Smakowanie kropli wina jest jak kosztowanie z rzeki dziedzictwa ludzkości - bułgarska terminologia winiarska

master
dc.abstract.enThis master project refers to free main topics: history of cultivation of wine in the world -how it have changed in some period of time, human habits, typical types of wine. Second chaper is dedicated to cultivation of wine in Bulgaria from the historical point of view, how it develops nowadays, what is an attitude to bulgarian wines in the world. In the third chapter there are wine terms connected with cultivation, production, tasting of wine. In the fourth chapter there is a summary and analyzes of collected material.pl
dc.abstract.plW niniejszej pracy omówiono zagadnienia związane z winem w kulturze bułgarskiej oraz w języku bułgarskim. W pierwszym rozdziale zostały zawarte informacje dotyczące historii upraw winorośli na świecie, funkcjonowanie wina w kulturze starożytnej, w średniowieczu oraz w czasach współczesnych. W drugim rozdziale przedstawiona jest skrócona historia winiarstwa na ziemiach bułgarskich ze szczególnym uwzględnieniem folkloru oraz aktualnej produkcji wina i izb winiarskich. Najważniejsza część niniejszej pracy dotyczy szeroko pojętej terminologii winiarskiej, która została zebrana i uporządkowana wedle poszczególnych kategorii. Znalazło się tam słownictwo związane z procesem uprawy winorośli, produkcji wina oraz leksyka związana z degustacją wina, która jest najobszerniejsza i najbogatsza. Mimo obowiązujących wzorów opisywania trunku, degustator może sobie pozwolić na dowolność i korzystać ze skojarzeń, które podsuwa mu wyobraźnia. Noty degustacyjne obfitują w charakterystyczne zwroty i wyrażenia, zwracają uwagę na to, jak każdy może opisywać wino za pomocą niezliczonej ilości wyrażeń. Jednocześnie zdradzają one szczególny rodzaj wrażliwości wiążącej się z kosztowaniem tego szlachetnego trunku. Stanowią świadectwo możliwości naszych zmysłów, o których większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Produkcja win w Bułgarii kwitnie, dlatego nie brakuje degustatorów, kiperów, sommelierów. Terminologia bułgarska została opracowana między innymi dzięki Nedii Prodanowej, autorce podręcznika do degustacji wina (Дегустацията или как да опознаем виното) oraz propagatorkom i degustatorkom Cwecie Tanowskiej i Katii Jonczewej, które opracowały Katalog Wina Bułgarskiego . Książka ukazała się w trzech edycjach (2013, 2014 i 2015), w niniejszej pracy zostały wykorzystane II i III wydanie.pl
dc.affiliationWydział Filologicznypl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.contributor.advisorSolak, Elżbieta - 131990 pl
dc.contributor.authorCendrzak, Katarzynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WF6pl
dc.contributor.reviewerStępniak-Minczewa, Wanda - 132103 pl
dc.contributor.reviewerSolak, Elżbieta - 131990 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T12:13:25Z
dc.date.available2020-07-26T12:13:25Z
dc.date.submitted2015-06-11pl
dc.fieldofstudyfilologia słowiańskapl
dc.identifier.apddiploma-95252-129105pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202768
dc.languagepolpl
dc.subject.enwine, tasting of win,e terminology, Bulgaria, history, cultivation of wine, enology, bulgarian wine culturepl
dc.subject.plwino, degustacja, enolog, Bułgaria, historia, upraw winorośli, winorośl, bułgarski, kiper, terminologiapl
dc.titleSmakowanie kropli wina jest jak kosztowanie z rzeki dziedzictwa ludzkości - bułgarska terminologia winiarskapl
dc.title.alternativeTo take wine into our mouths is to savor a droplet of the river of human history - bulgarian wine terminologypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
This master project refers to free main topics: history of cultivation of wine in the world -how it have changed in some period of time, human habits, typical types of wine. Second chaper is dedicated to cultivation of wine in Bulgaria from the historical point of view, how it develops nowadays, what is an attitude to bulgarian wines in the world. In the third chapter there are wine terms connected with cultivation, production, tasting of wine. In the fourth chapter there is a summary and analyzes of collected material.
dc.abstract.plpl
W niniejszej pracy omówiono zagadnienia związane z winem w kulturze bułgarskiej oraz w języku bułgarskim. W pierwszym rozdziale zostały zawarte informacje dotyczące historii upraw winorośli na świecie, funkcjonowanie wina w kulturze starożytnej, w średniowieczu oraz w czasach współczesnych. W drugim rozdziale przedstawiona jest skrócona historia winiarstwa na ziemiach bułgarskich ze szczególnym uwzględnieniem folkloru oraz aktualnej produkcji wina i izb winiarskich. Najważniejsza część niniejszej pracy dotyczy szeroko pojętej terminologii winiarskiej, która została zebrana i uporządkowana wedle poszczególnych kategorii. Znalazło się tam słownictwo związane z procesem uprawy winorośli, produkcji wina oraz leksyka związana z degustacją wina, która jest najobszerniejsza i najbogatsza. Mimo obowiązujących wzorów opisywania trunku, degustator może sobie pozwolić na dowolność i korzystać ze skojarzeń, które podsuwa mu wyobraźnia. Noty degustacyjne obfitują w charakterystyczne zwroty i wyrażenia, zwracają uwagę na to, jak każdy może opisywać wino za pomocą niezliczonej ilości wyrażeń. Jednocześnie zdradzają one szczególny rodzaj wrażliwości wiążącej się z kosztowaniem tego szlachetnego trunku. Stanowią świadectwo możliwości naszych zmysłów, o których większość z nas nie zdaje sobie sprawy. Produkcja win w Bułgarii kwitnie, dlatego nie brakuje degustatorów, kiperów, sommelierów. Terminologia bułgarska została opracowana między innymi dzięki Nedii Prodanowej, autorce podręcznika do degustacji wina (Дегустацията или как да опознаем виното) oraz propagatorkom i degustatorkom Cwecie Tanowskiej i Katii Jonczewej, które opracowały Katalog Wina Bułgarskiego . Książka ukazała się w trzech edycjach (2013, 2014 i 2015), w niniejszej pracy zostały wykorzystane II i III wydanie.
dc.affiliationpl
Wydział Filologiczny
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.contributor.advisorpl
Solak, Elżbieta - 131990
dc.contributor.authorpl
Cendrzak, Katarzyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WF6
dc.contributor.reviewerpl
Stępniak-Minczewa, Wanda - 132103
dc.contributor.reviewerpl
Solak, Elżbieta - 131990
dc.date.accessioned
2020-07-26T12:13:25Z
dc.date.available
2020-07-26T12:13:25Z
dc.date.submittedpl
2015-06-11
dc.fieldofstudypl
filologia słowiańska
dc.identifier.apdpl
diploma-95252-129105
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202768
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
wine, tasting of win,e terminology, Bulgaria, history, cultivation of wine, enology, bulgarian wine culture
dc.subject.plpl
wino, degustacja, enolog, Bułgaria, historia, upraw winorośli, winorośl, bułgarski, kiper, terminologia
dc.titlepl
Smakowanie kropli wina jest jak kosztowanie z rzeki dziedzictwa ludzkości - bułgarska terminologia winiarska
dc.title.alternativepl
To take wine into our mouths is to savor a droplet of the river of human history - bulgarian wine terminology
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
13
Views per month
Views per city
Torun
3
Wroclaw
3
Dublin
2
Warsaw
2
Debowiec
1
Krakow
1

No access

No Thumbnail Available