Wpływ spożycia soli kuchennej na kontrolę ciśnienia tętniczego krwi

licenciate
dc.abstract.enHypertension is the leading cause of death in the world. Is it estimated that 10,5 million of Polish people suffer from hypertension, but only 2,6 million people are treated effectively. Complications of untreated hypertension include cardiovascular diseases, eye diseases and kidney diseases. According to guidelines patients with hypertension should reduce the amount of salt in the diet. The recommended intake of sodium chloride for adults is less than 5 grams per day. The salt intake in many countries, including Poland, is much higher. In recent years, numerous studies have been published to evaluate the effect of sodium chloride on blood pressure. The purpose of this paper is a review of scientific studies which estimate the impact of salt intake on blood pressure.To find the research, the following databases were searched: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library and Google Scholar. Studies after 2000 were cited in this paper.The results of the study indicated a relationship between salt intake and blood pressure. Most analyses show that dietary sodium restriction results in reduced blood pressure. The greater antihypertensive effect resulting from reduced dietary salt content in the diet was observed in patients with HT, compared to normotensive individuals. Recent research highlights the adverse health effects of insufficient intake of sodium in the general population.pl
dc.abstract.plNadciśnienie tętnicze jest wiodącą przyczyną zgonów na świecie. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy ok. 10,5 mln osób, z czego jedynie 2,6 mln pacjentów jest skutecznie leczonych. Następstwem nieleczonego nadciśnienia tętniczego są liczne powikłania obejmujące układ sercowo-naczyniowy, narząd wzroku oraz nerki. U pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zaleca się ograniczenie podaży soli kuchennej w diecie. Rekomendowane spożycie chlorku sodu dla populacji osób dorosłych wynosi poniżej 5 g na dobę. W większości krajów, także w Polsce, podaż soli kuchennej jest znacznie wyższa. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat opublikowano wiele badań dotyczących oceny wpływu chlorku sodu na wartość ciśnienia tętniczego. Celem niniejszej pracy jest przegląd badań naukowych oceniających wpływ spożycia soli kuchennej na wartość ciśnienia tętniczego.W celu usystematyzowania badań naukowych opracowano następujące bazy danych: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library oraz Google Scholar. W pracy cytowano badania opublikowane po 2000 roku.Wyniki badań wykazały związek między spożyciem soli kuchennej a wartością ciśnienia tętniczego. Większość analiz pokazuje, iż ograniczenie sodu w diecie skutkuje istotną redukcją ciśnienia tętniczego. Większy efekt hipotensyjny wynikający ze zmniejszenia zawartości soli kuchennej w diecie zaobserwowano wśród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym w porównaniu do osób normotensyjnych. Należy jednak podkreślić, iż wyniki najnowszych badań zwracają także uwagę na niekorzystne skutki zdrowotne niedostatecznej zawartości sodu w diecie populacji ogólnej.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKloch, Małgorzata - 148287 pl
dc.contributor.authorGórska, Magdalenapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKloch, Małgorzata - 148287 pl
dc.contributor.reviewerOlszanecka, Agnieszkapl
dc.date.accessioned2020-07-27T06:27:00Z
dc.date.available2020-07-27T06:27:00Z
dc.date.submitted2017-07-03pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-114019-201625pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219432
dc.languagepolpl
dc.subject.enhypertension, salt, sodium chloridepl
dc.subject.plnadciśnienie tętnicze, sól kuchenna, chlorek sodupl
dc.titleWpływ spożycia soli kuchennej na kontrolę ciśnienia tętniczego krwipl
dc.title.alternativeThe influence of salt consumption on arterial blood pressure controlpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Hypertension is the leading cause of death in the world. Is it estimated that 10,5 million of Polish people suffer from hypertension, but only 2,6 million people are treated effectively. Complications of untreated hypertension include cardiovascular diseases, eye diseases and kidney diseases. According to guidelines patients with hypertension should reduce the amount of salt in the diet. The recommended intake of sodium chloride for adults is less than 5 grams per day. The salt intake in many countries, including Poland, is much higher. In recent years, numerous studies have been published to evaluate the effect of sodium chloride on blood pressure. The purpose of this paper is a review of scientific studies which estimate the impact of salt intake on blood pressure.To find the research, the following databases were searched: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library and Google Scholar. Studies after 2000 were cited in this paper.The results of the study indicated a relationship between salt intake and blood pressure. Most analyses show that dietary sodium restriction results in reduced blood pressure. The greater antihypertensive effect resulting from reduced dietary salt content in the diet was observed in patients with HT, compared to normotensive individuals. Recent research highlights the adverse health effects of insufficient intake of sodium in the general population.
dc.abstract.plpl
Nadciśnienie tętnicze jest wiodącą przyczyną zgonów na świecie. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy ok. 10,5 mln osób, z czego jedynie 2,6 mln pacjentów jest skutecznie leczonych. Następstwem nieleczonego nadciśnienia tętniczego są liczne powikłania obejmujące układ sercowo-naczyniowy, narząd wzroku oraz nerki. U pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zaleca się ograniczenie podaży soli kuchennej w diecie. Rekomendowane spożycie chlorku sodu dla populacji osób dorosłych wynosi poniżej 5 g na dobę. W większości krajów, także w Polsce, podaż soli kuchennej jest znacznie wyższa. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat opublikowano wiele badań dotyczących oceny wpływu chlorku sodu na wartość ciśnienia tętniczego. Celem niniejszej pracy jest przegląd badań naukowych oceniających wpływ spożycia soli kuchennej na wartość ciśnienia tętniczego.W celu usystematyzowania badań naukowych opracowano następujące bazy danych: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library oraz Google Scholar. W pracy cytowano badania opublikowane po 2000 roku.Wyniki badań wykazały związek między spożyciem soli kuchennej a wartością ciśnienia tętniczego. Większość analiz pokazuje, iż ograniczenie sodu w diecie skutkuje istotną redukcją ciśnienia tętniczego. Większy efekt hipotensyjny wynikający ze zmniejszenia zawartości soli kuchennej w diecie zaobserwowano wśród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym w porównaniu do osób normotensyjnych. Należy jednak podkreślić, iż wyniki najnowszych badań zwracają także uwagę na niekorzystne skutki zdrowotne niedostatecznej zawartości sodu w diecie populacji ogólnej.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kloch, Małgorzata - 148287
dc.contributor.authorpl
Górska, Magdalena
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kloch, Małgorzata - 148287
dc.contributor.reviewerpl
Olszanecka, Agnieszka
dc.date.accessioned
2020-07-27T06:27:00Z
dc.date.available
2020-07-27T06:27:00Z
dc.date.submittedpl
2017-07-03
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-114019-201625
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219432
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
hypertension, salt, sodium chloride
dc.subject.plpl
nadciśnienie tętnicze, sól kuchenna, chlorek sodu
dc.titlepl
Wpływ spożycia soli kuchennej na kontrolę ciśnienia tętniczego krwi
dc.title.alternativepl
The influence of salt consumption on arterial blood pressure control
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
102
Views per month
Views per city
Warsaw
20
Wroclaw
6
Krakow
5
Bialystok
3
Laziska Gorne
3
Lodz
3
Odense
3
Poznan
3
Dublin
2
Gdansk
2

No access

No Thumbnail Available