Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Dieta wspomagająca leczenie depresji
Diet which supports treatment of depression
Depresja, dieta, wspomaganie leczenia depresji
Depression, diet, supporting treatment of depression
Liczba osób cierpiących na depresję gwałtownie wzrasta. Jest to choroba złożona, w której powstaniu uczestniczy wiele skomplikowanych mechanizmów. Pomimo intensywnych badań i starań specjalistów, leczenie depresji jest trudne i często nie przynosi oczekiwanych rezultatów. W związku z tym zwraca się uwagę na inne metody, mogące wspomóc leczenie tej choroby. Jedną z nich jest odpowiednie odżywianie. Celem pracy był przegląd piśmiennictwa dotyczący oddziaływania poszczególnych składników i konkretnych diet na łagodzenie objawów depresji. Przeszukano bazy danych: Polska Bibligrafia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar oraz Cochrane Database of Systematic Reviews. W pracy uwzględniono najnowsze badania naukowe – od roku 2000 do 2017. Praca wykazała, że odpowiednia dieta może istotnie wpływać na ryzyko wystąpienia depresji, samopoczucie chorego oraz stopień nasilenia choroby. Istotne znaczenie ma skład mikroflory jelitowej, która może być modyfikowana za pomocą probiotyków, prebiotyków oraz odpowiedniego odżywiana. Składniki mineralne wspomagające leczenie depresji to magnez, cynk, żelazo, chrom i selen. Ważną rolę w odniesieniu do depresji pełnią także witaminy: D3, B6, B12 i kwas foliowy, a także kwasy omega-3. Wykazano także, że szereg roślin wykazuje działanie antydepresyjne. Przeanalizowany został także wpływ tryptofanu, inozytolu ,S-adenozylo-L-metioniny oraz polifenoli. Na końcu pracy zweryfikowano wpływ diety śródziemnomorskiej. Zwrócono także uwagę na zależności między spożyciem glutenu a depresją oraz nadmierną masą ciała a tą chorobą. Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, że pacjenci chorzy na depresję odżywiają się w sposób nieodpowiedni, można wnioskować, że chorym powinna być udzielona konsultacja dietetyczna. Indywidualnie dobrana dieta, a także edukacja żywieniowa, nie tylko pacjentów, ale także ich rodzin, prawdopodobnie mogłaby wpłynąć korzystnie na ich stan zdrowia. Odpowiednia dieta oraz suplementacja może służyć jako terapia wspomagająca leczenie depresji.
A number of people suffering from depression instantly rises. This is a disease, in which a lot of complicated mechanisms plays a role. Though intensive researches and experts’s effort, treatment of depression is difficult and often ineffective. Therefore another methods, which support treatment of depression are needed. One of them is an adequate diet. The aim of this thesis was review of the literature concerning impacts of nutrients and diets on decreasing symptoms of depression. Databases: Polska Bibliografia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar and Cochrane Database of Systematic Reviews were searched. In the thesis the latest researches were analysed, from 2000 to 2017.The thesis demonstrated , that proper diet is able to impact of risk of depression, patient’s state of being and intensification of disease. Composition of microbiome has essential meaning because it may be modified by probiotics, prebiotics and adequate diet. Mineral components, which support treatment of depression, are: magnesium, zinc, selenium, chromium and iron. Also vitamins: D3, B6, B12 ,folic acid and omega-3 fatty acids play important role. It was demonstrated that a lot of plants have anti-depressant properties. Impacts of tryptophan, inositol and S-adenosylmethionine and polyphenols were analysed. At the end effects of Mediterranean Diet were verified. Also dependence between gluten consumption and depression and excessive body mass and depression was noted.According to presented facts and to researches, which show that patients eat in inappropriate way, it is stated that they need dietary advice. Individually selected diet, and also education, not only for inmate but as well family, probably may be able to impact condition in a beneficial way. Adequate diet and supplementation may be used as adjunctive therapy for depression.
dc.abstract.en | A number of people suffering from depression instantly rises. This is a disease, in which a lot of complicated mechanisms plays a role. Though intensive researches and experts’s effort, treatment of depression is difficult and often ineffective. Therefore another methods, which support treatment of depression are needed. One of them is an adequate diet. The aim of this thesis was review of the literature concerning impacts of nutrients and diets on decreasing symptoms of depression. Databases: Polska Bibliografia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar and Cochrane Database of Systematic Reviews were searched. In the thesis the latest researches were analysed, from 2000 to 2017.The thesis demonstrated , that proper diet is able to impact of risk of depression, patient’s state of being and intensification of disease. Composition of microbiome has essential meaning because it may be modified by probiotics, prebiotics and adequate diet. Mineral components, which support treatment of depression, are: magnesium, zinc, selenium, chromium and iron. Also vitamins: D3, B6, B12 ,folic acid and omega-3 fatty acids play important role. It was demonstrated that a lot of plants have anti-depressant properties. Impacts of tryptophan, inositol and S-adenosylmethionine and polyphenols were analysed. At the end effects of Mediterranean Diet were verified. Also dependence between gluten consumption and depression and excessive body mass and depression was noted.According to presented facts and to researches, which show that patients eat in inappropriate way, it is stated that they need dietary advice. Individually selected diet, and also education, not only for inmate but as well family, probably may be able to impact condition in a beneficial way. Adequate diet and supplementation may be used as adjunctive therapy for depression. | pl |
dc.abstract.pl | Liczba osób cierpiących na depresję gwałtownie wzrasta. Jest to choroba złożona, w której powstaniu uczestniczy wiele skomplikowanych mechanizmów. Pomimo intensywnych badań i starań specjalistów, leczenie depresji jest trudne i często nie przynosi oczekiwanych rezultatów. W związku z tym zwraca się uwagę na inne metody, mogące wspomóc leczenie tej choroby. Jedną z nich jest odpowiednie odżywianie. Celem pracy był przegląd piśmiennictwa dotyczący oddziaływania poszczególnych składników i konkretnych diet na łagodzenie objawów depresji. Przeszukano bazy danych: Polska Bibligrafia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar oraz Cochrane Database of Systematic Reviews. W pracy uwzględniono najnowsze badania naukowe – od roku 2000 do 2017. Praca wykazała, że odpowiednia dieta może istotnie wpływać na ryzyko wystąpienia depresji, samopoczucie chorego oraz stopień nasilenia choroby. Istotne znaczenie ma skład mikroflory jelitowej, która może być modyfikowana za pomocą probiotyków, prebiotyków oraz odpowiedniego odżywiana. Składniki mineralne wspomagające leczenie depresji to magnez, cynk, żelazo, chrom i selen. Ważną rolę w odniesieniu do depresji pełnią także witaminy: D3, B6, B12 i kwas foliowy, a także kwasy omega-3. Wykazano także, że szereg roślin wykazuje działanie antydepresyjne. Przeanalizowany został także wpływ tryptofanu, inozytolu ,S-adenozylo-L-metioniny oraz polifenoli. Na końcu pracy zweryfikowano wpływ diety śródziemnomorskiej. Zwrócono także uwagę na zależności między spożyciem glutenu a depresją oraz nadmierną masą ciała a tą chorobą. Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, że pacjenci chorzy na depresję odżywiają się w sposób nieodpowiedni, można wnioskować, że chorym powinna być udzielona konsultacja dietetyczna. Indywidualnie dobrana dieta, a także edukacja żywieniowa, nie tylko pacjentów, ale także ich rodzin, prawdopodobnie mogłaby wpłynąć korzystnie na ich stan zdrowia. Odpowiednia dieta oraz suplementacja może służyć jako terapia wspomagająca leczenie depresji. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Chłopicka, Joanna - 128992 | pl |
dc.contributor.author | Rapacz, Maria | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Chłopicka, Joanna - 128992 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zachwieja, Zofia | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T06:28:29Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T06:28:29Z | |
dc.date.submitted | 2017-07-03 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-114045-178684 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219456 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Depression, diet, supporting treatment of depression | pl |
dc.subject.pl | Depresja, dieta, wspomaganie leczenia depresji | pl |
dc.title | Dieta wspomagająca leczenie depresji | pl |
dc.title.alternative | Diet which supports treatment of depression | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |