Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena sposobu żywienia osób dorosłych ze stwardnieniem rozsianym.
Nutrition assessment of adults with multiple sclerosis
osoby dorosłe, stwardnienie rozsiane, dieta, suplementy
adults, multiple sclerosis, diet, supplements
Wprowadzenie: Dieta może być czynnikiem modyfikującym przebieg stwardnienia rozsianego (SM). Osoby z SM wykazują zainteresowanie wdrożeniem interwencji żywieniowych, które wspomagałyby stosowaną terapię w SM. W gabinetach lekarskich chorzy nie otrzymują satysfakcjonujących zaleceń dietetycznych.Cel pracy: Celem pracy była ocena sposobu żywienia oraz poznanie nawyków żywieniowych osób dorosłych z SM.Materiały i metody: Do badania włączono 95 osób w wieku 18-72 lat z potwierdzoną diagnozą SM przez lekarza-neurologa. W badaniu uczestniczyło 77 kobiet oraz 18 mężczyzn z całej Polski. Jako narzędzie badawcze użyto autorskiego kwestionariusza pogłębionego o Kwestionariusz Częstości Spożycia FFQ-6 oraz 24-godzinnego wywiadu żywieniowego.Wyniki: Aż, 64% osób nie uzyskało żadnej informacji od lekarza na temat roli żywienia. Łącznie 79% badanych stwierdziło, że osoby z SM powinny mieć zapewnioną wizytę u dietetyka. Ponadto, 53,7% badanych wyraziło potrzebę uzyskania porady żywieniowej. Najczęstszym źródłem wiedzy żywieniowej dla badanych były fora internetowe. Większość badanych spożywała 3-5 posiłki dziennie (71,6%) oraz zachowywała 2-4 godzinną przerwę pomiędzy posiłkami (52,6%).W analizowanych dzienniczkach stwierdzono nadmierną podaż nasyconych kwasów tłuszczowych (11,7% energii) oraz tłuszczów ogółem u 42,9% badanych. Wykazano niewystarczające pokrycie normy m.in dla błonnika (89% normy), wapnia (66,6% normy), magnezu (87,1% normy), żelaza (80,7% normy) oraz jodu (40,6% normy).Wnioski: Osoby z SM mierzą się z wieloma problemami na tle żywieniowym. Zindywidualizowana edukacja żywieniowa w tej grupie chorych wydaje się być niezbędnym aspektem do wdrożenia.
Introduction: Diet can be a modifying factor in the course of multiple sclerosis (MS). People with MS express interest in implementing nutritional interventions to support their current MS therapy. In doctors' offices, patients do not receive satisfactory dietary recommendations.Objective: The objective of this study was to assess the diet and identify the dietary habits of adults with MS.Materials and Methods: 95 people, aged 18-72, with a confirmed diagnosis of MS by a neurologist, were recruited into the study. The study included 77 women and 18 men from Poland. As a research instrument, an author’s questionnaire in-depth with the Food Frequency Questionnaire FFQ-6 and a 24-hour dietary interview were used. Results: As many as, 64% of people did not receive any information from a doctor about the role of nutrition. A total of 79% said that patients with MS should be provided with a dietary consultation. In addition, 53.7% of respondents expressed the need for nutritional advice. The most common source of nutrition knowledge, for respondents, was online forums. The majority of respondents consumed 3-5 meals a day (71.6%) and maintained a 2-4 hour break between meals (52.6%).The food diaries analysis showed an excessive intake of saturated fatty acids (11.7% of energy) and total consumption of fats in 42.9% of the respondents. Also the study found an insufficient intake of fiber (89% of the norm), calcium (66.6% of the norm), magnesium (87.1% of the norm), iron (80.7% of the norm) and iodine (40.6% of the norm).Conclusions: People with MS are facing numerous nutritional problems. Individualized nutrition education in this group of patients seems to be an essential aspect to implement.
dc.abstract.en | Introduction: Diet can be a modifying factor in the course of multiple sclerosis (MS). People with MS express interest in implementing nutritional interventions to support their current MS therapy. In doctors' offices, patients do not receive satisfactory dietary recommendations.Objective: The objective of this study was to assess the diet and identify the dietary habits of adults with MS.Materials and Methods: 95 people, aged 18-72, with a confirmed diagnosis of MS by a neurologist, were recruited into the study. The study included 77 women and 18 men from Poland. As a research instrument, an author’s questionnaire in-depth with the Food Frequency Questionnaire FFQ-6 and a 24-hour dietary interview were used. Results: As many as, 64% of people did not receive any information from a doctor about the role of nutrition. A total of 79% said that patients with MS should be provided with a dietary consultation. In addition, 53.7% of respondents expressed the need for nutritional advice. The most common source of nutrition knowledge, for respondents, was online forums. The majority of respondents consumed 3-5 meals a day (71.6%) and maintained a 2-4 hour break between meals (52.6%).The food diaries analysis showed an excessive intake of saturated fatty acids (11.7% of energy) and total consumption of fats in 42.9% of the respondents. Also the study found an insufficient intake of fiber (89% of the norm), calcium (66.6% of the norm), magnesium (87.1% of the norm), iron (80.7% of the norm) and iodine (40.6% of the norm).Conclusions: People with MS are facing numerous nutritional problems. Individualized nutrition education in this group of patients seems to be an essential aspect to implement. | pl |
dc.abstract.pl | Wprowadzenie: Dieta może być czynnikiem modyfikującym przebieg stwardnienia rozsianego (SM). Osoby z SM wykazują zainteresowanie wdrożeniem interwencji żywieniowych, które wspomagałyby stosowaną terapię w SM. W gabinetach lekarskich chorzy nie otrzymują satysfakcjonujących zaleceń dietetycznych.Cel pracy: Celem pracy była ocena sposobu żywienia oraz poznanie nawyków żywieniowych osób dorosłych z SM.Materiały i metody: Do badania włączono 95 osób w wieku 18-72 lat z potwierdzoną diagnozą SM przez lekarza-neurologa. W badaniu uczestniczyło 77 kobiet oraz 18 mężczyzn z całej Polski. Jako narzędzie badawcze użyto autorskiego kwestionariusza pogłębionego o Kwestionariusz Częstości Spożycia FFQ-6 oraz 24-godzinnego wywiadu żywieniowego.Wyniki: Aż, 64% osób nie uzyskało żadnej informacji od lekarza na temat roli żywienia. Łącznie 79% badanych stwierdziło, że osoby z SM powinny mieć zapewnioną wizytę u dietetyka. Ponadto, 53,7% badanych wyraziło potrzebę uzyskania porady żywieniowej. Najczęstszym źródłem wiedzy żywieniowej dla badanych były fora internetowe. Większość badanych spożywała 3-5 posiłki dziennie (71,6%) oraz zachowywała 2-4 godzinną przerwę pomiędzy posiłkami (52,6%).W analizowanych dzienniczkach stwierdzono nadmierną podaż nasyconych kwasów tłuszczowych (11,7% energii) oraz tłuszczów ogółem u 42,9% badanych. Wykazano niewystarczające pokrycie normy m.in. dla błonnika (89% normy), wapnia (66,6% normy), magnezu (87,1% normy), żelaza (80,7% normy) oraz jodu (40,6% normy).Wnioski: Osoby z SM mierzą się z wieloma problemami na tle żywieniowym. Zindywidualizowana edukacja żywieniowa w tej grupie chorych wydaje się być niezbędnym aspektem do wdrożenia. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.author | Kowalczyk, Maria | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Skop-Lewandowska, Agata - 133407 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kononowicz, Andrzej - 130247 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-07-14T22:14:56Z | |
dc.date.available | 2023-07-14T22:14:56Z | |
dc.date.submitted | 2023-07-14 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-168255-263940 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/316562 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | adults, multiple sclerosis, diet, supplements | pl |
dc.subject.pl | osoby dorosłe, stwardnienie rozsiane, dieta, suplementy | pl |
dc.title | Ocena sposobu żywienia osób dorosłych ze stwardnieniem rozsianym. | pl |
dc.title.alternative | Nutrition assessment of adults with multiple sclerosis | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |