Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Porównanie wybranych właściwości antyoksydacyjnych 6-tokoferolu i alfa-tokokoferolu w liposomach
Comparison of selected antioxidative properties of 6-tocopherol and alpha-tocopherol in liposomes
antioxidants, alpha-tocopherol, 6-tocopherol, lipid peroxidation
antyoksydanty, alfa-tokoferol, 6-tokoferol, peroksydacjia lipidów
Antioxidants are chemical compounds, of which in small quantites can inhibit the process of oxidation. Among the most active antioxidants are tocopherols, which include fat-soluble vitamin E. A molecule of vitamin E has a long phytyl chain, which allows penetration of tocopherol into biological membranes. The scientists from the Ruhr University from Germany obtained a synthetic derivative of tocopherol called 6 -tocopherol. The derivative lacks a phytlyc chain in its molecular structure. In presented study antioxidative properties of alpha tocopherol and 6-tocopherol were compared, namely the influence on peroxidation measured with MDA test, iodometric test and oxygen consumption ( measured by spin label).The rate of membrane peroxidation, measured by iodometric test and oxygen consumption, indicates that alpha-tocopherol is a more effective inhibitor of lipid peroxidation in monolayer liposome membrane. For multilamellar liposomes, MDA test indicates a more effective inhibition of peroxidation reactions by 6-tocopherol. The difference is probably due to the possible penetration of 6-tocopherol to multilamellar liposomes, and thereby inhibiting peroxidation in all liposome layers.In the unilamellar liposomes 6-tocopherol probably gets also to the interior of liposomal vesicles, where it can be diluted and thus its local concentration in membranes decreases.
Antyoksydanty są to związki chemiczne, których niewielka ilość może zahamować proces utlenienia. Do najbardziej aktywnych antyoksydantów zalicza się tokoferole, do których należy rozpuszczalna w tłuszczach witamina E. Cząsteczka witaminy E posiada długi łańcuch fitylowy, który umożliwia zakotwiczenie tokoferolu w błonie. Naukowcy z laboratorium biotechnologicznego z Ruhr-University z Niemiec, otrzymali syntetyczną pochodną tokoferolu, zwaną 6 alfa tokoferolem. Pochodna ta, w swojej budowie strukturalnej pozbawiona jest łańcucha fitylowego. W poniższej pracy porównano niektóre właściwości antyoksydacyjne 6 tokoferolu, mianowicie kinetykę reakcji peroksydacji błon liposomalnych za pomocą metody MDA, metody jodometrycznej oraz przez EPR.Wyniki badania tempa peroksydacji błon liposomalnych badane przy użyciu testu jodometrycznego oraz z konsumpcji tlenu wskazują na to, że alfa tokoferol, jest skuteczniejszym inhibitorem reakcji peroksydacji lipidów w błonie komórkowej liposomów jednowarstwowych. Wyniki testu MDA wskazują na skuteczniejsze hamowanie reakcji peroksydacji przez 6 tokoferol dla liposomów wielowarstwowych. Różnica ta może być spowodowana możliwością przenikania 6-tokoferolu do warstw liposomów wielowarstwowych, a tym samym hamowania peroksydacji we wszystkich warstwach.W liposomach jednowarstwowych 6-tokoferol prawdopodobnie dostaje się do wnętrza pęcherzyków liposomalnych, gdzie może ulec rozcieńczeniu, a tym samym jego efektywne stężenie w błonie maleje.
dc.abstract.en | Antioxidants are chemical compounds, of which in small quantites can inhibit the process of oxidation. Among the most active antioxidants are tocopherols, which include fat-soluble vitamin E. A molecule of vitamin E has a long phytyl chain, which allows penetration of tocopherol into biological membranes. The scientists from the Ruhr University from Germany obtained a synthetic derivative of tocopherol called 6 -tocopherol. The derivative lacks a phytlyc chain in its molecular structure. In presented study antioxidative properties of alpha tocopherol and 6-tocopherol were compared, namely the influence on peroxidation measured with MDA test, iodometric test and oxygen consumption ( measured by spin label).The rate of membrane peroxidation, measured by iodometric test and oxygen consumption, indicates that alpha-tocopherol is a more effective inhibitor of lipid peroxidation in monolayer liposome membrane. For multilamellar liposomes, MDA test indicates a more effective inhibition of peroxidation reactions by 6-tocopherol. The difference is probably due to the possible penetration of 6-tocopherol to multilamellar liposomes, and thereby inhibiting peroxidation in all liposome layers.In the unilamellar liposomes 6-tocopherol probably gets also to the interior of liposomal vesicles, where it can be diluted and thus its local concentration in membranes decreases. | pl |
dc.abstract.other | Antyoksydanty są to związki chemiczne, których niewielka ilość może zahamować proces utlenienia. Do najbardziej aktywnych antyoksydantów zalicza się tokoferole, do których należy rozpuszczalna w tłuszczach witamina E. Cząsteczka witaminy E posiada długi łańcuch fitylowy, który umożliwia zakotwiczenie tokoferolu w błonie. Naukowcy z laboratorium biotechnologicznego z Ruhr-University z Niemiec, otrzymali syntetyczną pochodną tokoferolu, zwaną 6 alfa tokoferolem. Pochodna ta, w swojej budowie strukturalnej pozbawiona jest łańcucha fitylowego. W poniższej pracy porównano niektóre właściwości antyoksydacyjne 6 tokoferolu, mianowicie kinetykę reakcji peroksydacji błon liposomalnych za pomocą metody MDA, metody jodometrycznej oraz przez EPR.Wyniki badania tempa peroksydacji błon liposomalnych badane przy użyciu testu jodometrycznego oraz z konsumpcji tlenu wskazują na to, że alfa tokoferol, jest skuteczniejszym inhibitorem reakcji peroksydacji lipidów w błonie komórkowej liposomów jednowarstwowych. Wyniki testu MDA wskazują na skuteczniejsze hamowanie reakcji peroksydacji przez 6 tokoferol dla liposomów wielowarstwowych. Różnica ta może być spowodowana możliwością przenikania 6-tokoferolu do warstw liposomów wielowarstwowych, a tym samym hamowania peroksydacji we wszystkich warstwach.W liposomach jednowarstwowych 6-tokoferol prawdopodobnie dostaje się do wnętrza pęcherzyków liposomalnych, gdzie może ulec rozcieńczeniu, a tym samym jego efektywne stężenie w błonie maleje. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Panz, Tomasz - 131274 | pl |
dc.contributor.author | Grodzicka, Alina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBBB | pl |
dc.contributor.reviewer | Sarna, Tadeusz - 131801 | pl |
dc.contributor.reviewer | Panz, Tomasz - 131274 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-20T17:14:09Z | |
dc.date.available | 2020-07-20T17:14:09Z | |
dc.date.submitted | 2011-09-23 | pl |
dc.fieldofstudy | biofizyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-60175-11654 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/173800 | |
dc.subject.en | antioxidants, alpha-tocopherol, 6-tocopherol, lipid peroxidation | pl |
dc.subject.other | antyoksydanty, alfa-tokoferol, 6-tokoferol, peroksydacjia lipidów | pl |
dc.title | Porównanie wybranych właściwości antyoksydacyjnych 6-tokoferolu i alfa-tokokoferolu w liposomach | pl |
dc.title.alternative | Comparison of selected antioxidative properties of 6-tocopherol and alpha-tocopherol in liposomes | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |