A Mass, a Brezn und a Moadsgaudi - bairischer Wortschatz der Küche

master
dc.abstract.enThis thesis presents the topic of the Bavarian dialect - how it was formed, the grammar, its expansion and liveliness nowadays. The main part is the culinary vocabulary: food and dishes, beverages, table manners, amounts and units and proverbs about food. The aim was not only descibing the dialect and its enviroment, but also researching if it is still present. The culinary vocabulary differs in many languages depending on the region, so it was a very good field of research.pl
dc.abstract.otherDie vorliegende Arbeit erörtert im Allgemeinen das Thema des bairischen Dialekts – seiner Entstehung, grammatikalischen Merkmale, Ausbreitung und Lebendigkeit heutzutage. Der Schwerpunkt ist die Lexik aus den Bereichen: Lebensmittel und Speisen, Getränke, Tischsitten, Maße und Gewichte, geläufige Wendungen und Sprichwörter zum Thema Essen. Das Ziel ist nicht nur die Beschreibung des Dialekts und des Umfeldes, in dem er entstanden ist, aber auch die Erforschung seiner Präsenz. Im Bereich der Gastronomie beobachtet man in vielen Sprachen noch starke regionale Abweichungen, daher bietet dieses Thema gute Forschungsgrundlagen.pl
dc.abstract.plPraca magisterska prezentuje temat dialektu bawarskiego - jego powstania, gramatyki, rozprzestrzenienia oraz żywotności w dzisiejszych czasach. Podstawą badań nad dialektem jest słownictwo kulinarne, czyli produkty spożywcze i dania, napoje, zachowanie przy stole, miary i wagi, popularne powiedzenia i przysłowia związane z jedzeniem. Celem nie było jedynie opisanie dialektu i otoczenia, w którym się rozwinął, ale też zbadanie jego żywotności. W słownictwie kulinarnym obserwujemy spore różnice regionalne w obrębie jednego języka, dlatego ten temat dostarcza bardzo dobrych podstaw do badań.pl
dc.affiliationWydział Filologicznypl
dc.contributor.advisorKaleta-Wojtasik, Sławomira - 128596 pl
dc.contributor.authorPtasińska, Aleksandrapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WF6pl
dc.contributor.reviewerChromik, Grzegorz - 127553 pl
dc.contributor.reviewerKaleta-Wojtasik, Sławomira - 128596 pl
dc.date.accessioned2020-07-20T16:53:15Z
dc.date.available2020-07-20T16:53:15Z
dc.date.submitted2011-10-18pl
dc.fieldofstudyfilologia germańskapl
dc.identifier.apddiploma-59825-19505pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/173468
dc.subject.enBAVARIAN DIALECT VOCABULARY CUISINEpl
dc.subject.otherBAIRISCH DIALEKT KULINARISCHES LEXIKpl
dc.subject.plDIALEKT BAWARSKI LEKSYKA KULINARIApl
dc.titleA Mass, a Brezn und a Moadsgaudi - bairischer Wortschatz der Küchepl
dc.title.alternativeA Mass, a Brezn und a Moadsgaudi - bawarskie słownictwo kulinarnepl
dc.title.alternativeA Mass, a Brezn und a Moadsgaudi - bavarian culinary vocabularypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
This thesis presents the topic of the Bavarian dialect - how it was formed, the grammar, its expansion and liveliness nowadays. The main part is the culinary vocabulary: food and dishes, beverages, table manners, amounts and units and proverbs about food. The aim was not only descibing the dialect and its enviroment, but also researching if it is still present. The culinary vocabulary differs in many languages depending on the region, so it was a very good field of research.
dc.abstract.otherpl
Die vorliegende Arbeit erörtert im Allgemeinen das Thema des bairischen Dialekts – seiner Entstehung, grammatikalischen Merkmale, Ausbreitung und Lebendigkeit heutzutage. Der Schwerpunkt ist die Lexik aus den Bereichen: Lebensmittel und Speisen, Getränke, Tischsitten, Maße und Gewichte, geläufige Wendungen und Sprichwörter zum Thema Essen. Das Ziel ist nicht nur die Beschreibung des Dialekts und des Umfeldes, in dem er entstanden ist, aber auch die Erforschung seiner Präsenz. Im Bereich der Gastronomie beobachtet man in vielen Sprachen noch starke regionale Abweichungen, daher bietet dieses Thema gute Forschungsgrundlagen.
dc.abstract.plpl
Praca magisterska prezentuje temat dialektu bawarskiego - jego powstania, gramatyki, rozprzestrzenienia oraz żywotności w dzisiejszych czasach. Podstawą badań nad dialektem jest słownictwo kulinarne, czyli produkty spożywcze i dania, napoje, zachowanie przy stole, miary i wagi, popularne powiedzenia i przysłowia związane z jedzeniem. Celem nie było jedynie opisanie dialektu i otoczenia, w którym się rozwinął, ale też zbadanie jego żywotności. W słownictwie kulinarnym obserwujemy spore różnice regionalne w obrębie jednego języka, dlatego ten temat dostarcza bardzo dobrych podstaw do badań.
dc.affiliationpl
Wydział Filologiczny
dc.contributor.advisorpl
Kaleta-Wojtasik, Sławomira - 128596
dc.contributor.authorpl
Ptasińska, Aleksandra
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WF6
dc.contributor.reviewerpl
Chromik, Grzegorz - 127553
dc.contributor.reviewerpl
Kaleta-Wojtasik, Sławomira - 128596
dc.date.accessioned
2020-07-20T16:53:15Z
dc.date.available
2020-07-20T16:53:15Z
dc.date.submittedpl
2011-10-18
dc.fieldofstudypl
filologia germańska
dc.identifier.apdpl
diploma-59825-19505
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/173468
dc.subject.enpl
BAVARIAN DIALECT VOCABULARY CUISINE
dc.subject.otherpl
BAIRISCH DIALEKT KULINARISCHES LEXIK
dc.subject.plpl
DIALEKT BAWARSKI LEKSYKA KULINARIA
dc.titlepl
A Mass, a Brezn und a Moadsgaudi - bairischer Wortschatz der Küche
dc.title.alternativepl
A Mass, a Brezn und a Moadsgaudi - bawarskie słownictwo kulinarne
dc.title.alternativepl
A Mass, a Brezn und a Moadsgaudi - bavarian culinary vocabulary
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
3
Views per month
Views per city
Wroclaw
2
Dublin
1

No access

No Thumbnail Available