Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Zależności między jakością i ilością snu a masą ciała
Relationships between the amount and quality of sleep and body weight
zegar biologiczny, jakość snu, masa ciała, regulacja apetytu, otyłość
biological clock, sleep quality, body weight, appetite regulation, obesity
Zadbanie o prawidłowy rytm okołodobowy oraz higienę snu wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Niestety coraz więcej ludzi, w tym nawet dzieci i nastolatków boryka się z nieprawidłową ilością jak i jakością snu. Wiele wskazuje na to, że problemy ze snem mogą wpływać negatywnie na masę ciała, doprowadzając w konsekwencji do nadwagi i otyłości. Problem jest o tyle poważny, że z roku na rok przybywa coraz więcej ludzi z nadmierną masą ciała, a WHO uznało otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą. Zaburzenia snu wpływają na wzrost masy ciała głównie poprzez wpływ na wzrost apetytu. Wzrost apetytu można wyjaśnić poprzez różne mechanizmy, z czego najistotniejsze znaczenie wydają się mieć: rozregulowanie ośrodka głodu i sytości, a także wzrost poziomu kortyzolu i zaburzenia w gospodarce węglowodanowej. Deprywacja snu bez wątpienia wpływa na masę ciała, ale także masa ciała może wpływać na sen- zależność jest więc dwukierunkowa. W celu poprawy długości i jakości snu warto zadbać o wprowadzenie odpowiedniej rutyny okołodobowej oraz zasad higieny snu, w tym m.in zdrowej diety. Wiele wskazuje na to, że poszczególne makroskładniki i produkty żywnościowe mogą w różny sposób wpływać na sen. W diecie osób z zaburzeniami snu powinny znaleźć się przede wszystkim produkty bogate w tryptofan i melatoninę, czyli: nabiał, ryby, jaja, ryż, owies, orzechy oraz wiśnie i kiwi.
Adequate circadian rhythm and sleep hygiene appears to be critical to maintaining physical and mental health. Unfortunately, more and more people, including even children and teenagers, are struggling with inadequate amount and poor quality of sleep. There are many indications that sleep problems can have a negative impact on body weight, leading to overweight and obesity. The problem is so serious that every year there are more and more people with excess body weight, and the WHO recognized obesity as the most dangerous chronic disease. Sleep disturbances increase body weight mainly by increasing appetite. The increase in appetite can be explained by various mechanisms, of which the most important seem to be: dysregulation of the hunger and satiety center, as well as an increase in cortisol levels and disturbances in carbohydrate metabolism. Sleep deprivation undoubtedly affects body weight, but body weight can also affect sleep - so the relationship is two-way. In order to improve the length and quality of sleep, it is worth implementing proper sleep habits, including healthy diet. There are many indications that individual macronutrients and food products may affect sleep in different ways. The diet of people with sleep disorders should primarily include products rich in tryptophan and melatonin, i.e. dairy products, fish, eggs, rice, oats, nuts, cherries and kiwi.
dc.abstract.en | Adequate circadian rhythm and sleep hygiene appears to be critical to maintaining physical and mental health. Unfortunately, more and more people, including even children and teenagers, are struggling with inadequate amount and poor quality of sleep. There are many indications that sleep problems can have a negative impact on body weight, leading to overweight and obesity. The problem is so serious that every year there are more and more people with excess body weight, and the WHO recognized obesity as the most dangerous chronic disease. Sleep disturbances increase body weight mainly by increasing appetite. The increase in appetite can be explained by various mechanisms, of which the most important seem to be: dysregulation of the hunger and satiety center, as well as an increase in cortisol levels and disturbances in carbohydrate metabolism. Sleep deprivation undoubtedly affects body weight, but body weight can also affect sleep - so the relationship is two-way. In order to improve the length and quality of sleep, it is worth implementing proper sleep habits, including healthy diet. There are many indications that individual macronutrients and food products may affect sleep in different ways. The diet of people with sleep disorders should primarily include products rich in tryptophan and melatonin, i.e. dairy products, fish, eggs, rice, oats, nuts, cherries and kiwi. | pl |
dc.abstract.pl | Zadbanie o prawidłowy rytm okołodobowy oraz higienę snu wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Niestety coraz więcej ludzi, w tym nawet dzieci i nastolatków boryka się z nieprawidłową ilością jak i jakością snu. Wiele wskazuje na to, że problemy ze snem mogą wpływać negatywnie na masę ciała, doprowadzając w konsekwencji do nadwagi i otyłości. Problem jest o tyle poważny, że z roku na rok przybywa coraz więcej ludzi z nadmierną masą ciała, a WHO uznało otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą. Zaburzenia snu wpływają na wzrost masy ciała głównie poprzez wpływ na wzrost apetytu. Wzrost apetytu można wyjaśnić poprzez różne mechanizmy, z czego najistotniejsze znaczenie wydają się mieć: rozregulowanie ośrodka głodu i sytości, a także wzrost poziomu kortyzolu i zaburzenia w gospodarce węglowodanowej. Deprywacja snu bez wątpienia wpływa na masę ciała, ale także masa ciała może wpływać na sen- zależność jest więc dwukierunkowa. W celu poprawy długości i jakości snu warto zadbać o wprowadzenie odpowiedniej rutyny okołodobowej oraz zasad higieny snu, w tym m.in. zdrowej diety. Wiele wskazuje na to, że poszczególne makroskładniki i produkty żywnościowe mogą w różny sposób wpływać na sen. W diecie osób z zaburzeniami snu powinny znaleźć się przede wszystkim produkty bogate w tryptofan i melatoninę, czyli: nabiał, ryby, jaja, ryż, owies, orzechy oraz wiśnie i kiwi. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Ciesielczyk, Katarzyna - 162216 | pl |
dc.contributor.author | Płoszaj, Natalia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Ciesielczyk, Katarzyna - 162216 | pl |
dc.contributor.reviewer | Ziomber-Lisiak, Agata - 133930 | pl |
dc.date.accessioned | 2021-06-28T21:43:41Z | |
dc.date.available | 2021-06-28T21:43:41Z | |
dc.date.submitted | 2021-06-28 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-151584-263994 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/275267 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | biological clock, sleep quality, body weight, appetite regulation, obesity | pl |
dc.subject.pl | zegar biologiczny, jakość snu, masa ciała, regulacja apetytu, otyłość | pl |
dc.title | Zależności między jakością i ilością snu a masą ciała | pl |
dc.title.alternative | Relationships between the amount and quality of sleep and body weight | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |