Badania suplementów diety zawierających żelazo metodą spektroskopii mössbauerowskiej

master
dc.abstract.enIn this study, supplements and drugs were examined using Mössbauer spectroscopy to identify the degree of oxidation and total iron spin. Attempts were made to answer the question whether the composition of a given preparation was consistent with the information provided by the manufacturer on the packaging. For this purpose, samples of supplements and drugs were prepared, measured at room temperature, and then tested in a Mössbauer spectrometer.On the basis of the analysis of the values of the parameters of the hyperfine Mössbauer spectra, it was possible to identify the degree of iron oxidation. In the second stage of the experiment, attempts were made to recreate the stomach environment to check whether HCl has an influence on the degree of iron oxidation in individual dietary supplements.pl
dc.abstract.plW niniejszej pracy, przy użyciu spektroskopii mössbauerowskiej, zbadano suplementy diety oraz leki pod kątem identyfikacji stopnia utlenienia oraz całkowitego spinu żelaza. Starano się uzyskać odpowiedź na pytanie, czy skład danego preparatu jest zgodny z informacją umieszczoną przez producenta na opakowaniu. W tym celu sporządzono próbki suplementów oraz leków zmierzone w temperaturze pokojowej, następnie poddano je badaniom w spektrometrze mössbauerowskim. Na podstawie analizy wartości parametrów nadsubtelnych widm mössbauerowskich możliwa była identyfikacja stopnia utlenienia żelaza. W drugim etapie eksperymentu starano się odtworzyć środowisko żołądka, by sprawdzić czy HCl ma wpływ na stopień utlenienia żelaza w poszczególnych suplementach diety.pl
dc.affiliationWydział Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanejpl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorDziedzic-Kocurek, Katarzyna - 186427 pl
dc.contributor.authorHrywniak, Paulinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFAISpl
dc.contributor.reviewerDziedzic-Kocurek, Katarzyna - 186427 pl
dc.contributor.reviewerStanek, Jan - 100112 pl
dc.date.accessioned2021-11-24T22:38:01Z
dc.date.available2021-11-24T22:38:01Z
dc.date.submitted2021-09-24pl
dc.fieldofstudybiofizykapl
dc.identifier.apddiploma-150239-279588pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/284322
dc.languagepolpl
dc.subject.enMössbauer spectroscopy, iron metabolism, iron oxidation state, drugs, dietary supplements, stomach environment, hydrochloric acidpl
dc.subject.plspektroskopia mössbauerowska, metabolizm żelaza, stopień utlenienia żelaza, leki, suplementy diety, parametry oddziaływań nadsubtelnych, środowisko żołądka, kwas solnypl
dc.titleBadania suplementów diety zawierających żelazo metodą spektroskopii mössbauerowskiejpl
dc.title.alternativeInvestigation of iron-containing dietary supplements by Mössbauer spectroscopypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
In this study, supplements and drugs were examined using Mössbauer spectroscopy to identify the degree of oxidation and total iron spin. Attempts were made to answer the question whether the composition of a given preparation was consistent with the information provided by the manufacturer on the packaging. For this purpose, samples of supplements and drugs were prepared, measured at room temperature, and then tested in a Mössbauer spectrometer.On the basis of the analysis of the values of the parameters of the hyperfine Mössbauer spectra, it was possible to identify the degree of iron oxidation. In the second stage of the experiment, attempts were made to recreate the stomach environment to check whether HCl has an influence on the degree of iron oxidation in individual dietary supplements.
dc.abstract.plpl
W niniejszej pracy, przy użyciu spektroskopii mössbauerowskiej, zbadano suplementy diety oraz leki pod kątem identyfikacji stopnia utlenienia oraz całkowitego spinu żelaza. Starano się uzyskać odpowiedź na pytanie, czy skład danego preparatu jest zgodny z informacją umieszczoną przez producenta na opakowaniu. W tym celu sporządzono próbki suplementów oraz leków zmierzone w temperaturze pokojowej, następnie poddano je badaniom w spektrometrze mössbauerowskim. Na podstawie analizy wartości parametrów nadsubtelnych widm mössbauerowskich możliwa była identyfikacja stopnia utlenienia żelaza. W drugim etapie eksperymentu starano się odtworzyć środowisko żołądka, by sprawdzić czy HCl ma wpływ na stopień utlenienia żelaza w poszczególnych suplementach diety.
dc.affiliationpl
Wydział Fizyki, Astronomii i Informatyki Stosowanej
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Dziedzic-Kocurek, Katarzyna - 186427
dc.contributor.authorpl
Hrywniak, Paulina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFAIS
dc.contributor.reviewerpl
Dziedzic-Kocurek, Katarzyna - 186427
dc.contributor.reviewerpl
Stanek, Jan - 100112
dc.date.accessioned
2021-11-24T22:38:01Z
dc.date.available
2021-11-24T22:38:01Z
dc.date.submittedpl
2021-09-24
dc.fieldofstudypl
biofizyka
dc.identifier.apdpl
diploma-150239-279588
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/284322
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Mössbauer spectroscopy, iron metabolism, iron oxidation state, drugs, dietary supplements, stomach environment, hydrochloric acid
dc.subject.plpl
spektroskopia mössbauerowska, metabolizm żelaza, stopień utlenienia żelaza, leki, suplementy diety, parametry oddziaływań nadsubtelnych, środowisko żołądka, kwas solny
dc.titlepl
Badania suplementów diety zawierających żelazo metodą spektroskopii mössbauerowskiej
dc.title.alternativepl
Investigation of iron-containing dietary supplements by Mössbauer spectroscopy
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
75
Views per month
Views per city
Warsaw
24
Krakow
15
Chorowice
7
Agrinio
4
Boardman
2
Katowice
2
Lodz
2
Wroclaw
2
Dublin
1
Gdansk
1

No access

No Thumbnail Available
Collections