Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Diety alternatywne w zwalczaniu epidemii nadwagi i otyłości
Alternative diets in combating the epidemic of overweight and obesity
diety alternatywne, epidemia, nadwaga, otyłość
alternative diets, epidemic, overweight, obesity
Na całym świecie nadwaga i otyłość osiągnęły rozmiary epidemii. W leczeniu nadwagi i otyłości podstawową oraz wiodącą metodą jest leczenie dietetyczne. Zastosowanie w tym przypadku znajdują diety alternatywneCelem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet alternatywnych: fleksitariańskiej, wolumetrycznej, Kliniki Mayo oraz Ornisha oraz odniesienie uzyskanych wartości do obowiązujących obecnie Norm Żywienia dla populacji Polski 2020.Trzydniowe jadłospisy zostały zaczerpnięte z blogów internetowych o tematyce żywieniowej, które były prowadzone przez dietetyków, lekarzy, dziennikarzy czy osoby z branży fitness. Ocenę diet pod względem podaży energii, składników pokarmowych, wybranych witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego, cholesterolu i kwasów tłuszczowych dokonano z wykorzystaniem programu „DietetykPro”.Przeprowadzone badanie wykazało, że dieta Kliniki Mayo charakteryzowała się największym niedoborem energii. W odniesieniu do podaży wybranych makroskładników wszystkie analizowane jadłospisy okazały się niedoborowe pod względem zawartości tłuszczy. Wszystkie diety przekroczyły zalecaną normę na zawartość witaminy A i folianów. W przypadku zapotrzebowania na witaminę D wszystkie oceniane diety wykazały niedobór w stosunku do wartości zalecanych. Ocena wartości odżywczej jadłospisów wykazała, że dieta Kliniki Mayo zawierała największą ilość cholesterolu, która ponad trzykrotnie przekraczała normę. Spośród wszystkich diet, największą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych charakteryzowała się dieta wolumetryczna.Ocena trzydniowych jadłospisów diet alternatywnych pozwoliła wywnioskować, że podaż energii, we wszystkich jadłospisach diet alternatywnych, nie przekracza dobowego zapotrzebowania dla osób dorosłych, a dieta Kliniki Mayo jest najgorzej zbilansowaną dietą pod względem wartości energetycznej i odżywczej.
Worldwide, overweight and obesity have reached epidemic proportions. In the treatment of overweight and obesity, the primary and leading method is dietary treatment. Alternative diets are applicable in this case.The aim of this study was to evaluate the energy and nutritional value of alternative diets: Flexitarian, volumetric, Mayo Clinic and Ornish, and to relate the obtained values to the current Nutrition Standards for the Polish population 2020.The three-day menus were taken from internet nutrition blogs, which were maintained by dieticians, doctors, journalists or people from fitness industry. Diets were assessed for energy, nutrients, selected vitamins and minerals, dietary fiber, cholesterol, and fatty acids using the "DietetykPro" program.The study showed that the Mayo Clinic diet was characterized by the greatest energy deficiency. With respect to the supply of selected macronutrients, all analyzed menus proved to be deficient in fat content. All diets exceeded the recommended standard for vitamin A and folate content. In the case of vitamin D requirements, all evaluated diets showed a deficiency in relation to the recommended values. Nutritional analysis of the menus showed that the Mayo Clinic diet contained the highest amount of cholesterol, which exceeded the standard by more than three times. Of all the diets, the volumetric diet had the highest content of saturated fatty acids.Evaluation of the three-day menus of the alternative diets allowed us to conclude that the energy supply, in all the menus of the alternative diets, does not exceed the daily requirement for adults and that the Mayo Clinic diet is the most poorly balanced diet in terms of energy and nutritional value.
dc.abstract.en | Worldwide, overweight and obesity have reached epidemic proportions. In the treatment of overweight and obesity, the primary and leading method is dietary treatment. Alternative diets are applicable in this case.The aim of this study was to evaluate the energy and nutritional value of alternative diets: Flexitarian, volumetric, Mayo Clinic and Ornish, and to relate the obtained values to the current Nutrition Standards for the Polish population 2020.The three-day menus were taken from internet nutrition blogs, which were maintained by dieticians, doctors, journalists or people from fitness industry. Diets were assessed for energy, nutrients, selected vitamins and minerals, dietary fiber, cholesterol, and fatty acids using the "DietetykPro" program.The study showed that the Mayo Clinic diet was characterized by the greatest energy deficiency. With respect to the supply of selected macronutrients, all analyzed menus proved to be deficient in fat content. All diets exceeded the recommended standard for vitamin A and folate content. In the case of vitamin D requirements, all evaluated diets showed a deficiency in relation to the recommended values. Nutritional analysis of the menus showed that the Mayo Clinic diet contained the highest amount of cholesterol, which exceeded the standard by more than three times. Of all the diets, the volumetric diet had the highest content of saturated fatty acids.Evaluation of the three-day menus of the alternative diets allowed us to conclude that the energy supply, in all the menus of the alternative diets, does not exceed the daily requirement for adults and that the Mayo Clinic diet is the most poorly balanced diet in terms of energy and nutritional value. | pl |
dc.abstract.pl | Na całym świecie nadwaga i otyłość osiągnęły rozmiary epidemii. W leczeniu nadwagi i otyłości podstawową oraz wiodącą metodą jest leczenie dietetyczne. Zastosowanie w tym przypadku znajdują diety alternatywneCelem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet alternatywnych: fleksitariańskiej, wolumetrycznej, Kliniki Mayo oraz Ornisha oraz odniesienie uzyskanych wartości do obowiązujących obecnie Norm Żywienia dla populacji Polski 2020.Trzydniowe jadłospisy zostały zaczerpnięte z blogów internetowych o tematyce żywieniowej, które były prowadzone przez dietetyków, lekarzy, dziennikarzy czy osoby z branży fitness. Ocenę diet pod względem podaży energii, składników pokarmowych, wybranych witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego, cholesterolu i kwasów tłuszczowych dokonano z wykorzystaniem programu „DietetykPro”.Przeprowadzone badanie wykazało, że dieta Kliniki Mayo charakteryzowała się największym niedoborem energii. W odniesieniu do podaży wybranych makroskładników wszystkie analizowane jadłospisy okazały się niedoborowe pod względem zawartości tłuszczy. Wszystkie diety przekroczyły zalecaną normę na zawartość witaminy A i folianów. W przypadku zapotrzebowania na witaminę D wszystkie oceniane diety wykazały niedobór w stosunku do wartości zalecanych. Ocena wartości odżywczej jadłospisów wykazała, że dieta Kliniki Mayo zawierała największą ilość cholesterolu, która ponad trzykrotnie przekraczała normę. Spośród wszystkich diet, największą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych charakteryzowała się dieta wolumetryczna.Ocena trzydniowych jadłospisów diet alternatywnych pozwoliła wywnioskować, że podaż energii, we wszystkich jadłospisach diet alternatywnych, nie przekracza dobowego zapotrzebowania dla osób dorosłych, a dieta Kliniki Mayo jest najgorzej zbilansowaną dietą pod względem wartości energetycznej i odżywczej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Bugajski, Andrzej - 128916 | pl |
dc.contributor.author | Zawadzka, Adrianna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Bugajski, Andrzej - 128916 | pl |
dc.contributor.reviewer | Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-08T22:09:20Z | |
dc.date.available | 2022-07-08T22:09:20Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-08 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-159938-248049 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/295773 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | alternative diets, epidemic, overweight, obesity | pl |
dc.subject.pl | diety alternatywne, epidemia, nadwaga, otyłość | pl |
dc.title | Diety alternatywne w zwalczaniu epidemii nadwagi i otyłości | pl |
dc.title.alternative | Alternative diets in combating the epidemic of overweight and obesity | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |