Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Odżywianie kobiet z niedowagą w okresie planowania ciąży, przebiegu ciąży i wyniki położnicze
Nutrition of underweight women during pregnancy planning, pregnancy and maternity results
dieta, ciąża, planowanie ciąży, niedowaga
diet, pregnancy, pregnancy planning, underweight
Spośród działań, jakie powinna podjąć kobieta podczas planowania ciąży oraz w trakcie jej trwania jest wdrożenie odpowiednio zbilansowanej diety. Ma ona ogromne znaczenie, gdyż umożliwia prawidłowy przebieg ciąży. Zwłaszcza wywiera znamienny wpływ na rozwijający się płód i jeżeli będzie niewłaściwa, to skutki jej oddziaływania mogą być widoczne na przestrzeni całego życia dziecka. Kobieta z niedowagą przed zamierzonym poczęciem powinna unormować masę swojego ciała, a będąc w ciąży, zadbać o odpowiedni jej przyrost. Należy zatem zwiększyć kaloryczność spożywanych posiłków, a największe ilości energii powinny być dostarczane z produktów zbożowych. Powinno się też urozmaicać codzienny jadłospis, ustalić liczbę posiłków i zachowywać odpowiednie odstępy pomiędzy nimi, uzupełniać płyny, zwracać uwagę na techniki kulinarne stosowane na co dzień, unikać spożywania alkoholu, produktów typu fast food, palenia papierosów oraz zachować umiar w konsumpcji słodyczy. Szczególnie trzeba podkreślić, że niedowaga przyszłej matki może doprowadzić do zahamowania wzrastania płodu, a w konsekwencji do rozwoju wielu chorób w dzieciństwie, jak i w wieku dorosłym. Należy także zaznaczyć, że we wszelkich źródłach przedstawione są zalecenia dietetyczne dla ogółu kobiet planujących ciążę i ciężarnych z niewielkimi wzmiankami w niektórych aspektach w odniesieniu do niedowagi. Toteż powinno się przeprowadzić badania mające na celu stworzenie wytycznych przeznaczonych konkretnie dla kobiet z niedoborem masy ciała.
Among the actions a woman should take during pregnancy planning and during her pregnancy is to implement a properly balanced diet. It is of great importance because it allows for the correct course of pregnancy. In particular, it has a significant effect on the developing fetus and if it is wrong, the effects of its impacts can be seen throughout the life of the child. An underweight woman before her intended conception should stabilize the weight of her body mass and, while being pregnant, take care of her weight gain. It is therefore important to increase the caloric content of the consumed meals, and the energy should be supplied from the grain products. It is also necessary to diversify daily menu, determine the number of meals and keep adequate spaces between them, supplement fluids, pay attention to everyday cooking techniques, avoid alcohol, fast food, cigarettes, and moderate consumption of sweets. It is especially important to emphasize that the underweight of a future mother can lead to inhibition of fetal growth and, consequently, to the development of many diseases in childhood as well as in adulthood. It should also be noted that all sources present dietary recommendations for all women planning pregnancy and pregnant women with minor references in some respects to underweight. Therefore, research is needed to develop guidelines specifically for women with weight loss.
dc.abstract.en | Among the actions a woman should take during pregnancy planning and during her pregnancy is to implement a properly balanced diet. It is of great importance because it allows for the correct course of pregnancy. In particular, it has a significant effect on the developing fetus and if it is wrong, the effects of its impacts can be seen throughout the life of the child. An underweight woman before her intended conception should stabilize the weight of her body mass and, while being pregnant, take care of her weight gain. It is therefore important to increase the caloric content of the consumed meals, and the energy should be supplied from the grain products. It is also necessary to diversify daily menu, determine the number of meals and keep adequate spaces between them, supplement fluids, pay attention to everyday cooking techniques, avoid alcohol, fast food, cigarettes, and moderate consumption of sweets. It is especially important to emphasize that the underweight of a future mother can lead to inhibition of fetal growth and, consequently, to the development of many diseases in childhood as well as in adulthood. It should also be noted that all sources present dietary recommendations for all women planning pregnancy and pregnant women with minor references in some respects to underweight. Therefore, research is needed to develop guidelines specifically for women with weight loss. | pl |
dc.abstract.pl | Spośród działań, jakie powinna podjąć kobieta podczas planowania ciąży oraz w trakcie jej trwania jest wdrożenie odpowiednio zbilansowanej diety. Ma ona ogromne znaczenie, gdyż umożliwia prawidłowy przebieg ciąży. Zwłaszcza wywiera znamienny wpływ na rozwijający się płód i jeżeli będzie niewłaściwa, to skutki jej oddziaływania mogą być widoczne na przestrzeni całego życia dziecka. Kobieta z niedowagą przed zamierzonym poczęciem powinna unormować masę swojego ciała, a będąc w ciąży, zadbać o odpowiedni jej przyrost. Należy zatem zwiększyć kaloryczność spożywanych posiłków, a największe ilości energii powinny być dostarczane z produktów zbożowych. Powinno się też urozmaicać codzienny jadłospis, ustalić liczbę posiłków i zachowywać odpowiednie odstępy pomiędzy nimi, uzupełniać płyny, zwracać uwagę na techniki kulinarne stosowane na co dzień, unikać spożywania alkoholu, produktów typu fast food, palenia papierosów oraz zachować umiar w konsumpcji słodyczy. Szczególnie trzeba podkreślić, że niedowaga przyszłej matki może doprowadzić do zahamowania wzrastania płodu, a w konsekwencji do rozwoju wielu chorób w dzieciństwie, jak i w wieku dorosłym. Należy także zaznaczyć, że we wszelkich źródłach przedstawione są zalecenia dietetyczne dla ogółu kobiet planujących ciążę i ciężarnych z niewielkimi wzmiankami w niektórych aspektach w odniesieniu do niedowagi. Toteż powinno się przeprowadzić badania mające na celu stworzenie wytycznych przeznaczonych konkretnie dla kobiet z niedoborem masy ciała. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Jaworowski, Andrzej - 152900 | pl |
dc.contributor.author | Pinkosz, Kamila | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Jaworowski, Andrzej - 152900 | pl |
dc.contributor.reviewer | Huras, Hubert - 129736 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T06:28:37Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T06:28:37Z | |
dc.date.submitted | 2017-07-03 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-114047-193659 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219458 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | diet, pregnancy, pregnancy planning, underweight | pl |
dc.subject.pl | dieta, ciąża, planowanie ciąży, niedowaga | pl |
dc.title | Odżywianie kobiet z niedowagą w okresie planowania ciąży, przebiegu ciąży i wyniki położnicze | pl |
dc.title.alternative | Nutrition of underweight women during pregnancy planning, pregnancy and maternity results | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |