Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza przez młodzież akademicką.
Consumption of fish, fish products and seafood among university students.
ryby, spożycie ryb wśród studentów, przetwory rybne, owoce morza
fish, consumption of fish among students, fish products, seafood
Wprowadzenie: Ryby, przetwory rybne i owoce morza są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3, a także witaminy D. Ze względu na znaczne zanieczyszczenie środowiska, ryby zwłaszcza morskie mogą akumulować metale ciężkie oraz trwałe związki organiczne. Ma to niekorzystny wpływ na organizm ludzki. Jednak przy zróżnicowanym spożyciu ryb korzyści przewyższają nad zagrożeniami.Cel pracy: Ocena częstości spożycia ryb, przetworów rybnych i owoców morza przez studentów kierunków medycznych w porównaniu do studentów kierunków niemedycznych.Materiał i metody: Badaniem objęto grupę 150 studentów w wieku od 20 do 29 lat z uczelni znajdujących się na terenie całej Polski. Badanie przeprowadzono w okresie od lutego do kwietnia 2019 roku z wykorzystaniem autorskiej ankiety.Wyniki: Analiza badań własnych wykazała, że tylko 22% studentów spożywało przynajmniej jedną porcję ryby tygodniowo. Przetwory rybne przynajmniej raz w tygodniu spożywało 23% studentów, a spożycie owoców morza przynajmniej raz w miesiącu zadeklarowało 23% studentów. Studenci najczęściej wybierali ryby w postaci mrożonej (36%), w tym częściej tą postać wybierali studenci kierunków niemedycznych (41%), w porównaniu do studentów kierunków medycznych (30%). W zakresie obróbki kulinarnej studenci najczęściej wybierali smażenie (51%) w tym częściej tą odpowiedz wybierali studenci kierunków niemedycznych (61%) w porównaniu do studentów kierunków medycznych (39%). Najważniejszą cechą na jaką studenci zwracali uwagę podczas zakupy ryb były walory smakowe (35%) w tym częściej na tą cechę zwracali uwagę studenci kierunków niemedycznych (41%) w porównaniu do studentów kierunków medycznych (28%).Wnioski: Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza, zarówno wśród studentów kierunków medycznych jak i niemedycznych jest bardzo niskie. Młodzież akademicka zdecydowanie najczęściej wybierała ryby mrożone, jeśli zaś chodzi o obróbkę kulinarną ryb najczęściej wybierała smażenie. Na decyzję podczas zakupu ryb wśród studentów największy wpływ miały walory smakowe. Niezbędna jest edukacja w zakresie właściwej ilości spożywanych ryb w skali tygodnia oraz właściwego sposobu obróbki kulinarnej. Należy, również edukować na temat prozdrowotnego wpływu ryb oraz o zawartości w nich zanieczyszczeń, a także że przy zróżnicowanym spożyciu korzyści ze spożywania ryb przewyższają nad zagrożeniami.
Introduction: Fish, fish products and seafood are very good sources of complete protein, omega-3 acids and also vitamin D. Due to significant environmental pollution fish especially marine can accumulate heavy metals and persistent organic compounds. This has an adverse effect on the human body. However, with a varied consumption of fish benefits outweigh the risks.Aim of research: Evaluation of the frequency of consumption of fish, fish products and seafood by students from medical studies in comparison to students from non-medical studies.Material and methods: The study included a group of 150 students between 20 and 29 years of age from universities located throughout Poland. The study was conducted from February to April 2019 using the author's questionnaire.Results: The analysis of own research showed that only 22% of students consumed at least one portion of fish per week. At least once a week fish products were consumed by 23% of students and at least once a month the consumption of seafood was declared by 23% of students. Most often students chose frozen fish (36%) and more often this answer was chosen by non-medical students (41%) in comparison to medical students (30%). In a range of heat processing students most often chose frying (51%) and more often this answer was chosen by non-medical students (61%) in comparison to medical students (39%). The most important feature that students paid attention while buying fish was taste (35%) and more often this answer was chosen among non-medical students (41%) in comparison to medical students (28%).Conclusion: The consumption of fish, fish products and seafood, both among medical and non-medical students is very low. University students the most frequently chose frozen fish and when it comes to heat treating of fish the most common was frying. When buying fish students often paid attention to the taste. It is necessary to educate about the proper amount of fish consumed on a weekly and the proper method of cooking. It is also necessary to educate about the health-promoting effects of fish and the content of contaminants in them and that with a varied consumption of fish benefits outweighs the risks.
dc.abstract.en | Introduction: Fish, fish products and seafood are very good sources of complete protein, omega-3 acids and also vitamin D. Due to significant environmental pollution fish especially marine can accumulate heavy metals and persistent organic compounds. This has an adverse effect on the human body. However, with a varied consumption of fish benefits outweigh the risks.Aim of research: Evaluation of the frequency of consumption of fish, fish products and seafood by students from medical studies in comparison to students from non-medical studies.Material and methods: The study included a group of 150 students between 20 and 29 years of age from universities located throughout Poland. The study was conducted from February to April 2019 using the author's questionnaire.Results: The analysis of own research showed that only 22% of students consumed at least one portion of fish per week. At least once a week fish products were consumed by 23% of students and at least once a month the consumption of seafood was declared by 23% of students. Most often students chose frozen fish (36%) and more often this answer was chosen by non-medical students (41%) in comparison to medical students (30%). In a range of heat processing students most often chose frying (51%) and more often this answer was chosen by non-medical students (61%) in comparison to medical students (39%). The most important feature that students paid attention while buying fish was taste (35%) and more often this answer was chosen among non-medical students (41%) in comparison to medical students (28%).Conclusion: The consumption of fish, fish products and seafood, both among medical and non-medical students is very low. University students the most frequently chose frozen fish and when it comes to heat treating of fish the most common was frying. When buying fish students often paid attention to the taste. It is necessary to educate about the proper amount of fish consumed on a weekly and the proper method of cooking. It is also necessary to educate about the health-promoting effects of fish and the content of contaminants in them and that with a varied consumption of fish benefits outweighs the risks. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Ryby, przetwory rybne i owoce morza są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega-3, a także witaminy D. Ze względu na znaczne zanieczyszczenie środowiska, ryby zwłaszcza morskie mogą akumulować metale ciężkie oraz trwałe związki organiczne. Ma to niekorzystny wpływ na organizm ludzki. Jednak przy zróżnicowanym spożyciu ryb korzyści przewyższają nad zagrożeniami.Cel pracy: Ocena częstości spożycia ryb, przetworów rybnych i owoców morza przez studentów kierunków medycznych w porównaniu do studentów kierunków niemedycznych.Materiał i metody: Badaniem objęto grupę 150 studentów w wieku od 20 do 29 lat z uczelni znajdujących się na terenie całej Polski. Badanie przeprowadzono w okresie od lutego do kwietnia 2019 roku z wykorzystaniem autorskiej ankiety.Wyniki: Analiza badań własnych wykazała, że tylko 22% studentów spożywało przynajmniej jedną porcję ryby tygodniowo. Przetwory rybne przynajmniej raz w tygodniu spożywało 23% studentów, a spożycie owoców morza przynajmniej raz w miesiącu zadeklarowało 23% studentów. Studenci najczęściej wybierali ryby w postaci mrożonej (36%), w tym częściej tą postać wybierali studenci kierunków niemedycznych (41%), w porównaniu do studentów kierunków medycznych (30%). W zakresie obróbki kulinarnej studenci najczęściej wybierali smażenie (51%) w tym częściej tą odpowiedz wybierali studenci kierunków niemedycznych (61%) w porównaniu do studentów kierunków medycznych (39%). Najważniejszą cechą na jaką studenci zwracali uwagę podczas zakupy ryb były walory smakowe (35%) w tym częściej na tą cechę zwracali uwagę studenci kierunków niemedycznych (41%) w porównaniu do studentów kierunków medycznych (28%).Wnioski: Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza, zarówno wśród studentów kierunków medycznych jak i niemedycznych jest bardzo niskie. Młodzież akademicka zdecydowanie najczęściej wybierała ryby mrożone, jeśli zaś chodzi o obróbkę kulinarną ryb najczęściej wybierała smażenie. Na decyzję podczas zakupu ryb wśród studentów największy wpływ miały walory smakowe. Niezbędna jest edukacja w zakresie właściwej ilości spożywanych ryb w skali tygodnia oraz właściwego sposobu obróbki kulinarnej. Należy, również edukować na temat prozdrowotnego wpływu ryb oraz o zawartości w nich zanieczyszczeń, a także że przy zróżnicowanym spożyciu korzyści ze spożywania ryb przewyższają nad zagrożeniami. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.author | Zając, Anna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.reviewer | Przybylik-Mazurek, Elwira - 133228 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T02:55:47Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T02:55:47Z | |
dc.date.submitted | 2019-07-11 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-135738-193663 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237813 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | fish, consumption of fish among students, fish products, seafood | pl |
dc.subject.pl | ryby, spożycie ryb wśród studentów, przetwory rybne, owoce morza | pl |
dc.title | Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza przez młodzież akademicką. | pl |
dc.title.alternative | Consumption of fish, fish products and seafood among university students. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |