Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena częstości spożycia żywności wysokoprzetworzonej wśród pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.
The evaluation of the frequency of consumption of highly processed food among patients with inflammatory bowel diseases.
nieswoiste choroby zapalne jelit, żywność wysokoprzetworzona, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, żywienie
inflammatory bowel diseases, highly processed food, Crohn's disease, ulcerative colitis, nutrition
Wprowadzenie: Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) to przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego, obejmujące głównie chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Etologia nie jest do końca poznana, jednak uznaję się, że wynika ze złożonej interakcji między uwarunkowaniami genetycznymi, odpowiedzią immunologiczną, mikrobiotą jelitową oraz czynnikami środowiskowymi. Za jeden z kluczowych czynników środowiskowych uznaje się dietę. Rosnącą częstość występowania NChZJ, łączy się z uprzemysłowieniem społeczeństw oraz przejściem na zachodni styl żywienia, który charakteryzuję się wysokim spożyciem żywności wysokoprzetworzonej. Ocena częstości spożycia żywności wysokoprzetworzonej wśród osób z NChZJ może być istotnym elementem w konstruowaniu zaleceń dietetycznych dla tej grupy chorych.Cel: Celem badania była próba oceny częstości spożycia żywności wysokoprzetworzonej wśród pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. Materiał i metodyka: W celu przeprowadzenia badania wykorzystano metodę badawczą,jaką jest badanie ankietowe. Zbierano dane za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety w formie papierowej, przygotowanego na potrzebę przeprowadzonego badania. Do badania pozyskano dane zebrane w okresie od listopada 2022 roku do lutego 2023 roku. W badaniu wzięło udział 100 osób. Dane zostały zebrane wśród pacjentów oddziału klinicznego Gastroenterologii i Hepatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, którzy spełnili kryteria włączające oraz wyrazili chęć wzięcia udziału w badaniu. Uzyskane dane zostały poddane analizie statystycznej użyciu pakietu IBM SPSS Statistics 28. Wyniki: W badaniu wzięło udział 48 kobiet (48%). Najczęściej spożywaną kategorią żywności wysoko przetworzonej przez pacjentów z NChZJ było przetworzone mięso. Według analizy 17 (17%) badanych zadeklarowało codzienne spożycie przetworzonego mięsa, a aż 42 (42%) osób określiło spożycie tej kategorii jako kilka razy w tygodniu. Nie zaobserwowano zależności pomiędzy spożyciem żywności wysokoprzetworzonej a czasem trwania choroby (p=0,330), wiekiem pacjentów (p=0,053), typem NChZJ (p=0,340) czy płcią (p=0,796). Ogólne spożycie żywności wysokoprzetworzonej zostało zakwalifikowane jako częste u 43 (43%) respondentów. Wnioski: Mimo braku istotnej zależności pomiędzy częstością spożycia żywności wysokoprzetworzonej a czasem trwania choroby, wiekiem pacjentów, typem NChZJ czy płcią, u 43 (43%) badanych ogólne spożycie żywność wysokoprzetworzonej zostało określone jako częste. Wysokie spożycie tej kategorii żywności wśród pacjentów z NChZJ wydaje się niepokojące, z uwagi na fakt, że składniki żywności wysokoprzetworzonej mogą wywoływać dysbiozę jelitową, zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej czy zmniejszać warstwę śluzu, co może wywierać negatywny wpływ na przebieg choroby. Ograniczenie spożycia żywności wysokoprzetworzonej przez pacjentów z NChZJ jest zgodne z aktualnym stanem wiedzy, w tym zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Odżywiania Klinicznego i Metabolizmu.
Introduction: Inflammatory bowel diseases (IBD) are chronic diseases of the digestive tract, mainly Crohn's disease and ulcerative colitis. The ethology is not fully understood, but it is believed to result from a complex interaction between genetic predisposition, immune response, intestinal microbiota and environmental factors. The diet is considered one of the key environmental factors. The increasing incidence of IBD is associated with the industrialization of societies and the transition to the Western style of nutrition, which is characterized by high consumption of highly processed food. The assessment of consumption of highly processed food among people with IBD may be an important element in constructing dietary recommendations for this group of patients.Aim of study: The aim of the study was to assess the consumption of highly processed food among patients with inflammatory bowel diseases.Material and methods: A research method such as a survey was used to conduct the study. Data was collected using a proprietary questionnaire in paper form, prepared for the purpose of the study. Data collected in the period from November 2022 to February 2023 were obtained for the study100 people took part in the study. The data was collected from patients of the Gastroenterology and Hepatology Clinical Department of the University Hospital in Cracow, who met the inclusion criteria and expressed their willingness to participate in the study. The obtained data were statistically analyzed using the IBM SPSS Statistics 28 package.Results: 48 women (48%) participated in the study. The most frequently consumed category of highly processed food by patients with inflammatory bowel diseases was processed meat. According to the analysis, 17 (17%) of the respondents declared daily consumption of processed meat, and as many as 42 (42%) people defined the consumption of this category as several times a week. There was no relationship between the consumption of highly processed food and the duration of the disease (p=0.330), age of patients (p=0.053), type of inflammatory bowel disease (p=0.340) or gender (p=0.796). General consumption of highly processed food was classified as frequent in 43 (43%) respondents.Conclusions: Despite the lack of a significant relationship between the frequency of consumption of highly processed food and age, duration of the disease, type of inflammatory bowel disease or gender, in 43 (43%) of the respondents general consumption of highly processed food was defined as frequent. High consumption of this category of food among patients with IBD seems to be worrying due to the fact that highly processed food ingredients may cause intestinal dysbiosis, increase the permeability of the intestinal barrier or reduce the mucus layer, which may have a negative impact on the course of the disease. Reducing the consumption of highly processed food by IBD patients is in line with the current state of knowledge, including European Society for Clinical Nutrition and Metabolism recommendations.
dc.abstract.en | Introduction: Inflammatory bowel diseases (IBD) are chronic diseases of the digestive tract, mainly Crohn's disease and ulcerative colitis. The ethology is not fully understood, but it is believed to result from a complex interaction between genetic predisposition, immune response, intestinal microbiota and environmental factors. The diet is considered one of the key environmental factors. The increasing incidence of IBD is associated with the industrialization of societies and the transition to the Western style of nutrition, which is characterized by high consumption of highly processed food. The assessment of consumption of highly processed food among people with IBD may be an important element in constructing dietary recommendations for this group of patients.Aim of study: The aim of the study was to assess the consumption of highly processed food among patients with inflammatory bowel diseases.Material and methods: A research method such as a survey was used to conduct the study. Data was collected using a proprietary questionnaire in paper form, prepared for the purpose of the study. Data collected in the period from November 2022 to February 2023 were obtained for the study100 people took part in the study. The data was collected from patients of the Gastroenterology and Hepatology Clinical Department of the University Hospital in Cracow, who met the inclusion criteria and expressed their willingness to participate in the study. The obtained data were statistically analyzed using the IBM SPSS Statistics 28 package.Results: 48 women (48%) participated in the study. The most frequently consumed category of highly processed food by patients with inflammatory bowel diseases was processed meat. According to the analysis, 17 (17%) of the respondents declared daily consumption of processed meat, and as many as 42 (42%) people defined the consumption of this category as several times a week. There was no relationship between the consumption of highly processed food and the duration of the disease (p=0.330), age of patients (p=0.053), type of inflammatory bowel disease (p=0.340) or gender (p=0.796). General consumption of highly processed food was classified as frequent in 43 (43%) respondents.Conclusions: Despite the lack of a significant relationship between the frequency of consumption of highly processed food and age, duration of the disease, type of inflammatory bowel disease or gender, in 43 (43%) of the respondents general consumption of highly processed food was defined as frequent. High consumption of this category of food among patients with IBD seems to be worrying due to the fact that highly processed food ingredients may cause intestinal dysbiosis, increase the permeability of the intestinal barrier or reduce the mucus layer, which may have a negative impact on the course of the disease. Reducing the consumption of highly processed food by IBD patients is in line with the current state of knowledge, including European Society for Clinical Nutrition and Metabolism recommendations. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) to przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego, obejmujące głównie chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Etologia nie jest do końca poznana, jednak uznaję się, że wynika ze złożonej interakcji między uwarunkowaniami genetycznymi, odpowiedzią immunologiczną, mikrobiotą jelitową oraz czynnikami środowiskowymi. Za jeden z kluczowych czynników środowiskowych uznaje się dietę. Rosnącą częstość występowania NChZJ, łączy się z uprzemysłowieniem społeczeństw oraz przejściem na zachodni styl żywienia, który charakteryzuję się wysokim spożyciem żywności wysokoprzetworzonej. Ocena częstości spożycia żywności wysokoprzetworzonej wśród osób z NChZJ może być istotnym elementem w konstruowaniu zaleceń dietetycznych dla tej grupy chorych.Cel: Celem badania była próba oceny częstości spożycia żywności wysokoprzetworzonej wśród pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. Materiał i metodyka: W celu przeprowadzenia badania wykorzystano metodę badawczą,jaką jest badanie ankietowe. Zbierano dane za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety w formie papierowej, przygotowanego na potrzebę przeprowadzonego badania. Do badania pozyskano dane zebrane w okresie od listopada 2022 roku do lutego 2023 roku. W badaniu wzięło udział 100 osób. Dane zostały zebrane wśród pacjentów oddziału klinicznego Gastroenterologii i Hepatologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, którzy spełnili kryteria włączające oraz wyrazili chęć wzięcia udziału w badaniu. Uzyskane dane zostały poddane analizie statystycznej użyciu pakietu IBM SPSS Statistics 28. Wyniki: W badaniu wzięło udział 48 kobiet (48%). Najczęściej spożywaną kategorią żywności wysoko przetworzonej przez pacjentów z NChZJ było przetworzone mięso. Według analizy 17 (17%) badanych zadeklarowało codzienne spożycie przetworzonego mięsa, a aż 42 (42%) osób określiło spożycie tej kategorii jako kilka razy w tygodniu. Nie zaobserwowano zależności pomiędzy spożyciem żywności wysokoprzetworzonej a czasem trwania choroby (p=0,330), wiekiem pacjentów (p=0,053), typem NChZJ (p=0,340) czy płcią (p=0,796). Ogólne spożycie żywności wysokoprzetworzonej zostało zakwalifikowane jako częste u 43 (43%) respondentów. Wnioski: Mimo braku istotnej zależności pomiędzy częstością spożycia żywności wysokoprzetworzonej a czasem trwania choroby, wiekiem pacjentów, typem NChZJ czy płcią, u 43 (43%) badanych ogólne spożycie żywność wysokoprzetworzonej zostało określone jako częste. Wysokie spożycie tej kategorii żywności wśród pacjentów z NChZJ wydaje się niepokojące, z uwagi na fakt, że składniki żywności wysokoprzetworzonej mogą wywoływać dysbiozę jelitową, zwiększać przepuszczalność bariery jelitowej czy zmniejszać warstwę śluzu, co może wywierać negatywny wpływ na przebieg choroby. Ograniczenie spożycia żywności wysokoprzetworzonej przez pacjentów z NChZJ jest zgodne z aktualnym stanem wiedzy, w tym zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Odżywiania Klinicznego i Metabolizmu. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Przybylska-Feluś, Magdalena | pl |
dc.contributor.author | Stanaszek, Natalia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Przybylska-Feluś, Magdalena | pl |
dc.contributor.reviewer | Gil, Krzysztof - 129499 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-07-13T22:25:12Z | |
dc.date.available | 2023-07-13T22:25:12Z | |
dc.date.submitted | 2023-07-13 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-168682-213282 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/316349 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | inflammatory bowel diseases, highly processed food, Crohn's disease, ulcerative colitis, nutrition | pl |
dc.subject.pl | nieswoiste choroby zapalne jelit, żywność wysokoprzetworzona, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, żywienie | pl |
dc.title | Ocena częstości spożycia żywności wysokoprzetworzonej wśród pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit. | pl |
dc.title.alternative | The evaluation of the frequency of consumption of highly processed food among patients with inflammatory bowel diseases. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |