Podatek od niezdrowej żywności na przykładzie Meksyku

licenciate
dc.abstract.enContemporary consumption patterns, in particular high consumption of products rich in fat and sugar, favors the occurrence of health problems such as overweight and obesity. This is accompanied by a social expectation that the state's food policy effectively counteracts this phenomenon. Achieving this goal is possible by establishing an appropriate consumption pattern, which can be helped by the economic policy tools discussed in this paper, in particular the tax on unhealthy food products.The first chapter of the work contains the characteristics of selected aspects of unhealthy food as an economic good. The next part presents the concept of taxation of unhealthy food, as well as the positive and negative effects of its introduction. The third part of the study aims to show the legal and economic context of the Mexican tax on sweetened beverages and high-caloric food, as well as to present analyzes of its effectiveness in the short term. The considerations were based on fiscal measures introduced in Mexico as it is a representative example in the discussed area.pl
dc.abstract.plWspółczesne wzorce konsumpcji, w szczególności wysokie spożycie produktów bogatych w tłuszcz i cukier, sprzyja występowaniu problemów zdrowotnych takich jak nadwaga i otyłość. Towarzyszy temu społeczne oczekiwanie, aby prowadzona przez państwo polityka żywieniowa efektywnie przeciwdziałała temu zjawisku. Osiągnięcie tego celu jest możliwe poprzez ukształtowanie odpowiedniego modelu konsumpcji, czemu mogą służyć omówione w niniejszej pracy narzędzia polityki gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem podatku od niezdrowych produktów żywnościowych.Pierwszy rozdział pracy zawiera charakterystykę wybranych aspektów niezdrowej żywności jako dobra ekonomicznego. W kolejnej części przedstawiona została koncepcja opodatkowania niezdrowej żywności, a także pozytywne i negatywne skutki jego wprowadzenia. Trzeci człon opracowania ma na celu ukazanie kontekstu prawnego i ekonomicznego meksykańskiego podatku akcyzowego od dosładzanych napojów i wysokokalorycznej żywności, jak również zaprezentowanie analiz jego skuteczności w krótkim okresie. Rozważania zostały oparte na rozwiązaniach fiskalnych przyjętych w Meksyku, ponieważ stanowią one reprezentatywny przykład w badanym obszarze.pl
dc.affiliationWydział Prawa i Administracjipl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorSmaga, Marcin - 131941 pl
dc.contributor.authorKukurudziak, Krystianpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WPA3pl
dc.contributor.reviewerSmaga, Marcin - 131941 pl
dc.contributor.reviewerWłudyka, Tadeusz - 132679 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T18:03:15Z
dc.date.available2020-07-27T18:03:15Z
dc.date.submitted2018-07-10pl
dc.fieldofstudyadministracjapl
dc.identifier.apddiploma-125446-210188pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/229642
dc.languagepolpl
dc.subject.enPigovian tax, sugary drink tax, demerit goods, fiscal policypl
dc.subject.plpodatek Pigou, podatek od napojów słodzonych, dobra negatywne, polityka fiskalnapl
dc.titlePodatek od niezdrowej żywności na przykładzie Meksykupl
dc.title.alternativeMexico's unhealthy food tax.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Contemporary consumption patterns, in particular high consumption of products rich in fat and sugar, favors the occurrence of health problems such as overweight and obesity. This is accompanied by a social expectation that the state's food policy effectively counteracts this phenomenon. Achieving this goal is possible by establishing an appropriate consumption pattern, which can be helped by the economic policy tools discussed in this paper, in particular the tax on unhealthy food products.The first chapter of the work contains the characteristics of selected aspects of unhealthy food as an economic good. The next part presents the concept of taxation of unhealthy food, as well as the positive and negative effects of its introduction. The third part of the study aims to show the legal and economic context of the Mexican tax on sweetened beverages and high-caloric food, as well as to present analyzes of its effectiveness in the short term. The considerations were based on fiscal measures introduced in Mexico as it is a representative example in the discussed area.
dc.abstract.plpl
Współczesne wzorce konsumpcji, w szczególności wysokie spożycie produktów bogatych w tłuszcz i cukier, sprzyja występowaniu problemów zdrowotnych takich jak nadwaga i otyłość. Towarzyszy temu społeczne oczekiwanie, aby prowadzona przez państwo polityka żywieniowa efektywnie przeciwdziałała temu zjawisku. Osiągnięcie tego celu jest możliwe poprzez ukształtowanie odpowiedniego modelu konsumpcji, czemu mogą służyć omówione w niniejszej pracy narzędzia polityki gospodarczej, ze szczególnym uwzględnieniem podatku od niezdrowych produktów żywnościowych.Pierwszy rozdział pracy zawiera charakterystykę wybranych aspektów niezdrowej żywności jako dobra ekonomicznego. W kolejnej części przedstawiona została koncepcja opodatkowania niezdrowej żywności, a także pozytywne i negatywne skutki jego wprowadzenia. Trzeci człon opracowania ma na celu ukazanie kontekstu prawnego i ekonomicznego meksykańskiego podatku akcyzowego od dosładzanych napojów i wysokokalorycznej żywności, jak również zaprezentowanie analiz jego skuteczności w krótkim okresie. Rozważania zostały oparte na rozwiązaniach fiskalnych przyjętych w Meksyku, ponieważ stanowią one reprezentatywny przykład w badanym obszarze.
dc.affiliationpl
Wydział Prawa i Administracji
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Smaga, Marcin - 131941
dc.contributor.authorpl
Kukurudziak, Krystian
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WPA3
dc.contributor.reviewerpl
Smaga, Marcin - 131941
dc.contributor.reviewerpl
Włudyka, Tadeusz - 132679
dc.date.accessioned
2020-07-27T18:03:15Z
dc.date.available
2020-07-27T18:03:15Z
dc.date.submittedpl
2018-07-10
dc.fieldofstudypl
administracja
dc.identifier.apdpl
diploma-125446-210188
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/229642
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Pigovian tax, sugary drink tax, demerit goods, fiscal policy
dc.subject.plpl
podatek Pigou, podatek od napojów słodzonych, dobra negatywne, polityka fiskalna
dc.titlepl
Podatek od niezdrowej żywności na przykładzie Meksyku
dc.title.alternativepl
Mexico's unhealthy food tax.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
68
Views per month
Views per city
Warsaw
18
Gdynia
10
Lublin
8
Wroclaw
5
Bialystok
3
Poznan
3
Krakow
2
Wieluń
2
Adamowka
1
Dublin
1

No access

No Thumbnail Available