Rola kwasów organicznych stosowanych w preparatach i zabiegach kosmetycznych

master
dc.abstract.enThe organic acids are among many other compounds widely used in cosmetics. A common feature of these acids is the presence of the carboxyl group in their structure, which determines the variety of their characteristics and leads to a multi-scope of their activities. The main representatives can be found in vitamins, hydroxy-acids and other substances such as hyaluronic acid or lactobionic. The most commonly used are alpha-hydroxy acids or fruit acids, such as glycolic acid, mandelic acid, citric acid, and lactic acid. They are used in the specimens of a daily use, however they can be successfully used in the treatment of skin diseases such as psoriasis, ichthyosis vulgaris and rosacea as well. The representative of beta-hydroxy acids group is salicylic acid, which is used as a peeling agent in specimens for anti-ageing skin and acne complexion. Poly-hydroxy acids exert the effects similar to those of the alpha-hydroxy acids, but they are much less irritating and may be used in the case of even very sensitive types of skin. Retinoic acid plays a crucial role in the treatment of acne, because it has a strong anti-inflammatory and bacteriocidal effect. Ascorbic acid is a powerful antioxidant sweeping free radicals, and it is used in preparations for the ageing skin with the signs of photoageing. Another organic acid is hyaluronic acid, which is a polysaccharide used in the majority of modern moisturizing preparations as well as in the bulking wrinkles substance. Acids, in addition to a large role they play in cosmetic preparations, are also the basis for treatments such as chemical peels, fillers and formulation ingredients for cocktails used inter alia in mesotherapy.pl
dc.abstract.plW pracy przedstawiono kwasy organiczne, które są jednymi z wielu związków wykorzystywanych w kosmetyce. Wspólną cechą tych kwasów jest obecność grupy karboksylowej w ich cząsteczkach, co decyduje o różnorodnych właściwościach i prowadzi do wielokierunkowego zakresu ich działania. Głównych przedstawicieli możemy znaleźć w witaminach, hydroksykwasach oraz innych substancjach takich jak kwas hialuronowy czy laktobionowy. Najczęściej wykorzystywane są alfa-hydroksykwasy czyli kwasy owocowe takie jak: kwas glikolowy, migdałowy, cytrynowy oraz mlekowy. Stosowane są one w preparatach to codziennego użytku, ale także z powodzeniem mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób skóry takich jak łuszczyca, rybia łuska czy trądzik różowaty. Przedstawicielem beta-hydroksykwasów jest kwas salicylowy, który wykorzystywany jest jako środek złuszczający naskórek w preparatach przeciwstarzeniowych oraz w preparatach do cery trądzikowej. Poli-hydroksykwasy posiadają działanie podobne do alfa-hydroksykwasów, lecz wykazują dużo mniejsze działanie drażniące, dlatego mogą być stosowane w przypadku nawet bardzo wrażliwych cer. Kolejnym kwasem organicznym jest kwas retinowy, który odgrywa rolę w leczeniu trądziku, ponieważ posiada działanie silnie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Ponadto kwas askorbinowy, jako silny antyoksydant, zwalcza wolne rodniki, i jest wykorzystywany w preparatach do skóry dojrzałej z oznakami fotostarzenia skóry. Kolejnym kwasem organicznym jest kwas hialuronowy, który jest polisacharydem wykorzystywanym w większości nowoczesnych preparatów o działaniu nawilżającym, a także jako substancja wypełniająca zmarszczki. Kwasy oprócz ogromnej roli w preparatach kosmetycznych, stanowią również podstawę zabiegów takich jak peelingi chemiczne, wypełniacze zmarszczek oraz składniki formulacji do koktajli, wykorzystywanych między innymi w mezoterapii.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.contributor.authorSobańska, Dominikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.contributor.reviewerDobrowolska-Iwanek, Justynapl
dc.date.accessioned2020-07-24T13:39:03Z
dc.date.available2020-07-24T13:39:03Z
dc.date.submitted2012-11-26pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-72269-133611pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185278
dc.languagepolpl
dc.subject.enorganic acids, physic-chemical properties of hydroxy acids, alpha-hydroxy acids, beta-hydroxy acids, poly-hydroxy acids, ascorbic acid, retinoic acid, hyaluronic acid, lipoic acid, glycolic acid, tartaric acid, mandelic acid, citric acid, salicylic acid, lactobionic acid, gluconic acid, mesotherapy, filler, chemical peelpl
dc.subject.plkwasy ograniczne, właściwości fizyko-chemiczne kwasów organicznych, alfa-hydroksykwasy, beta-hydroksykwasy, poli-hydroksykwasy, kwas askorbinowy, kwas retinowy, kwas hialuronowy, kwas liponowy, kwas glikolowy, kwas migdałowy, kwas cytrynowy, kwas salicylowy, kwas laktobionowy, kwas glukonowy, mezoterapia, wypełniacz, peeling chemiczny.pl
dc.titleRola kwasów organicznych stosowanych w preparatach i zabiegach kosmetycznychpl
dc.title.alternativeThe role of organic acid used in cosmetic preparations and treatmentspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The organic acids are among many other compounds widely used in cosmetics. A common feature of these acids is the presence of the carboxyl group in their structure, which determines the variety of their characteristics and leads to a multi-scope of their activities. The main representatives can be found in vitamins, hydroxy-acids and other substances such as hyaluronic acid or lactobionic. The most commonly used are alpha-hydroxy acids or fruit acids, such as glycolic acid, mandelic acid, citric acid, and lactic acid. They are used in the specimens of a daily use, however they can be successfully used in the treatment of skin diseases such as psoriasis, ichthyosis vulgaris and rosacea as well. The representative of beta-hydroxy acids group is salicylic acid, which is used as a peeling agent in specimens for anti-ageing skin and acne complexion. Poly-hydroxy acids exert the effects similar to those of the alpha-hydroxy acids, but they are much less irritating and may be used in the case of even very sensitive types of skin. Retinoic acid plays a crucial role in the treatment of acne, because it has a strong anti-inflammatory and bacteriocidal effect. Ascorbic acid is a powerful antioxidant sweeping free radicals, and it is used in preparations for the ageing skin with the signs of photoageing. Another organic acid is hyaluronic acid, which is a polysaccharide used in the majority of modern moisturizing preparations as well as in the bulking wrinkles substance. Acids, in addition to a large role they play in cosmetic preparations, are also the basis for treatments such as chemical peels, fillers and formulation ingredients for cocktails used inter alia in mesotherapy.
dc.abstract.plpl
W pracy przedstawiono kwasy organiczne, które są jednymi z wielu związków wykorzystywanych w kosmetyce. Wspólną cechą tych kwasów jest obecność grupy karboksylowej w ich cząsteczkach, co decyduje o różnorodnych właściwościach i prowadzi do wielokierunkowego zakresu ich działania. Głównych przedstawicieli możemy znaleźć w witaminach, hydroksykwasach oraz innych substancjach takich jak kwas hialuronowy czy laktobionowy. Najczęściej wykorzystywane są alfa-hydroksykwasy czyli kwasy owocowe takie jak: kwas glikolowy, migdałowy, cytrynowy oraz mlekowy. Stosowane są one w preparatach to codziennego użytku, ale także z powodzeniem mogą być wykorzystywane w leczeniu chorób skóry takich jak łuszczyca, rybia łuska czy trądzik różowaty. Przedstawicielem beta-hydroksykwasów jest kwas salicylowy, który wykorzystywany jest jako środek złuszczający naskórek w preparatach przeciwstarzeniowych oraz w preparatach do cery trądzikowej. Poli-hydroksykwasy posiadają działanie podobne do alfa-hydroksykwasów, lecz wykazują dużo mniejsze działanie drażniące, dlatego mogą być stosowane w przypadku nawet bardzo wrażliwych cer. Kolejnym kwasem organicznym jest kwas retinowy, który odgrywa rolę w leczeniu trądziku, ponieważ posiada działanie silnie przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Ponadto kwas askorbinowy, jako silny antyoksydant, zwalcza wolne rodniki, i jest wykorzystywany w preparatach do skóry dojrzałej z oznakami fotostarzenia skóry. Kolejnym kwasem organicznym jest kwas hialuronowy, który jest polisacharydem wykorzystywanym w większości nowoczesnych preparatów o działaniu nawilżającym, a także jako substancja wypełniająca zmarszczki. Kwasy oprócz ogromnej roli w preparatach kosmetycznych, stanowią również podstawę zabiegów takich jak peelingi chemiczne, wypełniacze zmarszczek oraz składniki formulacji do koktajli, wykorzystywanych między innymi w mezoterapii.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.contributor.authorpl
Sobańska, Dominika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.contributor.reviewerpl
Dobrowolska-Iwanek, Justyna
dc.date.accessioned
2020-07-24T13:39:03Z
dc.date.available
2020-07-24T13:39:03Z
dc.date.submittedpl
2012-11-26
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-72269-133611
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185278
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
organic acids, physic-chemical properties of hydroxy acids, alpha-hydroxy acids, beta-hydroxy acids, poly-hydroxy acids, ascorbic acid, retinoic acid, hyaluronic acid, lipoic acid, glycolic acid, tartaric acid, mandelic acid, citric acid, salicylic acid, lactobionic acid, gluconic acid, mesotherapy, filler, chemical peel
dc.subject.plpl
kwasy ograniczne, właściwości fizyko-chemiczne kwasów organicznych, alfa-hydroksykwasy, beta-hydroksykwasy, poli-hydroksykwasy, kwas askorbinowy, kwas retinowy, kwas hialuronowy, kwas liponowy, kwas glikolowy, kwas migdałowy, kwas cytrynowy, kwas salicylowy, kwas laktobionowy, kwas glukonowy, mezoterapia, wypełniacz, peeling chemiczny.
dc.titlepl
Rola kwasów organicznych stosowanych w preparatach i zabiegach kosmetycznych
dc.title.alternativepl
The role of organic acid used in cosmetic preparations and treatments
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
583
Views per month
Views per city
Warsaw
102
Poznan
43
Krakow
42
Katowice
32
Wroclaw
30
Gdansk
28
Lodz
14
Lublin
13
Bydgoszcz
12
Szczecin
10

No access

No Thumbnail Available