Preparaty proteinowe w formie układów rozproszonych przeznaczone do pielęgnacji włosów

master
dc.abstract.enAbstractProteins, especially in the form of hydrolysates, are common ingredients of hair care preparations. This is due to their regenerative properties, ability to improve elasticity, smoothness, gloss and combing.The aim of the research was to develop the formulation of protein preparations for hair care, as well as to assess their properties and impact on hair strands.The protein formulations were prepared with Eprus® H2000 mixer, using different mixing parameters. The preparations were evaluated visually, as well as with viscosity, rheology and pH measurements. The effect of protein preparations on the mechanical properties of physically and chemically damaged hair strands was also investigated by measuring the force needed to break the single hair strand and change its elongation. Three commercial preparations were used for comparative studies: Proteinowa Orchidea, Proteinowa Magnolia i Proteinowa Zielona Herbata. It was possible to obtain good quality preparations using Eprus® H2000 formula mixer. The results of mechanical properties study of hair strands subjected to harmful conditions (permanent wave), before and after the use of protein preparations, indicate their positive effect on hair strands.pl
dc.abstract.plStreszczenieProteiny, szczególnie w formie hydrolizatów, często znajdują zastosowanie w technologii wytwarzania preparatów do pielęgnacji włosów. Wynika to z ich właściwości regeneracyjnych, poprawy elastyczności, wygładzenia, połysku oraz rozczesywania włókien włosowych.Celem badań było opracowanie składu recepturowego preparatów proteinowych do pielęgnacji włosów, a także ocena ich właściwości oraz wpływu na włókna włosowe.Preparaty sporządzono za pomocą miksera recepturowego Eprus® H2000 stosując odpowiednie parametry mieszania. Preparaty poddano ocenie wizualnej, pomiarom lepkości i właściwości reologicznych oraz wartości pH. Zbadano również wpływ preparatów proteinowych na właściwości mechaniczne włosów uszkodzonych fizycznie i chemicznie, mierząc siłę potrzebną do zerwania włókna włosa i zmianę jego wydłużenia. Do badań porównawczych użyto trzech preparatów handlowych: Proteinowa Orchidea, Proteinowa Magnolia i Proteinowa Zielona Herbata. Mikser recepturowy Eprus® H2000 zapewnia sporządzanie preparatów dobrej jakości. Wyniki otrzymane podczas badania właściwości mechanicznych włosów poddanych procesom suszenia i ondulacji, przed i po zastosowaniu preparatów proteinowych, wskazują na ich pozytywny wpływ na włókna włosów.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorMaciejewska, Aldona - 130776 pl
dc.contributor.authorŁach, Klaudiapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerMaciejewska, Aldona - 130776 pl
dc.contributor.reviewerJachowicz, Renata - 129780 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T05:16:02Z
dc.date.available2020-07-28T05:16:02Z
dc.date.submitted2020-07-21pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-138514-264248pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/239884
dc.languagepolpl
dc.subject.enhair, hair care, hair regeneration, proteins, proteins in cosmetics, protein preparations for hair carepl
dc.subject.plwłosy, pielęgnacja włosów, regeneracja włosów, proteiny, proteiny w kosmetykach, preparaty proteinowe w pielęgnacji włosówpl
dc.titlePreparaty proteinowe w formie układów rozproszonych przeznaczone do pielęgnacji włosówpl
dc.title.alternativeProtein preparations in the dispersed systems form referred for the hair carepl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
AbstractProteins, especially in the form of hydrolysates, are common ingredients of hair care preparations. This is due to their regenerative properties, ability to improve elasticity, smoothness, gloss and combing.The aim of the research was to develop the formulation of protein preparations for hair care, as well as to assess their properties and impact on hair strands.The protein formulations were prepared with Eprus® H2000 mixer, using different mixing parameters. The preparations were evaluated visually, as well as with viscosity, rheology and pH measurements. The effect of protein preparations on the mechanical properties of physically and chemically damaged hair strands was also investigated by measuring the force needed to break the single hair strand and change its elongation. Three commercial preparations were used for comparative studies: Proteinowa Orchidea, Proteinowa Magnolia i Proteinowa Zielona Herbata. It was possible to obtain good quality preparations using Eprus® H2000 formula mixer. The results of mechanical properties study of hair strands subjected to harmful conditions (permanent wave), before and after the use of protein preparations, indicate their positive effect on hair strands.
dc.abstract.plpl
StreszczenieProteiny, szczególnie w formie hydrolizatów, często znajdują zastosowanie w technologii wytwarzania preparatów do pielęgnacji włosów. Wynika to z ich właściwości regeneracyjnych, poprawy elastyczności, wygładzenia, połysku oraz rozczesywania włókien włosowych.Celem badań było opracowanie składu recepturowego preparatów proteinowych do pielęgnacji włosów, a także ocena ich właściwości oraz wpływu na włókna włosowe.Preparaty sporządzono za pomocą miksera recepturowego Eprus® H2000 stosując odpowiednie parametry mieszania. Preparaty poddano ocenie wizualnej, pomiarom lepkości i właściwości reologicznych oraz wartości pH. Zbadano również wpływ preparatów proteinowych na właściwości mechaniczne włosów uszkodzonych fizycznie i chemicznie, mierząc siłę potrzebną do zerwania włókna włosa i zmianę jego wydłużenia. Do badań porównawczych użyto trzech preparatów handlowych: Proteinowa Orchidea, Proteinowa Magnolia i Proteinowa Zielona Herbata. Mikser recepturowy Eprus® H2000 zapewnia sporządzanie preparatów dobrej jakości. Wyniki otrzymane podczas badania właściwości mechanicznych włosów poddanych procesom suszenia i ondulacji, przed i po zastosowaniu preparatów proteinowych, wskazują na ich pozytywny wpływ na włókna włosów.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Maciejewska, Aldona - 130776
dc.contributor.authorpl
Łach, Klaudia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Maciejewska, Aldona - 130776
dc.contributor.reviewerpl
Jachowicz, Renata - 129780
dc.date.accessioned
2020-07-28T05:16:02Z
dc.date.available
2020-07-28T05:16:02Z
dc.date.submittedpl
2020-07-21
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-138514-264248
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/239884
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
hair, hair care, hair regeneration, proteins, proteins in cosmetics, protein preparations for hair care
dc.subject.plpl
włosy, pielęgnacja włosów, regeneracja włosów, proteiny, proteiny w kosmetykach, preparaty proteinowe w pielęgnacji włosów
dc.titlepl
Preparaty proteinowe w formie układów rozproszonych przeznaczone do pielęgnacji włosów
dc.title.alternativepl
Protein preparations in the dispersed systems form referred for the hair care
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available