Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Porównanie tkanki tłuszczowej podskórnej i otrzewnowej w oparciu o zwierzęcy model nadmiernego objadania się
Comparison of subcutaneous and peritoneal fat tissue based on animal binge-eating model
otyłość, tkanka tłuszczowa, stan zapalny, interleukina 6
obesity, fat tissue, inflammation, interleukin 6
Otyłość obecnie uznawana jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Jest to przewlekła choroba o podłożu zapalnym, która wynika z namiaru zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Głównymi czynnikami prowadzącymi do otyłości są czynniki środowiskowe takie, jak nieprawidłowe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej. Obecnie, tkanka tłuszczowa uznawana jest za największy narząd endokrynny. Produkuje i wydziela ona adipocytokiny o charakterze prozapalnym oraz przeciwzapalnym. Zaburzenie równowagi produkcji adipocytokin obecne w otyłości skutkuje rozwinięciem chronicznego stanu zapalnego, którego konsekwencją mogą być insulinooporność, cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny lub choroby układu krążenia. Cel: Niniejsza praca miała na celu porównanie tkanki tłuszczowej podskórnej i otrzewnowej szczurów w warunkach fizjologicznych i w otyłości wywołanej nadmiernym objadaniem się.Materiał i metody: Do analizy histopatologicznej i immunohistochemicznej pobrano tkankę tłuszczową podskórną oraz otrzewnową od szczurów szczepu Wistar. Zwierzęta podzielono na 2 grupy badawcze: kontrolną i z wywołaną otyłością. Przygotowane preparaty histologiczne tkanki tłuszczowej wybarwiono metodą Massona – Goldnera oraz wykonano reakcję immunohistochemiczną wykrywającą ekspresję interleukiny 6, a następnie poddano analizie mikroskopowej. Oceniono gęstość numeryczną adipocytów, zapalne nacieki komórkowe, przekrwienie naczyń kapilarnych oraz ekspresję interleukiny 6. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej.Wyniki: W warunkach fizjologicznych i w otyłości wywołanej nadmiernym objadaniem się, tkanka tłuszczowa otrzewnowa charakteryzowała się większymi adipocytami w porównaniu do tkanki tłuszczowej podskórnej. U zwierząt z otyłością obserwowano zmniejszoną gęstość numeryczną adipocytów w porównaniu do grupy kontrolnej, co było wynikiem ich hipertrofii. Zapalenie towarzyszące otyłości jest silniej wyrażone w tkance tłuszczowej otrzewnowej poprzez obecność zapalnych nacieków komórkowych, bardziej nasilone przekrwienie naczyń kapilarnych oraz zwiększoną obecność makrofagów wykazujących ekspresję prozapalnej interleukiny 6
Currently, obesity is considered civilization disease of XXI century. It is a chronic inflammatory illness that develops due to excessive fat tissue. One of the major causes of obesity are environmental factors such as bad diet or lack of physical activity. Nowadays, fat tissue is considered the biggest endocrine organ. It produces and secretes adipocytokines, both pro-inflammatory and anti-inflammatory. Disturbance of balance in adipocytokines’ production that is observed in obesity, results in the chronic inflammation which can lead to insulin resistance, type 2 diabetes, metabolic syndrome or cardiovascular diseases.Aim: The aim of study was to compare subcutaneous and peritoneal fat tissue of normal rats and rats with binge-eating induced obesity.Material and methods: Wistar rats’ subcutaneous and peritoneal fat tissue were used for histopathological and immunohistochemical analyzes. Animals were divided into two groups: control and with induced obesity. Histological fat tissue samples were stained using Masson-Goldner method. Interleukin 6 expression was detected immunohistochemically. After this, samples were analyzed under microscope. Numeric density, inflammatory cellular infiltrates, capillaries congestion, and interleukin 6 expression were evaluated. Obtained results were statistically analyzed.Results: Peritoneal fat tissue was characterized by bigger adipocytes than subcutaneous fat tissue, in both physiological conditions and in obese group. Reduced adipocytes’ numeric density was observed in obese animals due to adipocytes’ hypertrophy. Inflammation that accompanies obesity is more pronounced in peritoneal fat tissue and it manifest mainly as presence of inflammatory cellular infiltrates, higher level of capillaries congestion and elevated presence of interleukin 6 expressing macrophages.
dc.abstract.en | Currently, obesity is considered civilization disease of XXI century. It is a chronic inflammatory illness that develops due to excessive fat tissue. One of the major causes of obesity are environmental factors such as bad diet or lack of physical activity. Nowadays, fat tissue is considered the biggest endocrine organ. It produces and secretes adipocytokines, both pro-inflammatory and anti-inflammatory. Disturbance of balance in adipocytokines’ production that is observed in obesity, results in the chronic inflammation which can lead to insulin resistance, type 2 diabetes, metabolic syndrome or cardiovascular diseases.Aim: The aim of study was to compare subcutaneous and peritoneal fat tissue of normal rats and rats with binge-eating induced obesity.Material and methods: Wistar rats’ subcutaneous and peritoneal fat tissue were used for histopathological and immunohistochemical analyzes. Animals were divided into two groups: control and with induced obesity. Histological fat tissue samples were stained using Masson-Goldner method. Interleukin 6 expression was detected immunohistochemically. After this, samples were analyzed under microscope. Numeric density, inflammatory cellular infiltrates, capillaries congestion, and interleukin 6 expression were evaluated. Obtained results were statistically analyzed.Results: Peritoneal fat tissue was characterized by bigger adipocytes than subcutaneous fat tissue, in both physiological conditions and in obese group. Reduced adipocytes’ numeric density was observed in obese animals due to adipocytes’ hypertrophy. Inflammation that accompanies obesity is more pronounced in peritoneal fat tissue and it manifest mainly as presence of inflammatory cellular infiltrates, higher level of capillaries congestion and elevated presence of interleukin 6 expressing macrophages. | pl |
dc.abstract.pl | Otyłość obecnie uznawana jest za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Jest to przewlekła choroba o podłożu zapalnym, która wynika z namiaru zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Głównymi czynnikami prowadzącymi do otyłości są czynniki środowiskowe takie, jak nieprawidłowe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej. Obecnie, tkanka tłuszczowa uznawana jest za największy narząd endokrynny. Produkuje i wydziela ona adipocytokiny o charakterze prozapalnym oraz przeciwzapalnym. Zaburzenie równowagi produkcji adipocytokin obecne w otyłości skutkuje rozwinięciem chronicznego stanu zapalnego, którego konsekwencją mogą być insulinooporność, cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny lub choroby układu krążenia. Cel: Niniejsza praca miała na celu porównanie tkanki tłuszczowej podskórnej i otrzewnowej szczurów w warunkach fizjologicznych i w otyłości wywołanej nadmiernym objadaniem się.Materiał i metody: Do analizy histopatologicznej i immunohistochemicznej pobrano tkankę tłuszczową podskórną oraz otrzewnową od szczurów szczepu Wistar. Zwierzęta podzielono na 2 grupy badawcze: kontrolną i z wywołaną otyłością. Przygotowane preparaty histologiczne tkanki tłuszczowej wybarwiono metodą Massona – Goldnera oraz wykonano reakcję immunohistochemiczną wykrywającą ekspresję interleukiny 6, a następnie poddano analizie mikroskopowej. Oceniono gęstość numeryczną adipocytów, zapalne nacieki komórkowe, przekrwienie naczyń kapilarnych oraz ekspresję interleukiny 6. Otrzymane wyniki poddano analizie statystycznej.Wyniki: W warunkach fizjologicznych i w otyłości wywołanej nadmiernym objadaniem się, tkanka tłuszczowa otrzewnowa charakteryzowała się większymi adipocytami w porównaniu do tkanki tłuszczowej podskórnej. U zwierząt z otyłością obserwowano zmniejszoną gęstość numeryczną adipocytów w porównaniu do grupy kontrolnej, co było wynikiem ich hipertrofii. Zapalenie towarzyszące otyłości jest silniej wyrażone w tkance tłuszczowej otrzewnowej poprzez obecność zapalnych nacieków komórkowych, bardziej nasilone przekrwienie naczyń kapilarnych oraz zwiększoną obecność makrofagów wykazujących ekspresję prozapalnej interleukiny 6 | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Zadrożna, Monika - 133870 | pl |
dc.contributor.author | Sztaba, Katarzyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zadrożna, Monika - 133870 | pl |
dc.contributor.reviewer | Gdula-Argasińska, Joanna - 129484 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-10-20T18:50:00Z | |
dc.date.available | 2020-10-20T18:50:00Z | |
dc.date.submitted | 2020-09-11 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-138535-264568 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/248817 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | obesity, fat tissue, inflammation, interleukin 6 | pl |
dc.subject.pl | otyłość, tkanka tłuszczowa, stan zapalny, interleukina 6 | pl |
dc.title | Porównanie tkanki tłuszczowej podskórnej i otrzewnowej w oparciu o zwierzęcy model nadmiernego objadania się | pl |
dc.title.alternative | Comparison of subcutaneous and peritoneal fat tissue based on animal binge-eating model | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |