Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Błędy dietetyczne jako uwarunkowanie Choroby Niedokrwiennej Serca - rola pielęgniarki w profilaktyce trzeciorzędowej
Dietary mistakes as determinants of Ischaemic Heart Disease - Nurse's role in tertiary prevention
Choroba Niedokrwienna Serca, dieta, profilaktyka, opieka pielęgniarska
Morbus Ischaemicus Cordis, diet, prevention, nursing professionals.
Celem niniejszej pracy jest dokonanie charakterystyki błędów dietetycznych popełnianych przez pacjentów ze zdiagnozowaną Chorobą Niedokrwienną Serca (MIC,ChNS) oraz określenie roli pielęgniarki w profilaktyce zaostrzeń choroby w aspekcie diety. Materiał i metoda: Badaniami objęto 102 osoby odbywające proces terapeutyczny na oddziale kardiologii Specjalistycznego Szpitala im. J. Dietla w Krakowie, hospitalizowane z powodu niestabilnej dusznicy bolesnej, zawału serca lub zaostrzenia Morbus Ischaemicus Cordis. W badaniu posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety, który składał się z następujących sekcji tematycznych:metryczki obejmującej 14 pytańkomponentu dotyczącego wiedzy i zachowań badanych (46 pytań)części klinicznej z kryteriami odrzucenia i włączenia do badań oraz danymi dotyczącymi wzrostu, masy ciała, obwodu brzucha i bioder (6 pytań)Wyniki: Na podstawie przeprowadzonych badań udowodniono, ze pacjenci leczeni z powodu ChNS popełniają liczne błędy dietetyczne. Wśród nich przeważa spożycie produktów zawierających duże ilości tłuszczów, cholesterolu i węglowodanów z ograniczeniem podaży produktów bogatych w błonnik. Wnioski: Pomimo średniego poziomu wiedzy na temat profilaktyki zaostrzeń choroby oraz dużej świadomości pacjentów o konieczności przestrzegania zaleceń dietetycznych istnieje potrzeba szerszej edukacji zdrowotnej prowadzonej przez zespół terapeutyczny, w tym pielęgniarki.
The purpose of this study was to show the characteristics of dietetic mistakes made by patients with Ischaemic Heart Disease (MIC, IHD) and define the role of nurses in the prevention of exacerbations in terms of diet. Materials and methods: Overall, the study enrolled 102 patients with unstable angina pectoris, myocardial infarction or exacerbation of Morbus Ischaemicus Cordis, engaged in the therapeutic process at the cardiology department of the Specialist Hospital J. Dietla in Cracow. For the purpose of this reseach a questionnaire was designed and used, which consisted of the following thematic sections: 1. demographics including 14 questions 2. 46 questions related to health behaviors of respondents and knowledge of these3. clinical questionnaire (6 questions) covering inclusion and exclusion criteria for participation in the research as well as data on morphometric parameters such as height, weight, abdominal and hip circumference Results: The research demonstrated that patients with IHD make multiple diet mistakes, amongst which the most common are: excessive consumption of high fat, cholesterol and carbohydrate food and low consumption of food with high content of fiber.Conclusions: Despite the fact that patients had an average knowledge regarding the prevention of exacerbation of the disease and the group was characterized by high awereness of compliance with dietary recommendations, there is a need for more health education conducted by terapeutic teams including nurses.
dc.abstract.en | The purpose of this study was to show the characteristics of dietetic mistakes made by patients with Ischaemic Heart Disease (MIC, IHD) and define the role of nurses in the prevention of exacerbations in terms of diet. Materials and methods: Overall, the study enrolled 102 patients with unstable angina pectoris, myocardial infarction or exacerbation of Morbus Ischaemicus Cordis, engaged in the therapeutic process at the cardiology department of the Specialist Hospital J. Dietla in Cracow. For the purpose of this reseach a questionnaire was designed and used, which consisted of the following thematic sections: 1. demographics including 14 questions 2. 46 questions related to health behaviors of respondents and knowledge of these3. clinical questionnaire (6 questions) covering inclusion and exclusion criteria for participation in the research as well as data on morphometric parameters such as height, weight, abdominal and hip circumference Results: The research demonstrated that patients with IHD make multiple diet mistakes, amongst which the most common are: excessive consumption of high fat, cholesterol and carbohydrate food and low consumption of food with high content of fiber.Conclusions: Despite the fact that patients had an average knowledge regarding the prevention of exacerbation of the disease and the group was characterized by high awereness of compliance with dietary recommendations, there is a need for more health education conducted by terapeutic teams including nurses. | pl |
dc.abstract.pl | Celem niniejszej pracy jest dokonanie charakterystyki błędów dietetycznych popełnianych przez pacjentów ze zdiagnozowaną Chorobą Niedokrwienną Serca (MIC,ChNS) oraz określenie roli pielęgniarki w profilaktyce zaostrzeń choroby w aspekcie diety. Materiał i metoda: Badaniami objęto 102 osoby odbywające proces terapeutyczny na oddziale kardiologii Specjalistycznego Szpitala im. J. Dietla w Krakowie, hospitalizowane z powodu niestabilnej dusznicy bolesnej, zawału serca lub zaostrzenia Morbus Ischaemicus Cordis. W badaniu posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety, który składał się z następujących sekcji tematycznych:metryczki obejmującej 14 pytańkomponentu dotyczącego wiedzy i zachowań badanych (46 pytań)części klinicznej z kryteriami odrzucenia i włączenia do badań oraz danymi dotyczącymi wzrostu, masy ciała, obwodu brzucha i bioder (6 pytań)Wyniki: Na podstawie przeprowadzonych badań udowodniono, ze pacjenci leczeni z powodu ChNS popełniają liczne błędy dietetyczne. Wśród nich przeważa spożycie produktów zawierających duże ilości tłuszczów, cholesterolu i węglowodanów z ograniczeniem podaży produktów bogatych w błonnik. Wnioski: Pomimo średniego poziomu wiedzy na temat profilaktyki zaostrzeń choroby oraz dużej świadomości pacjentów o konieczności przestrzegania zaleceń dietetycznych istnieje potrzeba szerszej edukacji zdrowotnej prowadzonej przez zespół terapeutyczny, w tym pielęgniarki. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Nowacka, Anna - 132993 | pl |
dc.contributor.author | Kocot, Karolina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Kózka, Maria - 200551 | pl |
dc.contributor.reviewer | Nowacka, Anna - 132993 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T16:09:49Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T16:09:49Z | |
dc.date.submitted | 2013-07-10 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-74802-96479 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/187628 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Morbus Ischaemicus Cordis, diet, prevention, nursing professionals. | pl |
dc.subject.pl | Choroba Niedokrwienna Serca, dieta, profilaktyka, opieka pielęgniarska | pl |
dc.title | Błędy dietetyczne jako uwarunkowanie Choroby Niedokrwiennej Serca - rola pielęgniarki w profilaktyce trzeciorzędowej | pl |
dc.title.alternative | Dietary mistakes as determinants of Ischaemic Heart Disease - Nurse's role in tertiary prevention | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |