Ocena spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez pacjentów z chorobą wieńcową

master
dc.abstract.enBackground: Cardiovascular disease (CVD) is the most common cause of death in the world. A major risk factor for CVD is an unproper diet. Nutritional prevention of CVD can be based on the principles of the Mediterranean diet which is rich in polyunsaturated fatty acids (PUFA) and has a low n6:n3 ratio. Adequate intake of PUFA in the diet promotes reduction in total cholesterol in serum, leading to a decrease in the accumulation of cholesterol in the blood plasma and prevents the formation of arterial atherosclerotic lesions.Aim: The assessment of PUFA intake in coronary artery disease patientsMaterial and methods: The study group consist of 94 patients with known coronary artery disease (40 women and 54 men). The average age was about 64 ± 10 years. They were patients of Department of Cardiac and Vascular Diseases, John Paul II Hospital in Krakow. The energy value and the consumption of basic nutrients were calculated using 24-hour recalls. Data were analyzed using the computer program „Wywiady Żywieniowe. Wersja 2.01 Demonstracyjna” by ZHiD CM UJ in Krakow. Statistical analysis was performed using Statistica 10.0 PL.Results and conclusion: Diets were insufficient of calories intake. Total PUFA intake [g] were below the recommended values in all patients, whereas the consumption of PUFA n-6 and n-3 PUFA were located within the borders of the standard. The ratio of n6:n3 was higher than in the established recommendation. Average Keys score was higher than the desired value. The average value of the Polyunsaturated / Saturated was lower than recommended (>1).pl
dc.abstract.plWstęp: Choroby sercowo – naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie. Czynnikiem ryzyka chorób serca jest m.in. nieprawidłowe żywienie. Profilaktykę żywieniową chorób układu krążenia można oprzeć na zasadach diety śródziemnomorskiej, która obfituje m.in. WNKT i niski stosunek kwasów n6:n3. Odpowiednia podaż WNKT z dietą sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, co prowadzi do spadku gromadzenia się cholesterolu w błonie tętnic i zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.Cel pracy: Ocena zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez pacjentów z chorobą wieńcową.Materiały i metody: Grupę badaną stanowiło 94 pacjentów z rozpoznaną chorobą wieńcową (40 kobiet i 54 mężczyzn). Średnia wieku wynosiła około 64±10 lat. Byli to pacjenci Oddziału Klinicznego Chorób Serca i Naczyń Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II. Badania przeprowadzono wykorzystując metodę wywiadu 24-godzinnego. Dane analizowano przy użyciu programu komputerowego „Wywiady Żywieniowe. Wersja 2.01 Demonstracyjna” opracowanego w ZHiD CM UJ w Krakowie. Analiza statystyczna wyników została wykonana przy użyciu programu Statistica 10.0 PL.Wyniki i wnioski: Wartość energetyczna CaRP nie spełniania norm w badanej grupie chorych. Spożycie WNKT ogółem [g] było poniżej zalecanej wartości u wszystkich pacjentów, natomiast spożycie WNKT n-6 i WNKT n-3 mieściło się w graniach normy. Stosunek kwasów n6/n3 był wyższy niż w przyjętym zaleceniu. Średnia wartość współczynnika aterogenności diety Keysa była wyższa od wartość pożądana. Średnia wartość wskaźnika P/S była niższa od zalecanej (>1).pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorOlszowska, Maria - 133035 pl
dc.contributor.authorSzydło, Aleksandrapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKostkiewicz, Magdalena - 130307 pl
dc.contributor.reviewerOlszowska, Maria - 133035 pl
dc.date.accessioned2020-07-25T00:05:09Z
dc.date.available2020-07-25T00:05:09Z
dc.date.submitted2014-09-24pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-86376-167389pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195032
dc.languagepolpl
dc.subject.enPUFA, coronary artery disease, n6:n3 ratiopl
dc.subject.plWNKT, choroba wieńcowa, stosunek n6/n3pl
dc.titleOcena spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez pacjentów z chorobą wieńcowąpl
dc.title.alternativeAnalysis of polyunsaturated fatty acids in patients with coronary heart diseasepl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Background: Cardiovascular disease (CVD) is the most common cause of death in the world. A major risk factor for CVD is an unproper diet. Nutritional prevention of CVD can be based on the principles of the Mediterranean diet which is rich in polyunsaturated fatty acids (PUFA) and has a low n6:n3 ratio. Adequate intake of PUFA in the diet promotes reduction in total cholesterol in serum, leading to a decrease in the accumulation of cholesterol in the blood plasma and prevents the formation of arterial atherosclerotic lesions.Aim: The assessment of PUFA intake in coronary artery disease patientsMaterial and methods: The study group consist of 94 patients with known coronary artery disease (40 women and 54 men). The average age was about 64 ± 10 years. They were patients of Department of Cardiac and Vascular Diseases, John Paul II Hospital in Krakow. The energy value and the consumption of basic nutrients were calculated using 24-hour recalls. Data were analyzed using the computer program „Wywiady Żywieniowe. Wersja 2.01 Demonstracyjna” by ZHiD CM UJ in Krakow. Statistical analysis was performed using Statistica 10.0 PL.Results and conclusion: Diets were insufficient of calories intake. Total PUFA intake [g] were below the recommended values in all patients, whereas the consumption of PUFA n-6 and n-3 PUFA were located within the borders of the standard. The ratio of n6:n3 was higher than in the established recommendation. Average Keys score was higher than the desired value. The average value of the Polyunsaturated / Saturated was lower than recommended (>1).
dc.abstract.plpl
Wstęp: Choroby sercowo – naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie. Czynnikiem ryzyka chorób serca jest m.in. nieprawidłowe żywienie. Profilaktykę żywieniową chorób układu krążenia można oprzeć na zasadach diety śródziemnomorskiej, która obfituje m.in. WNKT i niski stosunek kwasów n6:n3. Odpowiednia podaż WNKT z dietą sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, co prowadzi do spadku gromadzenia się cholesterolu w błonie tętnic i zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.Cel pracy: Ocena zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez pacjentów z chorobą wieńcową.Materiały i metody: Grupę badaną stanowiło 94 pacjentów z rozpoznaną chorobą wieńcową (40 kobiet i 54 mężczyzn). Średnia wieku wynosiła około 64±10 lat. Byli to pacjenci Oddziału Klinicznego Chorób Serca i Naczyń Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II. Badania przeprowadzono wykorzystując metodę wywiadu 24-godzinnego. Dane analizowano przy użyciu programu komputerowego „Wywiady Żywieniowe. Wersja 2.01 Demonstracyjna” opracowanego w ZHiD CM UJ w Krakowie. Analiza statystyczna wyników została wykonana przy użyciu programu Statistica 10.0 PL.Wyniki i wnioski: Wartość energetyczna CaRP nie spełniania norm w badanej grupie chorych. Spożycie WNKT ogółem [g] było poniżej zalecanej wartości u wszystkich pacjentów, natomiast spożycie WNKT n-6 i WNKT n-3 mieściło się w graniach normy. Stosunek kwasów n6/n3 był wyższy niż w przyjętym zaleceniu. Średnia wartość współczynnika aterogenności diety Keysa była wyższa od wartość pożądana. Średnia wartość wskaźnika P/S była niższa od zalecanej (>1).
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Olszowska, Maria - 133035
dc.contributor.authorpl
Szydło, Aleksandra
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kostkiewicz, Magdalena - 130307
dc.contributor.reviewerpl
Olszowska, Maria - 133035
dc.date.accessioned
2020-07-25T00:05:09Z
dc.date.available
2020-07-25T00:05:09Z
dc.date.submittedpl
2014-09-24
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-86376-167389
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/195032
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
PUFA, coronary artery disease, n6:n3 ratio
dc.subject.plpl
WNKT, choroba wieńcowa, stosunek n6/n3
dc.titlepl
Ocena spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przez pacjentów z chorobą wieńcową
dc.title.alternativepl
Analysis of polyunsaturated fatty acids in patients with coronary heart disease
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available