Ekstrawersja i introwersja a satysfakcja z wykonywanej pracy w zawodzie kelnera.

master
dc.abstract.enThe aim of this study was to investigate the relationship between extraversion and work satisfaction. An additional aim of this study was to determine what part of the study group are extroverted people. This work discusses the issues in the area of personality psychology, psychology of individual differences and work psychology. The study grup consisted of professional waiters working in the restaurants in Cracow. The study involved 90 people. The group consisted of 48 men and 42 women, aged from 21 to 31 years. To carry out the study used two methods - Eysenck Personality Questionnaire (EPQ - R) and Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ).The data that has been collected revealed that 75.56% of the examined group of the waiters are extroverts. The study confirmed the impact of extraversion on the level of perceived intrinsic work satisfaction. It did not confirm the impact of the extraversion level on the extrinsic and general work satisfaction. Furthermore, the study revealed that a surveyed group of men is more extroverted than the surveyed group of the women. There was no correlation between gender and job satisfaction at a general, intrinsic and extrinsic level. The study did not confirm the relationship between education and job satisfaction at a general, intrinsic and extrinsic level.pl
dc.abstract.plCelem niniejszej pracy było zbadanie związku między ekstrawersją a satysfakcją z wykonywanej pracy. Dodatkowym celem pracy było stwierdzenie, jaką część badanej grupy stanowią osoby ekstrawertyczne. Tematyka pracy porusza zagadnienia z obszaru psychologii osobowości, psychologii różnic indywidualnych oraz psychologii pracy. Badaną grupą zawodową byli kelnerzy pracujący w krakowskich restauracjach. W badaniu udział wzięło 90 osób. W skład grupy wchodziło 48 mężczyzn i 42 kobiety, w wieku od 21 do 31 lat. Do przeprowadzenia badania użyto dwóch metod – Kwestionariusza Osobowości Eysencka (EPQ – R) oraz Minnesockiego Kwestionariusza Zadowolenia z Pracy (MSQ). Zgromadzone dane ujawniły, iż 75,56% grupy badanych kelnerów stanowią ekstrawertycy. Badanie potwierdziło wpływ ekstrawersji na poziom odczuwanej wewnętrznej satysfakcji z pracy. Nie potwierdził się natomiast wpływ ekstrawersji na poziom odczuwanej zewnętrznej i ogólnej satysfakcji z pracy. Ponadto wyniki badania ukazały, iż grupa badanych mężczyzn jest bardziej ekstrawertyczna niż grupa badanych kobiet. Nie wykazano związku między płcią a satysfakcją z pracy na poziomie ogólnym, wewnętrznym i zewnętrznym. Badanie nie potwierdziło związku między wykształceniem a satysfakcją z pracy na poziomie ogólnym, wewnętrznym i zewnętrznym.pl
dc.affiliationWydział Zarządzania i Komunikacji Społecznejpl
dc.contributor.advisorŻarczyński, Zbigniew - 132958 pl
dc.contributor.authorWojczuk-Kalandyk, Dariapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WZKSpl
dc.contributor.reviewerWontorczyk, Antoni - 132734 pl
dc.contributor.reviewerŻarczyński, Zbigniew - 132958 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T17:31:02Z
dc.date.available2020-07-24T17:31:02Z
dc.date.submitted2013-07-09pl
dc.fieldofstudypsychologia stosowanapl
dc.identifier.apddiploma-76226-97574pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188890
dc.languagepolpl
dc.subject.enextraversion, introversion, work satisfaction, profession of a waiterpl
dc.subject.plekstrawersja, introwersja, satysfakcja z pracy, zawód kelnerapl
dc.titleEkstrawersja i introwersja a satysfakcja z wykonywanej pracy w zawodzie kelnera.pl
dc.title.alternativeExtraversion and introversion and job satisfaction in the profession of a waiter.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of this study was to investigate the relationship between extraversion and work satisfaction. An additional aim of this study was to determine what part of the study group are extroverted people. This work discusses the issues in the area of personality psychology, psychology of individual differences and work psychology. The study grup consisted of professional waiters working in the restaurants in Cracow. The study involved 90 people. The group consisted of 48 men and 42 women, aged from 21 to 31 years. To carry out the study used two methods - Eysenck Personality Questionnaire (EPQ - R) and Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ).The data that has been collected revealed that 75.56% of the examined group of the waiters are extroverts. The study confirmed the impact of extraversion on the level of perceived intrinsic work satisfaction. It did not confirm the impact of the extraversion level on the extrinsic and general work satisfaction. Furthermore, the study revealed that a surveyed group of men is more extroverted than the surveyed group of the women. There was no correlation between gender and job satisfaction at a general, intrinsic and extrinsic level. The study did not confirm the relationship between education and job satisfaction at a general, intrinsic and extrinsic level.
dc.abstract.plpl
Celem niniejszej pracy było zbadanie związku między ekstrawersją a satysfakcją z wykonywanej pracy. Dodatkowym celem pracy było stwierdzenie, jaką część badanej grupy stanowią osoby ekstrawertyczne. Tematyka pracy porusza zagadnienia z obszaru psychologii osobowości, psychologii różnic indywidualnych oraz psychologii pracy. Badaną grupą zawodową byli kelnerzy pracujący w krakowskich restauracjach. W badaniu udział wzięło 90 osób. W skład grupy wchodziło 48 mężczyzn i 42 kobiety, w wieku od 21 do 31 lat. Do przeprowadzenia badania użyto dwóch metod – Kwestionariusza Osobowości Eysencka (EPQ – R) oraz Minnesockiego Kwestionariusza Zadowolenia z Pracy (MSQ). Zgromadzone dane ujawniły, iż 75,56% grupy badanych kelnerów stanowią ekstrawertycy. Badanie potwierdziło wpływ ekstrawersji na poziom odczuwanej wewnętrznej satysfakcji z pracy. Nie potwierdził się natomiast wpływ ekstrawersji na poziom odczuwanej zewnętrznej i ogólnej satysfakcji z pracy. Ponadto wyniki badania ukazały, iż grupa badanych mężczyzn jest bardziej ekstrawertyczna niż grupa badanych kobiet. Nie wykazano związku między płcią a satysfakcją z pracy na poziomie ogólnym, wewnętrznym i zewnętrznym. Badanie nie potwierdziło związku między wykształceniem a satysfakcją z pracy na poziomie ogólnym, wewnętrznym i zewnętrznym.
dc.affiliationpl
Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej
dc.contributor.advisorpl
Żarczyński, Zbigniew - 132958
dc.contributor.authorpl
Wojczuk-Kalandyk, Daria
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WZKS
dc.contributor.reviewerpl
Wontorczyk, Antoni - 132734
dc.contributor.reviewerpl
Żarczyński, Zbigniew - 132958
dc.date.accessioned
2020-07-24T17:31:02Z
dc.date.available
2020-07-24T17:31:02Z
dc.date.submittedpl
2013-07-09
dc.fieldofstudypl
psychologia stosowana
dc.identifier.apdpl
diploma-76226-97574
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/188890
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
extraversion, introversion, work satisfaction, profession of a waiter
dc.subject.plpl
ekstrawersja, introwersja, satysfakcja z pracy, zawód kelnera
dc.titlepl
Ekstrawersja i introwersja a satysfakcja z wykonywanej pracy w zawodzie kelnera.
dc.title.alternativepl
Extraversion and introversion and job satisfaction in the profession of a waiter.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
185
Views per month
Views per city
Warsaw
29
Wroclaw
27
Krakow
20
Poznan
15
Gdynia
13
Mysłowice
7
Bydgoszcz
6
Gdansk
4
Dobra
3
Dublin
3

No access

No Thumbnail Available