Możliwości rozwoju turystyki kulinarnej w województwie małopolskim

master
dc.abstract.enThe thesis describes strong points and issues of culinary tourism in Małopolska region. Basic definitions of culinary and cultural tourism are described in the thesis. The region is shown from environmental and cultural point of view. Regional and traditional products and their history have been described. Culinary routes, festivals and venues have been analysed to show full offer of culinary tourism in the region. Interviews and surveys during culinary festivals provided required data. Above actions allowed to realize the goal and present growth possibilities for culinary tourism in Małopolska region.pl
dc.abstract.plPraca dyplomowa przedstawia problematykę turystyki kulinarnej oraz jej atrakcyjność. W opracowaniu wyjaśniono podstawowe pojęcia turystyki kulturowej i kulinarnej oraz opisano badany teren pod względem przyrodniczym i kulturowym. Przedstawiono produkty regionalne i tradycyjne zarejestrowane w województwie, z uwzględnieniem ich historii. Ofertę turystyki kulinarnej w regionie przybliżono wyszczególniając punkty gastronomiczne oraz szlaki i imprezy kulinarne. Do spełnienia założonego tematu przeprowadzono rozmowy podczas festiwali kulinarnych oraz badania ankietowe. Przeprowadzone działania badawcze umożliwiły realizację celu i prezentację możliwości rozwoju turystyki kulinarnej w województwie małopolskim.pl
dc.affiliationWydział Geografii i Geologiipl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.areaobszar nauk technicznychpl
dc.contributor.advisorKurek, Włodzimierz - 129760 pl
dc.contributor.authorSikora, Agatapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WGGpl
dc.contributor.reviewerKurek, Włodzimierz - 129760 pl
dc.contributor.reviewerFaracik, Robert - 127883 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T22:31:18Z
dc.date.available2020-07-24T22:31:18Z
dc.date.submitted2015-10-06pl
dc.fieldofstudyturystykapl
dc.identifier.apddiploma-84668-115929pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193562
dc.languagepolpl
dc.subject.enculinary tourism, regional product, traditional product, culinary festival, Małopolska regionpl
dc.subject.plturystyka kulinarna, produkt regionalny, produkt tradycyjny, impreza kulinarna, województwo małopolskiepl
dc.titleMożliwości rozwoju turystyki kulinarnej w województwie małopolskimpl
dc.title.alternativeThe possibilities for culinary tourism development in Małopolska regionpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The thesis describes strong points and issues of culinary tourism in Małopolska region. Basic definitions of culinary and cultural tourism are described in the thesis. The region is shown from environmental and cultural point of view. Regional and traditional products and their history have been described. Culinary routes, festivals and venues have been analysed to show full offer of culinary tourism in the region. Interviews and surveys during culinary festivals provided required data. Above actions allowed to realize the goal and present growth possibilities for culinary tourism in Małopolska region.
dc.abstract.plpl
Praca dyplomowa przedstawia problematykę turystyki kulinarnej oraz jej atrakcyjność. W opracowaniu wyjaśniono podstawowe pojęcia turystyki kulturowej i kulinarnej oraz opisano badany teren pod względem przyrodniczym i kulturowym. Przedstawiono produkty regionalne i tradycyjne zarejestrowane w województwie, z uwzględnieniem ich historii. Ofertę turystyki kulinarnej w regionie przybliżono wyszczególniając punkty gastronomiczne oraz szlaki i imprezy kulinarne. Do spełnienia założonego tematu przeprowadzono rozmowy podczas festiwali kulinarnych oraz badania ankietowe. Przeprowadzone działania badawcze umożliwiły realizację celu i prezentację możliwości rozwoju turystyki kulinarnej w województwie małopolskim.
dc.affiliationpl
Wydział Geografii i Geologii
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.areapl
obszar nauk technicznych
dc.contributor.advisorpl
Kurek, Włodzimierz - 129760
dc.contributor.authorpl
Sikora, Agata
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WGG
dc.contributor.reviewerpl
Kurek, Włodzimierz - 129760
dc.contributor.reviewerpl
Faracik, Robert - 127883
dc.date.accessioned
2020-07-24T22:31:18Z
dc.date.available
2020-07-24T22:31:18Z
dc.date.submittedpl
2015-10-06
dc.fieldofstudypl
turystyka
dc.identifier.apdpl
diploma-84668-115929
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/193562
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
culinary tourism, regional product, traditional product, culinary festival, Małopolska region
dc.subject.plpl
turystyka kulinarna, produkt regionalny, produkt tradycyjny, impreza kulinarna, województwo małopolskie
dc.titlepl
Możliwości rozwoju turystyki kulinarnej w województwie małopolskim
dc.title.alternativepl
The possibilities for culinary tourism development in Małopolska region
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
38
Views per month
Views per city
Sosnowiec
11
Poznan
7
Warsaw
5
Wroclaw
3
Krakow
2
Dublin
1
Garwolin
1
Gdansk
1
Smolec
1

No access

No Thumbnail Available