Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Badania nad zastosowaniem spektrofotometrii w zakresie UV do oznaczania kwasu askorbinowego w naparach zielonej herbaty
Research on the use of UV spectrophotometry to determine ascorbic acid in green tea infusions
Zielona herbata; Witamina C; Metoda dodatku wzorca; Spektrofotometria; UV
Green tea; Vitamin C; Method of standard addition; Spectrophotometry; UV
Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata, który wywodzi się z Chin. Ma on wiele korzystnych właściwości, dzięki czemu bardzo dobrze wpływa na organizm człowieka. Wszystko za sprawą bardzo bogatego składu chemicznego, w którym można wyróżnić wiele przeciwutleniaczy, takich jak polifenole czy kwas askorbinowy. Kwas askorbinowy, inaczej często nazywany witaminą C, jest często suplementowany w postaci różnych preparatów farmaceutycznych. Jednak organizm ludzki lepiej przyswaja związki pochodzenia naturalnego niż syntetycznego. Dlatego warto zastanowić się nad zastosowaniem zielonej herbaty jako suplementu diety, który dostarczałyby wielu cennych związków, a w tym naturalną witaminę C.Celem badań było sprawdzenie zastosowania techniki spektrofotometrii UV/Vis oraz opracowania środowiska pomiarów do półilościowego oznaczania kwasu askorbinowego w naparach zielonej herbaty. W tym celu przeprowadzono szerokie studium literaturowe oraz szereg badań, które pozwoliły na dobranie odpowiedniej metody i opracowanie środowiska pomiarów. Napary do badań zostały przygotowane poprzez zaparzenie materiału roślinnego w różnych temperaturach (w zakresie 60–90 °C). Metodą zastosowaną w badaniach była metoda dodatku wzorca. Do wykonania oznaczenia tą metodą, przygotowano odpowiednio próbki naparów, z dodatkiem wzorca kwasu askorbinowego w zakresie stężeń 0–20 mg/L. Po wykonaniu niezbędnych obliczeń otrzymano od 10 do 22 mg kwasu askorbinowego na 100 mL naparu oraz wyznaczono optymalny zakres temperatur zaparzania zielonej herbaty.
Green tea is one of the most popular drinks in the world, which comes from China. It has many beneficial properties, thanks to which it has a very good effect on the human body. All thanks to a rich chemical composition in which many antioxidants such as polyphenols or ascorbic acid can be distinguished. Ascorbic acid, otherwise often called vitamin C, is often supplemented in the form of various pharmaceutical preparations. However, the human body better absorbs compounds of natural rather than synthetic origin. Therefore, it is worth considering the use of green tea as a dietary supplement that would provide many valuable compounds, including natural vitamin C.The aim of the study was to check the application of the UV/Vis spectrophotometry technique and to develop a measurement environment for the semi-quantitative determination of ascorbic acid in green tea infusions. To achieve this goal, a wide literature research and a number of studies have been carried out. That have allowed the selection of the appropriate method and development of the measurement environment. Infusions for tests were prepared by brewing plant material at various temperatures (in the range of 60-90 °C). The method used in the study was the standard addition method. To perform this method, samples of infusions were prepared, with the addition of ascorbic acid standard in the concentration range of 0-20 mg/L. After making the necessary calculations, 10 to 22 mg of ascorbic acid per 100 mL of infusion was obtained, and the optimal range for brewing green tea was determined.
dc.abstract.en | Green tea is one of the most popular drinks in the world, which comes from China. It has many beneficial properties, thanks to which it has a very good effect on the human body. All thanks to a rich chemical composition in which many antioxidants such as polyphenols or ascorbic acid can be distinguished. Ascorbic acid, otherwise often called vitamin C, is often supplemented in the form of various pharmaceutical preparations. However, the human body better absorbs compounds of natural rather than synthetic origin. Therefore, it is worth considering the use of green tea as a dietary supplement that would provide many valuable compounds, including natural vitamin C.The aim of the study was to check the application of the UV/Vis spectrophotometry technique and to develop a measurement environment for the semi-quantitative determination of ascorbic acid in green tea infusions. To achieve this goal, a wide literature research and a number of studies have been carried out. That have allowed the selection of the appropriate method and development of the measurement environment. Infusions for tests were prepared by brewing plant material at various temperatures (in the range of 60-90 °C). The method used in the study was the standard addition method. To perform this method, samples of infusions were prepared, with the addition of ascorbic acid standard in the concentration range of 0-20 mg/L. After making the necessary calculations, 10 to 22 mg of ascorbic acid per 100 mL of infusion was obtained, and the optimal range for brewing green tea was determined. | pl |
dc.abstract.pl | Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata, który wywodzi się z Chin. Ma on wiele korzystnych właściwości, dzięki czemu bardzo dobrze wpływa na organizm człowieka. Wszystko za sprawą bardzo bogatego składu chemicznego, w którym można wyróżnić wiele przeciwutleniaczy, takich jak polifenole czy kwas askorbinowy. Kwas askorbinowy, inaczej często nazywany witaminą C, jest często suplementowany w postaci różnych preparatów farmaceutycznych. Jednak organizm ludzki lepiej przyswaja związki pochodzenia naturalnego niż syntetycznego. Dlatego warto zastanowić się nad zastosowaniem zielonej herbaty jako suplementu diety, który dostarczałyby wielu cennych związków, a w tym naturalną witaminę C.Celem badań było sprawdzenie zastosowania techniki spektrofotometrii UV/Vis oraz opracowania środowiska pomiarów do półilościowego oznaczania kwasu askorbinowego w naparach zielonej herbaty. W tym celu przeprowadzono szerokie studium literaturowe oraz szereg badań, które pozwoliły na dobranie odpowiedniej metody i opracowanie środowiska pomiarów. Napary do badań zostały przygotowane poprzez zaparzenie materiału roślinnego w różnych temperaturach (w zakresie 60–90 °C). Metodą zastosowaną w badaniach była metoda dodatku wzorca. Do wykonania oznaczenia tą metodą, przygotowano odpowiednio próbki naparów, z dodatkiem wzorca kwasu askorbinowego w zakresie stężeń 0–20 mg/L. Po wykonaniu niezbędnych obliczeń otrzymano od 10 do 22 mg kwasu askorbinowego na 100 mL naparu oraz wyznaczono optymalny zakres temperatur zaparzania zielonej herbaty. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.contributor.advisor | Herman, Małgorzata - 128310 | pl |
dc.contributor.author | Klag, Maria | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Herman, Małgorzata - 128310 | pl |
dc.contributor.reviewer | Piekoszewski, Wojciech - 160149 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T06:20:43Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T06:20:43Z | |
dc.date.submitted | 2020-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia medyczna | pl |
dc.identifier.apd | diploma-140950-249441 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/240880 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Green tea; Vitamin C; Method of standard addition; Spectrophotometry; UV | pl |
dc.subject.pl | Zielona herbata; Witamina C; Metoda dodatku wzorca; Spektrofotometria; UV | pl |
dc.title | Badania nad zastosowaniem spektrofotometrii w zakresie UV do oznaczania kwasu askorbinowego w naparach zielonej herbaty | pl |
dc.title.alternative | Research on the use of UV spectrophotometry to determine ascorbic acid in green tea infusions | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |