Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Stosowanie modnych diet alternatywnych w populacji osób dorosłych
Using some fashionable alternative diets in the adult people population
osoby dorosłe, diety alternatywne, odżywianie
adult people, alternative diets, nutrition
W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania społeczeństwa zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym odżywianiem. W sytuacji tej na popularności zyskały różne diety alternatywne, takie jak: laktoowowegetarnizm, dieta niskowęglowodanowa, post przerywany czy semiwegetarianizm. Zmiany w codziennym jadłospisie bazujące na alternatywnym sposobie żywienia mają nieść za sobą wiele korzyści takich jak: redukcja masy ciała, poprawa samopoczucia czy ogólna poprawa stanu zdrowia. Niniejsze badanie głównie miało na celu zbadanie, w jakim stopniu osoby dorosłe decydują się na rozpoczęcie stosowania diet alternatywnych. Do badania włączono 307 osób, które uzupełniły ankietę udostępnioną na popularnym serwisie społecznościowym – Facebook. Zdecydowaną większość respondentów stanowiły kobiety. Spośród wszystkich ankietowanych 66 osób stosowało alternatywny model żywienia. Wyniki przeprowadzonej ankiety pokazały, że aktualnie mniej osób decyduje się na stosowanie modelu diety alternatywnej w porównaniu do lat poprzednich. Postęp technologii oraz powszechny dostęp do Internetu spowodował, że badana populacja najczęściej korzystała z Internetu jako podstawowego źródła wiedzy na temat alternatywnego sposobu żywienia. Starsi dorośli oraz respondenci posiadający wykształcenie wyższe (licencjackie/magisterskie) częściej podejmowały decyzję o wdrożeniu modnego alternatywnego modelu odżywiania. Najczęściej podawanym powodem rozpoczęcia stosowania diety alternatywnej przez uczestników badania była ich własna, samodzielna decyzja. Najpopularniejszymi dietami, okazały się laktoowowegetarianizm, dieta niskowęglowodanowa, post przerywany oraz semiwegetarianizm. Osoby będące na diecie alternatywnej cechowały się większym spożyciem porcji owoców i warzyw oraz rzadziej sięgały po żywność wysokoprzetworzoną. Niniejsza praca wykazała, że stosowanie diet alternatywnych przez osoby dorosłe może wpłynąć pozytywnie na ich nawyki żywieniowe. Uzyskane dane mogą być cenne dla specjalistów ds. zdrowia oraz dietetyków, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o najnowsze zwyczaje żywieniowe osób dorosłych.
In recent years a significant growth of society interest in healthy life style, including proper nutrition, could have been observed. In this situation some various alternative diets such as: lacto-ovo vegetarianism, low-carbohydrate diet, intermittent fasting or semi-vegetarianism have gained popularity. Changes in an everyday menu based on an alternative nutrition method are supposed to bring a lot of benefits such as: body mass reduction, wellbeing improvement or general health state improvement.The following research aim was mainly to study to what extent adult people decide to start using alternative diets. 307 people who had filled in a questionnaire published in the popular social networking service - Facebook were involved in the research. The vast majority of the respondents were women. Among all interviewees 66 people had used an alternative nutrition model. The results of the conducted survey presented that currently less people decide to use an alternative diet model in comparison to the past years. The technology progress and common access to the Internet has caused that the studied population mostly used the Internet as the basic resource of knowledge about an alternative nutrition method. Older adults as well as the respondents who had higher education (bachelor/master degree) had made the decision about implementation of a fashionable alternative nutrition model.The most often reason of starting using an alternative diet given by the research participants was their own, independent decision. The most popular diets turned to be lacto-ovo vegetarianism, low-carbohydrate diet, intermittent fasting or semi-vegetarianism. People being on an alternative diet characterised with greater consumption of fruit and vegetable portions and they reached for some ultra-processed food more rarely. The following thesis demonstrated that using alternative diets by adult people may positively influence on their nutrition habits. The received data can be valuable for health specialists or dietitians who want to broaden their knowledge with the most current nutrition habits of adult people.
dc.abstract.en | In recent years a significant growth of society interest in healthy life style, including proper nutrition, could have been observed. In this situation some various alternative diets such as: lacto-ovo vegetarianism, low-carbohydrate diet, intermittent fasting or semi-vegetarianism have gained popularity. Changes in an everyday menu based on an alternative nutrition method are supposed to bring a lot of benefits such as: body mass reduction, wellbeing improvement or general health state improvement.The following research aim was mainly to study to what extent adult people decide to start using alternative diets. 307 people who had filled in a questionnaire published in the popular social networking service - Facebook were involved in the research. The vast majority of the respondents were women. Among all interviewees 66 people had used an alternative nutrition model. The results of the conducted survey presented that currently less people decide to use an alternative diet model in comparison to the past years. The technology progress and common access to the Internet has caused that the studied population mostly used the Internet as the basic resource of knowledge about an alternative nutrition method. Older adults as well as the respondents who had higher education (bachelor/master degree) had made the decision about implementation of a fashionable alternative nutrition model.The most often reason of starting using an alternative diet given by the research participants was their own, independent decision. The most popular diets turned to be lacto-ovo vegetarianism, low-carbohydrate diet, intermittent fasting or semi-vegetarianism. People being on an alternative diet characterised with greater consumption of fruit and vegetable portions and they reached for some ultra-processed food more rarely. The following thesis demonstrated that using alternative diets by adult people may positively influence on their nutrition habits. The received data can be valuable for health specialists or dietitians who want to broaden their knowledge with the most current nutrition habits of adult people. | pl |
dc.abstract.pl | W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania społeczeństwa zdrowym stylem życia, w tym prawidłowym odżywianiem. W sytuacji tej na popularności zyskały różne diety alternatywne, takie jak: laktoowowegetarnizm, dieta niskowęglowodanowa, post przerywany czy semiwegetarianizm. Zmiany w codziennym jadłospisie bazujące na alternatywnym sposobie żywienia mają nieść za sobą wiele korzyści takich jak: redukcja masy ciała, poprawa samopoczucia czy ogólna poprawa stanu zdrowia. Niniejsze badanie głównie miało na celu zbadanie, w jakim stopniu osoby dorosłe decydują się na rozpoczęcie stosowania diet alternatywnych. Do badania włączono 307 osób, które uzupełniły ankietę udostępnioną na popularnym serwisie społecznościowym – Facebook. Zdecydowaną większość respondentów stanowiły kobiety. Spośród wszystkich ankietowanych 66 osób stosowało alternatywny model żywienia. Wyniki przeprowadzonej ankiety pokazały, że aktualnie mniej osób decyduje się na stosowanie modelu diety alternatywnej w porównaniu do lat poprzednich. Postęp technologii oraz powszechny dostęp do Internetu spowodował, że badana populacja najczęściej korzystała z Internetu jako podstawowego źródła wiedzy na temat alternatywnego sposobu żywienia. Starsi dorośli oraz respondenci posiadający wykształcenie wyższe (licencjackie/magisterskie) częściej podejmowały decyzję o wdrożeniu modnego alternatywnego modelu odżywiania. Najczęściej podawanym powodem rozpoczęcia stosowania diety alternatywnej przez uczestników badania była ich własna, samodzielna decyzja. Najpopularniejszymi dietami, okazały się laktoowowegetarianizm, dieta niskowęglowodanowa, post przerywany oraz semiwegetarianizm. Osoby będące na diecie alternatywnej cechowały się większym spożyciem porcji owoców i warzyw oraz rzadziej sięgały po żywność wysokoprzetworzoną. Niniejsza praca wykazała, że stosowanie diet alternatywnych przez osoby dorosłe może wpłynąć pozytywnie na ich nawyki żywieniowe. Uzyskane dane mogą być cenne dla specjalistów ds. zdrowia oraz dietetyków, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę o najnowsze zwyczaje żywieniowe osób dorosłych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.author | Ferenc, Martyna - USOS322253 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kononowicz, Andrzej - 130247 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-07-07T23:38:09Z | |
dc.date.available | 2024-07-07T23:38:09Z | |
dc.date.submitted | 2024-07-05 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-175589-322253 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/372254 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | adult people, alternative diets, nutrition | pl |
dc.subject.pl | osoby dorosłe, diety alternatywne, odżywianie | pl |
dc.title | Stosowanie modnych diet alternatywnych w populacji osób dorosłych | pl |
dc.title.alternative | Using some fashionable alternative diets in the adult people population | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |