Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Grzyby podziemne w diecie gryzoni - badania eksperymentalne oraz terenowe w parkach narodowych Białowieskim i Borów Tucholskich
Hypogeous fungi in the rodent diet - experimental research and field research in Białowieża National Park and National Park Bory Tucholskie
grzyby podziemne, mykofagia, gryzonie, drobne ssaki, dieta gryzoni
hypogeous fungi, mycophagy, rodents, small mammals, rodent diet
Mykofagia grzybów podziemnych to zjawisko występujące często wśród drobnych ssaków. Zwierzęta te wykształciły szereg cech umożliwiających im odżywianie się tego typu pokarmem. Z drugiej strony, dyspersja zarodników grzybów hypogeicznych, wytwarzających owocniki podziemne, w dużym stopniu uzależniona jest od zwierząt poszukujących i zjadających ich owocniki. Zjawisko mykofagii może mieć również duży wpływ na ekologię, różnorodność i produktywność ekosystemów leśnych. Drobne ssaki są ważnym ogniwem łańcucha troficznego jako ofiary drapieżników, do przewodów pokarmowych których mogą trafić zarodniki grzybów podziemnych, dzięki czemu spory rozprzestrzenione zostają na większe odległości. Zjawiska występujące między drobnymi ssakami a grzybami podziemnymi są ściśle ze sobą powiązane. Wiele aspektów tych wzajemnych relacji jest jeszcze słabo poznanych.W niniejszej pracy skupiono się na sprawdzeniu jak długo zarodniki wybranych grzybów podziemnych przechodzą przez przewód pokarmowy Myodes glareolus (nornica ruda) i Microtus arvalis (nornik zwyczajny) oraz na analizie diety małych ssaków z materiału pochodzącego z Białowieskiego Parku Narodowego oraz Parku Narodowego Borów Tucholskich. Wyniki eksperymentu pokazały, iż zarodniki grzybów podziemnych utrzymują się dłużej (do 96 godzin od podania owocników) w przewodzie pokarmowym nornicy rudej niż nornika zwyczajnego (54 godziny od podania owocników). Główna masa zarodników przechodziła przez przewód pokarmowy u obydwu zwierząt między 24 a 48 godziną od podania owocników. Analiza odchodów pochodzących z terenu BPN i PNBT wykazała obecność pięciu rodzajów grzybów podziemnych Hymenogaster, Tuber, Melanogaster, Hydnotrya i Elaphomyces. W materiale z terenu Parku Narodowego Bory Tucholskie zaobserwowano pięć gatunków grzybów podziemnych, które wcześniej nie były tam notowane: Hydnotrya tulasnei i H. michaelis, Melanogaster cf. variegatus, Tuber cf. puberulum i Tuber cf. borchii.
Mycophagy of hypogeous fungi is a common phenomenon among small mammals. These animals have developed a number of features that enable them to nourish this type of food. On the other hand, the spore dispersion of hypogeous fungi, which produce fruiting bodies underground, is highly dependent on animals seeking and eating them. Mycophagy may also have a major impact on the ecology, diversity and productivity of forest ecosystems. Small mammals are an important link in the food chains as a prey for predators. That way, spores can get into the digestive tracts of predators and the spores can be spread over longer distances. The relations between small mammals and hypogeous fungi are very close. Many aspects of these relationships are still poorly understood.This paper focuses on how long the spores of selected hypogeous fungi pass through digestive tracts of Myodes glareolus (the bank vole) and Microtus arvalis (the common vole) and on analysis of the small mammal diet from material from the Bialowieza National Park (BNP) and the National Park Bory Tucholskie (NPBT). The results of the experiment showed that the spores of hypogeous fungi persist for longer (up to 96 hours) in the gut of Myodes glareolus than in Microtus arvalis (up to 54 hours). The main spore mass passed through the gastrointestinal tract in case of both animals between 24 and 48 hours after serving the fruiting bodies. Analysis of the rodents excrements from the BNP and NPBT showed the presence of five types of hypogeous fungi Hymenogaster, Tuber, Melanogaster, Hydnotrya and Elaphomyces. Five species of hypogeous fungi have been observed in the area of the National Park Bory Tucholskie, which were not previously recorded: Hydnotrya tulasnei i H. michaelis, Melanogaster cf. variegatus, Tuber cf. puberulum i Tuber cf. borchii.
dc.abstract.en | Mycophagy of hypogeous fungi is a common phenomenon among small mammals. These animals have developed a number of features that enable them to nourish this type of food. On the other hand, the spore dispersion of hypogeous fungi, which produce fruiting bodies underground, is highly dependent on animals seeking and eating them. Mycophagy may also have a major impact on the ecology, diversity and productivity of forest ecosystems. Small mammals are an important link in the food chains as a prey for predators. That way, spores can get into the digestive tracts of predators and the spores can be spread over longer distances. The relations between small mammals and hypogeous fungi are very close. Many aspects of these relationships are still poorly understood.This paper focuses on how long the spores of selected hypogeous fungi pass through digestive tracts of Myodes glareolus (the bank vole) and Microtus arvalis (the common vole) and on analysis of the small mammal diet from material from the Bialowieza National Park (BNP) and the National Park Bory Tucholskie (NPBT). The results of the experiment showed that the spores of hypogeous fungi persist for longer (up to 96 hours) in the gut of Myodes glareolus than in Microtus arvalis (up to 54 hours). The main spore mass passed through the gastrointestinal tract in case of both animals between 24 and 48 hours after serving the fruiting bodies. Analysis of the rodents excrements from the BNP and NPBT showed the presence of five types of hypogeous fungi Hymenogaster, Tuber, Melanogaster, Hydnotrya and Elaphomyces. Five species of hypogeous fungi have been observed in the area of the National Park Bory Tucholskie, which were not previously recorded: Hydnotrya tulasnei i H. michaelis, Melanogaster cf. variegatus, Tuber cf. puberulum i Tuber cf. borchii. | pl |
dc.abstract.pl | Mykofagia grzybów podziemnych to zjawisko występujące często wśród drobnych ssaków. Zwierzęta te wykształciły szereg cech umożliwiających im odżywianie się tego typu pokarmem. Z drugiej strony, dyspersja zarodników grzybów hypogeicznych, wytwarzających owocniki podziemne, w dużym stopniu uzależniona jest od zwierząt poszukujących i zjadających ich owocniki. Zjawisko mykofagii może mieć również duży wpływ na ekologię, różnorodność i produktywność ekosystemów leśnych. Drobne ssaki są ważnym ogniwem łańcucha troficznego jako ofiary drapieżników, do przewodów pokarmowych których mogą trafić zarodniki grzybów podziemnych, dzięki czemu spory rozprzestrzenione zostają na większe odległości. Zjawiska występujące między drobnymi ssakami a grzybami podziemnymi są ściśle ze sobą powiązane. Wiele aspektów tych wzajemnych relacji jest jeszcze słabo poznanych.W niniejszej pracy skupiono się na sprawdzeniu jak długo zarodniki wybranych grzybów podziemnych przechodzą przez przewód pokarmowy Myodes glareolus (nornica ruda) i Microtus arvalis (nornik zwyczajny) oraz na analizie diety małych ssaków z materiału pochodzącego z Białowieskiego Parku Narodowego oraz Parku Narodowego Borów Tucholskich. Wyniki eksperymentu pokazały, iż zarodniki grzybów podziemnych utrzymują się dłużej (do 96 godzin od podania owocników) w przewodzie pokarmowym nornicy rudej niż nornika zwyczajnego (54 godziny od podania owocników). Główna masa zarodników przechodziła przez przewód pokarmowy u obydwu zwierząt między 24 a 48 godziną od podania owocników. Analiza odchodów pochodzących z terenu BPN i PNBT wykazała obecność pięciu rodzajów grzybów podziemnych Hymenogaster, Tuber, Melanogaster, Hydnotrya i Elaphomyces. W materiale z terenu Parku Narodowego Bory Tucholskie zaobserwowano pięć gatunków grzybów podziemnych, które wcześniej nie były tam notowane: Hydnotrya tulasnei i H. michaelis, Melanogaster cf. variegatus, Tuber cf. puberulum i Tuber cf. borchii. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Mleczko, Piotr - 130686 | pl |
dc.contributor.author | Skulska, Adrianna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Mleczko, Piotr - 130686 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zubek, Szymon - 133934 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T04:52:16Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T04:52:16Z | |
dc.date.submitted | 2017-10-13 | pl |
dc.fieldofstudy | biologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-112361-160985 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/217967 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | hypogeous fungi, mycophagy, rodents, small mammals, rodent diet | pl |
dc.subject.pl | grzyby podziemne, mykofagia, gryzonie, drobne ssaki, dieta gryzoni | pl |
dc.title | Grzyby podziemne w diecie gryzoni - badania eksperymentalne oraz terenowe w parkach narodowych Białowieskim i Borów Tucholskich | pl |
dc.title.alternative | Hypogeous fungi in the rodent diet - experimental research and field research in Białowieża National Park and National Park Bory Tucholskie | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |