Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Trwałość kosmetyków w różnych warunkach pH i temperatury w zależności od rodzaju środków konserwujących
Cosmetics stability under different pH and temperature values depending on the type of preservative
- konserwanty- kremy roślinne- trwałość kosmetyków- spektrofotometria UV/VIS
- preservatives- natural cosmetics- durability of cosmetics- UV/VIS spectrophotometry
Aby przedłużyć trwałość kosmetyków i zwiększyć ich stabilność mikrobiologiczną, w trakcie produkcji dodaje się do nich konserwanty. Niestety znaczącą wadą konserwantów są ich właściwości uczulające i drażniące. Dlatego ważne jest podejmowanie prób mających na celu opracowanie nowych systemów konserwujących, o zwiększonej aktywności przeciwdrobnoustrojowej przy obniżonych właściwościach uczulających. Celem pracy było badanie przy pomocy metody spektrofotometrycznej UV/VIS trwałości wybranych kremów, różniących się między sobą zestawem środków konserwujących. Testy przeprowadzono na grupie kremów roślinnych. Sporządzono etanolowe, wodne i buforowe roztwory kremów i sprawdzono czy roztwory te stosują się do prawa Lamberta-Beera. Następnie dokonano w spektrofotometrze pomiarów właściwych (w czasie i T=75°C). Na końcu odczytano i zinterpretowano wyniki. Stwierdzono, że metoda spektrofotometryczna jest przydatna w określaniu trwałości kremów, a trwałość kosmetyków zależy od pH środowiska i temperatury przechowywania.
To prolong the life of cosmetics and increase its microbial stability, preservatives are added to them during manufacturing. Unfortunately, a significant drawback of preservatives are their skin sensitization and irritation. It is therefore important to try to develop new preservative systems, with increased antimicrobial activity at lower sensitizing properties.The aim of this study was to examine durability of creams which differed in a set of preservatives by using the spectrophotometric UV/VIS method. Tests were performed on a group of a natural creams. Ethanol, water and buffer solutions of creams were prepared and examined to see whether these solutions apply to the Lambert-Beer law. This was followed by appropriate measurements in a spectrophotometer (in time and T=75°C). At the end results were read and interpreted. It has been found that the spectrophotometric method is useful in determining the stability of creams and that cosmetics stability depends on the pH of the environment and the storage temperature.
dc.abstract.en | To prolong the life of cosmetics and increase its microbial stability, preservatives are added to them during manufacturing. Unfortunately, a significant drawback of preservatives are their skin sensitization and irritation. It is therefore important to try to develop new preservative systems, with increased antimicrobial activity at lower sensitizing properties.The aim of this study was to examine durability of creams which differed in a set of preservatives by using the spectrophotometric UV/VIS method. Tests were performed on a group of a natural creams. Ethanol, water and buffer solutions of creams were prepared and examined to see whether these solutions apply to the Lambert-Beer law. This was followed by appropriate measurements in a spectrophotometer (in time and T=75°C). At the end results were read and interpreted. It has been found that the spectrophotometric method is useful in determining the stability of creams and that cosmetics stability depends on the pH of the environment and the storage temperature. | pl |
dc.abstract.pl | Aby przedłużyć trwałość kosmetyków i zwiększyć ich stabilność mikrobiologiczną, w trakcie produkcji dodaje się do nich konserwanty. Niestety znaczącą wadą konserwantów są ich właściwości uczulające i drażniące. Dlatego ważne jest podejmowanie prób mających na celu opracowanie nowych systemów konserwujących, o zwiększonej aktywności przeciwdrobnoustrojowej przy obniżonych właściwościach uczulających. Celem pracy było badanie przy pomocy metody spektrofotometrycznej UV/VIS trwałości wybranych kremów, różniących się między sobą zestawem środków konserwujących. Testy przeprowadzono na grupie kremów roślinnych. Sporządzono etanolowe, wodne i buforowe roztwory kremów i sprawdzono czy roztwory te stosują się do prawa Lamberta-Beera. Następnie dokonano w spektrofotometrze pomiarów właściwych (w czasie i T=75°C). Na końcu odczytano i zinterpretowano wyniki. Stwierdzono, że metoda spektrofotometryczna jest przydatna w określaniu trwałości kremów, a trwałość kosmetyków zależy od pH środowiska i temperatury przechowywania. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Tarsa, Monika - 133652 | pl |
dc.contributor.author | Łoboda, Eliza | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Cegła, Marek - 128972 | pl |
dc.contributor.reviewer | Tarsa, Monika - 133652 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T21:09:00Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T21:09:00Z | |
dc.date.submitted | 2016-06-23 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-104458-199933 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/210878 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | - preservatives- natural cosmetics- durability of cosmetics- UV/VIS spectrophotometry | pl |
dc.subject.pl | - konserwanty- kremy roślinne- trwałość kosmetyków- spektrofotometria UV/VIS | pl |
dc.title | Trwałość kosmetyków w różnych warunkach pH i temperatury w zależności od rodzaju środków konserwujących | pl |
dc.title.alternative | Cosmetics stability under different pH and temperature values depending on the type of preservative | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |