Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Składniki bioaktywne żywności, które mogą powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych.
Bioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cells
programowana śmierć komórkowa, apoptoza, galusan epigallokatechiny, kwercetyna, kurkumina, resweratrol
programmed cell death, apoptosis, epigallocatechin gallate, quercetin, curcumin, resveratrol
Tematem pracy są składniki bioaktywne żywności, które mogę powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych. Celem poniższej pracy jest krytyczne przedstawienie wyników licznych badań dotyczących przykładowych polifenoli posiadających potencjał w chemioprewencji u ludzi, przez indukowanie śmierci komórkowej. Poniższa praca, w pierwszej części przedstawia opis mechanizmów apoptozy regulowanej wewątrzkomórkowo, apoptozy regulowanej zewnątrzkomórkowo, autofagii oraz innych procesów regulowanej śmierci komórkowej, które stanowią intensywnie badane procesy. Kolejna część pracy, na przykładzie kilku bioaktywnych związków: galusanu epigallokatechiny, kurkuminy, kwercetyny i resweratrolu, przedstawia ich aktywność proapoptotyczną oraz zdolnością promowania innych procesów śmierci komórkowej. Praca podaje informacje na temat intensywnie badanej biodostępności cząsteczek oraz prób zwiększenia przyswajalności związków bioaktywnych. Wyniki przedstawionych badań wskazują na potencjalne przyszłe zastosowanie cząsteczek pochodzenia naturalnego jako cząsteczek bioaktywnych obniżających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe lub wspomagających terapię nowotworową w szczególności, poprzez ich zdolność do indukcji procesów programowanej śmierci komórek nowotworowych.
This thesis aims to discuss the bioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cells. The purpose of the following work is to present the results of numerous studies on exemplary polyphenols showing potential for chemoprevention by inducing cell death. The first part of the work includes a description of intrinsic apoptosis, extrinsic apoptosis, autophagy dependent cell death and other programmed cell death processes. The following part presents the function of bioactive compounds with more accurately included proapoptotic activity and the ability to promote other cell death processes on the example of extensively studied compounds: epigallocatechin gallate, curcumin, quercetin and resveratrol. The work includes information on intensively tested bioavailability of molecules and various attempts to increase it. The results of the presented research indicate the potential future use of molecules as bioactive agents that lower the risk of cancer incidence or support tumor therapy through their ability to induce programmed death of cancer cells.
| dc.abstract.en | This thesis aims to discuss the bioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cells. The purpose of the following work is to present the results of numerous studies on exemplary polyphenols showing potential for chemoprevention by inducing cell death. The first part of the work includes a description of intrinsic apoptosis, extrinsic apoptosis, autophagy dependent cell death and other programmed cell death processes. The following part presents the function of bioactive compounds with more accurately included proapoptotic activity and the ability to promote other cell death processes on the example of extensively studied compounds: epigallocatechin gallate, curcumin, quercetin and resveratrol. The work includes information on intensively tested bioavailability of molecules and various attempts to increase it. The results of the presented research indicate the potential future use of molecules as bioactive agents that lower the risk of cancer incidence or support tumor therapy through their ability to induce programmed death of cancer cells. | pl |
| dc.abstract.pl | Tematem pracy są składniki bioaktywne żywności, które mogę powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych. Celem poniższej pracy jest krytyczne przedstawienie wyników licznych badań dotyczących przykładowych polifenoli posiadających potencjał w chemioprewencji u ludzi, przez indukowanie śmierci komórkowej. Poniższa praca, w pierwszej części przedstawia opis mechanizmów apoptozy regulowanej wewątrzkomórkowo, apoptozy regulowanej zewnątrzkomórkowo, autofagii oraz innych procesów regulowanej śmierci komórkowej, które stanowią intensywnie badane procesy. Kolejna część pracy, na przykładzie kilku bioaktywnych związków: galusanu epigallokatechiny, kurkuminy, kwercetyny i resweratrolu, przedstawia ich aktywność proapoptotyczną oraz zdolnością promowania innych procesów śmierci komórkowej. Praca podaje informacje na temat intensywnie badanej biodostępności cząsteczek oraz prób zwiększenia przyswajalności związków bioaktywnych. Wyniki przedstawionych badań wskazują na potencjalne przyszłe zastosowanie cząsteczek pochodzenia naturalnego jako cząsteczek bioaktywnych obniżających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe lub wspomagających terapię nowotworową w szczególności, poprzez ich zdolność do indukcji procesów programowanej śmierci komórek nowotworowych. | pl |
| dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
| dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
| dc.contributor.advisor | Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 | pl |
| dc.contributor.author | Skóra, Katarzyna | pl |
| dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
| dc.contributor.reviewer | Tyszka-Czochara, Małgorzata - 200236 | pl |
| dc.contributor.reviewer | Paśko, Paweł - 133102 | pl |
| dc.date.accessioned | 2020-07-28T02:35:27Z | |
| dc.date.available | 2020-07-28T02:35:27Z | |
| dc.date.submitted | 2019-07-08 | pl |
| dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
| dc.identifier.apd | diploma-135388-215386 | pl |
| dc.identifier.project | APD / O | pl |
| dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237495 | |
| dc.language | pol | pl |
| dc.subject.en | programmed cell death, apoptosis, epigallocatechin gallate, quercetin, curcumin, resveratrol | pl |
| dc.subject.pl | programowana śmierć komórkowa, apoptoza, galusan epigallokatechiny, kwercetyna, kurkumina, resweratrol | pl |
| dc.title | Składniki bioaktywne żywności, które mogą powodować programowaną śmierć komórek nowotworowych. | pl |
| dc.title.alternative | Bioactive food components that can cause a programmed cell death of cancer cells | pl |
| dc.type | licenciate | pl |
| dspace.entity.type | Publication |