Ocena sposobu odżywiania kobiet w ciąży oraz jego wpływ na rozwój dziecka

master
dc.abstract.enIntroduction: One of the most important issues of today’s world is improper diet of pregnant women, which is not without effect to a child growing in mother’s womb. This fact becomes quite obvious if we realize that during fetal life a child has no other possibility to get food from than its mother. The food quality she opts for is therefore vital not only to her but even more to her child. A proper diet of a pregnant woman is basically no different to that recommended to an adult, healthy man. It’s based on various balanced food products consumed in adequate portions.Purpose: Evaluation of pregnant women’s diets in the gynecology department in St. Lukasz Hospital in Tarnów.Research methodology: Research has been conducted among 60 patients at the age of between 18 to 44, who were being treated in the gynecology department in St. Lukasz Hospital in Tarnów. All information to be gathered in the survey was collected in the form of a questionnaire designed by this writer. The questions were elaborated to check out different diets of pregnant women and their knowledge on how it can influence fetal development.Results & Conclusions: The research conducted for the purposes of this study showed that pregnant women are in most cases on a diet which does not have enough variation. Also, they do not take enough liquids, eat too much and gain weight beyond recommended levels. The evidence shows that although the women seem to understand the need for a correct diverse diet, and the effect it can have on fetal development, the need is very often ignored. When it comes to avoiding stimulants (alcohol, drugs, smoking), raw meat, raw eggs and blue cheese when pregnant, it follows from the research that the patients are aware of this importance and apply it in their lifes.pl
dc.abstract.otherWstęp: Jednym z najistotniejszych problemów we współczesnym świecie jest niewłaściwy sposób odżywiania kobiet w ciąży, co jak wiadomo, nie pozostaje bez znaczenia dla rozwijającego się w łonie matki dziecka. Fakt ten jest oczywisty, bowiem dziecko w życiu płodowym nie ma innej możliwości odżywiania się, aniżeli żywić się tym samym, co jego matka. Sposób odżywiania kobiety w ciąży jest nie tylko warunkiem jej zdrowia, lecz również jej dziecka. Właściwa dieta kobiety ciężarnej nie różni się w zasadzie niczym od zalecanej każdemu zdrowemu człowiekowi. Podstawę jej prawidłowego żywienia stanowią bez wątpienia produkty bogate w witaminy, składniki mineralne oraz białko. Cel: Ocena sposobu odżywiania kobiet w ciąży w Oddziale Ginekologii w Tarnowie.Materiał i metody: Badania zostały przeprowadzone wśród 60 pacjentek przebywających w Oddziale Ginekologii w przedziale wiekowym od 18 do 44 lat. Do przeprowadzenia badań wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Pytania autorskie dotyczyły sposobu odżywiania kobiet w ciąży leczonych w Oddziale Ginekologii oraz pytania odnoszące się do wiedzy odnośnie wpływu diety kobiety w ciąży na rozwój płodu. Wyniki i wnioski: Przeprowadzone dla potrzeb niniejszej pracy badania wykazały, że kobiety w ciąży nie odżywiają się właściwie. Ich dieta jest zbyt jednorodna. Poza tym ciężarne jedzą w ciąży za dużo, a co za tym idzie, nadmiernie przybierają na wadze. Przyjmują za mało płynów. Z badań wynika także, że kobiety w ciąży mają świadomość tego, iż ich sposób odżywiania ma wpływ na rozwój dziecka. Ciężarne są również świadome faktu, że w ciąży nie wolno stosować używek, jeść surowego mięsa, surowych jajek i serów pleśniowych.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.contributor.authorGilewska, Magdalenapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerBilski, Jan - 128783 pl
dc.contributor.reviewerSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.date.accessioned2020-07-20T19:57:02Z
dc.date.available2020-07-20T19:57:02Z
dc.date.submitted2011-10-18pl
dc.fieldofstudypielęgniarstwopl
dc.identifier.apddiploma-61221-66208pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/174792
dc.subject.ennutritional habits, diet, fetus, questionnairepl
dc.subject.otherciąża, sposób żywienia, dieta, płód, kwestionariusz ankietypl
dc.titleOcena sposobu odżywiania kobiet w ciąży oraz jego wpływ na rozwój dzieckapl
dc.title.alternativeEvaluation of pregnant women’s diets and its impact on fetus developmentpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: One of the most important issues of today’s world is improper diet of pregnant women, which is not without effect to a child growing in mother’s womb. This fact becomes quite obvious if we realize that during fetal life a child has no other possibility to get food from than its mother. The food quality she opts for is therefore vital not only to her but even more to her child. A proper diet of a pregnant woman is basically no different to that recommended to an adult, healthy man. It’s based on various balanced food products consumed in adequate portions.Purpose: Evaluation of pregnant women’s diets in the gynecology department in St. Lukasz Hospital in Tarnów.Research methodology: Research has been conducted among 60 patients at the age of between 18 to 44, who were being treated in the gynecology department in St. Lukasz Hospital in Tarnów. All information to be gathered in the survey was collected in the form of a questionnaire designed by this writer. The questions were elaborated to check out different diets of pregnant women and their knowledge on how it can influence fetal development.Results & Conclusions: The research conducted for the purposes of this study showed that pregnant women are in most cases on a diet which does not have enough variation. Also, they do not take enough liquids, eat too much and gain weight beyond recommended levels. The evidence shows that although the women seem to understand the need for a correct diverse diet, and the effect it can have on fetal development, the need is very often ignored. When it comes to avoiding stimulants (alcohol, drugs, smoking), raw meat, raw eggs and blue cheese when pregnant, it follows from the research that the patients are aware of this importance and apply it in their lifes.
dc.abstract.otherpl
Wstęp: Jednym z najistotniejszych problemów we współczesnym świecie jest niewłaściwy sposób odżywiania kobiet w ciąży, co jak wiadomo, nie pozostaje bez znaczenia dla rozwijającego się w łonie matki dziecka. Fakt ten jest oczywisty, bowiem dziecko w życiu płodowym nie ma innej możliwości odżywiania się, aniżeli żywić się tym samym, co jego matka. Sposób odżywiania kobiety w ciąży jest nie tylko warunkiem jej zdrowia, lecz również jej dziecka. Właściwa dieta kobiety ciężarnej nie różni się w zasadzie niczym od zalecanej każdemu zdrowemu człowiekowi. Podstawę jej prawidłowego żywienia stanowią bez wątpienia produkty bogate w witaminy, składniki mineralne oraz białko. Cel: Ocena sposobu odżywiania kobiet w ciąży w Oddziale Ginekologii w Tarnowie.Materiał i metody: Badania zostały przeprowadzone wśród 60 pacjentek przebywających w Oddziale Ginekologii w przedziale wiekowym od 18 do 44 lat. Do przeprowadzenia badań wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Pytania autorskie dotyczyły sposobu odżywiania kobiet w ciąży leczonych w Oddziale Ginekologii oraz pytania odnoszące się do wiedzy odnośnie wpływu diety kobiety w ciąży na rozwój płodu. Wyniki i wnioski: Przeprowadzone dla potrzeb niniejszej pracy badania wykazały, że kobiety w ciąży nie odżywiają się właściwie. Ich dieta jest zbyt jednorodna. Poza tym ciężarne jedzą w ciąży za dużo, a co za tym idzie, nadmiernie przybierają na wadze. Przyjmują za mało płynów. Z badań wynika także, że kobiety w ciąży mają świadomość tego, iż ich sposób odżywiania ma wpływ na rozwój dziecka. Ciężarne są również świadome faktu, że w ciąży nie wolno stosować używek, jeść surowego mięsa, surowych jajek i serów pleśniowych.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.contributor.authorpl
Gilewska, Magdalena
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Bilski, Jan - 128783
dc.contributor.reviewerpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.date.accessioned
2020-07-20T19:57:02Z
dc.date.available
2020-07-20T19:57:02Z
dc.date.submittedpl
2011-10-18
dc.fieldofstudypl
pielęgniarstwo
dc.identifier.apdpl
diploma-61221-66208
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/174792
dc.subject.enpl
nutritional habits, diet, fetus, questionnaire
dc.subject.otherpl
ciąża, sposób żywienia, dieta, płód, kwestionariusz ankiety
dc.titlepl
Ocena sposobu odżywiania kobiet w ciąży oraz jego wpływ na rozwój dziecka
dc.title.alternativepl
Evaluation of pregnant women’s diets and its impact on fetus development
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
34
Views per month
Views per city
Krakow
5
Bialystok
3
Poznan
3
Dublin
2
Milanówek
2
Warsaw
2
Aleksandrów Łódzki
1
Bydgoszcz
1
Gdynia
1
Gliwice
1

No access

No Thumbnail Available