć znaczący wpływ na występowanie oraz nasilenie objawów ze strony układuneurologicznego, dlatego co raz większą uwagę poświęca się roli diety w leczeniu ASD.Cel: Wykazanie różnic w zachowaniach żywieniowych i częstości spożycia wybranychproduktów spożywczych między dziećmi z ASD (grupa badana) a dziećmi zdrowymi (grupakontrolna), a także różnic pomiędzy zainteresowaniem rodziców sposobem odżywiania siędziecka w obu grupach.Materiały i metody: Przebadano 44 dzieci z ASD oraz 33 zdrowych dzieci stanowiącychgrupę kontrolną. Do zebrania danych posłużył kwestionariusz zawierający pytania dotyczącezachowań i nawyków żywieniowych oraz częstości spożycia wybranych produktówspożywczych.Wyniki: Rodzice dzieci zdrowych wykazują większe zainteresowanie sposobem żywieniaswoich dzieci oraz zaleceniami żywieniowymi niż rodzice dzieci chorych na ASD(odpowiednio 4% i 11,3%). 24,3% więcej dzieci było konsultowanych z dietetykiem w grupiedzieci chorych w porównaniu do grupy kontrolnej. Dolegliwości ze strony układupokarmowego występują o 21,1% częściej u dzieci z ASD. Dzieci chorujące na ASDcharakteryzują się częstszym spożyciem czerwonego mięsa i podrobów oraz rzadszymspożywaniem mleka i produktów mlecznych w porównaniu do dzieci z grupy kontrolnej. Niestwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy grupą badawczą a kontrolną podwzględem częstości spożycia produktów, będących źródłem glutenu, sztucznych dodatków dożywności tj. konserwantów i barwników.Wnioski: Występują różnice pod względem nawyków i zachowań żywieniowych, orazczęstości spożycia wybranych produktów spożywczych pomiędzy grupą dzieci z ASD a grupądzieci zdrowych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Walecki, Piotr - 133731
dc.contributor.authorpl
Siwek, Justyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Walecki, Piotr - 133731
dc.contributor.reviewerpl
Zwolińska-Wcisło, Małgorzata - 133936
dc.date.accessioned
2020-07-26T22:23:22Z
dc.date.available
2020-07-26T22:23:22Z
dc.date.submittedpl
2016-06-30
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-105676-143441
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/212025
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
autism, diet, nutrition
dc.subject.plpl
autyzm, dieta, żywienie
dc.titlepl
Zachowania żywieniowe u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD)
dc.title.alternativepl
Eating behavior of children with autism spectrum disorders (ASD)
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
228
Views per month
Views per city
Warsaw
44
Krakow
25
Wroclaw
19
Poznan
17
Gdansk
7
Katowice
7
Szczecin
7
Zambrów
5
Bydgoszcz
4
Lublin
4

No access

No Thumbnail Available