ADHD a standardy żywieniowe

master
dc.abstract.enIntrooduction:Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most behavioraldisorder of childhood. In about 60% of individuals the symptoms occurs throughoutadulthood. Several previous studies have indicated that certain nutrients may be beneficialin ADHD. Finding the link between ADHD symptoms and consumption of specificnutrients may be helpful to create a safe, inexpensive, and effective way to minimize thesymptoms of ADHD and to improve the treating.The aim: The aim of the study is to confirm the relationship between ADHDsymptoms and the consumption of certain nutrients.Material and methods: One hundred thirty four individuals (age from 19 to 27)were examined. In this study made use of the Conners' Adult ADHD Rating Scales–SelfReport: Long Version (CAARS–S:L) and a dietary questionnaire which is specially designedfor this study. The study was conducted in March and April 2015. The study was voluntaryand anonymous, attended by students.Results: No significant difference in a consumption of products containing fattyacids, n-3, magnesium, zinc, B vitamins, iron, vitamin E, lecithin between the groups withsymptoms of ADHD(+) and the group without ADHD(-) symptoms were observed.Statistically significant differences (p <0.05) between the group ADHD(+) and the groupADHD(-) (CAARS item: DSM-IV total) in the consumption of products containingpreservatives (intake higher by 21.87%) and food dyes (intake higher by 41.05%) werefound. Statistically significant differences (p <0.05) between the group ADHD(+) and thegroup ADHD(-) (CAARS item: DSM-IV hyperactivity) in the consumption of productscontaining preservatives (intake higher by 48.92%) and food dyes (intake higher by88.21%). Statistically significant differences (p <0.05) between the group ADHD(+) andthe group ADHD(-) (CAARS item: DSM-IV memory) in the frequency of consumption offoods containing preservatives (intake higher by 21.25%) and food dyes (intake higher by22.69%).Conclusions: The correlations between the supply of nutritious and selectedsymptoms of ADHD in the case of preservatives and food dyes were observed.pl
dc.abstract.plWstęp: ADHD to jedno z najczęściej występujących zaburzeń psychicznych okresu dzieciństwa. U około 60% pacjentów objawy utrzymują się również w wieku dorosłym. We wcześniejszych badaniach wskazano na związek pomiędzy występowaniem objawów ADHD a spożyciem wybranych składników pokarmowych. Odnalezienie tych zależności może być przesłanką do stworzenia bezpiecznego, niedrogiego, a zarazem skutecznego sposobu na zminimalizowanie objawów ADHD, ułatwiając tym samym osobom dotkniętym tym zaburzeniem lepsze przystosowanie do życia w społeczeństwie.Cel: Wykazanie zależności pomiędzy podażą wybranych składników pokarmowych a występowaniem objawów ADHD.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono wśród 134 osób, kobiet i mężczyzn, w wieku od 19 do 27 lat. Grupę badaną stanowili studenci krakowskich uczelni. Do zebrania danych posłużył skonstruowany na potrzeby badania Kwestonariusz częstości spożycia wybranych produktów spożywczych oraz kwestionariusz Conners' Adult ADHD Rating Scales–Self-Report: Long Version (CAARS–S:L), udostępnione respondentom w postaci elektronicznej. Poziom podaży składników oceniano na podstawie częstości spożycia produktów stanowiących ich źródło. Badanie przeprowadzono w marcu i kwietniu 2015 r.Wyniki: Nie zaobserwowano różnic istotnych statystycznie pomiędzy grupą z wysokim poziomem objawów ADHD a grupą z niskim poziomem objawów ADHD w częstości spożycia produktów zawierających kwasy tłuszczowe n-3, magnez, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, witaminę E, lecytynę. Stwierdzono różnice istotne statystyczne (p<0,05) pomiędzy grupą z wysokim nasileniem całościowych objawów ADHD (skala DSM-IV total w kwestionariuszu CAARS) a grupą z niskim nasileniem objawów w częstości spożycia produktów zawierających konserwanty (spożycie większe o 21,87%) oraz barwniki (spożycie większe o 41,05%). Stwierdzono różnice istotne statystyczne (p<0,05) pomiędzy grupą z wysokim nasileniem objawów nadaktywności (skala DSM-IV hyperactivity) a grupą z niskim nasileniem objawów w częstości spożycia produktów zawierających konserwanty (spożycie większe o 48,92%) oraz barwniki (spożycie większe o 88,21%), a także stwierdzono istotne różnice pomiędzy grupą z wysokim nasileniem objawów zaburzeń pamięci (skala DSM-IV memory) w częstości spożycia produktów zawierających konserwanty (spożycie większe o 21,25%) oraz barwniki (spożycie większe o 22,69%).Wnioski: Zależność pomiędzy poziomem podaży składników pokarmowych, a wybranymi objawami ADHD (wg. klasyfikacji DSM-IV) zaobserwowano w przypadku produktów zawierających sztuczne barwniki i konserwanty.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorWalecki, Piotr - 133731 pl
dc.contributor.authorSięka, Kingapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerWalecki, Piotr - 133731 pl
dc.contributor.reviewerPilecki, Maciej - 133154 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T11:46:07Z
dc.date.available2020-07-26T11:46:07Z
dc.date.submitted2015-06-29pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-94796-129022pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202342
dc.languagepolpl
dc.subject.enADHD, diet, nutrition, hyperactivitypl
dc.subject.plADHD, dieta, żywienie, nadpobudliwośćpl
dc.titleADHD a standardy żywieniowepl
dc.title.alternativeDiet and ADHDpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introoduction:Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most behavioraldisorder of childhood. In about 60% of individuals the symptoms occurs throughoutadulthood. Several previous studies have indicated that certain nutrients may be beneficialin ADHD. Finding the link between ADHD symptoms and consumption of specificnutrients may be helpful to create a safe, inexpensive, and effective way to minimize thesymptoms of ADHD and to improve the treating.The aim: The aim of the study is to confirm the relationship between ADHDsymptoms and the consumption of certain nutrients.Material and methods: One hundred thirty four individuals (age from 19 to 27)were examined. In this study made use of the Conners' Adult ADHD Rating Scales–SelfReport: Long Version (CAARS–S:L) and a dietary questionnaire which is specially designedfor this study. The study was conducted in March and April 2015. The study was voluntaryand anonymous, attended by students.Results: No significant difference in a consumption of products containing fattyacids, n-3, magnesium, zinc, B vitamins, iron, vitamin E, lecithin between the groups withsymptoms of ADHD(+) and the group without ADHD(-) symptoms were observed.Statistically significant differences (p <0.05) between the group ADHD(+) and the groupADHD(-) (CAARS item: DSM-IV total) in the consumption of products containingpreservatives (intake higher by 21.87%) and food dyes (intake higher by 41.05%) werefound. Statistically significant differences (p <0.05) between the group ADHD(+) and thegroup ADHD(-) (CAARS item: DSM-IV hyperactivity) in the consumption of productscontaining preservatives (intake higher by 48.92%) and food dyes (intake higher by88.21%). Statistically significant differences (p <0.05) between the group ADHD(+) andthe group ADHD(-) (CAARS item: DSM-IV memory) in the frequency of consumption offoods containing preservatives (intake higher by 21.25%) and food dyes (intake higher by22.69%).Conclusions: The correlations between the supply of nutritious and selectedsymptoms of ADHD in the case of preservatives and food dyes were observed.
dc.abstract.plpl
Wstęp: ADHD to jedno z najczęściej występujących zaburzeń psychicznych okresu dzieciństwa. U około 60% pacjentów objawy utrzymują się również w wieku dorosłym. We wcześniejszych badaniach wskazano na związek pomiędzy występowaniem objawów ADHD a spożyciem wybranych składników pokarmowych. Odnalezienie tych zależności może być przesłanką do stworzenia bezpiecznego, niedrogiego, a zarazem skutecznego sposobu na zminimalizowanie objawów ADHD, ułatwiając tym samym osobom dotkniętym tym zaburzeniem lepsze przystosowanie do życia w społeczeństwie.Cel: Wykazanie zależności pomiędzy podażą wybranych składników pokarmowych a występowaniem objawów ADHD.Materiał i metody: Badanie przeprowadzono wśród 134 osób, kobiet i mężczyzn, w wieku od 19 do 27 lat. Grupę badaną stanowili studenci krakowskich uczelni. Do zebrania danych posłużył skonstruowany na potrzeby badania Kwestonariusz częstości spożycia wybranych produktów spożywczych oraz kwestionariusz Conners' Adult ADHD Rating Scales–Self-Report: Long Version (CAARS–S:L), udostępnione respondentom w postaci elektronicznej. Poziom podaży składników oceniano na podstawie częstości spożycia produktów stanowiących ich źródło. Badanie przeprowadzono w marcu i kwietniu 2015 r.Wyniki: Nie zaobserwowano różnic istotnych statystycznie pomiędzy grupą z wysokim poziomem objawów ADHD a grupą z niskim poziomem objawów ADHD w częstości spożycia produktów zawierających kwasy tłuszczowe n-3, magnez, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, witaminę E, lecytynę. Stwierdzono różnice istotne statystyczne (p<0,05) pomiędzy grupą z wysokim nasileniem całościowych objawów ADHD (skala DSM-IV total w kwestionariuszu CAARS) a grupą z niskim nasileniem objawów w częstości spożycia produktów zawierających konserwanty (spożycie większe o 21,87%) oraz barwniki (spożycie większe o 41,05%). Stwierdzono różnice istotne statystyczne (p<0,05) pomiędzy grupą z wysokim nasileniem objawów nadaktywności (skala DSM-IV hyperactivity) a grupą z niskim nasileniem objawów w częstości spożycia produktów zawierających konserwanty (spożycie większe o 48,92%) oraz barwniki (spożycie większe o 88,21%), a także stwierdzono istotne różnice pomiędzy grupą z wysokim nasileniem objawów zaburzeń pamięci (skala DSM-IV memory) w częstości spożycia produktów zawierających konserwanty (spożycie większe o 21,25%) oraz barwniki (spożycie większe o 22,69%).Wnioski: Zależność pomiędzy poziomem podaży składników pokarmowych, a wybranymi objawami ADHD (wg. klasyfikacji DSM-IV) zaobserwowano w przypadku produktów zawierających sztuczne barwniki i konserwanty.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Walecki, Piotr - 133731
dc.contributor.authorpl
Sięka, Kinga
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Walecki, Piotr - 133731
dc.contributor.reviewerpl
Pilecki, Maciej - 133154
dc.date.accessioned
2020-07-26T11:46:07Z
dc.date.available
2020-07-26T11:46:07Z
dc.date.submittedpl
2015-06-29
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-94796-129022
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202342
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
ADHD, diet, nutrition, hyperactivity
dc.subject.plpl
ADHD, dieta, żywienie, nadpobudliwość
dc.titlepl
ADHD a standardy żywieniowe
dc.title.alternativepl
Diet and ADHD
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
193
Views per month
Views per city
Warsaw
45
Krakow
27
Wroclaw
15
Poznan
11
Gdynia
7
Ropczyce
6
Bydgoszcz
5
Gdansk
5
Lublin
5
Bialystok
4

No access

No Thumbnail Available