Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Smakowanie kropli wina jest jak kosztowanie z rzeki dziedzictwa ludzkości - bułgarska terminologia winiarska
To take wine into our mouths is to savor a droplet of the river of human history - bulgarian wine terminology
wino, degustacja, enolog, Bułgaria, historia, upraw winorośli, winorośl, bułgarski, kiper, terminologia
wine, tasting of win,e terminology, Bulgaria, history, cultivation of wine, enology, bulgarian wine culture
W niniejszej pracy omówiono zagadnienia związane z winem w kulturze bułgarskiej oraz w języku bułgarskim. W pierwszym rozdziale zostały zawarte informacje dotyczące historii upraw winorośli na świecie, funkcjonowanie wina w kulturze starożytnej, w średniowieczu oraz w czasach współczesnych. W drugim rozdziale przedstawiona jest skrócona historia winiarstwa na ziemiach bułgarskich ze szczególnym uwzględnieniem folkloru oraz aktualnej produkcji wina i izb winiarskich. Najważniejsza część niniejszej pracy dotyczy szeroko pojętej terminologii winiarskiej, która została zebrana i uporządkowana wedle poszczególnych kategorii. Znalazło się tam słownictwo związane z procesem uprawy winorośli, produkcji wina oraz leksyka związana z degustacją wina, która jest najobszerniejsza i najbogatsza. Mimo obowiązujących wzorów opisywania trunku, degustator może sobie pozwolić na dowolność i korzystać ze skojarzeń, które podsuwa mu wyobraźnia. Noty degustacyjne obfitują w charakterystyczne zwroty i wyrażenia, zwracają uwagę na to, jak każdy może opisywać wino za pomocą niezliczonej ilości wyrażeń. Jednocześnie zdradzają one szczególny rodzaj wrażliwości wiążącej się z kosztowaniem tego szlachetnego trunku. Stanowią świadectwo możliwości naszych zmysłów, o których większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Produkcja win w Bułgarii kwitnie, dlatego nie brakuje degustatorów, kiperów, sommelierów. Terminologia bułgarska została opracowana między innymi dzięki Nedii Prodanowej, autorce podręcznika do degustacji wina (Дегустацията или как да опознаем виното) oraz propagatorkom i degustatorkom Cwecie Tanowskiej i Katii Jonczewej, które opracowały Katalog Wina Bułgarskiego . Książka ukazała się w trzech edycjach (2013, 2014 i 2015), w niniejszej pracy zostały wykorzystane II i III wydanie.
This master project refers to free main topics: history of cultivation of wine in the world -how it have changed in some period of time, human habits, typical types of wine. Second chaper is dedicated to cultivation of wine in Bulgaria from the historical point of view, how it develops nowadays, what is an attitude to bulgarian wines in the world. In the third chapter there are wine terms connected with cultivation, production, tasting of wine. In the fourth chapter there is a summary and analyzes of collected material.
dc.abstract.en | This master project refers to free main topics: history of cultivation of wine in the world -how it have changed in some period of time, human habits, typical types of wine. Second chaper is dedicated to cultivation of wine in Bulgaria from the historical point of view, how it develops nowadays, what is an attitude to bulgarian wines in the world. In the third chapter there are wine terms connected with cultivation, production, tasting of wine. In the fourth chapter there is a summary and analyzes of collected material. | pl |
dc.abstract.pl | W niniejszej pracy omówiono zagadnienia związane z winem w kulturze bułgarskiej oraz w języku bułgarskim. W pierwszym rozdziale zostały zawarte informacje dotyczące historii upraw winorośli na świecie, funkcjonowanie wina w kulturze starożytnej, w średniowieczu oraz w czasach współczesnych. W drugim rozdziale przedstawiona jest skrócona historia winiarstwa na ziemiach bułgarskich ze szczególnym uwzględnieniem folkloru oraz aktualnej produkcji wina i izb winiarskich. Najważniejsza część niniejszej pracy dotyczy szeroko pojętej terminologii winiarskiej, która została zebrana i uporządkowana wedle poszczególnych kategorii. Znalazło się tam słownictwo związane z procesem uprawy winorośli, produkcji wina oraz leksyka związana z degustacją wina, która jest najobszerniejsza i najbogatsza. Mimo obowiązujących wzorów opisywania trunku, degustator może sobie pozwolić na dowolność i korzystać ze skojarzeń, które podsuwa mu wyobraźnia. Noty degustacyjne obfitują w charakterystyczne zwroty i wyrażenia, zwracają uwagę na to, jak każdy może opisywać wino za pomocą niezliczonej ilości wyrażeń. Jednocześnie zdradzają one szczególny rodzaj wrażliwości wiążącej się z kosztowaniem tego szlachetnego trunku. Stanowią świadectwo możliwości naszych zmysłów, o których większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Produkcja win w Bułgarii kwitnie, dlatego nie brakuje degustatorów, kiperów, sommelierów. Terminologia bułgarska została opracowana między innymi dzięki Nedii Prodanowej, autorce podręcznika do degustacji wina (Дегустацията или как да опознаем виното) oraz propagatorkom i degustatorkom Cwecie Tanowskiej i Katii Jonczewej, które opracowały Katalog Wina Bułgarskiego . Książka ukazała się w trzech edycjach (2013, 2014 i 2015), w niniejszej pracy zostały wykorzystane II i III wydanie. | pl |
dc.affiliation | Wydział Filologiczny | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.contributor.advisor | Solak, Elżbieta - 131990 | pl |
dc.contributor.author | Cendrzak, Katarzyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WF6 | pl |
dc.contributor.reviewer | Stępniak-Minczewa, Wanda - 132103 | pl |
dc.contributor.reviewer | Solak, Elżbieta - 131990 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T12:13:25Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T12:13:25Z | |
dc.date.submitted | 2015-06-11 | pl |
dc.fieldofstudy | filologia słowiańska | pl |
dc.identifier.apd | diploma-95252-129105 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202768 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | wine, tasting of win,e terminology, Bulgaria, history, cultivation of wine, enology, bulgarian wine culture | pl |
dc.subject.pl | wino, degustacja, enolog, Bułgaria, historia, upraw winorośli, winorośl, bułgarski, kiper, terminologia | pl |
dc.title | Smakowanie kropli wina jest jak kosztowanie z rzeki dziedzictwa ludzkości - bułgarska terminologia winiarska | pl |
dc.title.alternative | To take wine into our mouths is to savor a droplet of the river of human history - bulgarian wine terminology | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |