Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Food intake changes across the menstrual cycle : a preliminary study
apetyt
zachowania żywieniowe
spożycie żywności
cykl menstruacyjny
kalorie
appetite
eating habits
food intake
menstrual cycle
calories
Wprowadzenie. Ostatnie doniesienia wskazują, że zmiana wydzielania hormonów w poszczególnych fazach cyklu u kobiet niestosujących terapii hormonalnej wpływa na ich zachowania żywieniowe. Cel pracy. Ocena zachowań żywieniowych kobiet w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego w grupie kobiet niestosujących antykoncepcji hormonalnej. Materiał i metody. Do badania wykorzystano kwestionariusz składający się z 2 części. Oceny żywienia dokonano za pomocą wywiadu o spożyciu z 24 godzin. Obliczono dzienną podaż energetyczną diety (kcal) oraz zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy (g, %). Grupę badaną stanowiły studentki jednej ze szkół wyższych. Do badania włączono 77 kobiet mających regularny cykl menstruacyjny. Kryterium wykluczenia z badania było przyjmowanie każdego rodzaju doustnej antykoncepcji hormonalnej, jakichkolwiek leków stosowanych w leczeniu chorób przewlekłych, zaburzenia odżywiania oraz brak zgody na udział w badaniu. Wyniki. Mediana podaży energii ze składników odżywczych była najwyższa w fazie lutealnej. W tej fazie zaobserwowano również najwyższe (mediana) spożycie białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy. Procentowy udział energii pochodzącej z białka był najniższy w fazie lutealnej, a najwyższy w fazie folikularnej. Z kolei procentowy udział energii pochodzącej z sacharozy był najwyższy w fazie lutealnej i znacząco przewyższał udział energii z tego składnika w fazie owulacyjnej. Wnioski. Zachowania żywieniowe mogą być kształtowane przez hormony wydzielane podczas cyklu menstruacyjnego. Wzrost apetytu zaobserwowano w fazie lutealnej. Wartość energetyczna diety oraz spożycie tłuszczu, węglowodanów i białka ulega wahaniom w trakcie cyklu menstruacyjnego. Spożycie tłuszczu, białek, węglowodanów i sacharozy było najwyższe w fazie lutealnej.
Background. Recent studies have reported that hormonal changes during the menstrual cycle in women who do not receive hormonal therapy have a significant influence on their eating habits. Objectives. The aim of this study was to evaluate the eating habits of women not receiving hormonal contraception in relation to menstrual cycle phases. Material and methods. A two-part survey questionnaire was used as a study tool. Eating habits were analyzed with a 24-hour dietary recall questionnaire. The following macronutrients were calculated: daily energy value (kcal), and amounts (g, %) of protein, fat, carbohydrates, and sucrose. The study group comprised 77 college students with regular menstrual cycles. Exclusion criteria included the use of any oral contraceptive, the use of medication for any chronic disease, any eating disorder, and a lack of written informed consent. Results. The median total energy intake from macronutrients was highest during the luteal phase. Median protein, fat, carbohydrate, and sucrose intake were also highest during the luteal phase. The percentage of energy intake from protein was lowest during the luteal phase and highest during the follicular phase. The percentage of energy intake from sucrose was highest during the luteal phase, which was significantly greater than that during the ovulation phase. Conclusions. Eating habits could be influenced by hormone secretion throughout the menstrual cycle. Increased appetite was observed in the luteal phase. Total energy, fat, carbohydrate, and protein intake fluctuated across the menstrual cycle. Fat, protein, carbohydrate, and sucrose intake were highest in the luteal phase.
cris.lastimport.wos | 2024-04-09T21:14:35Z | |
dc.abstract.en | Background. Recent studies have reported that hormonal changes during the menstrual cycle in women who do not receive hormonal therapy have a significant influence on their eating habits. Objectives. The aim of this study was to evaluate the eating habits of women not receiving hormonal contraception in relation to menstrual cycle phases. Material and methods. A two-part survey questionnaire was used as a study tool. Eating habits were analyzed with a 24-hour dietary recall questionnaire. The following macronutrients were calculated: daily energy value (kcal), and amounts (g, %) of protein, fat, carbohydrates, and sucrose. The study group comprised 77 college students with regular menstrual cycles. Exclusion criteria included the use of any oral contraceptive, the use of medication for any chronic disease, any eating disorder, and a lack of written informed consent. Results. The median total energy intake from macronutrients was highest during the luteal phase. Median protein, fat, carbohydrate, and sucrose intake were also highest during the luteal phase. The percentage of energy intake from protein was lowest during the luteal phase and highest during the follicular phase. The percentage of energy intake from sucrose was highest during the luteal phase, which was significantly greater than that during the ovulation phase. Conclusions. Eating habits could be influenced by hormone secretion throughout the menstrual cycle. Increased appetite was observed in the luteal phase. Total energy, fat, carbohydrate, and protein intake fluctuated across the menstrual cycle. Fat, protein, carbohydrate, and sucrose intake were highest in the luteal phase. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie. Ostatnie doniesienia wskazują, że zmiana wydzielania hormonów w poszczególnych fazach cyklu u kobiet niestosujących terapii hormonalnej wpływa na ich zachowania żywieniowe. Cel pracy. Ocena zachowań żywieniowych kobiet w poszczególnych fazach cyklu menstruacyjnego w grupie kobiet niestosujących antykoncepcji hormonalnej. Materiał i metody. Do badania wykorzystano kwestionariusz składający się z 2 części. Oceny żywienia dokonano za pomocą wywiadu o spożyciu z 24 godzin. Obliczono dzienną podaż energetyczną diety (kcal) oraz zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy (g, %). Grupę badaną stanowiły studentki jednej ze szkół wyższych. Do badania włączono 77 kobiet mających regularny cykl menstruacyjny. Kryterium wykluczenia z badania było przyjmowanie każdego rodzaju doustnej antykoncepcji hormonalnej, jakichkolwiek leków stosowanych w leczeniu chorób przewlekłych, zaburzenia odżywiania oraz brak zgody na udział w badaniu. Wyniki. Mediana podaży energii ze składników odżywczych była najwyższa w fazie lutealnej. W tej fazie zaobserwowano również najwyższe (mediana) spożycie białka, tłuszczu, węglowodanów i sacharozy. Procentowy udział energii pochodzącej z białka był najniższy w fazie lutealnej, a najwyższy w fazie folikularnej. Z kolei procentowy udział energii pochodzącej z sacharozy był najwyższy w fazie lutealnej i znacząco przewyższał udział energii z tego składnika w fazie owulacyjnej. Wnioski. Zachowania żywieniowe mogą być kształtowane przez hormony wydzielane podczas cyklu menstruacyjnego. Wzrost apetytu zaobserwowano w fazie lutealnej. Wartość energetyczna diety oraz spożycie tłuszczu, węglowodanów i białka ulega wahaniom w trakcie cyklu menstruacyjnego. Spożycie tłuszczu, białek, węglowodanów i sacharozy było najwyższe w fazie lutealnej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu : Instytut Zdrowia Publicznego | pl |
dc.cm.date | 2020-12-02 | |
dc.cm.id | 97689 | |
dc.contributor.author | Nowak, Justyna | pl |
dc.contributor.author | Podsiadło, Anna | pl |
dc.contributor.author | Hudzik, Bartosz | pl |
dc.contributor.author | Jagielski, Paweł - 227663 | pl |
dc.contributor.author | Grochowska-Niedworok, Elżbieta | pl |
dc.contributor.author | Gąsior, Mariusz | pl |
dc.contributor.author | Zubelewicz-Szkodzińska, Barbara | pl |
dc.date.accession | 2020-07-17 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-12-02T10:25:16Z | pl |
dc.date.available | 2020-12-02T10:25:16Z | pl |
dc.date.issued | 2020 | pl |
dc.date.openaccess | 0 | |
dc.description.accesstime | w momencie opublikowania | |
dc.description.number | 1 | pl |
dc.description.physical | 5-11 | pl |
dc.description.points | 5 | pl |
dc.description.version | ostateczna wersja wydawcy | |
dc.description.volume | 10 | pl |
dc.identifier.doi | 10.17219/pzp/114280 | pl |
dc.identifier.eissn | 2451-1870 | pl |
dc.identifier.issn | 2082-9876 | pl |
dc.identifier.project | ROD UJ / OP | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/256904 | |
dc.identifier.weblink | http://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/1/5/ | pl |
dc.language | eng | pl |
dc.language.container | eng | pl |
dc.rights | Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 3.0 | * |
dc.rights.licence | CC-BY | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/legalcode | * |
dc.share.type | otwarte czasopismo | |
dc.subject.en | appetite | pl |
dc.subject.en | eating habits | pl |
dc.subject.en | food intake | pl |
dc.subject.en | menstrual cycle | pl |
dc.subject.en | calories | pl |
dc.subject.pl | apetyt | pl |
dc.subject.pl | zachowania żywieniowe | pl |
dc.subject.pl | spożycie żywności | pl |
dc.subject.pl | cykl menstruacyjny | pl |
dc.subject.pl | kalorie | pl |
dc.subtype | Article | pl |
dc.title | Food intake changes across the menstrual cycle : a preliminary study | pl |
dc.title.journal | Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne | pl |
dc.type | JournalArticle | pl |
dspace.entity.type | Publication |
* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.
Views
549
Views per month
Views per city
Downloads
Open Access