Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Oznaczanie jonów azotanowych (V) w cebuli metodą chromatografii jonowej.
azotany(V), cebula, chromatografia jonowa
nitrates(V), onion, Ion Chromatography
Celem niniejszej pracy licencjackiej było oznaczanie zawartości jonów azotanowych(V) w cebuli metodą chromatografii jonowej. Analizowano różne gatunki cebuli, oraz szczypiorek. Były to cebula zwyczajna, czerwona, dymka, szczypiorek pochodzący od cebuli dymki oraz szczypiorek tak zwany siedmioletni. W pracy przedstawiono zagrożenia dla ludzkiego organizmu związane z nadmiernym spożywaniem azotanów(V) wraz z żywnością, przedstawiono kilka faktów związanych z obecnością jonów azotanowych(V) w cebuli, oraz związanych z jej uprawą, przedstawiono również kilka przykładów badań, które ukazują różnice pomiędzy zawartościami jonów azotanowych(V) w różnych warzywach. W części doświadczalnej opisano sposób w jaki przygotowywano próbki do analizy oraz wyniki przeprowadzonych badań, które podsumowano kilkoma wnioskami.
The main aim of my paper was determination the nitrate(V) count in onion using the Ion Chromatography. Several species of onions and chives were analyzed. They were ordinary onion, red, spring onion, chives coming from the spring onion and chives so-called seven-year-old.The paper presents a danger to the human body connected with excessive consuming of nitrate (V) with food, there are presented several facts connected the presence of nitrate ions (V) in onion and its cultivation process, there are shown also a few examples of studies that show the differences between the contents of nitrate ions (V) in different vegetables.In the experimental part describes the way in which the samples were prepared for analysis and the results of the tests, which are summarized several conclusions.
dc.abstract.en | The main aim of my paper was determination the nitrate(V) count in onion using the Ion Chromatography. Several species of onions and chives were analyzed. They were ordinary onion, red, spring onion, chives coming from the spring onion and chives so-called seven-year-old.The paper presents a danger to the human body connected with excessive consuming of nitrate (V) with food, there are presented several facts connected the presence of nitrate ions (V) in onion and its cultivation process, there are shown also a few examples of studies that show the differences between the contents of nitrate ions (V) in different vegetables.In the experimental part describes the way in which the samples were prepared for analysis and the results of the tests, which are summarized several conclusions. | pl |
dc.abstract.pl | Celem niniejszej pracy licencjackiej było oznaczanie zawartości jonów azotanowych(V) w cebuli metodą chromatografii jonowej. Analizowano różne gatunki cebuli, oraz szczypiorek. Były to cebula zwyczajna, czerwona, dymka, szczypiorek pochodzący od cebuli dymki oraz szczypiorek tak zwany siedmioletni. W pracy przedstawiono zagrożenia dla ludzkiego organizmu związane z nadmiernym spożywaniem azotanów(V) wraz z żywnością, przedstawiono kilka faktów związanych z obecnością jonów azotanowych(V) w cebuli, oraz związanych z jej uprawą, przedstawiono również kilka przykładów badań, które ukazują różnice pomiędzy zawartościami jonów azotanowych(V) w różnych warzywach. W części doświadczalnej opisano sposób w jaki przygotowywano próbki do analizy oraz wyniki przeprowadzonych badań, które podsumowano kilkoma wnioskami. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Meus, Marek - 130479 | pl |
dc.contributor.author | Bałazińska, Olga | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Szklarzewicz, Janusz - 132237 | pl |
dc.contributor.reviewer | Meus, Marek - 130479 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T16:48:57Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T16:48:57Z | |
dc.date.submitted | 2013-06-28 | pl |
dc.fieldofstudy | ochrona środowiska | pl |
dc.identifier.apd | diploma-75451-135606 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188236 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nitrates(V), onion, Ion Chromatography | pl |
dc.subject.pl | azotany(V), cebula, chromatografia jonowa | pl |
dc.title | Oznaczanie jonów azotanowych (V) w cebuli metodą chromatografii jonowej. | pl |
dc.title.alternative | Determination of nitrates (V) in onion using ion chromatography method | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |