Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Sposób odżywiania się i suplementacji diety u długodystansowych biegaczy górskich
Nutrition and dietary supplementation of long-distance mountain runners
odżywianie, suplementacja, bieganie, biegi górskie, biegi ultradystansowe
nutrition, supplementation, jogging, mountain running, ultra-distance running
Bieganie jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie. Biegi górskie na dystansach ultradystansowych zyskują coraz większą popularność. W przedstawionej pracy zostały opisane podstawowe zagadnienia dotyczące ultradystansowych biegów górskich. W części teoretycznej wspomniano o najbardziej popularnych biegach i największych festiwalach biegów ultradystansowych, organizowanych na terenie Polski oraz Europy. Dodatkowo, umieszczono krótką historię biegów ultra oraz przybliżono aspekty psychologiczne tej dyscypliny sportowej. Podano także ogólne zasady odżywiania zawodników uprawiających biegi ultra. Przybliżono zasady suportu na trasie zawodów i opisano jak wyglądają punkty odżywcze dla zawodników. W tej części umieszczono także opis poszczególnych produktów spożywczych i płynów nawadniających, które organizatorzy najczęściej zapewniają w punktach odżywczych, oraz ich wpływ na organizm i psychikę zawodnika w trakcie wielogodzinnego wysiłku. W niniejszej części opisano także ogólną charakterystykę suplementacji diety sportowców. Dodatkowo, zamieszczono wzmiankę o psychopatologii cech somatycznych człowieka, a także o wymiarze finansowym i społecznym biegów ultra. W części tej znalazł się również opis trudów związanych z braniem udziału w wielogodzinnych i częściowo nieprzewidywalnych zawodach biegowych. W części badawczej znajduje się analiza sposobu odżywiania oraz suplementacji diety ultradystansowych biegaczy górskich. W grupie badanej znalazło się 48 osób, reprezentujących wysoki poziom sportowy w biegach organizowanych w Polsce oraz w Europie. Zawodnicy ci zostali przebadani za pomocą odpowiedniego kwestionariusza. Informacje przekazane przez zawodników zostały następnie opracowane statystycznie. Do najważniejszych obserwacji należy zaliczyć: (i) znaczna większość biegaczy ultradystansowych, reprezentujących wysoki poziom sportowy, nie stosowała specjalnej diety; (ii) znaczna większość zawodników dojadała między posiłkami, najczęściej jeden lub dwa razy dziennie; (iii) zawodnicy zdawali sobie sprawę z potrzeby odpowiedniego nawadniania organizmu i uzupełniania elektrolitów w trakcie wysiłku fizycznego, dlatego spożywali duże objętości wód mineralnych oraz płynów izotonicznych; (iv) ponad połowa respondentów stosowała środki wspomagające wysiłek fizyczny; (v) takie cechy jak chęć modyfikacji diety i dojadanie między posiłkami często współwystępowały; (vi) chęć modyfikacji diety współwystępowała w większości przypadków ze spożywaniem alkoholu; (vii) brak stosowania specjalnej diety w większości przypadków wiązała się z brakiem zmiany masy ciała w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Running is one of the most popular sports in the world. Ultra-distance mountain running is gaining more and more popularity. The presented work describes basic issues related to ultra-distance mountain runs. The most popular runs and the largest ultra-distance running festivals, organized in Poland and Europe, were mentioned. Additionally, there is a short history of ultra runs and the psychological aspects of this sport discipline. General rules for the nutrition of ultra-runners are also given. The rules of support on the route of the competition are presented and the refreshment points for competitors are described. This part also includes a description of individual food products and hydration fluids, which organizers most often provide at nutritional points, and their impact on the body and psyche of the competitor during many hours of effort. This section also describes the general characteristics of dietary supplementation for athletes. Additionally, there is a mention of the psychopathology of human somatic features, as well as the financial and social dimension of ultra runs. This part also describes the hardships associated with participation in lasting many hours, and partially unpredictable, running competitions. The research part includes an analysis of the nutrition and dietary supplementation of ultra-distance mountain runners. There were 48 subjects in the study group, representing a high level of sports in runs organized in Poland and Europe. These players were tested using an appropriate questionnaire. The information provided by the players was then elaborated statistically. The most important observations include: (i) the vast majority of ultra-distance runners, representing a high sports level, did not follow a special diet; (ii) the vast majority of athletes ate between main meals, usually once or twice a day; (iii) the competitors were aware of the need for proper body hydration and electrolyte replenishment during exercise, therefore they consumed large volumes of mineral waters and isotonic fluids; (iv) more than half of the respondents used physical activity support preparations; (v) traits such as willingness to modify the diet and eating up between meals often coexisted; (vi) the desire to modify the diet coexisted with alcohol consumption in most cases; (vii) the lack of a special diet in most cases was associated with no change in body weight within the last 12 months.
dc.abstract.en | Running is one of the most popular sports in the world. Ultra-distance mountain running is gaining more and more popularity. The presented work describes basic issues related to ultra-distance mountain runs. The most popular runs and the largest ultra-distance running festivals, organized in Poland and Europe, were mentioned. Additionally, there is a short history of ultra runs and the psychological aspects of this sport discipline. General rules for the nutrition of ultra-runners are also given. The rules of support on the route of the competition are presented and the refreshment points for competitors are described. This part also includes a description of individual food products and hydration fluids, which organizers most often provide at nutritional points, and their impact on the body and psyche of the competitor during many hours of effort. This section also describes the general characteristics of dietary supplementation for athletes. Additionally, there is a mention of the psychopathology of human somatic features, as well as the financial and social dimension of ultra runs. This part also describes the hardships associated with participation in lasting many hours, and partially unpredictable, running competitions. The research part includes an analysis of the nutrition and dietary supplementation of ultra-distance mountain runners. There were 48 subjects in the study group, representing a high level of sports in runs organized in Poland and Europe. These players were tested using an appropriate questionnaire. The information provided by the players was then elaborated statistically. The most important observations include: (i) the vast majority of ultra-distance runners, representing a high sports level, did not follow a special diet; (ii) the vast majority of athletes ate between main meals, usually once or twice a day; (iii) the competitors were aware of the need for proper body hydration and electrolyte replenishment during exercise, therefore they consumed large volumes of mineral waters and isotonic fluids; (iv) more than half of the respondents used physical activity support preparations; (v) traits such as willingness to modify the diet and eating up between meals often coexisted; (vi) the desire to modify the diet coexisted with alcohol consumption in most cases; (vii) the lack of a special diet in most cases was associated with no change in body weight within the last 12 months. | pl |
dc.abstract.pl | Bieganie jest jednym z najpopularniejszych sportów na świecie. Biegi górskie na dystansach ultradystansowych zyskują coraz większą popularność. W przedstawionej pracy zostały opisane podstawowe zagadnienia dotyczące ultradystansowych biegów górskich. W części teoretycznej wspomniano o najbardziej popularnych biegach i największych festiwalach biegów ultradystansowych, organizowanych na terenie Polski oraz Europy. Dodatkowo, umieszczono krótką historię biegów ultra oraz przybliżono aspekty psychologiczne tej dyscypliny sportowej. Podano także ogólne zasady odżywiania zawodników uprawiających biegi ultra. Przybliżono zasady suportu na trasie zawodów i opisano jak wyglądają punkty odżywcze dla zawodników. W tej części umieszczono także opis poszczególnych produktów spożywczych i płynów nawadniających, które organizatorzy najczęściej zapewniają w punktach odżywczych, oraz ich wpływ na organizm i psychikę zawodnika w trakcie wielogodzinnego wysiłku. W niniejszej części opisano także ogólną charakterystykę suplementacji diety sportowców. Dodatkowo, zamieszczono wzmiankę o psychopatologii cech somatycznych człowieka, a także o wymiarze finansowym i społecznym biegów ultra. W części tej znalazł się również opis trudów związanych z braniem udziału w wielogodzinnych i częściowo nieprzewidywalnych zawodach biegowych. W części badawczej znajduje się analiza sposobu odżywiania oraz suplementacji diety ultradystansowych biegaczy górskich. W grupie badanej znalazło się 48 osób, reprezentujących wysoki poziom sportowy w biegach organizowanych w Polsce oraz w Europie. Zawodnicy ci zostali przebadani za pomocą odpowiedniego kwestionariusza. Informacje przekazane przez zawodników zostały następnie opracowane statystycznie. Do najważniejszych obserwacji należy zaliczyć: (i) znaczna większość biegaczy ultradystansowych, reprezentujących wysoki poziom sportowy, nie stosowała specjalnej diety; (ii) znaczna większość zawodników dojadała między posiłkami, najczęściej jeden lub dwa razy dziennie; (iii) zawodnicy zdawali sobie sprawę z potrzeby odpowiedniego nawadniania organizmu i uzupełniania elektrolitów w trakcie wysiłku fizycznego, dlatego spożywali duże objętości wód mineralnych oraz płynów izotonicznych; (iv) ponad połowa respondentów stosowała środki wspomagające wysiłek fizyczny; (v) takie cechy jak chęć modyfikacji diety i dojadanie między posiłkami często współwystępowały; (vi) chęć modyfikacji diety współwystępowała w większości przypadków ze spożywaniem alkoholu; (vii) brak stosowania specjalnej diety w większości przypadków wiązała się z brakiem zmiany masy ciała w ciągu ostatnich 12 miesięcy. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Paśko, Paweł - 133102 | pl |
dc.contributor.author | Fuks, Wiktoria | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Paśko, Paweł - 133102 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zagrodzki, Paweł - 133875 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-09-02T21:31:46Z | |
dc.date.available | 2022-09-02T21:31:46Z | |
dc.date.submitted | 2022-09-01 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-146599-176371 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/298768 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutrition, supplementation, jogging, mountain running, ultra-distance running | pl |
dc.subject.pl | odżywianie, suplementacja, bieganie, biegi górskie, biegi ultradystansowe | pl |
dc.title | Sposób odżywiania się i suplementacji diety u długodystansowych biegaczy górskich | pl |
dc.title.alternative | Nutrition and dietary supplementation of long-distance mountain runners | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |