Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ spożycia soli kuchennej na kontrolę ciśnienia tętniczego krwi
The influence of salt consumption on arterial blood pressure control
nadciśnienie tętnicze, sól kuchenna, chlorek sodu
hypertension, salt, sodium chloride
Nadciśnienie tętnicze jest wiodącą przyczyną zgonów na świecie. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy ok. 10,5 mln osób, z czego jedynie 2,6 mln pacjentów jest skutecznie leczonych. Następstwem nieleczonego nadciśnienia tętniczego są liczne powikłania obejmujące układ sercowo-naczyniowy, narząd wzroku oraz nerki. U pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zaleca się ograniczenie podaży soli kuchennej w diecie. Rekomendowane spożycie chlorku sodu dla populacji osób dorosłych wynosi poniżej 5 g na dobę. W większości krajów, także w Polsce, podaż soli kuchennej jest znacznie wyższa. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat opublikowano wiele badań dotyczących oceny wpływu chlorku sodu na wartość ciśnienia tętniczego. Celem niniejszej pracy jest przegląd badań naukowych oceniających wpływ spożycia soli kuchennej na wartość ciśnienia tętniczego.W celu usystematyzowania badań naukowych opracowano następujące bazy danych: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library oraz Google Scholar. W pracy cytowano badania opublikowane po 2000 roku.Wyniki badań wykazały związek między spożyciem soli kuchennej a wartością ciśnienia tętniczego. Większość analiz pokazuje, iż ograniczenie sodu w diecie skutkuje istotną redukcją ciśnienia tętniczego. Większy efekt hipotensyjny wynikający ze zmniejszenia zawartości soli kuchennej w diecie zaobserwowano wśród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym w porównaniu do osób normotensyjnych. Należy jednak podkreślić, iż wyniki najnowszych badań zwracają także uwagę na niekorzystne skutki zdrowotne niedostatecznej zawartości sodu w diecie populacji ogólnej.
Hypertension is the leading cause of death in the world. Is it estimated that 10,5 million of Polish people suffer from hypertension, but only 2,6 million people are treated effectively. Complications of untreated hypertension include cardiovascular diseases, eye diseases and kidney diseases. According to guidelines patients with hypertension should reduce the amount of salt in the diet. The recommended intake of sodium chloride for adults is less than 5 grams per day. The salt intake in many countries, including Poland, is much higher. In recent years, numerous studies have been published to evaluate the effect of sodium chloride on blood pressure. The purpose of this paper is a review of scientific studies which estimate the impact of salt intake on blood pressure.To find the research, the following databases were searched: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library and Google Scholar. Studies after 2000 were cited in this paper.The results of the study indicated a relationship between salt intake and blood pressure. Most analyses show that dietary sodium restriction results in reduced blood pressure. The greater antihypertensive effect resulting from reduced dietary salt content in the diet was observed in patients with HT, compared to normotensive individuals. Recent research highlights the adverse health effects of insufficient intake of sodium in the general population.
dc.abstract.en | Hypertension is the leading cause of death in the world. Is it estimated that 10,5 million of Polish people suffer from hypertension, but only 2,6 million people are treated effectively. Complications of untreated hypertension include cardiovascular diseases, eye diseases and kidney diseases. According to guidelines patients with hypertension should reduce the amount of salt in the diet. The recommended intake of sodium chloride for adults is less than 5 grams per day. The salt intake in many countries, including Poland, is much higher. In recent years, numerous studies have been published to evaluate the effect of sodium chloride on blood pressure. The purpose of this paper is a review of scientific studies which estimate the impact of salt intake on blood pressure.To find the research, the following databases were searched: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library and Google Scholar. Studies after 2000 were cited in this paper.The results of the study indicated a relationship between salt intake and blood pressure. Most analyses show that dietary sodium restriction results in reduced blood pressure. The greater antihypertensive effect resulting from reduced dietary salt content in the diet was observed in patients with HT, compared to normotensive individuals. Recent research highlights the adverse health effects of insufficient intake of sodium in the general population. | pl |
dc.abstract.pl | Nadciśnienie tętnicze jest wiodącą przyczyną zgonów na świecie. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy ok. 10,5 mln osób, z czego jedynie 2,6 mln pacjentów jest skutecznie leczonych. Następstwem nieleczonego nadciśnienia tętniczego są liczne powikłania obejmujące układ sercowo-naczyniowy, narząd wzroku oraz nerki. U pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zaleca się ograniczenie podaży soli kuchennej w diecie. Rekomendowane spożycie chlorku sodu dla populacji osób dorosłych wynosi poniżej 5 g na dobę. W większości krajów, także w Polsce, podaż soli kuchennej jest znacznie wyższa. Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat opublikowano wiele badań dotyczących oceny wpływu chlorku sodu na wartość ciśnienia tętniczego. Celem niniejszej pracy jest przegląd badań naukowych oceniających wpływ spożycia soli kuchennej na wartość ciśnienia tętniczego.W celu usystematyzowania badań naukowych opracowano następujące bazy danych: MEDLINE - PubMed, Polska Bibliografia Lekarska, The Cochrane Library oraz Google Scholar. W pracy cytowano badania opublikowane po 2000 roku.Wyniki badań wykazały związek między spożyciem soli kuchennej a wartością ciśnienia tętniczego. Większość analiz pokazuje, iż ograniczenie sodu w diecie skutkuje istotną redukcją ciśnienia tętniczego. Większy efekt hipotensyjny wynikający ze zmniejszenia zawartości soli kuchennej w diecie zaobserwowano wśród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym w porównaniu do osób normotensyjnych. Należy jednak podkreślić, iż wyniki najnowszych badań zwracają także uwagę na niekorzystne skutki zdrowotne niedostatecznej zawartości sodu w diecie populacji ogólnej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kloch, Małgorzata - 148287 | pl |
dc.contributor.author | Górska, Magdalena | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kloch, Małgorzata - 148287 | pl |
dc.contributor.reviewer | Olszanecka, Agnieszka | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T06:27:00Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T06:27:00Z | |
dc.date.submitted | 2017-07-03 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-114019-201625 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/219432 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | hypertension, salt, sodium chloride | pl |
dc.subject.pl | nadciśnienie tętnicze, sól kuchenna, chlorek sodu | pl |
dc.title | Wpływ spożycia soli kuchennej na kontrolę ciśnienia tętniczego krwi | pl |
dc.title.alternative | The influence of salt consumption on arterial blood pressure control | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |