How food fears frame criticism of the food system : a case study of customers of farmers' market

2018
journal article
article
cris.lastimport.wos2024-04-09T20:53:06Z
dc.abstract.enThe article investigates food fears in the context of the everyday food practices of customers of farmers’ markets in Małopolska Voivodeship, Poland. The qualitative analysis of 15 individual in-depth interviews mostly concerns topics of negative evaluation and narratives justifying the exclusion of specific products, food practices and institutions of the food chain. In particular, the study focuses on ways of defining food fears, such as chemicals in food, processed food, suspicious appearance and freshness of products and concerns associated with the place of purchase. An in-depth analysis of these topics reveals broader criticism of the food system within the narratives of the research subjects. This concerns redefinitions of relations between economic order and social institutions, removing particular cultural meaning from it, fragmentation and distancing of the production process from consumption, a lack of transparency in the food chain, and the associated ignorance. The diagnosis resulting from the interviews is expressed as food fears: it has ramifications connected to the engagement and practices of avoidance or minimisation of food threats and strategies of resistance. The analysis employs Mary Douglas’s structuralist theory of defining through negation and Peter Jackson’s food anxieties theory, as well as concepts of ignorance, distrust and social embeddedness of economic practices.pl
dc.abstract.plArtykuł dotyczy obaw żywieniowych w codziennych praktykach klientów małopolskich targowisk. Jakościowa analiza piętnastu wywiadów pogłębionych skupia się na negatywnych ocenach i narracjach uzasadniających unikanie określonych produktów, praktyk i instytucji rynków spożywczych. Obawy żywieniowe kierują się zwykle na chemiczne dodatki do żywności, produkty wysoko przetworzone, podejrzany wygląd, świeżość jedzenia i miejsce jego zakupu. Przeprowadzona analiza ujawnia ponadto wyrażony tymi obawami głębszy krytycyzm badanych wobec systemu żywnościowego. Jego przedmiotem jest relacja między porządkiem gospodarczym a innymi instytucjami społecznymi, zanik kulturowych znaczeń jedzenia, fragmentaryzacja i oddalenie procesu produkcji i konsumpcji, brak przejrzystości łańcuchów żywnościowych i związana z tym niewiedza. Diagnoza systemu żywieniowego wyrażona w obawach ramuje praktyki unikania lub minimalizowania zagrożeń żywieniowych oraz strategie oporu. Interpretacja materiału empirycznego wsparta jest na tezach strukturalizmu Mary Douglas o definiowaniu poprzez negację, teorii niepokojów żywieniowych Petera Jacksona, a także na kategoriach niewiedzy, nieufności oraz społecznego zakorzenienia praktyk gospodarczych.pl
dc.affiliationWydział Filozoficzny : Instytut Socjologiipl
dc.contributor.authorKopczyńska, Ewa - 141982 pl
dc.date.accession2019-01-02pl
dc.date.accessioned2019-01-21T14:56:55Z
dc.date.available2019-01-21T14:56:55Z
dc.date.issued2018pl
dc.date.openaccess0
dc.description.accesstimew momencie opublikowania
dc.description.additionalBibliogr. s. 95-96pl
dc.description.number2pl
dc.description.physical79-96pl
dc.description.publication1,5pl
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy
dc.description.volume17pl
dc.identifier.doi10.7494/human.2018.17.2.79pl
dc.identifier.eissn2300-7109pl
dc.identifier.issn2084-3364pl
dc.identifier.projectROD UJ / OPpl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/66449
dc.identifier.weblinkhttp://journals.bg.agh.edu.pl/STUDIA/2018.17.2/human.2018.17.2.79.pdfpl
dc.languageengpl
dc.language.containerengpl
dc.rightsUdzielam licencji. Uznanie autorstwa 3.0 Polska*
dc.rights.licenceCC-BY
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode*
dc.share.typeotwarte czasopismo
dc.subject.enfood fearspl
dc.subject.enconsumptionpl
dc.subject.enshopping patternspl
dc.subject.enfarmers' marketspl
dc.subject.plobawy żywieniowepl
dc.subject.plkonsumpcjapl
dc.subject.plwzory zakupówpl
dc.subject.pltargowiskapl
dc.subtypeArticlepl
dc.titleHow food fears frame criticism of the food system : a case study of customers of farmers' marketpl
dc.title.alternativeJak obawy żywieniowe wyznaczają krytykę systemu żywieniowego? : studium klientów targowiskpl
dc.title.journalStudia Humanistyczne AGHpl
dc.typeJournalArticlepl
dspace.entity.typePublication
cris.lastimport.wos
2024-04-09T20:53:06Z
dc.abstract.enpl
The article investigates food fears in the context of the everyday food practices of customers of farmers’ markets in Małopolska Voivodeship, Poland. The qualitative analysis of 15 individual in-depth interviews mostly concerns topics of negative evaluation and narratives justifying the exclusion of specific products, food practices and institutions of the food chain. In particular, the study focuses on ways of defining food fears, such as chemicals in food, processed food, suspicious appearance and freshness of products and concerns associated with the place of purchase. An in-depth analysis of these topics reveals broader criticism of the food system within the narratives of the research subjects. This concerns redefinitions of relations between economic order and social institutions, removing particular cultural meaning from it, fragmentation and distancing of the production process from consumption, a lack of transparency in the food chain, and the associated ignorance. The diagnosis resulting from the interviews is expressed as food fears: it has ramifications connected to the engagement and practices of avoidance or minimisation of food threats and strategies of resistance. The analysis employs Mary Douglas’s structuralist theory of defining through negation and Peter Jackson’s food anxieties theory, as well as concepts of ignorance, distrust and social embeddedness of economic practices.
dc.abstract.plpl
Artykuł dotyczy obaw żywieniowych w codziennych praktykach klientów małopolskich targowisk. Jakościowa analiza piętnastu wywiadów pogłębionych skupia się na negatywnych ocenach i narracjach uzasadniających unikanie określonych produktów, praktyk i instytucji rynków spożywczych. Obawy żywieniowe kierują się zwykle na chemiczne dodatki do żywności, produkty wysoko przetworzone, podejrzany wygląd, świeżość jedzenia i miejsce jego zakupu. Przeprowadzona analiza ujawnia ponadto wyrażony tymi obawami głębszy krytycyzm badanych wobec systemu żywnościowego. Jego przedmiotem jest relacja między porządkiem gospodarczym a innymi instytucjami społecznymi, zanik kulturowych znaczeń jedzenia, fragmentaryzacja i oddalenie procesu produkcji i konsumpcji, brak przejrzystości łańcuchów żywnościowych i związana z tym niewiedza. Diagnoza systemu żywieniowego wyrażona w obawach ramuje praktyki unikania lub minimalizowania zagrożeń żywieniowych oraz strategie oporu. Interpretacja materiału empirycznego wsparta jest na tezach strukturalizmu Mary Douglas o definiowaniu poprzez negację, teorii niepokojów żywieniowych Petera Jacksona, a także na kategoriach niewiedzy, nieufności oraz społecznego zakorzenienia praktyk gospodarczych.
dc.affiliationpl
Wydział Filozoficzny : Instytut Socjologii
dc.contributor.authorpl
Kopczyńska, Ewa - 141982
dc.date.accessionpl
2019-01-02
dc.date.accessioned
2019-01-21T14:56:55Z
dc.date.available
2019-01-21T14:56:55Z
dc.date.issuedpl
2018
dc.date.openaccess
0
dc.description.accesstime
w momencie opublikowania
dc.description.additionalpl
Bibliogr. s. 95-96
dc.description.numberpl
2
dc.description.physicalpl
79-96
dc.description.publicationpl
1,5
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy
dc.description.volumepl
17
dc.identifier.doipl
10.7494/human.2018.17.2.79
dc.identifier.eissnpl
2300-7109
dc.identifier.issnpl
2084-3364
dc.identifier.projectpl
ROD UJ / OP
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/66449
dc.identifier.weblinkpl
http://journals.bg.agh.edu.pl/STUDIA/2018.17.2/human.2018.17.2.79.pdf
dc.languagepl
eng
dc.language.containerpl
eng
dc.rights*
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 3.0 Polska
dc.rights.licence
CC-BY
dc.rights.uri*
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/legalcode
dc.share.type
otwarte czasopismo
dc.subject.enpl
food fears
dc.subject.enpl
consumption
dc.subject.enpl
shopping patterns
dc.subject.enpl
farmers' markets
dc.subject.plpl
obawy żywieniowe
dc.subject.plpl
konsumpcja
dc.subject.plpl
wzory zakupów
dc.subject.plpl
targowiska
dc.subtypepl
Article
dc.titlepl
How food fears frame criticism of the food system : a case study of customers of farmers' market
dc.title.alternativepl
Jak obawy żywieniowe wyznaczają krytykę systemu żywieniowego? : studium klientów targowisk
dc.title.journalpl
Studia Humanistyczne AGH
dc.typepl
JournalArticle
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
3
Views per month
Views per city
Krakow
3
Downloads
kopczynska_how_food_fears_frame_criticism_of_the_food_system_2018.odt
27
kopczynska_how_food_fears_frame_criticism_of_the_food_system_2018.pdf
16