Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Podatek od niezdrowej żywności na przykładzie Meksyku
Mexico's unhealthy food tax.
podatek Pigou, podatek od napojów słodzonych, dobra negatywne, polityka fiskalna
Pigovian tax, sugary drink tax, demerit goods, fiscal policy
Współczesne wzorce konsumpcji, w szczególności wysokie spożycie produktów bogatych w tłuszcz i cukier, sprzyja występowaniu problemów zdrowotnych takich jak nadwaga i otyłość. Towarzyszy temu społeczne oczekiwanie, aby prowadzona przez państwo polityka żywieniowa efektywnie przeciwdziałała temu zjawisku. Osiągnięcie tego celu jest możliwe poprzez ukształtowanie odpowiedniego modelu konsumpcji, czemu mogą służyć omówione w niniejszej pracy narzędzia polityki gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem podatku od niezdrowych produktów żywnościowych.Pierwszy rozdział pracy zawiera charakterystykę wybranych aspektów niezdrowej żywności jako dobra ekonomicznego. W kolejnej części przedstawiona została koncepcja opodatkowania niezdrowej żywności, a także pozytywne i negatywne skutki jego wprowadzenia. Trzeci człon opracowania ma na celu ukazanie kontekstu prawnego i ekonomicznego meksykańskiego podatku akcyzowego od dosładzanych napojów i wysokokalorycznej żywności, jak również zaprezentowanie analiz jego skuteczności w krótkim okresie. Rozważania zostały oparte na rozwiązaniach fiskalnych przyjętych w Meksyku, ponieważ stanowią one reprezentatywny przykład w badanym obszarze.
Contemporary consumption patterns, in particular high consumption of products rich in fat and sugar, favors the occurrence of health problems such as overweight and obesity. This is accompanied by a social expectation that the state's food policy effectively counteracts this phenomenon. Achieving this goal is possible by establishing an appropriate consumption pattern, which can be helped by the economic policy tools discussed in this paper, in particular the tax on unhealthy food products.The first chapter of the work contains the characteristics of selected aspects of unhealthy food as an economic good. The next part presents the concept of taxation of unhealthy food, as well as the positive and negative effects of its introduction. The third part of the study aims to show the legal and economic context of the Mexican tax on sweetened beverages and high-caloric food, as well as to present analyzes of its effectiveness in the short term. The considerations were based on fiscal measures introduced in Mexico as it is a representative example in the discussed area.
dc.abstract.en | Contemporary consumption patterns, in particular high consumption of products rich in fat and sugar, favors the occurrence of health problems such as overweight and obesity. This is accompanied by a social expectation that the state's food policy effectively counteracts this phenomenon. Achieving this goal is possible by establishing an appropriate consumption pattern, which can be helped by the economic policy tools discussed in this paper, in particular the tax on unhealthy food products.The first chapter of the work contains the characteristics of selected aspects of unhealthy food as an economic good. The next part presents the concept of taxation of unhealthy food, as well as the positive and negative effects of its introduction. The third part of the study aims to show the legal and economic context of the Mexican tax on sweetened beverages and high-caloric food, as well as to present analyzes of its effectiveness in the short term. The considerations were based on fiscal measures introduced in Mexico as it is a representative example in the discussed area. | pl |
dc.abstract.pl | Współczesne wzorce konsumpcji, w szczególności wysokie spożycie produktów bogatych w tłuszcz i cukier, sprzyja występowaniu problemów zdrowotnych takich jak nadwaga i otyłość. Towarzyszy temu społeczne oczekiwanie, aby prowadzona przez państwo polityka żywieniowa efektywnie przeciwdziałała temu zjawisku. Osiągnięcie tego celu jest możliwe poprzez ukształtowanie odpowiedniego modelu konsumpcji, czemu mogą służyć omówione w niniejszej pracy narzędzia polityki gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem podatku od niezdrowych produktów żywnościowych.Pierwszy rozdział pracy zawiera charakterystykę wybranych aspektów niezdrowej żywności jako dobra ekonomicznego. W kolejnej części przedstawiona została koncepcja opodatkowania niezdrowej żywności, a także pozytywne i negatywne skutki jego wprowadzenia. Trzeci człon opracowania ma na celu ukazanie kontekstu prawnego i ekonomicznego meksykańskiego podatku akcyzowego od dosładzanych napojów i wysokokalorycznej żywności, jak również zaprezentowanie analiz jego skuteczności w krótkim okresie. Rozważania zostały oparte na rozwiązaniach fiskalnych przyjętych w Meksyku, ponieważ stanowią one reprezentatywny przykład w badanym obszarze. | pl |
dc.affiliation | Wydział Prawa i Administracji | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Smaga, Marcin - 131941 | pl |
dc.contributor.author | Kukurudziak, Krystian | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WPA3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Smaga, Marcin - 131941 | pl |
dc.contributor.reviewer | Włudyka, Tadeusz - 132679 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T18:03:15Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T18:03:15Z | |
dc.date.submitted | 2018-07-10 | pl |
dc.fieldofstudy | administracja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-125446-210188 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/229642 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Pigovian tax, sugary drink tax, demerit goods, fiscal policy | pl |
dc.subject.pl | podatek Pigou, podatek od napojów słodzonych, dobra negatywne, polityka fiskalna | pl |
dc.title | Podatek od niezdrowej żywności na przykładzie Meksyku | pl |
dc.title.alternative | Mexico's unhealthy food tax. | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |