Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Rola żywienia parenteralnego i enteralnego w ostrym zapaleniu trzustki o różnym przebiegu
The role of parenteral and enteral nutrition in a different course of acute pancreatitis
ostre zapalenie trzustki, żywienie parenteralne, żywienie enteralne
acute pancreatitis, parenteral nutrition, enteral nutrition
Wprowadzenie:Właściwe żywienie hospitalizowanych pacjentów zwiększa ich szansę na wyzdrowienie, poprawia efektywność leczenia zarówno zachowawczego jak i chirurgicznego, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań i przyśpiesza gojenie ran pooperacyjnych. Dodatkowo skraca czas trwania hospitalizacji i obniża całkowite koszty leczenia.Cel pracy:Celem pracy było poznanie roli leczenia żywieniowego rozumianego jako żywienia enteralnego i parenteralnego u pacjentów cierpiących na ostre zapalenie trzustki, w zależności od stopnia ciężkości przebiegu choroby.Materiał i metoda:W pracy przedstawiono opisy trzech pacjentów hospitalizowanych z powodu OZT. Pacjenci reprezentowali różny przebieg choroby. Na podstawie obrazu klinicznego i obowiązujących wytycznych oceniono stopień ciężkości OZT. Jeden z opisywanych pacjentów miał łagodny przebieg choroby, a pozostała dwójka umiarkowanych.Wnioski:W przypadku opisywanych pacjentów z OZT włączenie żywienia miało miejsce w trzeciej oraz najpóźniej w siódmej dobie hospitalizacji. Jakość żywienia w OZT jest zależna od przebiegu choroby. W opisywanych przypadkach zastosowano żywienie enteralne doustne samodzielne oraz w połączeniu z żywieniem pozajelitowym przez wkłucie centralne (jeden z pacjentów o umiarkowanym przebiegu choroby). Chorzy pod koniec hospitalizacji poddawani zostali edukacji żywieniowej pod kątem zalecanej diety oraz pouczeni o zakazie spożywania alkoholu.
Introduction:Proper nutrition in hospitalized patients increases their chance of recovery, improves the efficiency of both conservative and surgical treatment, reduces the risk of complications and accelerate healing of surgical wounds. In addition, it shortens the duration of hospitalization and reduces total cost of treatment.Aim:The aim of the study was to investigate the role of nutritional therapy understood as enteral and parenteral nutrition in patients suffering from acute pancreatitis, depending on the severity of the disease.Material and method:The paper presents descriptions of the three patients hospitalized for acute pancreatitis. Patients were representing different course of the disease. Based on the clinical image and current guidelines, the severity of acute pancreatitis was rated. One of the patients had mild disease, and the other had moderate.Conclusion:In the cases of described patients with acute pancreatitis, inclusion of nutrition took place in the third, and no later than the seventh day of hospitalization. The quality of nutrition in acute pancreatitis is dependent on the course of the disease. In two of reported cases, alone oral enteral nutrition has been used, as well as oral nutrition in combination with parenteral nutrition through central venous catheter (for one patient with moderate disease course). Patients at the end of hospitalization were subjected nutrition education for the recommended diet and instructed to ban alcohol consumption.
dc.abstract.en | Introduction:Proper nutrition in hospitalized patients increases their chance of recovery, improves the efficiency of both conservative and surgical treatment, reduces the risk of complications and accelerate healing of surgical wounds. In addition, it shortens the duration of hospitalization and reduces total cost of treatment.Aim:The aim of the study was to investigate the role of nutritional therapy understood as enteral and parenteral nutrition in patients suffering from acute pancreatitis, depending on the severity of the disease.Material and method:The paper presents descriptions of the three patients hospitalized for acute pancreatitis. Patients were representing different course of the disease. Based on the clinical image and current guidelines, the severity of acute pancreatitis was rated. One of the patients had mild disease, and the other had moderate.Conclusion:In the cases of described patients with acute pancreatitis, inclusion of nutrition took place in the third, and no later than the seventh day of hospitalization. The quality of nutrition in acute pancreatitis is dependent on the course of the disease. In two of reported cases, alone oral enteral nutrition has been used, as well as oral nutrition in combination with parenteral nutrition through central venous catheter (for one patient with moderate disease course). Patients at the end of hospitalization were subjected nutrition education for the recommended diet and instructed to ban alcohol consumption. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie:Właściwe żywienie hospitalizowanych pacjentów zwiększa ich szansę na wyzdrowienie, poprawia efektywność leczenia zarówno zachowawczego jak i chirurgicznego, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań i przyśpiesza gojenie ran pooperacyjnych. Dodatkowo skraca czas trwania hospitalizacji i obniża całkowite koszty leczenia.Cel pracy:Celem pracy było poznanie roli leczenia żywieniowego rozumianego jako żywienia enteralnego i parenteralnego u pacjentów cierpiących na ostre zapalenie trzustki, w zależności od stopnia ciężkości przebiegu choroby.Materiał i metoda:W pracy przedstawiono opisy trzech pacjentów hospitalizowanych z powodu OZT. Pacjenci reprezentowali różny przebieg choroby. Na podstawie obrazu klinicznego i obowiązujących wytycznych oceniono stopień ciężkości OZT. Jeden z opisywanych pacjentów miał łagodny przebieg choroby, a pozostała dwójka umiarkowanych.Wnioski:W przypadku opisywanych pacjentów z OZT włączenie żywienia miało miejsce w trzeciej oraz najpóźniej w siódmej dobie hospitalizacji. Jakość żywienia w OZT jest zależna od przebiegu choroby. W opisywanych przypadkach zastosowano żywienie enteralne doustne samodzielne oraz w połączeniu z żywieniem pozajelitowym przez wkłucie centralne (jeden z pacjentów o umiarkowanym przebiegu choroby). Chorzy pod koniec hospitalizacji poddawani zostali edukacji żywieniowej pod kątem zalecanej diety oraz pouczeni o zakazie spożywania alkoholu. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Richter, Piotr - 133277 | pl |
dc.contributor.author | Giełbaga, Magdalena | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Richter, Piotr - 133277 | pl |
dc.contributor.reviewer | Szczepanik, Antoni - 133565 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T11:52:42Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T11:52:42Z | |
dc.date.submitted | 2015-09-22 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-94904-128345 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202446 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | acute pancreatitis, parenteral nutrition, enteral nutrition | pl |
dc.subject.pl | ostre zapalenie trzustki, żywienie parenteralne, żywienie enteralne | pl |
dc.title | Rola żywienia parenteralnego i enteralnego w ostrym zapaleniu trzustki o różnym przebiegu | pl |
dc.title.alternative | The role of parenteral and enteral nutrition in a different course of acute pancreatitis | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |