Dieta wspomagająca leczenie depresji

licenciate
dc.abstract.enA number of people suffering from depression instantly rises. This is a disease, in which a lot of complicated mechanisms plays a role. Though intensive researches and experts’s effort, treatment of depression is difficult and often ineffective. Therefore another methods, which support treatment of depression are needed. One of them is an adequate diet. The aim of this thesis was review of the literature concerning impacts of nutrients and diets on decreasing symptoms of depression. Databases: Polska Bibliografia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar and Cochrane Database of Systematic Reviews were searched. In the thesis the latest researches were analysed, from 2000 to 2017.The thesis demonstrated , that proper diet is able to impact of risk of depression, patient’s state of being and intensification of disease. Composition of microbiome has essential meaning because it may be modified by probiotics, prebiotics and adequate diet. Mineral components, which support treatment of depression, are: magnesium, zinc, selenium, chromium and iron. Also vitamins: D3, B6, B12 ,folic acid and omega-3 fatty acids play important role. It was demonstrated that a lot of plants have anti-depressant properties. Impacts of tryptophan, inositol and S-adenosylmethionine and polyphenols were analysed. At the end effects of Mediterranean Diet were verified. Also dependence between gluten consumption and depression and excessive body mass and depression was noted.According to presented facts and to researches, which show that patients eat in inappropriate way, it is stated that they need dietary advice. Individually selected diet, and also education, not only for inmate but as well family, probably may be able to impact condition in a beneficial way. Adequate diet and supplementation may be used as adjunctive therapy for depression.pl
dc.abstract.plLiczba osób cierpiących na depresję gwałtownie wzrasta. Jest to choroba złożona, w której powstaniu uczestniczy wiele skomplikowanych mechanizmów. Pomimo intensywnych badań i starań specjalistów, leczenie depresji jest trudne i często nie przynosi oczekiwanych rezultatów. W związku z tym zwraca się uwagę na inne metody, mogące wspomóc leczenie tej choroby. Jedną z nich jest odpowiednie odżywianie. Celem pracy był przegląd piśmiennictwa dotyczący oddziaływania poszczególnych składników i konkretnych diet na łagodzenie objawów depresji. Przeszukano bazy danych: Polska Bibligrafia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar oraz Cochrane Database of Systematic Reviews. W pracy uwzględniono najnowsze badania naukowe – od roku 2000 do 2017. Praca wykazała, że odpowiednia dieta może istotnie wpływać na ryzyko wystąpienia depresji, samopoczucie chorego oraz stopień nasilenia choroby. Istotne znaczenie ma skład mikroflory jelitowej, która może być modyfikowana za pomocą probiotyków, prebiotyków oraz odpowiedniego odżywiana. Składniki mineralne wspomagające leczenie depresji to magnez, cynk, żelazo, chrom i selen. Ważną rolę w odniesieniu do depresji pełnią także witaminy: D3, B6, B12 i kwas foliowy, a także kwasy omega-3. Wykazano także, że szereg roślin wykazuje działanie antydepresyjne. Przeanalizowany został także wpływ tryptofanu, inozytolu ,S-adenozylo-L-metioniny oraz polifenoli. Na końcu pracy zweryfikowano wpływ diety śródziemnomorskiej. Zwrócono także uwagę na zależności między spożyciem glutenu a depresją oraz nadmierną masą ciała a tą chorobą. Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, że pacjenci chorzy na depresję odżywiają się w sposób nieodpowiedni, można wnioskować, że chorym powinna być udzielona konsultacja dietetyczna. Indywidualnie dobrana dieta, a także edukacja żywieniowa, nie tylko pacjentów, ale także ich rodzin, prawdopodobnie mogłaby wpłynąć korzystnie na ich stan zdrowia. Odpowiednia dieta oraz suplementacja może służyć jako terapia wspomagająca leczenie depresji.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.authorRapacz, Mariapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.reviewerZachwieja, Zofiapl
dc.date.accessioned2020-07-27T06:28:29Z
dc.date.available2020-07-27T06:28:29Z
dc.date.submitted2017-07-03pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-114045-178684pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219456
dc.languagepolpl
dc.subject.enDepression, diet, supporting treatment of depressionpl
dc.subject.plDepresja, dieta, wspomaganie leczenia depresjipl
dc.titleDieta wspomagająca leczenie depresjipl
dc.title.alternativeDiet which supports treatment of depressionpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
A number of people suffering from depression instantly rises. This is a disease, in which a lot of complicated mechanisms plays a role. Though intensive researches and experts’s effort, treatment of depression is difficult and often ineffective. Therefore another methods, which support treatment of depression are needed. One of them is an adequate diet. The aim of this thesis was review of the literature concerning impacts of nutrients and diets on decreasing symptoms of depression. Databases: Polska Bibliografia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar and Cochrane Database of Systematic Reviews were searched. In the thesis the latest researches were analysed, from 2000 to 2017.The thesis demonstrated , that proper diet is able to impact of risk of depression, patient’s state of being and intensification of disease. Composition of microbiome has essential meaning because it may be modified by probiotics, prebiotics and adequate diet. Mineral components, which support treatment of depression, are: magnesium, zinc, selenium, chromium and iron. Also vitamins: D3, B6, B12 ,folic acid and omega-3 fatty acids play important role. It was demonstrated that a lot of plants have anti-depressant properties. Impacts of tryptophan, inositol and S-adenosylmethionine and polyphenols were analysed. At the end effects of Mediterranean Diet were verified. Also dependence between gluten consumption and depression and excessive body mass and depression was noted.According to presented facts and to researches, which show that patients eat in inappropriate way, it is stated that they need dietary advice. Individually selected diet, and also education, not only for inmate but as well family, probably may be able to impact condition in a beneficial way. Adequate diet and supplementation may be used as adjunctive therapy for depression.
dc.abstract.plpl
Liczba osób cierpiących na depresję gwałtownie wzrasta. Jest to choroba złożona, w której powstaniu uczestniczy wiele skomplikowanych mechanizmów. Pomimo intensywnych badań i starań specjalistów, leczenie depresji jest trudne i często nie przynosi oczekiwanych rezultatów. W związku z tym zwraca się uwagę na inne metody, mogące wspomóc leczenie tej choroby. Jedną z nich jest odpowiednie odżywianie. Celem pracy był przegląd piśmiennictwa dotyczący oddziaływania poszczególnych składników i konkretnych diet na łagodzenie objawów depresji. Przeszukano bazy danych: Polska Bibligrafia Lekarska, MEDLINE PubMed, Google Scholar oraz Cochrane Database of Systematic Reviews. W pracy uwzględniono najnowsze badania naukowe – od roku 2000 do 2017. Praca wykazała, że odpowiednia dieta może istotnie wpływać na ryzyko wystąpienia depresji, samopoczucie chorego oraz stopień nasilenia choroby. Istotne znaczenie ma skład mikroflory jelitowej, która może być modyfikowana za pomocą probiotyków, prebiotyków oraz odpowiedniego odżywiana. Składniki mineralne wspomagające leczenie depresji to magnez, cynk, żelazo, chrom i selen. Ważną rolę w odniesieniu do depresji pełnią także witaminy: D3, B6, B12 i kwas foliowy, a także kwasy omega-3. Wykazano także, że szereg roślin wykazuje działanie antydepresyjne. Przeanalizowany został także wpływ tryptofanu, inozytolu ,S-adenozylo-L-metioniny oraz polifenoli. Na końcu pracy zweryfikowano wpływ diety śródziemnomorskiej. Zwrócono także uwagę na zależności między spożyciem glutenu a depresją oraz nadmierną masą ciała a tą chorobą. Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, że pacjenci chorzy na depresję odżywiają się w sposób nieodpowiedni, można wnioskować, że chorym powinna być udzielona konsultacja dietetyczna. Indywidualnie dobrana dieta, a także edukacja żywieniowa, nie tylko pacjentów, ale także ich rodzin, prawdopodobnie mogłaby wpłynąć korzystnie na ich stan zdrowia. Odpowiednia dieta oraz suplementacja może służyć jako terapia wspomagająca leczenie depresji.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.authorpl
Rapacz, Maria
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.reviewerpl
Zachwieja, Zofia
dc.date.accessioned
2020-07-27T06:28:29Z
dc.date.available
2020-07-27T06:28:29Z
dc.date.submittedpl
2017-07-03
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-114045-178684
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219456
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Depression, diet, supporting treatment of depression
dc.subject.plpl
Depresja, dieta, wspomaganie leczenia depresji
dc.titlepl
Dieta wspomagająca leczenie depresji
dc.title.alternativepl
Diet which supports treatment of depression
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
753
Views per month
Views per city
Warsaw
147
Poznan
48
Wroclaw
48
Krakow
40
Gdansk
35
Lublin
30
Lodz
17
Rzeszów
17
Gliwice
13
Rybnik
12

No access

No Thumbnail Available