Badanie wpływu wybranych substancji słodzących na oznaczanie glukozy

master
dc.abstract.enThe aim of this study was to examine the impact of sweeteners: Stevia rebaudiana extract, sodium cyclamate and sodium saccharin on the determination of the concentration of glucose in vitro using two cameras: a polarimeter and Contour®TS glucometer. The effect of above-mentioned sweeteners on glucose in solutions were compared by polarimetric measurement. Also studied the effect of sweeteners determination of glucose in vitro, using Contour®TS glucometer, which is used as standard for the determination of glucose in the blood. For this purpose, the fluid with composition close to the plasma, made possible to measure the concentration of glucose in vitro. For the determination of glucose considered adequate empirical conversion factor to obtain real results.pl
dc.abstract.plCelem pracy było badanie wpływu substancji słodzących: ekstraktu Stevii rebaudiany, cyklaminianu sodu i sacharynianu sodu na oznaczenie stężenia glukozy w warunkach in vitro, przy użyciu dwóch aparatów: polarymetru oraz glukometru Contour®TS. Porównano otrzymane metodą polarymetryczną stężenia glukozy w roztworach z dodatkiem wyżej wymienionych substancji słodzących. Badano również wpływ substancji słodzących na oznaczanie stężenia glukozy w warunkach in vitro z użyciem glukometru Contour®TS, który służy standardowo do oznaczania glukozy we krwi. W tym celu sporządzono płyn zbliżony składem do osocza, który umożliwił dokonanie pomiarów stężenia glukozy w warunkach in vitro. Przy oznaczaniu glukozy uwzględniono odpowiedni empiryczny współczynnik przeliczeniowy, w celu uzyskania rzeczywistych wyników.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorOpoka, Włodzimierz - 133040 pl
dc.contributor.advisorEkiert, Radosław - 147732 pl
dc.contributor.authorMoskal, Ilonapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerEkiert, Radosław - 147732 pl
dc.contributor.reviewerOpoka, Włodzimierz - 133040 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T14:25:53Z
dc.date.available2020-07-24T14:25:53Z
dc.date.submitted2013-05-28pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-73111-94956pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/186004
dc.languagepolpl
dc.subject.enpolarimeter glucometer Stevia rebaudiana Bertonipl
dc.subject.plpolarymetr glukometr Stevia rebaudiana Bertonipl
dc.titleBadanie wpływu wybranych substancji słodzących na oznaczanie glukozypl
dc.title.alternativeStudy on the impact of selected sweeteners on the determination of glucosepl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of this study was to examine the impact of sweeteners: Stevia rebaudiana extract, sodium cyclamate and sodium saccharin on the determination of the concentration of glucose in vitro using two cameras: a polarimeter and Contour®TS glucometer. The effect of above-mentioned sweeteners on glucose in solutions were compared by polarimetric measurement. Also studied the effect of sweeteners determination of glucose in vitro, using Contour®TS glucometer, which is used as standard for the determination of glucose in the blood. For this purpose, the fluid with composition close to the plasma, made possible to measure the concentration of glucose in vitro. For the determination of glucose considered adequate empirical conversion factor to obtain real results.
dc.abstract.plpl
Celem pracy było badanie wpływu substancji słodzących: ekstraktu Stevii rebaudiany, cyklaminianu sodu i sacharynianu sodu na oznaczenie stężenia glukozy w warunkach in vitro, przy użyciu dwóch aparatów: polarymetru oraz glukometru Contour®TS. Porównano otrzymane metodą polarymetryczną stężenia glukozy w roztworach z dodatkiem wyżej wymienionych substancji słodzących. Badano również wpływ substancji słodzących na oznaczanie stężenia glukozy w warunkach in vitro z użyciem glukometru Contour®TS, który służy standardowo do oznaczania glukozy we krwi. W tym celu sporządzono płyn zbliżony składem do osocza, który umożliwił dokonanie pomiarów stężenia glukozy w warunkach in vitro. Przy oznaczaniu glukozy uwzględniono odpowiedni empiryczny współczynnik przeliczeniowy, w celu uzyskania rzeczywistych wyników.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Opoka, Włodzimierz - 133040
dc.contributor.advisorpl
Ekiert, Radosław - 147732
dc.contributor.authorpl
Moskal, Ilona
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Ekiert, Radosław - 147732
dc.contributor.reviewerpl
Opoka, Włodzimierz - 133040
dc.date.accessioned
2020-07-24T14:25:53Z
dc.date.available
2020-07-24T14:25:53Z
dc.date.submittedpl
2013-05-28
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-73111-94956
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/186004
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
polarimeter glucometer Stevia rebaudiana Bertoni
dc.subject.plpl
polarymetr glukometr Stevia rebaudiana Bertoni
dc.titlepl
Badanie wpływu wybranych substancji słodzących na oznaczanie glukozy
dc.title.alternativepl
Study on the impact of selected sweeteners on the determination of glucose
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
11
Views per month
Views per city
Krakow
2
Kętrzyn
2
Wroclaw
2
Dublin
1
Gdynia
1
Lublin
1
Szczecin
1
Wisznice
1

No access

No Thumbnail Available