Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Nietypowe zachowania żywieniowe kobiet w okresie prokreacji
Unusual behavior of woman nutrition in procreation period
pregnancy, pregnancy cravings, eating disorders, pregorexia
ciąża, zachcianki ciążowe, zaburzenia odżywiania, pregoreksja
Proper nutritional status of women is important for optimum perinatology results. Unfavorable condition for pregnancy are likely to occur eating disorders of woman. The purpose of this study was: 1 Systematize and show, on the basis of the available literature, knowledge of the prevalence of selected eating disorders and a sample of modify diet (vegetarian diet) of women during procreation and their impact on the perinatology results. 2. Impact assessment of diet during pregnancy, taking into account the existence of "pregnancy cravings" for different feeding behavior of their children. The first purpose was realized in the theoretical part of the work, and the second purpose in the research part. The method of diagnostic survey was used in the tests, study material has been collected by the author’s questionnaire. The study involved 103 women aged 18 to 48 years. The U Manna-Withney'a test was used in the assessment of statistically significant differences at the α = 0.05 level.It was found that approximately 70% of respondents specify their level of knowledge about the principles of proper nutrition to pregnant women only as an average. Despite this, 84.5% of total respondents believe that pregnant fed properly. Pregnancy cravings are common among expectant mothers, occurred in approximately 71% of respondents. The following conclusions was put forward on the basis of study: the occurrence of pregnancy cravings did not affect the subsequent feeding behavior of children. The medical care a woman should include identification of occurrence of a possible eating disorder.
Prawidłowy stan odżywienia kobiety ma duże znaczenie dla uzyskania optymalnych wyników perinatologicznych. Stanem niekorzystnym dla przebiegu ciąży są występujące u kobiety zaburzenia odżywiania. Celem pracy było: 1. Usystematyzowanie i przedstawienie, na podstawie dostępnej literatury, wiedzy z zakresu występowania wybranych zaburzeń odżywiania i przykładowej modyfikacji diety (dieta wegetariańska) u kobiet w okresie prokreacji oraz ich wpływu na wyniki perinatologiczne. 2. Ocena wpływu sposobu odżywiania kobiet w okresie ciąży, uwzględniająca występowanie „zachcianek ciążowych”, na różne zachowania żywieniowe ich dzieci. Pierwszy cel został zrealizowany w części teoretycznej pracy, a drugi w części badawczej. W przeprowadzeniu badań wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, materiał badawczy został zebrany za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety. Badaniami objęto 103 kobiety w wieku od 18 do 48 lat. W ocenie różnic istotnych statystycznie wykorzystano test U Manna-Withney’a. Różnicę istotną statystycznie przyjęto na poziomie α = 0,05. Stwierdzono, że ok. 70% ankietowanych określa swój poziom wiedzy na temat zasad prawidłowego odżywiania się ciężarnych tylko jako przeciętny. Pomimo to 84,5% ogółu badanych uważa, że w ciąży odżywiała się prawidłowo. Zachcianki ciążowe są powszechne wśród przyszłych mam, występowały u ok. 71% ankietowanych. Na podstawie badań wysunięto następujące wnioski: występowanie zachcianek ciążowych nie wpływa na późniejsze zachowania żywieniowe dzieci. Opieka medyczna nad kobietą powinna uwzględniać identyfikację występowania u niej ewentualnych zaburzeń odżywiania.
dc.abstract.en | Proper nutritional status of women is important for optimum perinatology results. Unfavorable condition for pregnancy are likely to occur eating disorders of woman. The purpose of this study was: 1 Systematize and show, on the basis of the available literature, knowledge of the prevalence of selected eating disorders and a sample of modify diet (vegetarian diet) of women during procreation and their impact on the perinatology results. 2. Impact assessment of diet during pregnancy, taking into account the existence of "pregnancy cravings" for different feeding behavior of their children. The first purpose was realized in the theoretical part of the work, and the second purpose in the research part. The method of diagnostic survey was used in the tests, study material has been collected by the author’s questionnaire. The study involved 103 women aged 18 to 48 years. The U Manna-Withney'a test was used in the assessment of statistically significant differences at the α = 0.05 level.It was found that approximately 70% of respondents specify their level of knowledge about the principles of proper nutrition to pregnant women only as an average. Despite this, 84.5% of total respondents believe that pregnant fed properly. Pregnancy cravings are common among expectant mothers, occurred in approximately 71% of respondents. The following conclusions was put forward on the basis of study: the occurrence of pregnancy cravings did not affect the subsequent feeding behavior of children. The medical care a woman should include identification of occurrence of a possible eating disorder. | pl |
dc.abstract.other | Prawidłowy stan odżywienia kobiety ma duże znaczenie dla uzyskania optymalnych wyników perinatologicznych. Stanem niekorzystnym dla przebiegu ciąży są występujące u kobiety zaburzenia odżywiania. Celem pracy było: 1. Usystematyzowanie i przedstawienie, na podstawie dostępnej literatury, wiedzy z zakresu występowania wybranych zaburzeń odżywiania i przykładowej modyfikacji diety (dieta wegetariańska) u kobiet w okresie prokreacji oraz ich wpływu na wyniki perinatologiczne. 2. Ocena wpływu sposobu odżywiania kobiet w okresie ciąży, uwzględniająca występowanie „zachcianek ciążowych”, na różne zachowania żywieniowe ich dzieci. Pierwszy cel został zrealizowany w części teoretycznej pracy, a drugi w części badawczej. W przeprowadzeniu badań wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego, materiał badawczy został zebrany za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety. Badaniami objęto 103 kobiety w wieku od 18 do 48 lat. W ocenie różnic istotnych statystycznie wykorzystano test U Manna-Withney’a. Różnicę istotną statystycznie przyjęto na poziomie α = 0,05. Stwierdzono, że ok. 70% ankietowanych określa swój poziom wiedzy na temat zasad prawidłowego odżywiania się ciężarnych tylko jako przeciętny. Pomimo to 84,5% ogółu badanych uważa, że w ciąży odżywiała się prawidłowo. Zachcianki ciążowe są powszechne wśród przyszłych mam, występowały u ok. 71% ankietowanych. Na podstawie badań wysunięto następujące wnioski: występowanie zachcianek ciążowych nie wpływa na późniejsze zachowania żywieniowe dzieci. Opieka medyczna nad kobietą powinna uwzględniać identyfikację występowania u niej ewentualnych zaburzeń odżywiania. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.contributor.author | Wydra, Małgorzata | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Śliwa, Leopold - 133628 | pl |
dc.contributor.reviewer | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-13T21:05:36Z | |
dc.date.available | 2020-07-13T21:05:36Z | |
dc.date.submitted | 2011-07-05 | pl |
dc.fieldofstudy | położnictwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-54070-94328 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/169322 | |
dc.subject.en | pregnancy, pregnancy cravings, eating disorders, pregorexia | pl |
dc.subject.other | ciąża, zachcianki ciążowe, zaburzenia odżywiania, pregoreksja | pl |
dc.title | Nietypowe zachowania żywieniowe kobiet w okresie prokreacji | pl |
dc.title.alternative | Unusual behavior of woman nutrition in procreation period | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |