Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Zachowania żywieniowe u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD)
Eating behavior of children with autism spectrum disorders (ASD)
autyzm, dieta, żywienie
autism, diet, nutrition
Wstęp: Występowanie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) w ciągu ostatnich kilku latwyraźnie wzrosło. Średnio choruje na nie 6 na 1000 dzieci. Jednym z powszechniewystępujących problemów w tej grupie osób są zaburzenia odżywiania i dolegliwości zestrony układy pokarmowego. Według niektórych badań, wyżej wymienione problemy mogąmieć znaczący wpływ na występowanie oraz nasilenie objawów ze strony układuneurologicznego, dlatego co raz większą uwagę poświęca się roli diety w leczeniu ASD.Cel: Wykazanie różnic w zachowaniach żywieniowych i częstości spożycia wybranychproduktów spożywczych między dziećmi z ASD (grupa badana) a dziećmi zdrowymi (grupakontrolna), a także różnic pomiędzy zainteresowaniem rodziców sposobem odżywiania siędziecka w obu grupach.Materiały i metody: Przebadano 44 dzieci z ASD oraz 33 zdrowych dzieci stanowiącychgrupę kontrolną. Do zebrania danych posłużył kwestionariusz zawierający pytania dotyczącezachowań i nawyków żywieniowych oraz częstości spożycia wybranych produktówspożywczych.Wyniki: Rodzice dzieci zdrowych wykazują większe zainteresowanie sposobem żywieniaswoich dzieci oraz zaleceniami żywieniowymi niż rodzice dzieci chorych na ASD(odpowiednio 4% i 11,3%). 24,3% więcej dzieci było konsultowanych z dietetykiem w grupiedzieci chorych w porównaniu do grupy kontrolnej. Dolegliwości ze strony układupokarmowego występują o 21,1% częściej u dzieci z ASD. Dzieci chorujące na ASDcharakteryzują się częstszym spożyciem czerwonego mięsa i podrobów oraz rzadszymspożywaniem mleka i produktów mlecznych w porównaniu do dzieci z grupy kontrolnej. Niestwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy grupą badawczą a kontrolną podwzględem częstości spożycia produktów, będących źródłem glutenu, sztucznych dodatków dożywności tj. konserwantów i barwników.Wnioski: Występują różnice pod względem nawyków i zachowań żywieniowych, orazczęstości spożycia wybranych produktów spożywczych pomiędzy grupą dzieci z ASD a grupądzieci zdrowych.
Introduction: The occurrence of autism spectrum disorders (ASD) in the last few years hasclearly increased. 6 children in 10,000 suffer from ASD. One of the common problem in thisgroup are eating disorders and complaints from the gastrointestinal systems. According tosome studies, these problems have a significant impact on the occurrence and severity ofsymptoms of the neurological system, so it is very important to pay increasing attention to therole of diet in the treatment of this disease.The aim: Demonstration of the differences in behavior habits, interest in nutrition andfrequency of consumption of food products between children suffering from ASD and healthychildren.Material and methods: The study was conducted among 44 children suffering from ASDand 33 healthy children as a control group. Data were collected using questionnaire which wasspecially designed for this study. Questionnaire contained questions about eating habits andfrequency of consumption of selected food products. The study was voluntary and anonymous.Results: Parents of healthy children show more interest in their children's way of feeding andnutritional recommendations, than parents of children with ASD (by 4% and 11.3%). 24.3%more children with ASD were consulted with a nutritionist compared to the control group.Complaints of the digestive system are 21.1% more likely in children with ASD. Childrensuffering from ASD are characterized by a higher intake of red meat and offal and lessfrequent consumption of milk and milk products compared to the control group. There wereno statistically significant differences between the study group and the control in terms offrequency of consumption of products, which are the source of gluten, artificial food additives- preservatives and artificial colors.Conclusions: There are differences in habits and eating behaviors and frequency ofconsumption of selected food products between the group of children with ASD and a groupof healthy children.
dc.abstract.en | Introduction: The occurrence of autism spectrum disorders (ASD) in the last few years hasclearly increased. 6 children in 10,000 suffer from ASD. One of the common problem in thisgroup are eating disorders and complaints from the gastrointestinal systems. According tosome studies, these problems have a significant impact on the occurrence and severity ofsymptoms of the neurological system, so it is very important to pay increasing attention to therole of diet in the treatment of this disease.The aim: Demonstration of the differences in behavior habits, interest in nutrition andfrequency of consumption of food products between children suffering from ASD and healthychildren.Material and methods: The study was conducted among 44 children suffering from ASDand 33 healthy children as a control group. Data were collected using questionnaire which wasspecially designed for this study. Questionnaire contained questions about eating habits andfrequency of consumption of selected food products. The study was voluntary and anonymous.Results: Parents of healthy children show more interest in their children's way of feeding andnutritional recommendations, than parents of children with ASD (by 4% and 11.3%). 24.3%more children with ASD were consulted with a nutritionist compared to the control group.Complaints of the digestive system are 21.1% more likely in children with ASD. Childrensuffering from ASD are characterized by a higher intake of red meat and offal and lessfrequent consumption of milk and milk products compared to the control group. There wereno statistically significant differences between the study group and the control in terms offrequency of consumption of products, which are the source of gluten, artificial food additives- preservatives and artificial colors.Conclusions: There are differences in habits and eating behaviors and frequency ofconsumption of selected food products between the group of children with ASD and a groupof healthy children. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Występowanie zaburzeń ze spektrum autyzmu (ASD) w ciągu ostatnich kilku latwyraźnie wzrosło. Średnio choruje na nie 6 na 1000 dzieci. Jednym z powszechniewystępujących problemów w tej grupie osób są zaburzenia odżywiania i dolegliwości zestrony układy pokarmowego. Według niektórych badań, wyżej wymienione problemy mogąmieć znaczący wpływ na występowanie oraz nasilenie objawów ze strony układuneurologicznego, dlatego co raz większą uwagę poświęca się roli diety w leczeniu ASD.Cel: Wykazanie różnic w zachowaniach żywieniowych i częstości spożycia wybranychproduktów spożywczych między dziećmi z ASD (grupa badana) a dziećmi zdrowymi (grupakontrolna), a także różnic pomiędzy zainteresowaniem rodziców sposobem odżywiania siędziecka w obu grupach.Materiały i metody: Przebadano 44 dzieci z ASD oraz 33 zdrowych dzieci stanowiącychgrupę kontrolną. Do zebrania danych posłużył kwestionariusz zawierający pytania dotyczącezachowań i nawyków żywieniowych oraz częstości spożycia wybranych produktówspożywczych.Wyniki: Rodzice dzieci zdrowych wykazują większe zainteresowanie sposobem żywieniaswoich dzieci oraz zaleceniami żywieniowymi niż rodzice dzieci chorych na ASD(odpowiednio 4% i 11,3%). 24,3% więcej dzieci było konsultowanych z dietetykiem w grupiedzieci chorych w porównaniu do grupy kontrolnej. Dolegliwości ze strony układupokarmowego występują o 21,1% częściej u dzieci z ASD. Dzieci chorujące na ASDcharakteryzują się częstszym spożyciem czerwonego mięsa i podrobów oraz rzadszymspożywaniem mleka i produktów mlecznych w porównaniu do dzieci z grupy kontrolnej. Niestwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy grupą badawczą a kontrolną podwzględem częstości spożycia produktów, będących źródłem glutenu, sztucznych dodatków dożywności tj. konserwantów i barwników.Wnioski: Występują różnice pod względem nawyków i zachowań żywieniowych, orazczęstości spożycia wybranych produktów spożywczych pomiędzy grupą dzieci z ASD a grupądzieci zdrowych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Walecki, Piotr - 133731 | pl |
dc.contributor.author | Siwek, Justyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Walecki, Piotr - 133731 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zwolińska-Wcisło, Małgorzata - 133936 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T22:23:22Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T22:23:22Z | |
dc.date.submitted | 2016-06-30 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-105676-143441 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/212025 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | autism, diet, nutrition | pl |
dc.subject.pl | autyzm, dieta, żywienie | pl |
dc.title | Zachowania żywieniowe u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD) | pl |
dc.title.alternative | Eating behavior of children with autism spectrum disorders (ASD) | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |