Food intake changes across the menstrual cycle : a preliminary study

2020
journal article
article
cris.lastimport.wos2024-04-09T21:14:35Z
dc.abstract.enBackground. Recent studies have reported that hormonal changes during the menstrual cycle in women who do not receive hormonal therapy have a significant influence on their eating habits. Objectives. The aim of this study was to evaluate the eating habits of women not receiving hormonal contraception in relation to menstrual cycle phases. Material and methods. A two-part survey questionnaire was used as a study tool. Eating habits were analyzed with a 24-hour dietary recall questionnaire. The following macronutrients were calculated: daily energy value (kcal), and amounts (g, %) of protein, fat, carbohydrates, and sucrose. The study group comprised 77 college students with regular menstrual cycles. Exclusion criteria included the use of any oral contraceptive, the use of medication for any chronic disease, any eating disorder, and a lack of written informed consent. Results. The median total energy intake from macronutrients was highest during the luteal phase. Median protein, fat, carbohydrate, and sucrose intake were also highest during the luteal phase. The percentage of energy intake from protein was lowest during the luteal phase and highest during the follicular phase. The percentage of energy intake from sucrose was highest during the luteal phase, which was significantly greater than that during the ovulation phase. Conclusions. Eating habits could be influenced by hormone secretion throughout the menstrual cycle. Increased appetite was observed in the luteal phase. Total energy, fat, carbohydrate, and protein intake fluctuated across the menstrual cycle. Fat, protein, carbohydrate, and sucrose intake were highest in the luteal phase.pl
dc.abstract.plWprowadzenie. Ostatnie doniesienia wskazują, że zmiana wydzielania hormonów w poszczególnych fazach cyklu u kobiet niestosujących terapii hormonalnej wpływa na ich zachowania żywieniowe. Cel pracy. Ocena zachowań żywieniowych kobiet w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego w grupie kobiet niestosujących antykoncepcji hormonalnej. Materiał i metody. Do badania wykorzystano kwestionariusz składający się z 2 części. Oceny żywienia dokonano za pomocą wywiadu o spożyciu z 24 godzin. Obliczono dzienną podaż energetyczną diety (kcal) oraz zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy (g, %). Grupę badaną stanowiły studentki jednej ze szkół wyższych. Do badania włączono 77 kobiet mających regularny cykl menstruacyjny. Kryterium wykluczenia z badania było przyjmowanie każdego rodzaju doustnej antykoncepcji hormonalnej, jakichkolwiek leków stosowanych w leczeniu chorób przewlekłych, zaburzenia odżywiania oraz brak zgody na udział w badaniu. Wyniki. Mediana podaży energii ze składników odżywczych była najwyższa w fazie lutealnej. W tej fazie zaobserwowano również najwyższe (mediana) spożycie białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy. Procentowy udział energii pochodzącej z białka był najniższy w fazie lutealnej, a najwyższy w fazie folikularnej. Z kolei procentowy udział energii pochodzącej z sacharozy był najwyższy w fazie lutealnej i znacząco przewyższał udział energii z tego składnika w fazie owulacyjnej. Wnioski. Zachowania żywieniowe mogą być kształtowane przez hormony wydzielane podczas cyklu menstruacyjnego. Wzrost apetytu zaobserwowano w fazie lutealnej. Wartość energetyczna diety oraz spożycie tłuszczu, węglowodanów i białka ulega wahaniom w trakcie cyklu menstruacyjnego. Spożycie tłuszczu, białek, węglowodanów i sacharozy było najwyższe w fazie lutealnej.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiu : Instytut Zdrowia Publicznegopl
dc.cm.date2020-12-02
dc.cm.id97689
dc.contributor.authorNowak, Justynapl
dc.contributor.authorPodsiadło, Annapl
dc.contributor.authorHudzik, Bartoszpl
dc.contributor.authorJagielski, Paweł - 227663 pl
dc.contributor.authorGrochowska-Niedworok, Elżbietapl
dc.contributor.authorGąsior, Mariuszpl
dc.contributor.authorZubelewicz-Szkodzińska, Barbarapl
dc.date.accession2020-07-17pl
dc.date.accessioned2020-12-02T10:25:16Zpl
dc.date.available2020-12-02T10:25:16Zpl
dc.date.issued2020pl
dc.date.openaccess0
dc.description.accesstimew momencie opublikowania
dc.description.number1pl
dc.description.physical5-11pl
dc.description.points5pl
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy
dc.description.volume10pl
dc.identifier.doi10.17219/pzp/114280pl
dc.identifier.eissn2451-1870pl
dc.identifier.issn2082-9876pl
dc.identifier.projectROD UJ / OPpl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/256904
dc.identifier.weblinkhttp://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/1/5/pl
dc.languageengpl
dc.language.containerengpl
dc.rightsUdzielam licencji. Uznanie autorstwa 3.0*
dc.rights.licenceCC-BY
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode*
dc.share.typeotwarte czasopismo
dc.subject.enappetitepl
dc.subject.eneating habitspl
dc.subject.enfood intakepl
dc.subject.enmenstrual cyclepl
dc.subject.encaloriespl
dc.subject.plapetytpl
dc.subject.plzachowania żywieniowepl
dc.subject.plspożycie żywnościpl
dc.subject.plcykl menstruacyjnypl
dc.subject.plkaloriepl
dc.subtypeArticlepl
dc.titleFood intake changes across the menstrual cycle : a preliminary studypl
dc.title.journalPielęgniarstwo i Zdrowie Publicznepl
dc.typeJournalArticlepl
dspace.entity.typePublication
cris.lastimport.wos
2024-04-09T21:14:35Z
dc.abstract.enpl
Background. Recent studies have reported that hormonal changes during the menstrual cycle in women who do not receive hormonal therapy have a significant influence on their eating habits. Objectives. The aim of this study was to evaluate the eating habits of women not receiving hormonal contraception in relation to menstrual cycle phases. Material and methods. A two-part survey questionnaire was used as a study tool. Eating habits were analyzed with a 24-hour dietary recall questionnaire. The following macronutrients were calculated: daily energy value (kcal), and amounts (g, %) of protein, fat, carbohydrates, and sucrose. The study group comprised 77 college students with regular menstrual cycles. Exclusion criteria included the use of any oral contraceptive, the use of medication for any chronic disease, any eating disorder, and a lack of written informed consent. Results. The median total energy intake from macronutrients was highest during the luteal phase. Median protein, fat, carbohydrate, and sucrose intake were also highest during the luteal phase. The percentage of energy intake from protein was lowest during the luteal phase and highest during the follicular phase. The percentage of energy intake from sucrose was highest during the luteal phase, which was significantly greater than that during the ovulation phase. Conclusions. Eating habits could be influenced by hormone secretion throughout the menstrual cycle. Increased appetite was observed in the luteal phase. Total energy, fat, carbohydrate, and protein intake fluctuated across the menstrual cycle. Fat, protein, carbohydrate, and sucrose intake were highest in the luteal phase.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie. Ostatnie doniesienia wskazują, że zmiana wydzielania hormonów w poszczególnych fazach cyklu u kobiet niestosujących terapii hormonalnej wpływa na ich zachowania żywieniowe. Cel pracy. Ocena zachowań żywieniowych kobiet w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego w grupie kobiet niestosujących antykoncepcji hormonalnej. Materiał i metody. Do badania wykorzystano kwestionariusz składający się z 2 części. Oceny żywienia dokonano za pomocą wywiadu o spożyciu z 24 godzin. Obliczono dzienną podaż energetyczną diety (kcal) oraz zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy (g, %). Grupę badaną stanowiły studentki jednej ze szkół wyższych. Do badania włączono 77 kobiet mających regularny cykl menstruacyjny. Kryterium wykluczenia z badania było przyjmowanie każdego rodzaju doustnej antykoncepcji hormonalnej, jakichkolwiek leków stosowanych w leczeniu chorób przewlekłych, zaburzenia odżywiania oraz brak zgody na udział w badaniu. Wyniki. Mediana podaży energii ze składników odżywczych była najwyższa w fazie lutealnej. W tej fazie zaobserwowano również najwyższe (mediana) spożycie białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy. Procentowy udział energii pochodzącej z białka był najniższy w fazie lutealnej, a najwyższy w fazie folikularnej. Z kolei procentowy udział energii pochodzącej z sacharozy był najwyższy w fazie lutealnej i znacząco przewyższał udział energii z tego składnika w fazie owulacyjnej. Wnioski. Zachowania żywieniowe mogą być kształtowane przez hormony wydzielane podczas cyklu menstruacyjnego. Wzrost apetytu zaobserwowano w fazie lutealnej. Wartość energetyczna diety oraz spożycie tłuszczu, węglowodanów i białka ulega wahaniom w trakcie cyklu menstruacyjnego. Spożycie tłuszczu, białek, węglowodanów i sacharozy było najwyższe w fazie lutealnej.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu : Instytut Zdrowia Publicznego
dc.cm.date
2020-12-02
dc.cm.id
97689
dc.contributor.authorpl
Nowak, Justyna
dc.contributor.authorpl
Podsiadło, Anna
dc.contributor.authorpl
Hudzik, Bartosz
dc.contributor.authorpl
Jagielski, Paweł - 227663
dc.contributor.authorpl
Grochowska-Niedworok, Elżbieta
dc.contributor.authorpl
Gąsior, Mariusz
dc.contributor.authorpl
Zubelewicz-Szkodzińska, Barbara
dc.date.accessionpl
2020-07-17
dc.date.accessionedpl
2020-12-02T10:25:16Z
dc.date.availablepl
2020-12-02T10:25:16Z
dc.date.issuedpl
2020
dc.date.openaccess
0
dc.description.accesstime
w momencie opublikowania
dc.description.numberpl
1
dc.description.physicalpl
5-11
dc.description.pointspl
5
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy
dc.description.volumepl
10
dc.identifier.doipl
10.17219/pzp/114280
dc.identifier.eissnpl
2451-1870
dc.identifier.issnpl
2082-9876
dc.identifier.projectpl
ROD UJ / OP
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/256904
dc.identifier.weblinkpl
http://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/1/5/
dc.languagepl
eng
dc.language.containerpl
eng
dc.rights*
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 3.0
dc.rights.licence
CC-BY
dc.rights.uri*
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode
dc.share.type
otwarte czasopismo
dc.subject.enpl
appetite
dc.subject.enpl
eating habits
dc.subject.enpl
food intake
dc.subject.enpl
menstrual cycle
dc.subject.enpl
calories
dc.subject.plpl
apetyt
dc.subject.plpl
zachowania żywieniowe
dc.subject.plpl
spożycie żywności
dc.subject.plpl
cykl menstruacyjny
dc.subject.plpl
kalorie
dc.subtypepl
Article
dc.titlepl
Food intake changes across the menstrual cycle : a preliminary study
dc.title.journalpl
Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne
dc.typepl
JournalArticle
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
549
Views per month
Views per city
Blackrock
16
Talavera
14
Ankara
11
Dammam
11
Kaunas
11
Mumbai
11
Istanbul
10
Liverpool
10
Kilburn
9
Manchester
9
Downloads
jagielski_et-al_food_intake_changes_across_the_menstrual_cycle_2020.pdf
1876
jagielski_et-al_food_intake_changes_across_the_menstrual_cycle_2020.odt
16