Składniki bioaktywne żywności, które mogą powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych.

licenciate
dc.abstract.enThis thesis aims to discuss the bioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cells. The purpose of the following work is to present the results of numerous studies on exemplary polyphenols showing potential for chemoprevention by inducing cell death. The first part of the work includes a description of intrinsic apoptosis, extrinsic apoptosis, autophagy dependent cell death and other programmed cell death processes. The following part presents the function of bioactive compounds with more accurately included proapoptotic activity and the ability to promote other cell death processes on the example of extensively studied compounds: epigallocatechin gallate, curcumin, quercetin and resveratrol. The work includes information on intensively tested bioavailability of molecules and various attempts to increase it. The results of the presented research indicate the potential future use of molecules as bioactive agents that lower the risk of cancer incidence or support tumor therapy through their ability to induce programmed death of cancer cells.pl
dc.abstract.plTematem pracy są składniki bioaktywne żywności, które mogę powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych. Celem poniższej pracy jest krytyczne przedstawienie wyników licznych badań dotyczących przykładowych polifenoli posiadających potencjał w chemioprewencji u ludzi, przez indukowanie śmierci komórkowej. Poniższa praca, w pierwszej części przedstawia opis mechanizmów apoptozy regulowanej wewątrzkomórkowo, apoptozy regulowanej zewnątrzkomórkowo, autofagii oraz innych procesów regulowanej śmierci komórkowej, które stanowią intensywnie badane procesy. Kolejna część pracy, na przykładzie kilku bioaktywnych związków: galusanu epigallokatechiny, kurkuminy, kwercetyny i resweratrolu, przedstawia ich aktywność proapoptotyczną oraz zdolnością promowania innych procesów śmierci komórkowej. Praca podaje informacje na temat intensywnie badanej biodostępności cząsteczek oraz prób zwiększenia przyswajalności związków bioaktywnych. Wyniki przedstawionych badań wskazują na potencjalne przyszłe zastosowanie cząsteczek pochodzenia naturalnego jako cząsteczek bioaktywnych obniżających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe lub wspomagających terapię nowotworową w szczególności, poprzez ich zdolność do indukcji procesów programowanej śmierci komórek nowotworowych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorTyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 pl
dc.contributor.authorSkóra, Katarzynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerTyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 pl
dc.contributor.reviewerPaśko, Paweł - 133102 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T02:35:27Z
dc.date.available2020-07-28T02:35:27Z
dc.date.submitted2019-07-08pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-135388-215386pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237495
dc.languagepolpl
dc.subject.enprogrammed cell death, apoptosis, epigallocatechin gallate, quercetin, curcumin, resveratrolpl
dc.subject.plprogramowana śmierć komórkowa, apoptoza, galusan epigallokatechiny, kwercetyna, kurkumina, resweratrolpl
dc.titleSkładniki bioaktywne żywności, które mogą powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych.pl
dc.title.alternativeBioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cellspl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
This thesis aims to discuss the bioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cells. The purpose of the following work is to present the results of numerous studies on exemplary polyphenols showing potential for chemoprevention by inducing cell death. The first part of the work includes a description of intrinsic apoptosis, extrinsic apoptosis, autophagy dependent cell death and other programmed cell death processes. The following part presents the function of bioactive compounds with more accurately included proapoptotic activity and the ability to promote other cell death processes on the example of extensively studied compounds: epigallocatechin gallate, curcumin, quercetin and resveratrol. The work includes information on intensively tested bioavailability of molecules and various attempts to increase it. The results of the presented research indicate the potential future use of molecules as bioactive agents that lower the risk of cancer incidence or support tumor therapy through their ability to induce programmed death of cancer cells.
dc.abstract.plpl
Tematem pracy są składniki bioaktywne żywności, które mogę powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych. Celem poniższej pracy jest krytyczne przedstawienie wyników licznych badań dotyczących przykładowych polifenoli posiadających potencjał w chemioprewencji u ludzi, przez indukowanie śmierci komórkowej. Poniższa praca, w pierwszej części przedstawia opis mechanizmów apoptozy regulowanej wewątrzkomórkowo, apoptozy regulowanej zewnątrzkomórkowo, autofagii oraz innych procesów regulowanej śmierci komórkowej, które stanowią intensywnie badane procesy. Kolejna część pracy, na przykładzie kilku bioaktywnych związków: galusanu epigallokatechiny, kurkuminy, kwercetyny i resweratrolu, przedstawia ich aktywność proapoptotyczną oraz zdolnością promowania innych procesów śmierci komórkowej. Praca podaje informacje na temat intensywnie badanej biodostępności cząsteczek oraz prób zwiększenia przyswajalności związków bioaktywnych. Wyniki przedstawionych badań wskazują na potencjalne przyszłe zastosowanie cząsteczek pochodzenia naturalnego jako cząsteczek bioaktywnych obniżających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe lub wspomagających terapię nowotworową w szczególności, poprzez ich zdolność do indukcji procesów programowanej śmierci komórek nowotworowych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236
dc.contributor.authorpl
Skóra, Katarzyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236
dc.contributor.reviewerpl
Paśko, Paweł - 133102
dc.date.accessioned
2020-07-28T02:35:27Z
dc.date.available
2020-07-28T02:35:27Z
dc.date.submittedpl
2019-07-08
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-135388-215386
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237495
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
programmed cell death, apoptosis, epigallocatechin gallate, quercetin, curcumin, resveratrol
dc.subject.plpl
programowana śmierć komórkowa, apoptoza, galusan epigallokatechiny, kwercetyna, kurkumina, resweratrol
dc.titlepl
Składniki bioaktywne żywności, które mogą powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych.
dc.title.alternativepl
Bioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cells
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
49
Views per month
Views per city
Warsaw
11
Katowice
6
Krakow
3
Chojna
2
Dublin
2
Gmina Końskie
2
Poznan
2
Szczecin
2
Szprotawa
2
Wroclaw
2

No access

No Thumbnail Available