Skład kwasów tłuszczowych i analiza wybranych parametrów antyoksydacyjnych w kilku odmianach orzecha włoskiego

master
dc.abstract.enThe aim of the study was to analyze the individual chemical parameters in 21 varieties of walnut. This work consists of three chapters. In the first case, walnut was characterized in addition to the basic information on the studied cultivars of walnut.In the first case, except for basic information on the studied varieties of walnut, characterised walnut and his origin, active compounds present in it and their curative effect with information about their therapeutic properties as well as their use in cosmetics. The second chapter consists of own research carried out on 21 walnut varieties which were tested for percentage of water, fat and ash.In addition, seed oil was obtained in which the fatty acid profile was determined. In the obtained methanol-acetone extracts measured the content of polyphenols, FRAP antioxidant activity and capability to reduce the radical DPPH.The final chapter of the study was devoted to the analysis of the results of the research and their comparison with the literature.pl
dc.abstract.plCelem pracy była analiza parametrów chemicznych w 21 odmianach orzecha włoskiego . Niniejsza praca obejmuje trzy rozdziały. W pierwszym poza przedstawieniem podstawowych informacji dotyczących badanych odmian orzecha scharakteryzowano orzech włoski, jego pochodzenie, czynne związki w nim występujące oraz ich działanie wraz z informacjami o ich właściwościach leczniczych a także ich zastosowanie w kosmetyce. Drugi rozdział pracy składa się z badań własnych przeprowadzonych, na 21 odmianach orzecha włoskiego, które przebadano pod kątem procentowej zawartości wody, tłuszczu oraz popiołu. Ponadto uzyskano olej z nasion, w którym oznaczono profil kwasów tłuszczowych. W otrzymanych ekstraktach metanolowo-acetonowych zmierzono zawartość polifenoli, aktywność antyoksydacyjną metodą FRAP a także zdolność redukcji rodnika DPPH.Rozdział końcowy pracy poświęcony został analizie otrzymanych wyników badań oraz ich porównanie z danymi literaturowymi.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKrośniak, Mirosław - 130417 pl
dc.contributor.authorKowalczyk, Dominikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerKrośniak, Mirosław - 130417 pl
dc.contributor.reviewerFrancik, Renata - 129384 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T05:34:27Z
dc.date.available2020-07-27T05:34:27Z
dc.date.submitted2017-09-19pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-113124-215688pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/218625
dc.languagepolpl
dc.subject.enwalnut, antioxidant compounds, antioxidant activity, fatty acid profile, cosmetologypl
dc.subject.plorzech włoski, związki przeciwutleniające, aktywność antyoksydacyjna, profil kwasów tłuszczowych, kosmetologiapl
dc.titleSkład kwasów tłuszczowych i analiza wybranych parametrów antyoksydacyjnych w kilku odmianach orzecha włoskiegopl
dc.title.alternativeFatty acid composition and analysis of selected antioxidant parameters in several walnut varieties.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of the study was to analyze the individual chemical parameters in 21 varieties of walnut. This work consists of three chapters. In the first case, walnut was characterized in addition to the basic information on the studied cultivars of walnut.In the first case, except for basic information on the studied varieties of walnut, characterised walnut and his origin, active compounds present in it and their curative effect with information about their therapeutic properties as well as their use in cosmetics. The second chapter consists of own research carried out on 21 walnut varieties which were tested for percentage of water, fat and ash.In addition, seed oil was obtained in which the fatty acid profile was determined. In the obtained methanol-acetone extracts measured the content of polyphenols, FRAP antioxidant activity and capability to reduce the radical DPPH.The final chapter of the study was devoted to the analysis of the results of the research and their comparison with the literature.
dc.abstract.plpl
Celem pracy była analiza parametrów chemicznych w 21 odmianach orzecha włoskiego . Niniejsza praca obejmuje trzy rozdziały. W pierwszym poza przedstawieniem podstawowych informacji dotyczących badanych odmian orzecha scharakteryzowano orzech włoski, jego pochodzenie, czynne związki w nim występujące oraz ich działanie wraz z informacjami o ich właściwościach leczniczych a także ich zastosowanie w kosmetyce. Drugi rozdział pracy składa się z badań własnych przeprowadzonych, na 21 odmianach orzecha włoskiego, które przebadano pod kątem procentowej zawartości wody, tłuszczu oraz popiołu. Ponadto uzyskano olej z nasion, w którym oznaczono profil kwasów tłuszczowych. W otrzymanych ekstraktach metanolowo-acetonowych zmierzono zawartość polifenoli, aktywność antyoksydacyjną metodą FRAP a także zdolność redukcji rodnika DPPH.Rozdział końcowy pracy poświęcony został analizie otrzymanych wyników badań oraz ich porównanie z danymi literaturowymi.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Krośniak, Mirosław - 130417
dc.contributor.authorpl
Kowalczyk, Dominika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Krośniak, Mirosław - 130417
dc.contributor.reviewerpl
Francik, Renata - 129384
dc.date.accessioned
2020-07-27T05:34:27Z
dc.date.available
2020-07-27T05:34:27Z
dc.date.submittedpl
2017-09-19
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-113124-215688
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/218625
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
walnut, antioxidant compounds, antioxidant activity, fatty acid profile, cosmetology
dc.subject.plpl
orzech włoski, związki przeciwutleniające, aktywność antyoksydacyjna, profil kwasów tłuszczowych, kosmetologia
dc.titlepl
Skład kwasów tłuszczowych i analiza wybranych parametrów antyoksydacyjnych w kilku odmianach orzecha włoskiego
dc.title.alternativepl
Fatty acid composition and analysis of selected antioxidant parameters in several walnut varieties.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
22
Views per month
Views per city
Warsaw
6
Krakow
5
Skawina
2
Wroclaw
2
Żywiec
2
Bytom
1
Dublin
1
Gorzów Wielkopolski
1
Poznan
1
Zabrze
1

No access

No Thumbnail Available