Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena sposobu żywienia matek wcześniaków podczas laktacji
Nutritional status assessment in breastfeeding mothers of premature newborns.
żywienie, laktacja, wcześniaki
nutrition, lactation, premature infants
Magdalena DrewniokOcena sposobu żywienia matek wcześniaków podczas laktacji. Wprowadzenie. Prawidłowa dieta jest podstawą zachowania zdrowia na wszystkich etapach życia człowieka. Kobiety karmiące, a szczególnie znajdujące się w wyjątkowej sytuacji matki wcześniaków, powinny zwrócić uwagę na swój sposób żywienia, ponieważ zapotrzebowanie na większość składników odżywczych zmienia się w okresie laktacji.Cel. Celem badania była ocena żywienia matek wcześniaków w okresie laktacji.Materiały i metody. Badanie zostało przeprowadzone w okresie od stycznia do maja 2015 roku na grupie 15 matek, których przedwcześnie urodzone dzieci były pacjentami Oddziału Intensywnej Terapii Noworodka Kliniki Neonatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Dane o sposobie żywienia zebrano przy pomocy autorskiej ankiety ogólnej, ankiety dotyczącej częstości spożycia oraz dwóch wywiadów o spożyciu z ostatnich 24 godzin. Zebrane dane poddane zostały analizie opisowej.Wyniki. U ankietowanych kobiet podczas oceny ilościowej najczęściej obserwowano niedobory odnośnie spożycia energetycznego (60%), węglowodanów (73%), płynów (46,7%), wapnia (40%), jodu (46,7%), wit. D (66,7%) oraz folianów (53,3%). U prawie połowy matek (46,7%) występował nadmiar białka w diecie. Z oceny jakościowej diety wynika, że unikały one spożywania produktów wzdymających (rośliny strączkowe, kapusta, brukselka) oraz owoców cytrusowych, orzechów, czekolady (respondentki uważały, że mogą one wywołać alergię u dziecka). Co trzecia badana zażywała suplementy diety. U wszystkich kobiet liczba posiłków zgadzała się z rekomendowaną, natomiast u 40% występowały zbyt długie przerwy pomiędzy spożywanymi posiłkami.Wnioski. Zarówno ocena ilościowa jak i jakościowa diety ankietowanych matek wcześniaków wykazała nieprawidłowości w stosunku do zaleceń dotyczących żywienia kobiet w okresie laktacji.
Magdalena DrewniokNutritional status assessment in breastfeeding mothers of premature newborns. Introduction. Proper diet is the basis of good health at all stages of human life. Feeding women, including mothers of premature babies, should pay a special attention to their diet, as the need for most of the nutrients changes during lactation.Objective. The aim of the study was to evaluate the nutritional status of breastfeeding mothers of premature newborns.Methods. The study was conducted in the period from January to May 2015 on a group of 15 mothers, whose prematurely born children were in patients at the Newborn Intensive Care Unit in the Neonatology Department of the University Hospital in Cracow. Data on dietary habits was collected using an authorial general questionnaire, survey on the frequency of consumption and two interviews about the last 24 hours consumption. The collected data have been descriptively analyzed.Results. In the surveyed women during the quantification the most common deficiencies were: energy consumption (60%), carbohydrates (73%), liquids (46.7%), calcium (40%), iodine (46.7%), vitamin D (66.7%) and folates (53.3%). In nearly half of the mothers (46.7%) an excess of proteins in the diet was observed. A qualitative assessment of diet has shown that mothers avoided eating bulging out food (legumes, cabbage, brussels sprout) and citrus fruits, nuts, chocolate (respondents believed that they could cause allergies in children). One in three questioned was taking dietary supplements. The number of meals agreed with the recommended in all women, while in 40% there were too long breaks between meals consumption.Conclusions. Both quantitative and qualitative assessment of the diet of the surveyed mothers of the premature newborns revealed irregularities in relation to the recommendations on dietary intake in lactating women.
dc.abstract.en | Magdalena DrewniokNutritional status assessment in breastfeeding mothers of premature newborns. Introduction. Proper diet is the basis of good health at all stages of human life. Feeding women, including mothers of premature babies, should pay a special attention to their diet, as the need for most of the nutrients changes during lactation.Objective. The aim of the study was to evaluate the nutritional status of breastfeeding mothers of premature newborns.Methods. The study was conducted in the period from January to May 2015 on a group of 15 mothers, whose prematurely born children were in patients at the Newborn Intensive Care Unit in the Neonatology Department of the University Hospital in Cracow. Data on dietary habits was collected using an authorial general questionnaire, survey on the frequency of consumption and two interviews about the last 24 hours consumption. The collected data have been descriptively analyzed.Results. In the surveyed women during the quantification the most common deficiencies were: energy consumption (60%), carbohydrates (73%), liquids (46.7%), calcium (40%), iodine (46.7%), vitamin D (66.7%) and folates (53.3%). In nearly half of the mothers (46.7%) an excess of proteins in the diet was observed. A qualitative assessment of diet has shown that mothers avoided eating bulging out food (legumes, cabbage, brussels sprout) and citrus fruits, nuts, chocolate (respondents believed that they could cause allergies in children). One in three questioned was taking dietary supplements. The number of meals agreed with the recommended in all women, while in 40% there were too long breaks between meals consumption.Conclusions. Both quantitative and qualitative assessment of the diet of the surveyed mothers of the premature newborns revealed irregularities in relation to the recommendations on dietary intake in lactating women. | pl |
dc.abstract.pl | Magdalena DrewniokOcena sposobu żywienia matek wcześniaków podczas laktacji. Wprowadzenie. Prawidłowa dieta jest podstawą zachowania zdrowia na wszystkich etapach życia człowieka. Kobiety karmiące, a szczególnie znajdujące się w wyjątkowej sytuacji matki wcześniaków, powinny zwrócić uwagę na swój sposób żywienia, ponieważ zapotrzebowanie na większość składników odżywczych zmienia się w okresie laktacji.Cel. Celem badania była ocena żywienia matek wcześniaków w okresie laktacji.Materiały i metody. Badanie zostało przeprowadzone w okresie od stycznia do maja 2015 roku na grupie 15 matek, których przedwcześnie urodzone dzieci były pacjentami Oddziału Intensywnej Terapii Noworodka Kliniki Neonatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Dane o sposobie żywienia zebrano przy pomocy autorskiej ankiety ogólnej, ankiety dotyczącej częstości spożycia oraz dwóch wywiadów o spożyciu z ostatnich 24 godzin. Zebrane dane poddane zostały analizie opisowej.Wyniki. U ankietowanych kobiet podczas oceny ilościowej najczęściej obserwowano niedobory odnośnie spożycia energetycznego (60%), węglowodanów (73%), płynów (46,7%), wapnia (40%), jodu (46,7%), wit. D (66,7%) oraz folianów (53,3%). U prawie połowy matek (46,7%) występował nadmiar białka w diecie. Z oceny jakościowej diety wynika, że unikały one spożywania produktów wzdymających (rośliny strączkowe, kapusta, brukselka) oraz owoców cytrusowych, orzechów, czekolady (respondentki uważały, że mogą one wywołać alergię u dziecka). Co trzecia badana zażywała suplementy diety. U wszystkich kobiet liczba posiłków zgadzała się z rekomendowaną, natomiast u 40% występowały zbyt długie przerwy pomiędzy spożywanymi posiłkami.Wnioski. Zarówno ocena ilościowa jak i jakościowa diety ankietowanych matek wcześniaków wykazała nieprawidłowości w stosunku do zaleceń dotyczących żywienia kobiet w okresie laktacji. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Ochoda, Agnieszka - 162245 | pl |
dc.contributor.author | Drewniok, Magdalena | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kolarzyk, Emilia - 130206 | pl |
dc.contributor.reviewer | Ochoda, Agnieszka - 162245 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T11:49:52Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T11:49:52Z | |
dc.date.submitted | 2015-06-29 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-94857-127461 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202401 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutrition, lactation, premature infants | pl |
dc.subject.pl | żywienie, laktacja, wcześniaki | pl |
dc.title | Ocena sposobu żywienia matek wcześniaków podczas laktacji | pl |
dc.title.alternative | Nutritional status assessment in breastfeeding mothers of premature newborns. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |