Badanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych piw dostępnych na polskim rynku

licenciate
dc.abstract.enAmong about 2000 non-alcoholic compounds, both organic and inorganic, that have been found in beer, compounds possessing antioxidative properties are an important group. This thesis focuses on the analysis of phenolic compounds (Ph) and bitter hop acids (BHA) content of selected beers available on the Polish market, as well as determination of their antioxidative activities. Spectrophotometric method was used, including the Folin-Cicalteu assay to measure the concentration of phenolic compounds, while antiradical potential measurements were based on the quenching of 2,2-diphenyl-1picrylhydrazyl, a stable free radical. Results show that there is no direct correlation between Ph (highly abundant in Zywiec Porter) and BHA present in great amount in Zywiec Porter and Zywiec APA, and antioxidant activity of beer, that was found to be on high level in all beers from Zywiec brewery.pl
dc.abstract.plWśród około 2000 niealkoholowych związków zarówno nieorganicznych, jaki organicznych zidentyfikowanych dotychczas w piwie, istotną grupę stanowią związki posiadające właściwości antyoksydacyjne. W poniższej pracy skupiono się na analizie zawartości związków fenolowych (ZF) oraz gorzkich kwasów chmielowych (GKC) w wybranych piwach dostępnych komercyjnie na polskim rynku, a także określono aktywność antyoksydacyjną tych piw. W badaniach zastosowano metodę spektrofotometryczną, w tym metodę Folina-Cicalteu do oznaczania związków fenolowych, zaś potencjał przeciwrodnikowy określono w oparciu o wygaszanie stabilnego wolnego rodnika jakim jest 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazyl (DPPH). Nie stwierdzono korelacji między występowaniem badanych grup związków tj. ZF oraz GKC, których największą zawartość stwierdzono w piwie Żywiec Porter (ZF) oraz Żywiec Porter i APA (ZF i GKC) a aktywnością antyoksydacyjną Wszystkie piwa z browaru Żywiec posiadają wysoką aktywność antyoksydacyjną.pl
dc.affiliationWydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorJemioła-Rzemińska, Małgorzata - 128519 pl
dc.contributor.authorOlajossy, Bartłomiejpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBBBpl
dc.contributor.reviewerJemioła-Rzemińska, Małgorzata - 128519 pl
dc.contributor.reviewerMak, Paweł - 130230 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T08:21:59Z
dc.date.available2020-07-28T08:21:59Z
dc.date.submitted2020-07-14pl
dc.fieldofstudybiochemiapl
dc.identifier.apddiploma-143678-245419pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/242662
dc.languagepolpl
dc.subject.enbeer, antioxidants, phenolic compounds, bitter hop acidspl
dc.subject.plpiwo, antyoksydanty, związki fenolowe, gorzkie kwasy chmielowepl
dc.titleBadanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych piw dostępnych na polskim rynkupl
dc.title.alternativeStudy on antioxidant properties of selected polish beer typespl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Among about 2000 non-alcoholic compounds, both organic and inorganic, that have been found in beer, compounds possessing antioxidative properties are an important group. This thesis focuses on the analysis of phenolic compounds (Ph) and bitter hop acids (BHA) content of selected beers available on the Polish market, as well as determination of their antioxidative activities. Spectrophotometric method was used, including the Folin-Cicalteu assay to measure the concentration of phenolic compounds, while antiradical potential measurements were based on the quenching of 2,2-diphenyl-1picrylhydrazyl, a stable free radical. Results show that there is no direct correlation between Ph (highly abundant in Zywiec Porter) and BHA present in great amount in Zywiec Porter and Zywiec APA, and antioxidant activity of beer, that was found to be on high level in all beers from Zywiec brewery.
dc.abstract.plpl
Wśród około 2000 niealkoholowych związków zarówno nieorganicznych, jaki organicznych zidentyfikowanych dotychczas w piwie, istotną grupę stanowią związki posiadające właściwości antyoksydacyjne. W poniższej pracy skupiono się na analizie zawartości związków fenolowych (ZF) oraz gorzkich kwasów chmielowych (GKC) w wybranych piwach dostępnych komercyjnie na polskim rynku, a także określono aktywność antyoksydacyjną tych piw. W badaniach zastosowano metodę spektrofotometryczną, w tym metodę Folina-Cicalteu do oznaczania związków fenolowych, zaś potencjał przeciwrodnikowy określono w oparciu o wygaszanie stabilnego wolnego rodnika jakim jest 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazyl (DPPH). Nie stwierdzono korelacji między występowaniem badanych grup związków tj. ZF oraz GKC, których największą zawartość stwierdzono w piwie Żywiec Porter (ZF) oraz Żywiec Porter i APA (ZF i GKC) a aktywnością antyoksydacyjną Wszystkie piwa z browaru Żywiec posiadają wysoką aktywność antyoksydacyjną.
dc.affiliationpl
Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Jemioła-Rzemińska, Małgorzata - 128519
dc.contributor.authorpl
Olajossy, Bartłomiej
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBBB
dc.contributor.reviewerpl
Jemioła-Rzemińska, Małgorzata - 128519
dc.contributor.reviewerpl
Mak, Paweł - 130230
dc.date.accessioned
2020-07-28T08:21:59Z
dc.date.available
2020-07-28T08:21:59Z
dc.date.submittedpl
2020-07-14
dc.fieldofstudypl
biochemia
dc.identifier.apdpl
diploma-143678-245419
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/242662
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
beer, antioxidants, phenolic compounds, bitter hop acids
dc.subject.plpl
piwo, antyoksydanty, związki fenolowe, gorzkie kwasy chmielowe
dc.titlepl
Badanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych piw dostępnych na polskim rynku
dc.title.alternativepl
Study on antioxidant properties of selected polish beer types
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
103
Views per month
Views per city
Krakow
21
Warsaw
13
Wroclaw
8
Poznan
6
Katowice
3
Lublin
3
Rewal
3
Lodz
2
Piszczac
2
Szczecin
2

No access

No Thumbnail Available