Ocena sposobu żywienia osób dorosłych ze stwardnieniem rozsianym.

master
dc.abstract.enIntroduction: Diet can be a modifying factor in the course of multiple sclerosis (MS). People with MS express interest in implementing nutritional interventions to support their current MS therapy. In doctors' offices, patients do not receive satisfactory dietary recommendations.Objective: The objective of this study was to assess the diet and identify the dietary habits of adults with MS.Materials and Methods: 95 people, aged 18-72, with a confirmed diagnosis of MS by a neurologist, were recruited into the study. The study included 77 women and 18 men from Poland. As a research instrument, an author’s questionnaire in-depth with the Food Frequency Questionnaire FFQ-6 and a 24-hour dietary interview were used. Results: As many as, 64% of people did not receive any information from a doctor about the role of nutrition. A total of 79% said that patients with MS should be provided with a dietary consultation. In addition, 53.7% of respondents expressed the need for nutritional advice. The most common source of nutrition knowledge, for respondents, was online forums. The majority of respondents consumed 3-5 meals a day (71.6%) and maintained a 2-4 hour break between meals (52.6%).The food diaries analysis showed an excessive intake of saturated fatty acids (11.7% of energy) and total consumption of fats in 42.9% of the respondents. Also the study found an insufficient intake of fiber (89% of the norm), calcium (66.6% of the norm), magnesium (87.1% of the norm), iron (80.7% of the norm) and iodine (40.6% of the norm).Conclusions: People with MS are facing numerous nutritional problems. Individualized nutrition education in this group of patients seems to be an essential aspect to implement.pl
dc.abstract.plWprowadzenie: Dieta może być czynnikiem modyfikującym przebieg stwardnienia rozsianego (SM). Osoby z SM wykazują zainteresowanie wdrożeniem interwencji żywieniowych, które wspomagałyby stosowaną terapię w SM. W gabinetach lekarskich chorzy nie otrzymują satysfakcjonujących zaleceń dietetycznych.Cel pracy: Celem pracy była ocena sposobu żywienia oraz poznanie nawyków żywieniowych osób dorosłych z SM.Materiały i metody: Do badania włączono 95 osób w wieku 18-72 lat z potwierdzoną diagnozą SM przez lekarza-neurologa. W badaniu uczestniczyło 77 kobiet oraz 18 mężczyzn z całej Polski. Jako narzędzie badawcze użyto autorskiego kwestionariusza pogłębionego o Kwestionariusz Częstości Spożycia FFQ-6 oraz 24-godzinnego wywiadu żywieniowego.Wyniki: Aż, 64% osób nie uzyskało żadnej informacji od lekarza na temat roli żywienia. Łącznie 79% badanych stwierdziło, że osoby z SM powinny mieć zapewnioną wizytę u dietetyka. Ponadto, 53,7% badanych wyraziło potrzebę uzyskania porady żywieniowej. Najczęstszym źródłem wiedzy żywieniowej dla badanych były fora internetowe. Większość badanych spożywała 3-5 posiłki dziennie (71,6%) oraz zachowywała 2-4 godzinną przerwę pomiędzy posiłkami (52,6%).W analizowanych dzienniczkach stwierdzono nadmierną podaż nasyconych kwasów tłuszczowych (11,7% energii) oraz tłuszczów ogółem u 42,9% badanych. Wykazano niewystarczające pokrycie normy m.in. dla błonnika (89% normy), wapnia (66,6% normy), magnezu (87,1% normy), żelaza (80,7% normy) oraz jodu (40,6% normy).Wnioski: Osoby z SM mierzą się z wieloma problemami na tle żywieniowym. Zindywidualizowana edukacja żywieniowa w tej grupie chorych wydaje się być niezbędnym aspektem do wdrożenia.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorSkop-Lewandowska, Agata - 133407 pl
dc.contributor.authorKowalczyk, Mariapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerSkop-Lewandowska, Agata - 133407 pl
dc.contributor.reviewerKononowicz, Andrzej - 130247 pl
dc.date.accessioned2023-07-14T22:14:56Z
dc.date.available2023-07-14T22:14:56Z
dc.date.submitted2023-07-14pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-168255-263940pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/316562
dc.languagepolpl
dc.subject.enadults, multiple sclerosis, diet, supplementspl
dc.subject.plosoby dorosłe, stwardnienie rozsiane, dieta, suplementypl
dc.titleOcena sposobu żywienia osób dorosłych ze stwardnieniem rozsianym.pl
dc.title.alternativeNutrition assessment of adults with multiple sclerosispl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Diet can be a modifying factor in the course of multiple sclerosis (MS). People with MS express interest in implementing nutritional interventions to support their current MS therapy. In doctors' offices, patients do not receive satisfactory dietary recommendations.Objective: The objective of this study was to assess the diet and identify the dietary habits of adults with MS.Materials and Methods: 95 people, aged 18-72, with a confirmed diagnosis of MS by a neurologist, were recruited into the study. The study included 77 women and 18 men from Poland. As a research instrument, an author’s questionnaire in-depth with the Food Frequency Questionnaire FFQ-6 and a 24-hour dietary interview were used. Results: As many as, 64% of people did not receive any information from a doctor about the role of nutrition. A total of 79% said that patients with MS should be provided with a dietary consultation. In addition, 53.7% of respondents expressed the need for nutritional advice. The most common source of nutrition knowledge, for respondents, was online forums. The majority of respondents consumed 3-5 meals a day (71.6%) and maintained a 2-4 hour break between meals (52.6%).The food diaries analysis showed an excessive intake of saturated fatty acids (11.7% of energy) and total consumption of fats in 42.9% of the respondents. Also the study found an insufficient intake of fiber (89% of the norm), calcium (66.6% of the norm), magnesium (87.1% of the norm), iron (80.7% of the norm) and iodine (40.6% of the norm).Conclusions: People with MS are facing numerous nutritional problems. Individualized nutrition education in this group of patients seems to be an essential aspect to implement.
dc.abstract.plpl
Wprowadzenie: Dieta może być czynnikiem modyfikującym przebieg stwardnienia rozsianego (SM). Osoby z SM wykazują zainteresowanie wdrożeniem interwencji żywieniowych, które wspomagałyby stosowaną terapię w SM. W gabinetach lekarskich chorzy nie otrzymują satysfakcjonujących zaleceń dietetycznych.Cel pracy: Celem pracy była ocena sposobu żywienia oraz poznanie nawyków żywieniowych osób dorosłych z SM.Materiały i metody: Do badania włączono 95 osób w wieku 18-72 lat z potwierdzoną diagnozą SM przez lekarza-neurologa. W badaniu uczestniczyło 77 kobiet oraz 18 mężczyzn z całej Polski. Jako narzędzie badawcze użyto autorskiego kwestionariusza pogłębionego o Kwestionariusz Częstości Spożycia FFQ-6 oraz 24-godzinnego wywiadu żywieniowego.Wyniki: Aż, 64% osób nie uzyskało żadnej informacji od lekarza na temat roli żywienia. Łącznie 79% badanych stwierdziło, że osoby z SM powinny mieć zapewnioną wizytę u dietetyka. Ponadto, 53,7% badanych wyraziło potrzebę uzyskania porady żywieniowej. Najczęstszym źródłem wiedzy żywieniowej dla badanych były fora internetowe. Większość badanych spożywała 3-5 posiłki dziennie (71,6%) oraz zachowywała 2-4 godzinną przerwę pomiędzy posiłkami (52,6%).W analizowanych dzienniczkach stwierdzono nadmierną podaż nasyconych kwasów tłuszczowych (11,7% energii) oraz tłuszczów ogółem u 42,9% badanych. Wykazano niewystarczające pokrycie normy m.in. dla błonnika (89% normy), wapnia (66,6% normy), magnezu (87,1% normy), żelaza (80,7% normy) oraz jodu (40,6% normy).Wnioski: Osoby z SM mierzą się z wieloma problemami na tle żywieniowym. Zindywidualizowana edukacja żywieniowa w tej grupie chorych wydaje się być niezbędnym aspektem do wdrożenia.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Skop-Lewandowska, Agata - 133407
dc.contributor.authorpl
Kowalczyk, Maria
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Skop-Lewandowska, Agata - 133407
dc.contributor.reviewerpl
Kononowicz, Andrzej - 130247
dc.date.accessioned
2023-07-14T22:14:56Z
dc.date.available
2023-07-14T22:14:56Z
dc.date.submittedpl
2023-07-14
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-168255-263940
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/316562
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
adults, multiple sclerosis, diet, supplements
dc.subject.plpl
osoby dorosłe, stwardnienie rozsiane, dieta, suplementy
dc.titlepl
Ocena sposobu żywienia osób dorosłych ze stwardnieniem rozsianym.
dc.title.alternativepl
Nutrition assessment of adults with multiple sclerosis
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available
Collections