Diety alternatywne w zwalczaniu epidemii nadwagi i otyłości

master
dc.abstract.enWorldwide, overweight and obesity have reached epidemic proportions. In the treatment of overweight and obesity, the primary and leading method is dietary treatment. Alternative diets are applicable in this case.The aim of this study was to evaluate the energy and nutritional value of alternative diets: Flexitarian, volumetric, Mayo Clinic and Ornish, and to relate the obtained values to the current Nutrition Standards for the Polish population 2020.The three-day menus were taken from internet nutrition blogs, which were maintained by dieticians, doctors, journalists or people from fitness industry. Diets were assessed for energy, nutrients, selected vitamins and minerals, dietary fiber, cholesterol, and fatty acids using the "DietetykPro" program.The study showed that the Mayo Clinic diet was characterized by the greatest energy deficiency. With respect to the supply of selected macronutrients, all analyzed menus proved to be deficient in fat content. All diets exceeded the recommended standard for vitamin A and folate content. In the case of vitamin D requirements, all evaluated diets showed a deficiency in relation to the recommended values. Nutritional analysis of the menus showed that the Mayo Clinic diet contained the highest amount of cholesterol, which exceeded the standard by more than three times. Of all the diets, the volumetric diet had the highest content of saturated fatty acids.Evaluation of the three-day menus of the alternative diets allowed us to conclude that the energy supply, in all the menus of the alternative diets, does not exceed the daily requirement for adults and that the Mayo Clinic diet is the most poorly balanced diet in terms of energy and nutritional value.pl
dc.abstract.plNa całym świecie nadwaga i otyłość osiągnęły rozmiary epidemii. W leczeniu nadwagi i otyłości podstawową oraz wiodącą metodą jest leczenie dietetyczne. Zastosowanie w tym przypadku znajdują diety alternatywneCelem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet alternatywnych: fleksitariańskiej, wolumetrycznej, Kliniki Mayo oraz Ornisha oraz odniesienie uzyskanych wartości do obowiązujących obecnie Norm Żywienia dla populacji Polski 2020.Trzydniowe jadłospisy zostały zaczerpnięte z blogów internetowych o tematyce żywieniowej, które były prowadzone przez dietetyków, lekarzy, dziennikarzy czy osoby z branży fitness. Ocenę diet pod względem podaży energii, składników pokarmowych, wybranych witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego, cholesterolu i kwasów tłuszczowych dokonano z wykorzystaniem programu „DietetykPro”.Przeprowadzone badanie wykazało, że dieta Kliniki Mayo charakteryzowała się największym niedoborem energii. W odniesieniu do podaży wybranych makroskładników wszystkie analizowane jadłospisy okazały się niedoborowe pod względem zawartości tłuszczy. Wszystkie diety przekroczyły zalecaną normę na zawartość witaminy A i folianów. W przypadku zapotrzebowania na witaminę D wszystkie oceniane diety wykazały niedobór w stosunku do wartości zalecanych. Ocena wartości odżywczej jadłospisów wykazała, że dieta Kliniki Mayo zawierała największą ilość cholesterolu, która ponad trzykrotnie przekraczała normę. Spośród wszystkich diet, największą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych charakteryzowała się dieta wolumetryczna.Ocena trzydniowych jadłospisów diet alternatywnych pozwoliła wywnioskować, że podaż energii, we wszystkich jadłospisach diet alternatywnych, nie przekracza dobowego zapotrzebowania dla osób dorosłych, a dieta Kliniki Mayo jest najgorzej zbilansowaną dietą pod względem wartości energetycznej i odżywczej.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorBugajski, Andrzej - 128916 pl
dc.contributor.authorZawadzka, Adriannapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerBugajski, Andrzej - 128916 pl
dc.contributor.reviewerTomusiak-Plebanek, Anna - 200520 pl
dc.date.accessioned2022-07-08T22:09:20Z
dc.date.available2022-07-08T22:09:20Z
dc.date.submitted2022-07-08pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-159938-248049pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/295773
dc.languagepolpl
dc.subject.enalternative diets, epidemic, overweight, obesitypl
dc.subject.pldiety alternatywne, epidemia, nadwaga, otyłośćpl
dc.titleDiety alternatywne w zwalczaniu epidemii nadwagi i otyłościpl
dc.title.alternativeAlternative diets in combating the epidemic of overweight and obesitypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Worldwide, overweight and obesity have reached epidemic proportions. In the treatment of overweight and obesity, the primary and leading method is dietary treatment. Alternative diets are applicable in this case.The aim of this study was to evaluate the energy and nutritional value of alternative diets: Flexitarian, volumetric, Mayo Clinic and Ornish, and to relate the obtained values to the current Nutrition Standards for the Polish population 2020.The three-day menus were taken from internet nutrition blogs, which were maintained by dieticians, doctors, journalists or people from fitness industry. Diets were assessed for energy, nutrients, selected vitamins and minerals, dietary fiber, cholesterol, and fatty acids using the "DietetykPro" program.The study showed that the Mayo Clinic diet was characterized by the greatest energy deficiency. With respect to the supply of selected macronutrients, all analyzed menus proved to be deficient in fat content. All diets exceeded the recommended standard for vitamin A and folate content. In the case of vitamin D requirements, all evaluated diets showed a deficiency in relation to the recommended values. Nutritional analysis of the menus showed that the Mayo Clinic diet contained the highest amount of cholesterol, which exceeded the standard by more than three times. Of all the diets, the volumetric diet had the highest content of saturated fatty acids.Evaluation of the three-day menus of the alternative diets allowed us to conclude that the energy supply, in all the menus of the alternative diets, does not exceed the daily requirement for adults and that the Mayo Clinic diet is the most poorly balanced diet in terms of energy and nutritional value.
dc.abstract.plpl
Na całym świecie nadwaga i otyłość osiągnęły rozmiary epidemii. W leczeniu nadwagi i otyłości podstawową oraz wiodącą metodą jest leczenie dietetyczne. Zastosowanie w tym przypadku znajdują diety alternatywneCelem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet alternatywnych: fleksitariańskiej, wolumetrycznej, Kliniki Mayo oraz Ornisha oraz odniesienie uzyskanych wartości do obowiązujących obecnie Norm Żywienia dla populacji Polski 2020.Trzydniowe jadłospisy zostały zaczerpnięte z blogów internetowych o tematyce żywieniowej, które były prowadzone przez dietetyków, lekarzy, dziennikarzy czy osoby z branży fitness. Ocenę diet pod względem podaży energii, składników pokarmowych, wybranych witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego, cholesterolu i kwasów tłuszczowych dokonano z wykorzystaniem programu „DietetykPro”.Przeprowadzone badanie wykazało, że dieta Kliniki Mayo charakteryzowała się największym niedoborem energii. W odniesieniu do podaży wybranych makroskładników wszystkie analizowane jadłospisy okazały się niedoborowe pod względem zawartości tłuszczy. Wszystkie diety przekroczyły zalecaną normę na zawartość witaminy A i folianów. W przypadku zapotrzebowania na witaminę D wszystkie oceniane diety wykazały niedobór w stosunku do wartości zalecanych. Ocena wartości odżywczej jadłospisów wykazała, że dieta Kliniki Mayo zawierała największą ilość cholesterolu, która ponad trzykrotnie przekraczała normę. Spośród wszystkich diet, największą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych charakteryzowała się dieta wolumetryczna.Ocena trzydniowych jadłospisów diet alternatywnych pozwoliła wywnioskować, że podaż energii, we wszystkich jadłospisach diet alternatywnych, nie przekracza dobowego zapotrzebowania dla osób dorosłych, a dieta Kliniki Mayo jest najgorzej zbilansowaną dietą pod względem wartości energetycznej i odżywczej.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Bugajski, Andrzej - 128916
dc.contributor.authorpl
Zawadzka, Adrianna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Bugajski, Andrzej - 128916
dc.contributor.reviewerpl
Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520
dc.date.accessioned
2022-07-08T22:09:20Z
dc.date.available
2022-07-08T22:09:20Z
dc.date.submittedpl
2022-07-08
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-159938-248049
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/295773
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
alternative diets, epidemic, overweight, obesity
dc.subject.plpl
diety alternatywne, epidemia, nadwaga, otyłość
dc.titlepl
Diety alternatywne w zwalczaniu epidemii nadwagi i otyłości
dc.title.alternativepl
Alternative diets in combating the epidemic of overweight and obesity
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
98
Views per month
Views per city
Warsaw
22
Krakow
7
Wroclaw
7
Gdansk
5
Lodz
5
Bydgoszcz
4
Poznan
4
Chorzów
3
Katowice
3
Gdynia
2

No access

No Thumbnail Available
Collections