Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ wybranych systemów zarządzania jakością na funkcjonowanie Wytwórczej Spółdzielni Pracy "SPOŁEM" w Kielcach
The impact of selected quality management systems on functioning In the manufacturing work co-operative WSP „SPOŁEM” in Kielce.
jakość, system, zarządzanie, żywność
food , management, system, quality
Celem pracy jest przedstawienie wpływu wybranych systemów zarządzania jakością na zarządzanie w Wytwórczej Spółdzielni Pracy „SPOŁEM” . Przedstawiono jak ważne jest wprowadzenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością i HACCP w spółdzielni sektora spożywczego.W pracy opisano zagadnienia z zakresu jakości rozpoczynając od zdefiniowania podstawowych pojęć i definicji, następnie istotę jakości oraz zarządzania jakością. Zwrócono także uwagę na najbardziej znane międzynarodowe koncepcje zarządzania jakością, takie jak: Josepha Juran’a, Philipa Crosbyego i Edwarda Deminga. Poświęcono również miejsce metodom i narzędziom zarządzania jakością oraz zarządzaniu strategicznemu. W pracy skupiono się na systemie zarządzania jakością uwzględniając normy ISO oraz system HACCP. Opisano pojęcie kosztów jakości i ich strukturę, przeanalizowano koszty jakości oraz zajęto się kosztami w modelach zarządzania jakościowego. Uwzględniono modele amerykańskie w tym model W. E. Deminga, J. M. Jurana, A. V. Feigenbauma i p. Crosbyego. Opisano modele Japońskie (K. Isikawy i G. Taguchiego) oraz europejski model W. Masinga. Przeprowadzono charakterystykę Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” z uwzględnieniem historii obiektu badawczego oraz struktury organizacyjnej. Ponadto zwrócono uwagę na uzyskiwane przez WSP „Społem” liczne nagrody i wyróżnienia. Pokrótce omówiono księgę jakości, wymagania dotyczące dokumentacji, sposób postępowania z klientem, Politykę Jakości i Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności oraz planowanie. Zwrócono uwagę na odpowiedzialności i uprawnienia, rolę komunikacji, zarówno wewnętrznej, jak i zewnętrznej. Przeprowadzono przegląd zarządzania oraz zasady zapewnienia zasobów ludzkich, infrastruktury, środowiska pracy. Przeanalizowano zasady planowania procesu produkcji wyrobów uwzględniając planowanie bezpieczeństwa wyrobów, realizacji wyrobów, jak i procesów związanych z klientem. Zajęto się również procesem projektowania i rozwoju, procesem zakupów, realizacji produkcji, zagadnieniem identyfikacji i identyfikalności, zabezpieczeniem wyrobu oraz nadzorowaniem, auditem, monitoringiem i analizą. Wprowadzenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością i HACCP jest swoistego rodzaju inwestycją, która przyniosła WSP „SPOŁEM” wiele korzyści między innymi zwrot poniesionych kosztów. Pozwoliło to na lepszą organizację pracy oraz udrożniło to kanały komunikacyjne co w efekcie ograniczyło nakłady.Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „SPOŁEM” dzięki wprowadzeniu Zintegrowanego Systemu Zarządzania i HACCP stała się bardziej wiarygodnym partnerem, gwarantującym wysoką jakość wyrobów, co pozwoliło uzyskać przewagę konkurencyjną. Świadectwem tego są liczne nagrody i wyróżnienia oraz rzesza zadowolonych klientów.
The aim of this work is present the impact of selected quality management systems on functioning in the Manufacturing Work Co-operation WSP “SPOŁEM”. I presented the importance of the introduction of the Integrated Quality Management System and HACCP in a co-operative from the food sector.I described quality-related issues, starting from the specification of primary concepts and definitions and then focusing on the essence of quality and quality management. I also pointed out the most important international ideas of quality management, such as those formulated by Joseph Juran, Philip Crosby and Edward Deming. Apart from that, I dealt with the concept, characteristics and general rules of TQM. I also devoted some space to quality management methods and tools and strategic management. In my work I focused on the quality management system, taking ISO standards and the HACCP system into consideration. I described the concept of costs of quality and their structure, analysed costs of quality and dealt with costs in quality management models. I took into account American models, including W.E. Deming's, J.M. Juran's, A.V. Feigenbaum's and Crosby's models, as well as Japanese models (K. Isikawa, G. Taguchi) and W. Masing's European model. I elaborated a description of the Manufacturing Work Co-operative WSM “Społem”, in consideration of the history of the object under analysis and the organisational structure. In addition, I took account of numerous awards and distinctions won by WSP “Społem”. I briefly described the quality manual, documentation requirements, the customer handling method, the Food Quality and Health Safety Policy and planning. I paid attention to responsibilities and rights and the role of internal and external communication. I reviewed management and the rules of securing human resources, infrastructure and the work environment. I analysed the rules of planning of the production process, in consideration of the planning of product safety, product execution and customer-related processes. I also dealt with the design and development process, the purchasing process, the implementation of the production process, the issue of identification and identifiability, product security and supervision, audit, monitoring and analysis.The introduction of the Integrated Quality Management System and HCCP is a sort of investment that brought many benefits, including return on expenses, to WSP “SPOŁEM”. This resulted in a better organisation of work, an improvement of communication channels and, consequently, a reduction in expenditures.Thanks to the introduction of the Integrated Management System and HACCP, the Manufacturing Work Co-operative “SPOŁEM” has become a more reliable partner guaranteeing a high quality of products and could gain a competitive edge. This is reflected by a large number of awards and distinctions and a crowd of satisfied customers won by the co-operative.
dc.abstract.en | The aim of this work is present the impact of selected quality management systems on functioning in the Manufacturing Work Co-operation WSP “SPOŁEM”. I presented the importance of the introduction of the Integrated Quality Management System and HACCP in a co-operative from the food sector.I described quality-related issues, starting from the specification of primary concepts and definitions and then focusing on the essence of quality and quality management. I also pointed out the most important international ideas of quality management, such as those formulated by Joseph Juran, Philip Crosby and Edward Deming. Apart from that, I dealt with the concept, characteristics and general rules of TQM. I also devoted some space to quality management methods and tools and strategic management. In my work I focused on the quality management system, taking ISO standards and the HACCP system into consideration. I described the concept of costs of quality and their structure, analysed costs of quality and dealt with costs in quality management models. I took into account American models, including W.E. Deming's, J.M. Juran's, A.V. Feigenbaum's and Crosby's models, as well as Japanese models (K. Isikawa, G. Taguchi) and W. Masing's European model. I elaborated a description of the Manufacturing Work Co-operative WSM “Społem”, in consideration of the history of the object under analysis and the organisational structure. In addition, I took account of numerous awards and distinctions won by WSP “Społem”. I briefly described the quality manual, documentation requirements, the customer handling method, the Food Quality and Health Safety Policy and planning. I paid attention to responsibilities and rights and the role of internal and external communication. I reviewed management and the rules of securing human resources, infrastructure and the work environment. I analysed the rules of planning of the production process, in consideration of the planning of product safety, product execution and customer-related processes. I also dealt with the design and development process, the purchasing process, the implementation of the production process, the issue of identification and identifiability, product security and supervision, audit, monitoring and analysis.The introduction of the Integrated Quality Management System and HCCP is a sort of investment that brought many benefits, including return on expenses, to WSP “SPOŁEM”. This resulted in a better organisation of work, an improvement of communication channels and, consequently, a reduction in expenditures.Thanks to the introduction of the Integrated Management System and HACCP, the Manufacturing Work Co-operative “SPOŁEM” has become a more reliable partner guaranteeing a high quality of products and could gain a competitive edge. This is reflected by a large number of awards and distinctions and a crowd of satisfied customers won by the co-operative. | pl |
dc.abstract.pl | Celem pracy jest przedstawienie wpływu wybranych systemów zarządzania jakością na zarządzanie w Wytwórczej Spółdzielni Pracy „SPOŁEM” . Przedstawiono jak ważne jest wprowadzenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością i HACCP w spółdzielni sektora spożywczego.W pracy opisano zagadnienia z zakresu jakości rozpoczynając od zdefiniowania podstawowych pojęć i definicji, następnie istotę jakości oraz zarządzania jakością. Zwrócono także uwagę na najbardziej znane międzynarodowe koncepcje zarządzania jakością, takie jak: Josepha Juran’a, Philipa Crosbyego i Edwarda Deminga. Poświęcono również miejsce metodom i narzędziom zarządzania jakością oraz zarządzaniu strategicznemu. W pracy skupiono się na systemie zarządzania jakością uwzględniając normy ISO oraz system HACCP. Opisano pojęcie kosztów jakości i ich strukturę, przeanalizowano koszty jakości oraz zajęto się kosztami w modelach zarządzania jakościowego. Uwzględniono modele amerykańskie w tym model W. E. Deminga, J. M. Jurana, A. V. Feigenbauma i p. Crosbyego. Opisano modele Japońskie (K. Isikawy i G. Taguchiego) oraz europejski model W. Masinga. Przeprowadzono charakterystykę Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” z uwzględnieniem historii obiektu badawczego oraz struktury organizacyjnej. Ponadto zwrócono uwagę na uzyskiwane przez WSP „Społem” liczne nagrody i wyróżnienia. Pokrótce omówiono księgę jakości, wymagania dotyczące dokumentacji, sposób postępowania z klientem, Politykę Jakości i Bezpieczeństwa Zdrowotnego Żywności oraz planowanie. Zwrócono uwagę na odpowiedzialności i uprawnienia, rolę komunikacji, zarówno wewnętrznej, jak i zewnętrznej. Przeprowadzono przegląd zarządzania oraz zasady zapewnienia zasobów ludzkich, infrastruktury, środowiska pracy. Przeanalizowano zasady planowania procesu produkcji wyrobów uwzględniając planowanie bezpieczeństwa wyrobów, realizacji wyrobów, jak i procesów związanych z klientem. Zajęto się również procesem projektowania i rozwoju, procesem zakupów, realizacji produkcji, zagadnieniem identyfikacji i identyfikalności, zabezpieczeniem wyrobu oraz nadzorowaniem, auditem, monitoringiem i analizą. Wprowadzenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością i HACCP jest swoistego rodzaju inwestycją, która przyniosła WSP „SPOŁEM” wiele korzyści między innymi zwrot poniesionych kosztów. Pozwoliło to na lepszą organizację pracy oraz udrożniło to kanały komunikacyjne co w efekcie ograniczyło nakłady.Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „SPOŁEM” dzięki wprowadzeniu Zintegrowanego Systemu Zarządzania i HACCP stała się bardziej wiarygodnym partnerem, gwarantującym wysoką jakość wyrobów, co pozwoliło uzyskać przewagę konkurencyjną. Świadectwem tego są liczne nagrody i wyróżnienia oraz rzesza zadowolonych klientów. | pl |
dc.affiliation | Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Adamus, Wiktor - 102333 | pl |
dc.contributor.author | Łosiak, Beata | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WZKS | pl |
dc.contributor.reviewer | Adamus, Wiktor - 102333 | pl |
dc.contributor.reviewer | Bugdol, Marek - 127470 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T09:27:04Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T09:27:04Z | |
dc.date.submitted | 2017-07-07 | pl |
dc.fieldofstudy | zarządzanie | pl |
dc.fieldofstudy | zarządzanie jakością - kształcenie menedżerów jakości | pl |
dc.identifier.apd | diploma-116898-116006 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/222149 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | food , management, system, quality | pl |
dc.subject.pl | jakość, system, zarządzanie, żywność | pl |
dc.title | Wpływ wybranych systemów zarządzania jakością na funkcjonowanie Wytwórczej Spółdzielni Pracy "SPOŁEM" w Kielcach | pl |
dc.title.alternative | The impact of selected quality management systems on functioning In the manufacturing work co-operative WSP „SPOŁEM” in Kielce. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |