Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Produkty przyśpieszające metabolizm
Products to increase metabolism.
otyłość, termogeneza, przyspieszenie metabolizmu, produkty przyspieszające metabolizm.
obesity, thermogenesis, increase metabolism, products that increase metabolism.
Celem danej pracy jest przegląd badań naukowych dotyczących wpływu produktów spożywczych z perspektywy wykorzystania ich w wspomaganiu leczenia otyłości w głównej mierze na skutek przyspieszenia metabolizmu. W pracy omówiono problem występowania otyłości na całym świecie, jej przyczyny i skutki zdrowotne; funkcję i typy tkanki tłuszczowej oraz jej występowanie w ludzkim organizmie; substancje biochemiczne regulujące metabolizm. Analizie poddano badania kliniczne, in vitro oraz in vivo takich produktów jak: kapsaicyna, kofeina, imbir, gorzka pomarańcza, piperyna, kurkumina, cynamon, goździki, herbata, ananas, garcinia cambogia oraz karnityna. Działanie termogeniczne bezsprzeczne powodowały: kapsaicyna, kofeina, zielona herbata oraz ananas. Imbir, gorzka pomarańcza, piperyna, kurkumina, cynamon, goździki, garcinia cambogia oraz karnityna wykazały korzystny wpływ na metabolizm, aczkolwiek potrzebne są dalsze badania kliniczne w celu udowodnienia ich skuteczności u ludzi oraz ustalenia bezpiecznych dawek.
The aim of this study is to review scientific research on the impact of food products from the perspective of their use in supporting the treatment of obesity, mainly due to the acceleration of metabolism. This work discusses the problem of obesity worldwide, its causes and health effects; function and types of adipose tissue and its occurrence in the human body; biochemical substances regulating metabolism. Clinical, in vitro and animal studies on products such as capsaicin, caffeine, ginger, bitter orange, piperine, curcumin, cinnamon, cloves, tea, pineapple, garcinia cambogia and carnitine were analyzed. The thermogenic effect was undeniable: capsaicin, caffeine, green tea and pineapple. Ginger, bitter orange, piperine, curcumin, cinnamon, cloves, garcinia cambogia and carnitine have shown positive effects on metabolism, although further clinical studies are needed to prove their effectiveness in humans and to establish safe doses.
dc.abstract.en | The aim of this study is to review scientific research on the impact of food products from the perspective of their use in supporting the treatment of obesity, mainly due to the acceleration of metabolism. This work discusses the problem of obesity worldwide, its causes and health effects; function and types of adipose tissue and its occurrence in the human body; biochemical substances regulating metabolism. Clinical, in vitro and animal studies on products such as capsaicin, caffeine, ginger, bitter orange, piperine, curcumin, cinnamon, cloves, tea, pineapple, garcinia cambogia and carnitine were analyzed. The thermogenic effect was undeniable: capsaicin, caffeine, green tea and pineapple. Ginger, bitter orange, piperine, curcumin, cinnamon, cloves, garcinia cambogia and carnitine have shown positive effects on metabolism, although further clinical studies are needed to prove their effectiveness in humans and to establish safe doses. | pl |
dc.abstract.pl | Celem danej pracy jest przegląd badań naukowych dotyczących wpływu produktów spożywczych z perspektywy wykorzystania ich w wspomaganiu leczenia otyłości w głównej mierze na skutek przyspieszenia metabolizmu. W pracy omówiono problem występowania otyłości na całym świecie, jej przyczyny i skutki zdrowotne; funkcję i typy tkanki tłuszczowej oraz jej występowanie w ludzkim organizmie; substancje biochemiczne regulujące metabolizm. Analizie poddano badania kliniczne, in vitro oraz in vivo takich produktów jak: kapsaicyna, kofeina, imbir, gorzka pomarańcza, piperyna, kurkumina, cynamon, goździki, herbata, ananas, garcinia cambogia oraz karnityna. Działanie termogeniczne bezsprzeczne powodowały: kapsaicyna, kofeina, zielona herbata oraz ananas. Imbir, gorzka pomarańcza, piperyna, kurkumina, cynamon, goździki, garcinia cambogia oraz karnityna wykazały korzystny wpływ na metabolizm, aczkolwiek potrzebne są dalsze badania kliniczne w celu udowodnienia ich skuteczności u ludzi oraz ustalenia bezpiecznych dawek. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Krośniak, Mirosław - 130417 | pl |
dc.contributor.author | Iwanow, Jarosław | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Krośniak, Mirosław - 130417 | pl |
dc.contributor.reviewer | Francik, Renata - 129384 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-10-20T18:23:55Z | |
dc.date.available | 2020-10-20T18:23:55Z | |
dc.date.submitted | 2020-10-19 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-126587-188960 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248542 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | obesity, thermogenesis, increase metabolism, products that increase metabolism. | pl |
dc.subject.pl | otyłość, termogeneza, przyspieszenie metabolizmu, produkty przyspieszające metabolizm. | pl |
dc.title | Produkty przyśpieszające metabolizm | pl |
dc.title.alternative | Products to increase metabolism. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |