Oznaczanie jonów azotanowych (V) w cebuli metodą chromatografii jonowej.

licenciate
dc.abstract.enThe main aim of my paper was determination the nitrate(V) count in onion using the Ion Chromatography. Several species of onions and chives were analyzed. They were ordinary onion, red, spring onion, chives coming from the spring onion and chives so-called seven-year-old.The paper presents a danger to the human body connected with excessive consuming of nitrate (V) with food, there are presented several facts connected the presence of nitrate ions (V) in onion and its cultivation process, there are shown also a few examples of studies that show the differences between the contents of nitrate ions (V) in different vegetables.In the experimental part describes the way in which the samples were prepared for analysis and the results of the tests, which are summarized several conclusions.pl
dc.abstract.plCelem niniejszej pracy licencjackiej było oznaczanie zawartości jonów azotanowych(V) w cebuli metodą chromatografii jonowej. Analizowano różne gatunki cebuli, oraz szczypiorek. Były to cebula zwyczajna, czerwona, dymka, szczypiorek pochodzący od cebuli dymki oraz szczypiorek tak zwany siedmioletni. W pracy przedstawiono zagrożenia dla ludzkiego organizmu związane z nadmiernym spożywaniem azotanów(V) wraz z żywnością, przedstawiono kilka faktów związanych z obecnością jonów azotanowych(V) w cebuli, oraz związanych z jej uprawą, przedstawiono również kilka przykładów badań, które ukazują różnice pomiędzy zawartościami jonów azotanowych(V) w różnych warzywach. W części doświadczalnej opisano sposób w jaki przygotowywano próbki do analizy oraz wyniki przeprowadzonych badań, które podsumowano kilkoma wnioskami.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorMeus, Marek - 130479 pl
dc.contributor.authorBałazińska, Olgapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerSzklarzewicz, Janusz - 132237 pl
dc.contributor.reviewerMeus, Marek - 130479 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T16:48:57Z
dc.date.available2020-07-24T16:48:57Z
dc.date.submitted2013-06-28pl
dc.fieldofstudyochrona środowiskapl
dc.identifier.apddiploma-75451-135606pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188236
dc.languagepolpl
dc.subject.ennitrates(V), onion, Ion Chromatographypl
dc.subject.plazotany(V), cebula, chromatografia jonowapl
dc.titleOznaczanie jonów azotanowych (V) w cebuli metodą chromatografii jonowej.pl
dc.title.alternativeDetermination of nitrates (V) in onion using ion chromatography methodpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The main aim of my paper was determination the nitrate(V) count in onion using the Ion Chromatography. Several species of onions and chives were analyzed. They were ordinary onion, red, spring onion, chives coming from the spring onion and chives so-called seven-year-old.The paper presents a danger to the human body connected with excessive consuming of nitrate (V) with food, there are presented several facts connected the presence of nitrate ions (V) in onion and its cultivation process, there are shown also a few examples of studies that show the differences between the contents of nitrate ions (V) in different vegetables.In the experimental part describes the way in which the samples were prepared for analysis and the results of the tests, which are summarized several conclusions.
dc.abstract.plpl
Celem niniejszej pracy licencjackiej było oznaczanie zawartości jonów azotanowych(V) w cebuli metodą chromatografii jonowej. Analizowano różne gatunki cebuli, oraz szczypiorek. Były to cebula zwyczajna, czerwona, dymka, szczypiorek pochodzący od cebuli dymki oraz szczypiorek tak zwany siedmioletni. W pracy przedstawiono zagrożenia dla ludzkiego organizmu związane z nadmiernym spożywaniem azotanów(V) wraz z żywnością, przedstawiono kilka faktów związanych z obecnością jonów azotanowych(V) w cebuli, oraz związanych z jej uprawą, przedstawiono również kilka przykładów badań, które ukazują różnice pomiędzy zawartościami jonów azotanowych(V) w różnych warzywach. W części doświadczalnej opisano sposób w jaki przygotowywano próbki do analizy oraz wyniki przeprowadzonych badań, które podsumowano kilkoma wnioskami.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Meus, Marek - 130479
dc.contributor.authorpl
Bałazińska, Olga
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Szklarzewicz, Janusz - 132237
dc.contributor.reviewerpl
Meus, Marek - 130479
dc.date.accessioned
2020-07-24T16:48:57Z
dc.date.available
2020-07-24T16:48:57Z
dc.date.submittedpl
2013-06-28
dc.fieldofstudypl
ochrona środowiska
dc.identifier.apdpl
diploma-75451-135606
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188236
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
nitrates(V), onion, Ion Chromatography
dc.subject.plpl
azotany(V), cebula, chromatografia jonowa
dc.titlepl
Oznaczanie jonów azotanowych (V) w cebuli metodą chromatografii jonowej.
dc.title.alternativepl
Determination of nitrates (V) in onion using ion chromatography method
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
0
Views per month

No access

No Thumbnail Available